Home > Morgonrapport: Tung start på året, sätter nedgången prägeln på hela 2016?

Morgonrapport: Tung start på året, sätter nedgången prägeln på hela 2016?

God Morgon

Idag är det halvdag på stockholmsbörsen vilket innebär att börsen stänger klockan 13.00, och imorgon är börsen stängd.

De amerikanska börserna backade likt övriga världen under gårdagen, S&P 500 noterades till -1,53 efter en stark avslutning på handelsdagen. Ledande svenska terminer indikerar en rekyl upp så här tidig morgon.

Kina uppges ha stöttat aktiemarknaden igår under det kraftiga raset, enligt uppgifter till bloomberg har statskontrollerade fonder köpt aktier för att hindra kursraset. Även uppgifter om att säljförbudet ligger kvar trots att det väntas löpa ut den 8e januari framkom. Säljförbudet gäller för storägare i företag och har gällt i ett halvår nu.
Kina stiger mycket svagt idag, Hong-Kong noteras däremot för -0,8 % och Japan noteras -0,47 %

Oljan som efter oroligheter i Mellanöstern steg initialt under gårdagen föll sedan tillbaka efter en starkare dollar. Nu på morgonen handlas WTI-terminen till 36,89 dollar och BRENT-terminen till 37,38 dollar fatet vilket är en svag stigning från gårdagen.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Det blev sannerligen en dyster start på årets börshandel. Efter svaga industri-PMI från Kina intensifierades oron återigen om att omställningen från industri till konsumtionsekonomi kommer att bli hård och påverka tillväxten. Kinas ras och förstängning av börserna efter att CSI 300 fallit med 7 % fick börserna globalt att backa rejält. Oron späddes på av den upptrappade konflikten mellan Saudiarabien och Iran som nu avslutar all handelsförbindelse med varandra efter helgens stormning av Saudiarabiens ambassad i Teheran. Även Bahrain och Sudan har brutit sina handelskontakter med Iran.

Oljan handlades volatilt under gårdagen, och steg först som en konsekvens av det upptrappade säkerhetsläget men backade sedan på eftermiddagen efter att dollarn stärkts.

OMXS30 noterade till 1394,39 punkter efter gårdagens handel. Detta innebär att första handelsdagen blev riktigt

OMXS30, gårdagens ras var kraftfullt men i likhet med övriga världens börser. Troligtvis kan en rekyl kortsiktigt inträffa, men om den globala nedgången fortsätter kommer det att prägla svenska börsen vidare. Viktigt att indexet inte går under stödnivån vid 1389 samt 1369 punkter, Vid en stark forcering av dessa kan nedgången bli djup.
OMXS30, gårdagens ras var kraftfullt men i likhet med övriga världens börser. Troligtvis kan en rekyl kortsiktigt inträffa, men om den globala nedgången fortsätter kommer det att prägla svenska börsen vidare. Viktigt att indexet inte går under stödnivån vid 1389 samt 1369 punkter, Vid en stark forcering av dessa kan nedgången bli djup.

dålig med en utveckling på -3,62 %. Omsättningen var relativt låg på stockholmsbörsen, nedgången till trots, med 14,9 miljarder kronor värt i aktier. Fingerprint handlades för första gången som en del av OMXS30 men stängde ner över 8 %. I övrigt var det stora nedgångar i H&M som backade 5,3 % efter sänkt rekommendation. Telia backade 4,7 % efter även där sänkta rekommendationer.

Som jag tidigare förvarnat om kan valutainterventioner bli verklighet inom den närmaste tiden. Efter ett extrainsatt möte bestämde riksbanken att chefen Stefan Ingves och Vice chef Kerstin af Jochnick får befogenheter att fatta beslut och genomföra valutainterventioner om så anses behövs. De tidigare förvarningarna från riksbankens sida har inte fallit väl ut på marknaden som inte uppfattat uttalanden som troliga. Kronan har fortsatt svagt upp sedan räntebeskedet och har knappast reagerat sedan de riktiga förvarningarna om valutainterventioner kom. Med detta vill riksbanken signalera om att de är beredda att gå denna väg om kronan stärks för snabbt. Som jag tidigare skrivit om är valutainterventionen känsligt, speciellt eftersom övriga Europa också försöker få upp sin inflation. Att då så aktivt trycka ner svenska kronan och ”sno” tillväxt från andra länder lär inte vara populärt, framförallt inte hos grannländerna. Men det är i alla fall upplagt för överraskningar för marknaden som hittills inte har reagerat nämnvärt på förvarningarna.

Tekniskt står sig fortfarande OMXS30 mot långsiktiga säljsignaler, trots gårdagens nedgång. Men något oroväckande med en så svag start på handelsåret är det i alla fall. Forceras 1389 och framförallt 1369 med hög omsättning utlöser det kraftig säljsignal. Efter att ha varit uppe och nosat för ett uppbrott över 1440 mot 1460 punkter blev uppgången abrupt avbruten. 1460 punkter ses som viktigt motstånd och forceras denna nivå med hög omsättning utlöses det köpsignaler.

