Home > Morgonrapport: The trend is strong with this one. Men dags för en mindre rekyl?

Morgonrapport: The trend is strong with this one. Men dags för en mindre rekyl?

Under natten redovisades HSBC:s preliminära inköpschefsindex för industrin i Kina, det steg till 49,8 procent i januari, från 49,6 i december medan väntat var en liten nedgång till 49,5. Japans preliminära industri-PMI steg marginellt till 52,1 i januari, från 52,0 i december. USA-börserna delade igår kväll det europeiska humöret och S&P 500 är numera på plus för 2015. Även Asien är överlag positivt på morgonen. Strax efter midnatt meddelades att Saudiarabiens kung Abdullah har avlidit och tronen har passerats till prins Salman, 79 år. Oljepriset för både WTI och Brent är upp ca  2 %. Under dagen riktas blickarna framförallt mot preliminära inköpschefsindex för januari från flera länder. Trevlig helg.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 10 dagar
OMXS30, 1h-graf, 10 dagar

ECB tog i ordentligt och lyckades toppa förväntningar, gårdagens reaktion från marknaden kunde inte varit bättre då euron försvagades, räntor sjönk och börser steg. För den som lyckats missa nyhetsflödet innefattar programmet månatliga köp om €60 miljarder fram till och med september 2016. För OMXS30, likt europeiska börser, var den initiala reaktionen att börsen först under knappt två minuter handlades upp från 1513 till 1520, för att därefter under loppet av några minuter genomföra motsatt rörelse, vilket slutade i en vändning nere på 1504. Därefter fanns det dock inte mycket som kunde hålla tillbaka köparna även om de fick ge tillbaka några punkter innan stängning, och dagen avslutades på 1524, upp 1,5 %.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Vår inställning är att den positiva syn investerare har på marknaden tack vare stödpaketet kombinerat med förväntningar om stigande företagsvinster i de kommande Q4-rapporterna kommer driva marknaden vidare åtminstone till 1540 som första anhalt. Vi tror däremot inte att detta sker direkt då OMXS30, likt dess internationella motparter, framstår som väldigt utsträckt på uppsidan efter sex uppgångsdagar i rad. En rekyl nedåt orsakat av de aktörer som vill plocka hem vinster samt de spekulanter som anser marknaden vara överköpt är relativt trolig innan uppgången kan ta vid igen. Nivån 1510 kan eventuellt agera som magnet då det var lite av en balanspunkt under gårdagen, men vi ser inget tydligt stöd förrän 1480. Vi sätter alltså tilltro till att det tidigare hårdnackade motståndet nu ska innebära en psykologisk stödnivå, där köpare och säljare kom överens om att givet framtidsförväntningarna, så var OMXS30-indexet faktiskt värt mer än 1480. Vi ser det inte som sannolikt att denna ståndpunkt förändras givet optimismen som råder, men talesättet ’upp som en sol, ner som en pannkaka’ gäller synnerligen för finansiella marknader, och i så fall finner vi nästa stödnivå vid 1420 punkter. Men som sagt, innan Ryssland, centralbanker, mellanöstern, oljepriset, Kina eller något annat bjuder på nya orosmoln navigerar vi för uppgång, men troligtvis först efter en rekyl och andhämtningspaus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: EMU: inköpschefsindex (prel) januari
Såväl industrin som tjänstesektorn väntas ha förbättrats, men indikerar fortsatt svag tillväxt.

kl 15.45: USA: Markit inköpschefsindex industrin (prel) januari
Antas ha stigit något till 54,0 från 53,9.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Två teman dominerade på Stockholmsbörsen under torsdagen: Sverker Martin-Löfs sorti från Handelsbankssfären och Mario Draghis ECB-besked om nya stödköp. Facit blev en rejäl uppgång både i sfärbolagen och allmänt, att euron tappade rejält mot dollar och krona, samt att guldpriset steg medan oljan sjönk.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,5 procent upp på nivån 1.523,8, bara 15 punkter under rekordstängningsnivån från mars 2000. Aktier för 21 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen, vars uppgång var den sjätte i rad.

ECB:s stimulansprogram blev större än väntat: tillgångsköp för 60 miljarder euro i månaden, mer än mediauppgifter på 50 miljarder inför beskedet. Penningpolitiska lättnader har enligt ECB-chefen Mario Draghi inte räckt för att möta den låga inflationen, löd motivationen.

Under presskonferensen besvarade ECB-chefen frågor om risk för hyperinflation:

”Den oron har funnits vid varje ECB-beslut de senaste tre åren, men var är inflationen?”, frågade han retoriskt. Anders Borg, tidigare finansminister, gav honom stöd i en CNBC-intervju från Davos, där han sade att Tyskland inte kan hävda att inflationsrisk föreligger.

På hemmaplan ansåg Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea, att den positiva börsreaktionen på ECB-beskedet var förklarlig. ”Det var ett rejält grepp, klart större än vad marknaden väntade sig, åtminstone om man jämför med förväntningarna under de senaste dagarna. Att börsen stiger är visserligen alltjämt delvis för att bra investeringsalternativ saknas, men samtidigt ska man komma ihåg att vinsterna bedöms stiga”, sade han till Nyhetsbyrån Direkt. Han nämnde en Bloomberg-sammanställning som pekar på 16 procent högre vinster under 2014 års fjärde kvartal jämfört med ett år tidigare. ”Så vi har en fortsatt positiv syn på börsen. Så länge ekonomin håller sig på skapliga nivåer och vinsterna förbättras ska aktiemarknaden upp.”

Sektorsvis steg cykliska bolag, inte minst råvarubolag, med draghjälp av en starkare dollar och svagare krona, medan defensiva aktier som läkemedel gick svagare. Alfa Laval och Boliden låg i topp i OMXS30 med uppgångar på nästan 4 procent, medan exempelvis Teliasonera och Astrazenecea hörde till den minoritet som backade.

Lundin Mining steg 3,8 procent, dels efter torsdagens kanadensiska räntesänkning och dels efter produktionssiffror på torsdagsmorgonen som åtminstone Nordea ansåg ensamt motiverade ett par procents ökning.

I Handelsbankssfären, som nestorn Sverker Martin-Löf alltså lämnar, steg SHB i linje med SEB:s och Swedbanks 3 procent. Vd Pär Boman ska ta över Sverker Martin-Löfs ordförandeklubba i SCA, som länge var bästa aktie men stängde 2,3 procent upp.

Alfa Laval, vars aktie inlett 2015 svagt, steg kraftigt för andra dagen i rad. På torsdagen lanserades åtgärder inom ramen för ett tidigare sjösatt sparprogram.

Flera oljebolag gick bra, exempelvis Africa Oil och Enquest, som båda steg med nästan 6 procent. Det förstnämnda meddelade överlag positivt tolkade resultat kring fyra kenyanska brunnar.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1523,80
3322,65
10435,62
6796,63
2063,15
17813,98
4750,40
17499,76
24829,23
1,1325
9,3374
8,2428
47,15
49,49
1,50%
1,62%
1,32%
1,02%
1,53%
1,48%
1,78%
0,98%
1,28%
-0,42%
-0,25%
0,22%
1,73%
2,00%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.