Home > Morgonrapport: Trots att H&M backade tungt, så steg OMXS30 igår, men nya nedgångar väntar

Morgonrapport: Trots att H&M backade tungt, så steg OMXS30 igår, men nya nedgångar väntar

OMXS30 steg igår efter måndagens starka uppgång i USA och tisdagsmorgonens uppgångar i Asien. Indexet stängde 0,9 procent högre till nivån 1510. De amerikanska börserna föll igår kväll tillbaka och under natten har de asiatiska börserna över lag också backat.
Sammantaget väntar vi oss att stockholmsbörsen öppnar dagens handel på minus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 steg 0,9 procent i gårdagens handel där en stark öppning följdes av avvaktande handel kring nivåerna runt 1505-1515. Omsättningen låg på 18 miljarder kronor, mycket beroende på H&Ms rapporthandel. Utdelning från SEB tyngde indexet, men bolaget som agerade sänke var helt klart H&M.

Bolaget som lämnade ytterligare en dålig kvartalsrapport, fick se aktien falla runt 5 procent och handlas nu till dryga 121 kronor. Redan inför rapporten backade aktien och förväntningarna var lågt ställda. Trots det, så lyckades inte bolaget att leverera i motsvarande till marknadens förväntningar. Rörelseresultatet blev 1208 miljoner kronor mot väntade 1260 miljoner kronor. Bruttomarginalen hamnade på 49,9 procent, strax över förväntan. Men det var varulagret som tyngde bolaget, som växte med 8 procent för det första kvartalet i jämfört med förra året samma period. Nu väntar mer reor i butikerna då lagret var högre än bolaget hoppats på. På förhand var rapportens fokus på lagernivåerna som kan ställa till det för H&M´s förmåga att nå förväntningarna om att en vändning på helåret ska komma. Vd, Karl-Johan Persson ser tufft på modebranchen då den är i snabb förändring, men att bolaget har en plan för att nå resultatet för året.

Konjunkturinstitutet kom igår med sin konjunkturbarometer och prognos. Här stärks högkonjunkturen och BNP beräknas öka med 2,8 procent för 2018. Den starka världsekonomin med tillväxt i industriproduktionen stärker efterfrågan och möjligheterna för Sveriges starka exportsektor. I konjunkturbarometern bekräftas tesen av företagens svar, där näringslivet ser positivt på den närmaste framtiden, där riskerna snarare är bransch-specifika. En svag krona väntas också att bidra till både BNP och företagens affärer internationellt. Hushållens optimism däremot backar något, främst driven av nedgångarna på bostadsmarknaden. Ett lätt sänke för BNP-tillväxten blir därför konsumtionstillväxten.

Idag väntar detaljhandel från SCB för februari månad, där försäljningen väntas stiga med 1,8 procent från föregående år. Detaljhandeln har haft en svag utveckling senaste månaderna vilket kan vara en konsekvens av osäkerheten kring bostadsmarknaden och centralbankernas framtida räntehöjningar.

Från USA kommer definitiva BNP-siffror för det fjärde kvartalet. Utfallet väntas revideras upp något till 2,6 procent i årstakt, vilket ändå är lägre än de 3,2 procent för det tredje kvartalet. Oslo har halvdag idag och imorgon, torsdag har även stockholmsbörsen halvdag i och med fredagens röda dag med stängda börser och påskfirande.

OMXS30 öppnade starkt efter uppgångar under natten i Asien och USA från i måndags kväll. Rekylen på den kraftiga nedgången i förra veckan var väntad men om det räcker för att vända OMXS30 till ett positivare sentiment är fortsatt tveksamt. Med en neråtlutande trend och långsiktiga säljsignaler från misslyckade försök att ta sig över motståndet kring 1600 så krävs det något positivt för att vända trenden. Nivån kring 1600 är viktig för att skifta sentimentet något, medan stödnivån kring 1488 finns som bevakning för nya säljsignaler.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Sydkorea: BNP (def) 4 kv kl 1.00