Dagens börshandel blir något kort då stockholmsbörsen stänger 13.00 eftersom det är röd dag på onsdag då börsen har stängt för handel.

Dagens huvudnummer står KPI-estimat från eurozonen för, där inflationen väntas växa till 0,4 % för december. Tjänsteinflationen sjönk förra månaden till 1,1 %.

På onsdag kommer en del matnyttig USA-statistik som kan vara bra att känna till. Då presenteras handelsbalansen som väntas öka svagt, samt tjänste-PMI från ISM. Värt att hålla koll på här kan vara sysselsättningen som kan ge en fingervisning mot den stora rapporten på fredag.

På kvällen kommer även protokollet från räntehöjningsmötet, där viktiga faktorer är hur snabbt kommande räntehöjningar väntas.

Hålltiderna under dagen summeras till:

– Norge: industri-PMI december kl 9.00
– Tyskland: arbetslöshet december kl 9.55
– EMU: KPI-estimat december kl 11.00
– Italien: KPI (prel) december kl 11.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 11.00: EMU: KPI-estimat december

KPI-inflationen i euroområdet steg till 0,2% i november och väntas nu har fortsatt växla upp till 0,3% i december. Det kan vara värt att hålla särskild koll på tjänsteinflationen som ett mått på det pristryck ekonomin genererar. Tjänsteinflationen sjönk tillbaka till 1,1% förra månaden. Den tyska december-inflationen kom in klart lägre än väntat och ger nedåtrisk för EMU-prognosen.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde betydligt lägre på måndagen efter att de kinesiska börserna inlett årets första handelsdag med kraftiga ras. Bland de främsta sänkena återfanns telekom- och hälsovårdsbolagen medan ett stigande oljepris fick energirelaterat att uppleva endast marginella nedgångar.

Storbolagsindexet OMXS30 noterades vid stängning för en nedgång om 3,6 procent till nivån 1.394. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14,9 miljarder kronor. På kontinenten syntes liknande rörelser med tyska DAX och franska CAC 40 ned 4,3 respektive 2,5 procent.

Det negativa sentimentet märktes då Kinabörserna inlett året med ordentliga nedgångar efter svag industri-PMI. Handeln på Shanghaibörsen stoppades efter ett ras om nära 7 procent medan Shenzhenbörsen hann backa med dryga 8 procent innan handeln stoppades.

Ett stigande oljepris märktes under större delen av dagen efter ökad geopolitisk oro i Mellanöstern. Saudiarabien, Bahrian och Sudan har brutit sina förbindelser med Iran. På eftermiddagen började däremot oljepriset att backa i takt med att dollarn stärktes för att sedan handlas på minus än en gång.

Storbolagsindexets oljespelare Lundin Petroleum, som fått en höjd rekommendation från Arctic, noterades för en nedgång om 1,4 procent och sjönk därmed mindre än index. Sektorkollegorna Enquest och Africa Oil steg samtidigt med 0,1 respektive 5,9 procent. Maquarie har höjt Enquest till neutral från underperform.

Bäst presenterande inom OMXS30 var Nokia, ned 0,7 procent, som har fått in nära 80 procent av aktierna i Alcatel-Lucent enligt ett interimsresultat från franska börsen. Nokia anser därmed att budet är genomfört med framgång.

I motsatt änden hittades indexets debutbolag Fingerprint som föll med hela 8,3 procent. MTG, som för första dagen handlades utanför storbolagsindexet efter att Fingerprint tagit mediebolagets plats, gick motströms och noterades för en uppgång om 1,4 procent.

Ett flertal bolag tilldelades rekommendationer. H&M, ned 5,3 procent, fick en sänkt rekommendation från Deutsche Bank på oro för marginalpress och risk för sänkt expansionsmål.

Telia Sonera noterades för en nedgång om 4,7 procent efter att Berenberg sänkt rekommendationen för teleoperatören till sälj. Sektorkollegan Tele2 fick däremot en höjd rekommendation och aktien backade mindre än index.

Inom hälsovårdssektorn stod Active Biotech för ett ras om 30 procent. Bioteknikföretaget har tillsammans med dess partner Teva avbrutit delar av sina studier kring bolagets flaggskeppsprodukt mot ms.

Bactiguard rusade däremot med 35 procent. Medicinteknikbolaget har fått ett produktgodkännande i Kina och bolagets vd räknar med att kunna nå en marknadsandel om dryga 10 procent inom några år.

Lightlab lyckades också avancera kraftigt, upp nära 60 procent till 2:95 kronor. I mitten av december meddelade bolaget att en nyemission övertecknats. Innan julledigheten handlades aktien vid en krona.

Formpipe steg 6,5 procent. Stockholm Stad meddelade, genom ett tilldelningsbeslut, att man avser teckna ett avtal med Formpipe till ett värde om 50 miljoner kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1394,39
530,600
3164,76
10283,44
6093,43
2012,66
4903,09
18360,47
21151,00
1,0829
9,2080
8,5029
36,89
37,38
-3,62%
-1,55%
-3,14%
-4,28%
-2,39%
-1,53%
-2,08%
-0,47%
-0,80%
0,02%
0,08%
0,06%
0,35%
0,43%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
NFA
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto