Home > Morgonrapport: Tung börsvecka går mot sitt slut, får vi en tillfällig botten & rekylerar upp?

Morgonrapport: Tung börsvecka går mot sitt slut, får vi en tillfällig botten & rekylerar upp?

God Fredagsmorgon!

Sista dagen på veckan bjuder statistik om blanda annat hushållsutlåning, penningmängdtillväxt i EMU, Def BNP från USA, Michiganindex och lite tal från FED-ledamöter.
Efter de många dagar nu av nedgångar borde vi snart hitta en tillfällig botten göra en liten rekyl upp, troligtvis sker detta under de kommande dagarna.

Gårdagskvällen bjöd FED och Yellen på ett anförande på University of Massachusetts, och pekade återigen att en räntehöjning i år är det troligaste scenariot. Omvärldsoron trodde inte Yellen skulle få direkt påverkan på den förväntade räntebanan, dollarn stärktes på uttalandet.

Asien ger nu på morgonen blandade reaktioner där Hong-Kong försvagas och Japan stärks. Oljan stärks svagt och handlas nu runt 45 dollar (WTI) och runt 48 dollar (BRENT).

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Börsen föll återigen kraftigt under gårdagen. Nedgången summerades till slut till 2,79 % med en omsättning av 22,2 miljarder kronor värt i aktier. Omsättningen under gårdagen får klassificeras som hög och anmärkningsvärt i sammanhanget är trots allt den stora nedgången. Senaste tidens avvaktande handel har skett under låg omsättning vilket har talat för att många sitter stilla i båten. Ökad omsättning och en stängning nästan kring dagslägsta indikerar att många vill minska risken i sina portföljer och att säljtrycket börjar ta fart på riktigt. Det är många som är nervösa nu och följer börsen noggrant för att se hur investeringarna utvecklas. Speciellt efter de senaste dagarnas skräckrubriker i medierna. Hela årets uppgång är raderad och från toppnoteringen för året har vi gått ner 18 %. Börsen har varit het länge och många investerare har inte upplevt dessa nedgångar som sker för tillfället, och därför inte vet hur de reagerar när avkastningen skiftar till minus på kontona.

Dagens egen upplevelse över nervösa investerare inträffade under ett besök i en teknikaffär där en ur personalen uppdaterade börsen varannan sekund under tiden jag där inne. Nervositeten stiger?

Punktmässigt är vi nu i ett högintressant läge där vi har gått under nivån från det stora inledande raset för en dryg månad sedan. Gårdagen stannade OMXS30 på 1382, vilket är i nivå med ett stödområde runt 1380. Nästa starka

OMXS30 historiskt 1 år, Candle stick redovisat med 1 dags upplösning.
OMXS30 historiskt 1 år, Candle stick redovisat med 1 dags upplösning.

stödområde finner vi först kring 1250. Kommande dagar kommer med andra ord att bli väldigt betydelsefulla för hur den svaga börsen utvecklar sig framöver. Håll ett öga på omsättningen när ni kollar på utvecklingen, den kan ge indikationer på hur olika aktörer agerar. Hittills har omsättningen varit relativt låg, många har väntat på att det ska vända upp igen, den panikartade försäljningen har inte inträffat än, om den ens gör det vill säga. Det är inte omöjligt att vi når en tillfällig botten här omkring rekylerar kortsiktigt. Månadseffekten kan även den spela in bra i nuvarande läge.

Gårdagens enda storbolagsrapport kom från H&M och var över lag enligt analytikernas prognoser. Där bolaget visar fortsatt fin tillväxt och en utökad onlinehandel, men där det negativa var utfallet i september var svagare än förväntat och hårdare press framöver på bruttomarginalen. Det stora varulagret (i lokala valutor upp 38 % högre än föregående år) med främst höstkläder väntas vara ett orosmoln inför nästa rapport. H&Ms aktie föll 4 % och handlas nu under 300 kronor för första gången sedan november månad förra året.

Den stora verkstadsjätten Carterpillar vinstvarande igår och föll dryga 6 %. Carterpillar är en av konkurrenterna till Volvo om anläggningsmaskiner.

Gårdagens räntebesked stod Norges bank för, som oväntat sänkte räntan till 0,75 % och målade samtidigt upp en dyster framtid med en nedjusterad räntebana vilket ökar sannolikheterna för ytterligare räntesänkningar framöver. Den norska kronan var under gårdagen bitvis under paritet med svenska kronan.

Stefan Ingves var försiktig i sina uttalanden under utfrågningen i finansutskottet och ville inte svara hur FED och Norges Banks agerande skulle påverka Riksbankens politik utan hänvisade till nästa räntebesked i oktober.

Norges besked får konsekvenser för riksbankens politik, men där ECB:s politik fortfarande är av större betydelse. Valutakriget för att skapa konkurrensfördelar har skapat en ond cirkel där ingen (Läs: till och med FED) kan eller vågar byta bana eftersom konsekvenserna riskerar att bli för stora, främst på valutan och därigenom påverka ekonomin negativt igen. Norge brottas av ett svagt oljepris som nu börjar synas i siffrorna och Norges Bank har nu mer eller mindre stigit på det än så länge destinationslösa tåg vi kallar räntesänkningar och QE-stimulanser.

Nedgångarna startades efter oväntat svag Kina-statistik för knappa månaden sedan och följdes av en avvaktande handel inför räntebeskedet från FED. Efter att FED inte höjt räntan har börsen nu fallit ännu mer, och teorierna kring varför börsen gått ner pekar mot att välinformerade FED spår svårare tider framöver främst hänvisat till ett svagare Kina. Men kan det också vara så att investerarna tolkade att statistiken var så pass bra att en räntehöjning måste komma inom en snar framtid, och positionerar sig där efter? Är denna reaktion inte bara resultatet av svagare omvärld utan också en förberedelse för en kommande räntehöjning? Jag tror det kan finnas ett samband men orsakerna till en större börsnedgång finner man alltid i efterhand, men för nu bjuder jag på denna alternativa teori/spekulation att fundera på över under helgen.

Dagens makrostatistik är följande:

– Japan: KPI augusti kl 1.30
– SCB: hushållsutlåning augusti kl 9.30
– EMU: M3 augusti kl 10.00
– Riksbanken: Kerstin af Jochnick talar i Lund. Ingen publicering av anförande eller bilder. kl 10.00
– USA: BNP (def) 2 kv kl 14.30
– USA: Markit tjänste-PMI (prel) september kl 15.45
– USA: Michiganindex (def) september kl 16.00

Ha nu en riktigt trevlig helg!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: hushållsutlåning augusti

I juli steg utlåningstakten till 7,1%, från 6,9% i juni. Enligt SME Direkts ekät väntades en oförändrad utlåningstakt. Utvecklingen är oroande men inte oväntad för Riksbanken, som heller inte kan göra mycket åt den annat än att upprepa budskapet att politiker och andra myndigheter måste motverka utvecklingen, och det omedelbart (något som den dessvärre har tvingats upprepa under en lång period).

Analytiker räknar nu med att utlåningstakten ökar till 7,2% i augusti, vilket skulle vara den högsta ökningstakten sedan i april 2011.

kl 10.00: EMU: M3 augusti

Penningmängdstillväxten har nu legat över ECB:s målnivå på 4,5% i fem månader, efter att tidigare ha legat långt under i sex år. Även privata krediter har visat positiv tillväxt under ett antal månader. I augusti väntas ökningstakten för M3 ha varit 5,3 procent, vilket skulle vara en oförändrad takt jämfört med i juli.

kl 14.30: USA: BNP (def) 2 kv

Tillväxttakten reviderades upp till +3,7% i den andra beräkningen, från +2,3% i den första beräkningen, och det ar högre än väntade +3,2%. Nu väntas inga påtagliga förändringar jämfört med den andra beräkningen.

kl 15.15: Fed: James Bullard talar om penningpolitik

En Fedledamot som ofta uttrycker sig relativt tydligt om sin penningpolitiska hållning, men som inte röstar i FOMC i år (men väl nästa). Han sade i lördags att han argumenterade för en räntehöjning vid FOMC-mötet förra veckan, han tyckte inte att Fed skulle reagera på vad som händer på finansmarknaderna och att det var tillfälliga faktorer som nu håller tillbaka inflationen.

kl 15.45: USA: Markit tjänste-PMI (prel) september

Väntas ha sjunkit till 55,6, från 56,1 i augusti.

kl 16.00: USA: Michiganindex (def) september

Väntas ha stigit till 86,5, från oväntat svaga 85,7 i den preliminära septemberrapporten.

kl 19.25: Fed: Esther George talar om ekonomi och penningpolitik.