 • Tyskland: GfK konsumentförtroende april kl 8.00

 • Frankrike: konsumentförtroende mars kl 8.45

 • MI: löner januari kl 9.30

 • SCB: detaljhandel februari kl 9.30

 • USA: handelsbalans varor februari kl 14.30

 • USA: grossistlager (prel) februari kl 14.30

 • USA: BNP (def) 4 kv kl 14.30

 • USA: kontrakterade husköp februari kl 16.00

 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Riksbanken: publicerar rapoorten ”Redogörelse för penningpolitiken 2017” kl 9.30
 • ESV: utfall statens budget februari kl 9.00

 • RGK: resultat växelemission kl 11.03

 • RGK: villkor obligationsemission kl 16.20

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på tisdagen i likhet med de större europeiska börserna, sedan förhoppningar om att ett handelskrig ska kunna undvikas lyft Wall Street på måndagen och de asiatiska börserna följt med i samma riktning i följande dag.

Uppgången leddes av verkstads- och telekombolag, men även råvarusektorn var stark. Dagens förlorare var Hennes & Mauritz, vars kvartalsrapport inte lugnade oroade investerare. SEB tyngde index efter avskild utdelning.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,9 procent till noteringen 1.510. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 18 miljarder kronor.

Det goda börshumöret fick bränsle av uppgifter om att både USA och Kina siktar på samtal för att undvika en upptrappning av tullkonflikten till ett fullskaligt handelskrig. Konjunkturkänsliga och exportberoende bolag gynnades särskilt av de positiva signalerna.

I Stockholm tog SKF ledningen bland storbolagen med en uppgång på 3,2 procent efter en rekommendationshöjning till köp från ABG Sundal Collier. Volvo steg 2,8 procent, med Atlas Copco, ABB och Sandvik inte långt bakom.

Bland telekombolagen steg Ericsson och Tele2 båda 2,5 procent. Telia avancerade mer blygsamma 0,7 procent. Bank of America Merrill Lynch lyfter i en färsk analys fram Tele2:s ”attraktiva värdering”, medan Telia får rekommendationen sänkt till underperform.

Gruvbolaget Boliden avancerade knappt 2 procent och ståltillverkaren SSAB 0,9 procent. I London och Frankfurt gick sektorkollegor som Rio Tinto och Thyssen Krupp i samma riktning.

Nära botten av OMXS30 låg SEB, som backade 5:70 kronor, motsvarande 6,2 procent, efter att utdelningen om 5:75 kronor per aktie avskilts.

Dagens storförlorare var dock alltså H&M, som rasade 5 procent till knappt 121 kronor under hög omsättning efter sin rapport. Bolagets kraftigt sänkta lönsamhet under december-februari var visserligen inte långt från marknadens låga snittförväntningar, men lagret steg oroväckande mycket och fortsatta reor väntas. JP Morgan sänker sin riktkurs till 110 kronor från 125 kronor efter rapporten.

Konkurrenten RNB:s aktie föll också. Detta efter ett kvartalsresultat som innehöll sjunkande rörelsemarginaler och krympande jämförbar försäljning. Aktien backade drygt 4 procent.

I samma sektor förlorade Kappahl 9 procent efter en sänkt riktkurs från Kepler Cheuvreux. Det pågående kanalskiftet inom konfektion verkar ”ännu mer plågsamt” än väntat, menade analyshuset.

I motsatt riktning gick Boozt, som säljer kläder på nätet och saknar de fysiska butiker som kunderna tycks överge hos andra klädbolag. Aktien steg 5 procent med stöd av ett köpråd från Danske Bank.

Uppåt var det också för kökstillverkaren Nobia, plus 4,7 procent, efter en positivt hållen analysuppdatering från Nordea. Fordonsunderleverantören Concentric hade en av sina bästa dagar på länge och adderade nästan 8 procent.

Bygghemma fick en svag start som noterat bolag: aktien tappade nästan 12 procent till 42 kronor jämfört med noteringskursen 47:50 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1510.11
3316.95
11970.83
2612.62
23857.71
7008.81
20959.15
30336.92
1.24
10.21
8.23
64.73
68.95
0.9%
1.17%
1.56%
-1.73%
-1.43%
-2.93%
-1.68%
-1.47%
0.04%
0.05%
0.01%
-0.8%
-0.73%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto