Home > Morgonrapport: Trump leder i flera vågmästarstater. Kraftigt negativa tongångar inför öppning.

Morgonrapport: Trump leder i flera vågmästarstater. Kraftigt negativa tongångar inför öppning.

Svenska börsen steg svagt på tisdagen med +0.54% för svenska storbolagsindexet OMXS30, som under stor del av dagen noterades svagt på minus. OMXS30 stängde avslutningsvis till 1439.5 punkter. Omsättningen uppgick åter till 13 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, och dagens stora vinnare blev Hansa Medical som steg +36.10%, följt av Precise Biometrics som stängde +28.44% efter licensavtal med Samsung. Tisdagens förlorare blev rapporterande Securitas som föll -5.63%. NGM-börsen omsatte på tisdagen 227 miljoner kronor, och vinnaren blev Scandinavian Organics med en uppgång på +12.63%, följt av dagens förlorare LifeAssays som föll -6.78%. USA utvecklades i linje med Europa och storbolagsindexet S&P 500 stängde +0.38% under valdagen, där Trump nu går oväntat starkt och leder i flera vågmästarstater däribland Ohio och Florida. Nattens handel i Asien påverkas även här av det amerikanska presidentvalet och backar i linje med den förväntade öppningen runt -5%. Oljan faller lika så och noteras för närvarande till 44.89 dollar.

Dagens fokus:

 • Amerikanska Presidentvalet
 • Riksbanken: protokoll från penningpolitiska mötet 26/10 kl 9.30
 • EU: kommissionens höstprognos kl 11.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Ledande svenska terminer indikerar en kraftigt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Börsen styrs för närvarande av det amerikanska presidentvalet, och minsta favör till Donald Trump pressar börser runt om i världen.

Även om utvecklingen runt om i Europa och USA stängde en halv procent på plus på tisdagen.

OMXS30 (dagsdiagram)

Bloomberg News rapporterade på tisdagskvällen att stort kapitalinflöde sågs bland annat i ETFer med exponering mot Mexico där investerare varit inställda på att Hillary Clinton skall vinna, vilket var vid tillfället en indikation på att man inte förväntar sig att Trump ska vinna.

Trump är dock inte ute ur matchen utan rapporteras nu leda i flera vågmästarstater däribland Ohio och Florida.

Enligt Fox News sammanställning har Donald Trump för närvarande 254 elektorsröster jämfört med 215 för Hillary Clinton.

Det krävs 270 för att vinna presidentvalet.

Vi räknar med en slagig handel framförallt under morgonen, och utvecklingen kommer att styras helt utifrån del- och slutresultatet från det amerikanska presidentvalet.

Terminsmarknaden ger en tydlig fingervisning denna morgon, däribland den amerikanska S&P 500 terminen som för närvarande noteras -5%, och en sådan kraftig utveckling på amerikanska terminsmarknaden utlöste både för S&P 500 samt Nasdaq 100 terminerna strax efter kl 06.00 ”limit down”, vilket innebär att terminerna inte tillåts falla ytterligare tills ordinarie börserna öppnar igen (RTH).

Svag återhämtning har dock skett sedan dess men terminerna pendlar strax över -5%.

Att Donald Trump går så starkt upplever investerare tydligt som något negativt, då vi ser breda negativt tongångar denna morgon.

Enligt ledande terminer förväntas vi i skrivandes stund öppna så dystert som 1370 punkter i svenska storbolagsindexet OMXS30, och är det nu så att Trump skulle vinna, ja då finns risken att vi backar ytterligare.

Guldet har spikat rätt norrut denna morgon vilket ytterligare bekräftar negativiteten bland investerare, och noteras för närvarande till 1335 dollar.

Dollarindexet har även fallit kraftigt och har backat till en notering strax över 96 dollar.

Det är ett ytterst svårt läge denna morgon, vi lägger våra tekniska nyckelnivåer lite åt sidan denna morgon och inväntar helt enkelt en utkristallisering av presidentvalet och låter stormen lägga sig innan vi kan få återgå till en mer ordinarie makro-tekniskt styrd handel.

Även denna dag får vi makro i skymundan av valet med bland annat protokoll från Riksbankens penningpolitiska möte 26 oktober kl 09.30, samt kl 11.00 får vi EU kommissionens höstprognos varpå i vårprognosen reviderade kommissionen ned sin tillväxtprognos för EMU till 1,6% i år och 1,8% nästa år, vilket var före Brexit.

Glöm ej att USA denna vecka gått över till vintertid, och har således återgått till ordinarie handelstider med en öppning kl 15:30.

Securitas backar kraftigt på delårsrapport.

Bolagets VD flaggar för att kommande kvartalen blir tufft…

På tisdagen redovisade Securitas ett ebita-resultat på 1.230 miljoner kronor, något lägre än analytikernas förväntningar på 1.260 miljoner kronor.

Lika så uppgick försäljningen något mindre än analytikernas förväntningar, med 22.316 miljoner kronor mot väntade 22.346 miljoner.

I samband med delårsrapporten framgick det att det kortsiktiga säkerhetsbehov man sett i Europa väntas minska under det kommande kvartalet.

Bolagets vd Alf Göransson kommenterade till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen att ”Europa har ett bra tredje kvartal, men det blir tufft de kommande kvartalen och det är det vi flaggar för”.

Marknaden i USA ser man dock mer positivt på, och ”växer ungefär 4 procent i år, kanske till och med 4 procent plus”. Samtidigt som bolagets VD kommenterade på tisdagen att man växer lite snabbare än marknaden, bibehåller kontrakt och ”tappar nästan ingenting”.

I början av september höjde Goldman Sachs riktkursen till 138 kronor från tidigare 112 kronor, men upprepade samtidigt säljrekommendationen.

Tidigare i augusti höjdes flera riktkurser för Securitas, däribland Swedbank och UBS som höjde till 150 kr, BNP Paribas 120 kr samt JP Morgan till 114:50 kr.

Securitas (dagsdiagram)

Stark rapport lyfter Bonava vidare norrut på tisdagen.

Tisdagens uppgång på över +5% innebär en notering över öppningskursen 9 juni.

Bonava redovisade på tisdagen ett rörelseresultat på 228 miljoner kronor för det tredje kvartalet, klart över analytikernas förväntningar på 160 miljoner kronor.

Analytikerna förväntade sig att intäkterna skulle uppgå till 2.316, men kom in något över på 2.327 miljoner kronor.

Bolagets aktie lyfte inledningsvis över fem procent på tisdagen, och klev därmed över 112 kronor som var öppningskursen den 9 juni i år sedan avknoppningen från NCC.

I samband med delårsrapporten framgick det även att Bonava förväntar sig kunna starta produktion av fler bostäder under årets sista kvartal jämfört med det tredje kvartalet.

Även om det tredje kvartalet påbörjades lika starkt som föregående året, sade bolagets vd att man ”har cirka 15 procent fler bostäder i produktion som ska resultatavräknas för 2017 och framåt”.

Stora möjligheter för tillväxt i den tyska marknaden bekräftades när bolaget närvarade vid byggmässan Expo Real i München, där man ser en tillväxttakt på runt 5-10 procent mellan 2016 och 2020.

Bonava (dagsdiagram)

Precise Biometrics rusar över +37% efter licensavtal med Samsung.

Trots uppgången noteras bolagets aktie fortfarande -26% sedan årsskiftet.

På tisdagen framgick det i ett pressmeddelande att Precise Biometrics ingått avtal om licens- och distributionsavtal med Samsung för licensering av Precise Biomatch Mobile, bolagets algoritmlösning av fingeravtrycksigenkänning i mobila enheter.

Avtalet som får aktien att rusa omfattar volymbaserad licensavgift per såld fingeravtryckssensor, samt en årlig avgift för support och underhåll.

Avtalet väntas ge intäkter redan under det fjärde kvartalet.

Bolagets vd sade ”Vi är mycket glada att Samsung Electronics Co., Ltd. har valt vår fingeravtrycksmjukvara för att tillhandahålla den bästa användarupplevelsen och säkerheten i sina fingeravtryckslösningar när de nu ger sig in på marknaden för fingeravtryckssensorer. Samarbetet skapar ytterligare tillväxtmöjligheter för oss och stärker vår position som den ledande leverantören av fingeravtrycksmjukvara”.

Precise Biometrics (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Ica (kl 7.00), Hemfosa (kl 7.30), Eltel (kl 8.00), Image Systems (kl 8.30), Concordia (ca kl 13.30), Boule Diagnostics, Hansa Medical (före börsöppning), Hufvudstaden (lunchtid), Lundin Gold, NGS, Semafo (före börsöppning)

Makrostatistik

 • Japan: bytesbalans september kl 0.50
 • Kina: KPI och PPI oktober kl 2.30
 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
 • SCB: hyror bostadslägenheter 2016 kl 9.30
 • USA: grossistlager (def) september kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Polen: räntebesked
 • Nya Zeeland: räntebesked kl 21.00
 • EU: kommissionens höstprognos kl 11.00
 • B3IT: rapportpresentation kl 9.00
 • Leo Vegas: rapportpresentation kl 9.00
 • Riksbanken: protokoll från penningpolitiska mötet 26/10 kl 9.30
 • Hemfosa: rapportpresentation kl 9.30
 • Inwido: analytiker- och mediadag kl 9.30-16.00
 • Ica: rapportpresentation kl 10.00
 • EU: kommissionens höstprognos kl 11.00
 • Nasdaq Stockholm arrangerar seminarium om resultatet i det amerikanska valet kl 12.00-13.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg till slut under pågående USA-val på tisdagen. Fingerprint tappade i spåren av att Samsung ska börja tillverka egna fingeravtryckssensorer och Precise rusade efter avtal med just Samsung. Securitas föll på illavarslande utsikter i Europa.

Med börsuppgångar i USA vände Europabörserna upp. I Stockholm ledde storbankerna med uppgångar på uppemot 1,5 procent och OMXS30-index spurtade 0,5 procent till nivån 1.439 vid stängning. Aktier för 13 miljarder kronor omsattes.

Precise rusade 28 procent efter avtal med Samsung.

Nyheten att Samsung nu ska börja tillverka egna fingeravtrycksläsare satte viss press på Fingerprint som backade 2,6 procent. Även fast Fingerprint inte är leverantör av sensorer till Samsung väntas den sydkoreanska teknikjättens beslut ändra dynamiken på sensormarknaden, menade analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talade med.

Securitas tappade 5,6 procent efter en kvartalsrapport med en vinst strax under förväntningarna. Bolagets utsikter för Europa försämrades dock av tappade kontrakt, minskad flyktingström samt avbokningar i Turkiet.

Insidermisstankarna mot vd Ola Rollén innebar fortsatt osäkerhet för Hexagon som backade 4 procent.

NCC-avknoppningen Bonava förbättrades 8 procent. Resultatet låg klart över analytikernas förväntningar för kvartalet. Bonava hoppas kunna produktionsstarta fler bostäder under det fjärde kvartalet än under det tredje.

Atlas Copco steg 0,4 procent till 264 kronor. Jefferies har justerat upp sin riktkurs till 290 kronor med bibehållen köprekommendation, från tidigare 260 kronor.

Millicom trycktes på tisdagen tillbaka med 4 procent. UBS har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll, från tidigare köp.

Moberg Pharma utvärderar ytterligare lönsamma tillväxtmöjligheter och tisdagens rapport bjöd på kraftigt förbättrad omsättning såväl som resultat. Aktien rusade 16 procent.

Hansa Medical steg när SEB inledde bevakning med en köprekommendation och riktkursen 250 kronor i måndags och fortsatte på tisdagen upp 36 procent till över 127 kronor.

Bioinvent rasade 22 procent efter besked om stoppad fas 2-studie.

Academedia rapporterade stigande rörelsemarginal och aktien steg 1 procent. Välfärdsutredningens expert uppger att Academedias lönsamhet är 11 procent för det mått som utredaren Ilmar Reepalu på tisdagen föreslog ska begränsas till 7 procent.

Scandic Hotels tappade 0,3 procent efter att ha redovisat ett justerat resultat i linje med förväntningarna.

Nexam utökade förlusten i det senaste kvartalet och straffades med en nedgång på 6 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1439.43
3023.43
10482.32
6843.13
2139.56
18332.74
5193.49
16249.13
22165.31
1.13
10.07
8.93
43.63
44.89
0.54%
0.47%
0.24%
0.53%
0.38%
0.40%
0.53%
-5.37%
-3.25%
2.33%
1.82%
-0.50%
-3.00%
-2.50%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.