Ytterligare en ”hökaktig” ledamot som inte röstar i FOMC i år, men väl nästa år. Har tidigare i år argumenterat tämligen flitigt för högre Fedränta, men lät något osäker om hur volatiliteten på finansmarknaden skulle påverka USA-ekomin i en tv-intervju den 27 augusti.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel kring nollstrecket men vände snabbt nedåt för att sedan fortsätta rejält lägre under sessionens gång. Verkstadssektorn och rapporterande H&M hörde till förlorarna.

Vid stängning hade OMXS30 backat 2,8 procent till 1.382, vilket också var kring dagens lägsta nivåer. Aktier för höga 22,2 miljarder kronor omsattes.

I den allmänna konjunkturoron drevs flera verkstadsbolag mot botten av indexlistan, precis som på de större europeiska börserna.

Under eftermiddagen kom ytterligare en kalldusch i form av en vinstvarning från Caterpillar. Utmanande marknadsförhållanden i nyckelregioner och i industrisektorer, främst gruvor och energi, har tvingat den amerikanska industrijätten att skruva ned helårsprognosen för intäkterna till 48 miljarder dollar, från tidigare 49 miljarder. Atlas Copco, Volvo och Sandvik utökade sina tidigare nedgångar under eftermiddagen och noterades vid stängning ned mellan 3,8 och 4,4 procent.

Bottenplatsen inom OMXS30 intog dock Electrolux, efter att aktien under eftermiddagen segnat ned till minus 4,6 procent utan synbara bolagsspecifika nyheter.

H&M var en annan förlorare med ett kurstapp på 4,0 procent. I bolagets rapport för tredje kvartalet var rörelseresultat nästan exakt som analytikerna hade räknat med. Septemberförsäljningen orkade emellertid inte upp till förväntningarna och rapporten visade också att varulagret växt rejält under de senaste månaderna. Kursen är nu nere under 300 kronor för första gången sedan mitten av november förra året.

Efter en stark inledning på dagen tappade Boliden och Lundin Mining markant kring lunchtid efter att Goldman Sachs kommit ut med en dyster analys över kopparpriset. Analyshuset passade samtidigt på att skruva ned sin riktkurs för den brittiska sektorskollegan Glencore med kring 24 procent, vilket tyngde aktien kring 9 procent i London.

Kopparpriset, som föll när analysen publicerades, återhämtade sig emellertid under eftermiddagen och när handeln summerades hade Boliden och Lundin Mining gått bättre än index. Aktierna stängde ned 1,0 respektive 0,9 procent.

Fingerprint Cards var ännu en dag mest omsatta aktie, med en omsättning nästan dubbelt så hög som den näst mest omsatta aktie – H&M.

Aktien steg inledningsvis och var som mest uppe i nya kursrekordet 298 kronor, men under eftermiddagen vände utvecklingen.

Aktien hamnade under press av att nättidningen Digitimes med hänvisning till industrikällor rapporterat att priserna på fingeravtryckssensorer fallit under den senaste tiden, och att de sannolikt lär fortsätta ned under 2016. Aktien stängde ned 1,6 procent.

På makronivå väntades marknaden på torsdagskvällen rikta uppmärksamheten mot ett anförande av Fed-chef Janet Yellen på temat ”Inflation Dynamics and Monetary Policy”.

Efter att centralbanken i förra veckan avstod från att höja räntan har flera ledamöter vidhållit att en höjning ändå är att vänta i år, men marknaden är inte övertygad om att så kommer bli fallet.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1381,87
503,600
3019,34
9427,64
5961,49
1932,24
4734,48
17694,51
20997,21
1,1171
9,4047
8,4171
45,04
48,25
0,00%
-1,69%
-1,97%
-1,92%
-1,17%
-0,34%
-0,38%
0,75%
-0,47%
-0,04%
0,00%
0,03%
0,29%
0,17%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.