Home > Morgonrapport: Trump signalerar mjukare hållning mot kinesiskt investeringsstopp

Morgonrapport: Trump signalerar mjukare hållning mot kinesiskt investeringsstopp

OMXS30 fortsatte nedgången under tisdagen efter måndagens tunga fall. Index stängde tillslut ner -0,35 procent till nivån 1529,23. Under tisdagskvällen signalerade Trump att han kan komma att ta betydande steg tillbaka från de tidigare kommunicerade åtgärder mot kinesiska investeringar. Wall street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats på minus.

Sammantaget inför onsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen fortsatte måndagens svaga utveckling och stängde även tisdagen under nollstrecket. Index stängde tillslut ner -0,35 procent till nivån 1529,23. Omsättningen under gårdagen hamnade på låga 9,7 miljarder kronor.

Tisdagens nyhetsflöde på den globala scenen dominerades återigen av handelsoro medan det rådde nyhetstorka på Stockholmsbörsen. På temat handelskonflikt uppgav EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vid en presskonferens att EU-kommissionen överväger att från mitten av juli införa skyddstullar mot stål som omdirigeras från amerikanska marknaden.

En av vinnarna på gårdagens händelsefattiga börs var Saab som ökade 0,6 procent efter man meddelade att man fått en order på 135 miljoner kronor från USA:s försvarsdepartement på ammunition för det bärbara vapensystemet Carl-Gustaf. Dessutom kommunicerade försvars- och säkerhetsbolaget att man fått en beställning på sjöradarssystemet Sea Giraffe AMB från en icke-namngiven kund.

Onsdagen bjuder på kvartalsrapporter från detaljhandelsbolagen KappAhl och RNB.

Sent på tisdagskvällen signalerade Donald Trump att han kan komma att använda det existerande systemet för nationell säkerhet för att kontrollera Kinas investeringar i nyckelsektorer i USA, vilket är ett betydande steg tillbaka från de kraftfulla åtgärder med ytterligare investeringsrestriktioner för Kina som tidigare kommunicerats. Den amerikanska presidenten indikerade att Kina istället kan hållas tillbaka av agerande från Committee on Foreign Investment in the US, CFIUS, som ser över utländska investeringar för eventuella hot mot den nationella säkerheten.

Gårdagens makroagenda bestod som enda höjdpunkt av USA:s konfidensindikator över hushållen i juni. Det amerikanska hushållsförtroendet uppnådde i maj 128,8, vilket var de högsta nivåerna sedan IT-yran runt millennieskiftet. Utfallet för juni hamnade på en minskning till 126,4. Väntat från analytiker var en konfidensindikator på 128,0.

Under onsdagen vänder vi oss återigen till USA där preliminära orderingången på varaktiga varor för maj presenteras. Den amerikanska tillverkningsindustrin har det senaste gått starkt men där orderingången på varaktiga varor sjönk -1,6 procent i april. Denna låg siffra kan förklaras av den volatila orderingången för flygplan mellan olika månader där Boeing stod för ett kraftigt fallande antal flygplansorders i april. Exklusive transport steg orderingången 0,9 procent, vilket var starkare än väntat. Förväntningarna på majs utfall ligger på en minskning med -0,7 procent.

OMXS30 handlades på positivt under stora delar av gårdagen innan seneftermiddagen återigen såg index falla ner under nollstrecket. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut tisdagens avvaktande handel ner -0,35 procent i ett Europa som bjöd på en blandad utveckling. Motsvarande index i London steg 0,6 procent, Frankfurt backade -0,3 procent, och Paris var oförändrat.

Historiskt har börsen ett kortsiktigt negativt säsongsmönster där dagarna kring midsommar ofta har varit vändpunkt. Periodmässigt brukar perioden fram till midsommar utgöra en period med aningen svaga förtecken för aktiemarknaden. Tiden efter midsommar brukar däremot ofta bjuda på lite mer optimism, ofta ackompanjerat med en uppgångsfas som historiskt har nått sin topp i mitten av juli till slutet av augusti. Förutsatt att handelsutspelen från Donald Trump uteblir, samt att de tidigare åtgärder som införts i handeln inte fått alltför stor resultatpåverkan, så skulle därför börsen kunna påbörja en kortsiktigt uppgång.

