Home > Morgonrapport: Trump väntas skriva på handeltullarna idag och ECB lämnar räntebesked…

Morgonrapport: Trump väntas skriva på handeltullarna idag och ECB lämnar räntebesked…

OMXS30 steg på en trevande börs igår och noterade uppgången till 0,27 procent. Indexet står nu till nivån 1564 och handlas volatilt i en osäker omvärldsmiljö. De amerikanska börserna avslutade gårdagen till omkring oförändrade nivåer efter inledande nedgångar. De Asiatiska börserna har under natten över lag utvecklats positivt. Japanska nikkei index stiger svagt efter både bytesbalans och BNP-statistik presenterats till marknaden.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder torsdagens handel på plus, med några timmar kvar tills börsen faktiskt öppnar för dagen. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen inledde trevande men steg under eftermiddagen för att avsluta på plus 0,27 procent för dagen. En stigning till nivån 1564, under omsättning av 18 miljarder kronor värt i aktier. Banksektorn var drivande i uppgångarna, bland annat efter höjda riktkurser från Deutsche Bank.

Gårdagens Beige Book från USA visade på tro om fortsatt måttlig till mild tillväxt i landet, något som inte påverkades av Trumps uttalanden om ståltullar eftersom undersökningen genomfördes innan det kom på tal.

På tal om Trump så hoppade hans ekonomiska rådgivare, Gary Cohn av i protest mot tullarna. Ett avhopp som tolkades som att Trump är redo att gå vidare mot införandet.

EU kom igår med sitt förslag på repressalier om införandet av tullarna sker. Ett skarpt förslag som motsvarar den ekonomiska påverkan av tullarna, och som omfattar tre punkter, stål, livsmedel och övriga produkter. Något som omfattar bourbon whiskey, jordnötssmör, apelsinjuice och tranbärsjuice med mera.

EU påtalade att ett handelskrig inte har någon vinnare. Repressalier är inget de vill gå vidare med, men är inget de kan avstå från.

 

Idag väntas räntebesked från ECB, och efterföljande presskonferens med Mario Draghi, något som alltid är en intressant tillställning. Några förändringar i räntan väntas inte att tillkännages från ECB, och marknaden fokuserar på kommunikationen gällande guidningen om framtida höjningar. I föregående möte sköt Draghi upp diskussionen om guidningen till marsmötet, men ämnet är mycket känsligt och marknaderna lär ta fäste på vad som framförs. Men snart måste de börja guida marknaden om räntehöjningarna ska inledas i slutet av året, eller i börjar av nästa. Tydligheten är en prioritering från marknadshållet som inte gillar någon osäkerhet.

Fokus på räntehöjningarna börjar bli en vana, då räntehöjningar även börjar krypa allt närmare dörren för Riksbanken. De har en lägre ränta än ECB och följer penningpolitikens utveckling hos grannen mycket noga, då den påverkar vår inflation och penningpolitik.

På efterföljande presskonferens lär de amerikanska ståltullarna komma på tal, och ECB´s syn på riskerna med en rejäl utbudsökning av stål och aluminium i Europa och dess konsekvenser på den europeiska ekonomin. Även QE-programmet väntas lämna oförändrat i beskedet.

 

Den milda uppgången om 0,27 procent ändrar inte det tekniska läget nämnvärt. Närmast motstånd och nästa steg att ta sig förbi för fortsatt återhämtning finns vid 1570. Vidare har vi ett större motståndsområde som hindrade OMXS30 senast kring 1580-1600. Omsättningen är fortsatt låg och med ståltullarna i fokus finns riskerna fortsatt på nedsidan även om den volatila utvecklingen senaste tiden ökat svårigheterna att få en konsistent bild av stockholmsbörsens framfart på kort sikt. På lång sikt är trenden neråt med starka säljsignaler i ryggen från tidigare kraftiga ras. Motståndet vid området 1580-1600 blir avgörande om vi får en push uppåt i närtid. Med den starkaste utdelningsperioden framför oss i närtid kanske vi kan få lite extra stöd till uppgångar under våren, även säsongsmönstret är gynnsamt för börsen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: BNP (def) 4 kv kl 0.50

 • Japan: bytesbalans januari kl 0.50

 • Storbritannien: RICS husprisindex februari kl 1.00

 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00

 • Nederländerna: KPI februari kl 6.30

 • Tyskland: industriorder januari kl 8.00

 • SCB: sjuklöner 4 kv kl 9.30

 • USA: Challenger varselstatistik februari kl 13.30

 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

Övrigt

 • Riksbanken: Öppet forum diskussion om inflationsmålets roll och betydelse kl 8.00

 • ECB: räntebesked kl 13.45

 • ECB: pressträff med Mario Draghi kl 14.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades oregelbundet på onsdagen men slutade en bit över nollstrecket. De större marknaderna i Europa slutade också upp med Frankfurt som vinnare. Svenska bankaktier hade en positiv utveckling.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var upp med 0,3 procent till nivån 1.564. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 18 miljarder kronor.

President Donald Trumps främste ekonomiske rådgivare Gary Cohn, som varit kritisk mot att införa stål- och aluminiumtullar, beslutade att avgå. Farhågorna ökade då för att det protektionistiska lägret inom Trump-administration skulle växa sig starkare. Huruvida tullförslagen är ett förhandlingstaktiskt utspel eller faktiska policy-förslag återstår emellertid att se.

Vidare på handelskonfliktfronten antog EU-kommissionen under onsdagen en motåtgärdslista på amerikanska produkter som får strafftullar på sig som repressalie i fall USA gör verklighet av sina tullförslag.

I botten av storbolagsindex återfanns Skanska, Atlas Copco, ABB och Volvo med nedgångar på runt 1 procent.

Överlägset bäst gick det för SSAB som steg över 5 procent i kölvattnet kring amerikanska ståltullars vara eller inte vara.

På bankfronten höjde Deutsche Bank sin rekommendation för Nordea till köp och aktien avancerade 1,6 procent. Deutsche lyfte även upp Swedbank till behåll. Swedbank steg 1 procent. Dock inledde Bank of America Merrill Lynch bevakning av de svenska storbankerna med underperform, förutom SEB som fick neutralt råd. SEB var upp över 1 procent medan SHB handlades 1,6 procent högre.

Husqvarna tappade över 3 procent. SEB, som sänkt sin rekommendation för trädgårdsbolaget till behåll, tror att det kalla vädret i Europa kan leda till en besvikelse i fråga om försäljningsvolymer i det första kvartalet som är en viktig införsäljningsperiod för Husqvarna.

”Återförsäljarna behöver fylla på sina lager tidigt på säsongen oavsett väder. Men om säsongen kommer i gång senare på grund av vädret, kan det vara så att en del handlare lägger sin order i början av april i stället för i slutet på mars – det kan ge en förskjutning av försäljningen från en månad till en annan”, sade Tobias Norrby, Husqvarnas ir-chef, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt apropå SEB:s farhågor om vädereffekter.

Den amerikanska mäklarfirman William O’Neill inledde bevakning av Oriflame med en köprekommendation och kosmetikaaktien var upp 1,5 procent.

Även Clas Ohlson avancerade, upp hela 9 procent, sedan Nordea höjt rekommendation för prylkedjan till behåll.

Dagens Industri har gjort en djupdykning i gamingsektorn och bland annat konstaterat att THQ Nordic ser ”väldigt billig ut”. Spelaktien steg mer än 5 procent.

SAS backade knappt 1 procent efter trafiksiffror medan Karo Pharma lyfte närmare 6 procent sedan storägaren och ordföranden Anders Lönner fortsatt att köpa aktier i specialistläkemedelsbolaget.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1564.19
3377.36
12245.36
2726.8
24801.36
7396.65
21321.08
30567.08
1.24
10.2
8.23
61.15
64.32
0.27%
0.58%
1.09%
-0.05%
-0.33%
0.33%
0.32%
1.23%
-0.04%
-0.02%
0.02%
0.0%
-0.4%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.