Home > Morgonrapport: Tunga tongångar inleder veckan i asien och för oljan, fortsatta nedgångar väntas?

Morgonrapport: Tunga tongångar inleder veckan i asien och för oljan, fortsatta nedgångar väntas?

God Morgon

USA avslutade veckan i samma stil som övriga världens börser. S&P500 backade i fredags 1,08 % och ligger nu back 5,96 % i år. Asien inleder veckan tungt, med breda nedgångar över lag. Hang Seng backar 2,47 % medan Japanska Nikkei är stängt idag. Ledande svenska terminer indikerar så här tidig morgon klart negativ inledning på veckans handel.

Dagens agenda är relativt tunn men ju längre veckan gå desto mer innehållsrik blir makroagendan.

Oljan inleder veckan på den negativa sidan och nu tidig morgon står WTI-terminen i 32,44 dollar fatet och BRENT-terminen står i 33,15 dollar fatet. Vilket innebär en nedgång strax över 2 %.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

 

Första veckan på det nya året inleddes med kraftiga nedgångar, och det inte bara på stockholmsbörsen. OMXS30 har i år backat 6,78 %. S&P500 har backat 5,96 %, Tyska DAX har backat 8,32 %.

Det är upplagt för ett skakigt börsår, där kina åter igen står i fokus. Men egentligen är det ingen oväntad nyhet, att kinas tillväxt har svårt att leva upp till gamla meriter har vi vetat om ett tag nu. Magnituden av det hela verkar marknaden däremot ha underskattat då efter återigen sämre statistik, börserna backat kraftigt på kort tid. Det svåra är att förutse hur det en minskad tillväxttakt kommer att påverka konsumtionen och tillväxtländerna som är beroende av Kina. Men vi har ett svårt år framför oss, det är mycket som behöver rätas ut för att marknaden ska känna sig tryggare, inte bara ekonomiskt utan även politiskt och säkerhetspolitiskt.

Tekniskt ser det inte heller lovande ut efter den större säljsignalen som utlöstes då OMXS30 stängde under stödnivån 1369 punkter, det under hög omsättning.

Men i ekonomin är allt inte dåligt, såklart. USA visar fortfarande upp styrka genom att redogöra att 292 000 nya jobb skapades i december, mot väntade 200 000. Arbetslösheten ligger fortfarande kvar på 5,0 %. Timlönerna låg

OMXS30 som efter årsskiftet backat rejält, kinaoron stärker säljarna och hindrar köparna från att ta över. Men en kortsiktig återhämtningsfas bör initieras snart som en reaktion på de kraftiga nedgångarna som varit.
OMXS30 som efter årsskiftet backat rejält, kinaoron stärker säljarna och hindrar köparna från att ta över. Men en kortsiktig återhämtningsfas bör initieras snart som en reaktion på de kraftiga nedgångarna som varit.

dock kvar på oförändrad nivå, här hade analytikerna väntat en ökning med 0,2 %. Mindre bra, men skulle timlönerna sticka upp framöver finns det ökad sannolikhet för en snabbare räntehöjning från FED. Detta skapar ytterligare negativare sentiment att trycka på köpknappen, då högre räntor, ökar avkastningen på annat säkrare håll än på aktiemarknaden.

OMXS30 backade med 0,62 % efter att ha inlett dagen i positiva tongångar, än är marknaden inte redo för en kortsiktigare återhämtningsfas, något som bör komma inom en snar framtid. Att vi befinner oss i en bearmarknad är väl nu ingen som tvivlar på, då mönstret är karaktäristisk för ett sådant trendläge, med lägre bottnar och lägre toppar.

Vi befinner oss på 1349 punkter efter fredagens nedgång. Omsättningen på stockholmsbörsen låg på 16 miljarder kronor.

Veckans agenda inleder relativt lugnt med norskt KPI för december månad där förväntningarna på KPI-inflationen väntas ha sjunkit till 2,6 % från november månads 2,8 %. Kärninflationen väntas stiga till 3,2 % från 3,1 %. Även Danmark presenterar KPI-inflationssiffror under dagen.

Hålltiderna under dagen summeras till:

– Danmark: KPI december kl 9.00
– Norge: KPI december kl 10.00
– AF: veckodata kl 10.45
– USA: LMCI, arbetsmarknadsindikator, december kl 16.00

Tisdag har vi industriproduktion för Storbritannien och JOLTS, antalet lediga platser från USA.

Onsdag väntas arbetsförmedlingens arbetslöshetsstatistik för december månad. Frankrike presenterar KPI för december månad och EMU-zonens industriproduktion presenteras. FED visar Beige Book vilket är den regionala konjunkturrapporten.

Torsdag väntas intensiteten stiga med tyskt BNP och budgetsaldo, SCB visar KPI-inflationen samt även protokoll från ECB för det senaste policymötet. Bank Of England lämnar räntebesked. 

Fredag väntas Valueguard bopriser för december månad samt USA-fokus med detaljhandel och industriproduktion för december månad.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: Norge: KPI december

KPI-inflationen väntas ha sjunkit till 2,6%, från 2,8% i november, men kärninflationstakten väntas samtidigt ha stigit till 3,2% från 3,1%, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Nordea tror dock att kärninflationstakten var oförändrad på 3,1% i december. Norges Bank räknar å sin sida med en nedgång till 3,0%, men enligt Nordeas Erik Johannes Bruce krävs det större överraskningar på uppsidan för att påverka centralbankens bedömning om de penningpolitiska utsikterna.

”Vi har länge argumenterat för att den nuvarande höga inflationen inte är någon orosfaktor för Norges Bank eftersom det är en temporär effekt av den svaga norska kronan. Men det betyder inte att en stark överraskning på uppsidan inte kommer att få någon effekt på Norges Banks bedömning. Ett högt decemberutfall i kombination med den senaste NOK-försvagningen kommer att lyfta för inflationen 2016 till väl över 3%”, skriver Erik Johannes Bruce i ett kundbrev, och jämför det samtidigt med Norges Banks löneprognos för 2016 på 2,8%.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade även fredagen negativt efter att spenderat den mesta tiden över nollstrecket. Teleoperatörer och telekommunikation hamnade på fredagens pluskonto medan veckan dominerats av oro för Kina.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 0,6 procent lägre till noteringen 1.349, en nedgång med närmare 7 procent under veckan, från fjolårets slutnotering på 1.447. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde drygt 16 miljarder kronor.

Fredagens nedgång följde på flera dagar av minus i spåren av globala indextapp där oron för tillståndet i den kinesiska ekonomin satt tonen. De kinesiska börserna, som fortfarande ligger rejält på minus sett till utvecklingen sedan årsskiftet, letade sig emellertid upp på fredagen.

På makrofronten visade sig den amerikanska decembersiffran för sysselsättning vara klart starkare än väntat. För november och oktober höjdes också sysselsättningssiffrorna.

”Fredagen har i allt väsentligt präglats av utvecklingen på de kinesiska marknaderna samt sysselsättningsdata från USA. Trots att båda dessa faktorer utföll positivt ligger oron för tillväxten kvar, vilket fortsätter att hålla tillbaka många cykliska aktier. Samtidigt har nedgången sedan årets början medfört att vissa aktier börjar se riktigt lågt värderade ut, något som kan börja locka till fyndköp under de närmaste veckorna”, kommenterade Lars Söderfjell, aktiestrateg på Swedbank, för Nyhetsbyrån Direkt.

I Stockholm hamnade råvarurelaterat på botten. Boliden och SSAB var ned 3 respektive 4 procent. Lundin Petroleum, sjönk drygt 5 procent. JP Morgan har sänkt oljebolaget till neutral från tidigare övervikt och Handelsbanken har dragit ned oljeaktien till minska från köp. Ett fallande oljepris tyngde likaså. Oljepriskänsliga Enquest var ned närmare 6 procent.

Fingerprint hade en ny svag dag som OMXS30-medlem med nästan 6 procents nedgång till 474 kronor, aktien har därmed tappat 20 procent sedan den lades till i indexet vid årsskiftet.

Securitas backade drygt 2 procent till 119 kronor. Nomura har inlett bevakning med rekommendationen minska och riktkursen 116 kronor.

Telia Sonera steg 1,4 procent. UBS har höjt aktien till neutral, från tidigare sälj. Santander höjde i sin tur rekommendation till behåll för Telia-aktien.

UBS har även höjt rekommendationen för Volvo till köp från neutral. Volvoaktien noterades dock 0,3 procent lägre. JP Morgan sänkte sin rekommendation för Volvo-aktien till undervikt.

Swedish Match fortsatte emellertid upp, drygt 1 procent. Snusjätten har höjt priset för bland annat lågprissnus enligt vad bolaget uppgav till Direkt.

Nokia klättrade 2,5 procent. Både Barclays och Credit Suisse pekar ut Nokia som ett förstahandsval, bland europeiska teknikbolag inför 2016.

I telekomsektorn steg även Ericsson närmare 1 procent.

Teknikbolaget Raybased gjorde sin första dag som noterad på Aktietorget. Handeln var mycket livlig och aktien flerdubblades i värde då den stängde på 23 kronor, jämfört med teckningskursen på 5:60 kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1348,76
496,710
3033,47
9849,34
5912,44
1922,03
4643,63
17697,96
19946,78
1,0917
9,2875
8,5079
32,44
33,15
 0,00%
-0,37%
-1,66%
-1,31%
-0,70%
-1,08%
-0,98%
-0,39%
-2,47%
-0,02%
0,01%
0,03%
-2,17%
-2,30%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.