På lite längre sikt är vi fortsatt försiktiga och vaksamma där den kommande rapportperioden med stor sannolikhet kan ge ytterligare indikationer om vilken riktning börsen tar framöver.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Kappahl (kl 7.30), RNB (kl 7.30), Venue Retail Group

Makrostatistik

 • Kina: vinster industriföretag maj kl 3.30
 • Frankrike: hushållens förväntningar juni kl 8.45
 • EMU: penningmängd M3 maj kl 10.00
 • USA: grossistlager (prel) maj kl 14.30
 • USA: order varaktiga varor (prel) maj kl 14.30
 • USA: handelsbalans, varor maj kl 14.30
 • USA: kontrakterade husköp maj kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • BOE: Mark Carney talar om den finansiella stabilitetsrapporten kl 10.30
 • Tjeckien: räntebesked kl 13.00
 • Nya Zeeland: räntebesked kl 23.00
 • RGK: villkor växelemission kl 16.20

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde i negativt territorium i tisdagshandeln. Nyhetsflödet dominerades återigen av handelsoro. Under måndagen kom nyheten om att USA begränsar kinesiska bolags möjligheter att investera i amerikanska teknikbolag. Vidare överväger EU-kommissionen att från mitten av juli införa skyddstullar mot stål som omdirigeras från amerikanska marknaden. Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vid en presskonferens.

Bland de svenska storbolagen i OMXS30 var det uppgångar för Swedish Match och Securitas medan Autoliv och Atlas Copco återfanns bland förlorarna.

Vid stängning var OMXS30 ned 0,4 procent till nivån 1.529. Aktier till ett värde av 9,7 miljarder omsattes.

I Europa var utvecklingen blandad. Londonbörsens FTSE 100-index stärktes 0,4 procent medan DAX-indexet i Frankfurt var ned 0,3 procent.

I Stockholm rådde nyhetstorka och det var främst bland de mindre bolagen som det skedde några större rörelser. Ett undantag var dock Saab som har fått en order från USA:s försvarsdepartement på ammunition för det bärbara vapensystemet Carl-Gustaf. Ordervärdet uppgår till 135 miljoner kronor. Dessutom har försvars- och säkerhetsbolaget fått en beställning på sjöradarssystemet Sea Giraffe AMB från en icke-namngiven kund. Saab rörde sig upp 0,6 procent.

Skanska har fått två beställningar i USA till ett sammanlagt värde av drygt 0,8 miljarder kronor. Aktien lyfte 0,6 procent.

Efter stängning kom beskedet att norska staten säljer kvarvarande innehav i SAS, motsvarande 9,9 procent av aktierna i flygbolaget. Aktierna kommer att erbjudas institutioner.

Bland småbolagen rusade energiteknikbolaget Climeon 11,5 procent på First North. Enligt en kommentar från Pareto var en utökad order på 197 moduler till Island större än väntat. I augusti 2017 vann Climeon en order på geotermiska elanläggningar från den isländska energioperatören Varmaorka. Nu utökar Varmaorka sin order på 100 Heat Power-moduler till 197 moduler. Modulerna ska placeras ut på omkring 20 platser och kommer att levereras i grupper om 2-15 enheter under en period på 36 månader till juni 2021.

Bioteknikbolaget Cantargia stärktes 4,4 procent efter att ha visat positiva effekter av läkemedelskandidaten och antikroppen CAN04 i kombination med cellgifter i prekliniska studier.

Medirätt, listat på First North Premier, har genomfört ett förvärv av Sensec Personlig Säkerhet för totalt 8 miljoner kronor. Säljaren Sensec Holding, listat på Nordic MTF, tappade knappt 2 procent medan Medirätt stärktes 9,6 procent.

Bland förlorarna fanns IBT, som utvecklar läkemedel för tidigt födda barn. Bolaget skjuter på sina fas 3-studier till andra halvåret vilket tolkades negativt av marknaden som handlade ned aktien med 4,4 procent.

First North-listade Aino Health rasade drygt 17 procent efter besked om att bolaget vill ta in 25 miljoner kronor i en nyemission. Bolaget är aktivt inom företagshälsovård.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1529.23
3368.72
12234.34
2723.06
24283.11
7561.63
22284.76
28713.8
1.17
10.35
8.88
70.84
76.49
-0.35%
-0.01%
-0.29%
0.22%
0.12%
0.39%
-0.26%
-0.58%
0.08%
0.07%
-0.01%
0.44%
0.47%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto