Home > Morgonrapport: Tvekande OMXS30 måste snart välja väg…

Morgonrapport: Tvekande OMXS30 måste snart välja väg…

OMXS30 avslutade förra veckan starkt med en uppgång på fredagen. Trots det avvaktar stockholmsbörsen vid viktiga nivåer vilket gör riktningen på kort sikt svår att tyda med tillförlitlighet. En mycket spännande makrovecka med höjdpunkten på onsdag med räntebesked från Fed i USA. Marknaden förväntar sig att Fed ska höja räntan till 1,25 procent.
Asien har under natten utvecklats blandat och OMXS30 väntas inleda veckans handel på svagt plus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

 

Dagarna tills börsen stänger året som har gått minskar i rasande takt och OMXS30 håller i den uppsatta volatila handeln som präglat marknaden senaste veckan. Förra veckan summerades utvecklingen till 1,17 procent med fredagens avslutande stängning på 1610,82 punkter vilket innebär 0,72 procent högre än torsdagens stängningskurs. Omsättningen i fredags låg på 17 miljarder kronor vilket är snäppet över tidigare periods omsättningsnivåer. Om än fortsatt på relativt låg volym men det kan ge indikationer om att aktörer börjar städa runt i portföljerna inför årsskiftet och redovisningarna för helåret som har gått.

 

I fredags var banksektorn drivande av OMXS30-bolagen, där bland annat Nordea avancerade 2,8 procent och Swedbank 2,7 procent. Bakom uppgångarna inom sektorn stod Basel IV-regelverket för som framkom som bättre för banker än tidigare befarat. Getinge stack ut bland övriga bolag med en uppgång om cirka 2 procent. Arbetsmarknadsstatistik från USA kom in i fredags, vilket visade på 228.000 nya jobb vilket slog förväntningarna på 200.000. Den viktiga lönestatistiken kom in på 2,5 procent mot väntade 2,7 procent. Stabilt trots att löneutvecklingen inte riktigt följer med, men som inte bör påverka den förväntade höjningen av räntan från FED på onsdag. Höjningen väntas bli med 0,25 procentenheter till 1,25 procent.

 

Vidare i veckan följer vi Norsk KPI för november idag och imorgon presenterar SCB Sveriges utfall av inflationen. Även Storbritannien levererar KPI på tisdag och på onsdag kommer KPI från USA innan räntebeskedet från FED på kvällen.

På torsdag får vi bostadspriser för november månad samt arbetslöshetssiffror för november från SCB. Torsdagen bjuder även på räntebesked från Norge, England och ECB. Matig makrovecka med andra ord!

 

Bitcoin började i natt svensk tid att handlas på terminskontrakt i USA. Spekulationerna, om detta kommer att driva kursen ännu högre eller om den kommer att krascha då det blir enklare att blanka kryptovalutan, har varit många. Under natten har Bitcoin utvecklats positivt och står i cirka 16.000 dollar per bitcoin. Men när du läser detta står kursen garanterat inte på samma nivåer med tanke på den extrema volatiliteten.

Det tekniska läget efter förra veckan är fortsatt mycket intressant. OMXS30 tvekar vid det viktiga 1600 punkter och har senaste veckan handlats både över och under stödnivån. Med tanke på att det fortfarande avvaktas vid området gör att närmsta tiden blir fortsatt viktig för eventuella utbrott på ovan eller undersidan. Det är också nu snart, eller aldrig, som jul-rallyt behöver komma igång för att visa att det historiska månadsmönstret fortfarande är aktuellt. Det ska dock sägas att det har varit undantag som har bekräftat regeln när det kommer till detta fenomen, men att i bull-trend så visar sig mönstret starkast.

Nu befinner sig OMXS30 precis över 1610 punkter vilket innebär att vi är tillbaka i det tidigare avvaktande området mellan 1607 och 1637 punkter. För att visa styrka ser vi att OMXS30 bryter 1637 punkter i första hand och sedan vid forcering av motstånden vid 1682 och 1720 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Danmark: KPI november kl 8.00

  • Norge: KPI november kl 8.00

  • SEB: boprisindikator kl 8.30

  • AF: veckostatistik kl 10.45

  • ECB: obligationsköp kl 15.45

  • USA: JOLTS lediga platser oktober kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan med en uppgång. Banksektorn var främsta draglok sedan ett nytt förslag till europeisk bankreglering offentliggjorts.

Ett genombrott i brexitförhandlingarna bidrog också till det goda marknadshumöret, liksom att den amerikanska kongressen åtminstone tillfälligt undvikit en nedstängning av den federala verksamheten.

Vid dagens slut var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,7 procent till nivån 1.610,8. För veckan i helhet summeras uppgången därmed till 1,2 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick på fredagen till 17 miljarder kronor.

Storbankerna tog en överlägsen ledning i storbolagsindexet, vilket även var fallet i motsvarande index för de större europeiska börserna. Vassast i Stockholm var Nordea, som avancerade 2,8 procent. Därefter följde Swedbank, Handelsbanken och SEB med uppgångar på 1,7-2,7 procent. Endast Getinge kunde mäta sig med bankerna efter att ha avancerat 2,1 procent.

Det nya tilltänkta kapitalregelverket Basel IV, som publicerades på torsdagskvällen, verkar vara gynnsammare för banksektorn än väntat, enligt flera analytiker.

”Äntligen fick vi veta hur regelverket ska se ut. Det undanröjer ett stort mått av osäkerhet. Dessutom förefaller det vara något mer positivt för bankerna än många fruktat”, sade Andreas Håkansson, bankanalytiker på BNP Exane Paribas, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nyheter som tolkades positivt kom också från brexitförhandlingarna, där de kvarvarande EU-länderna och Storbritannien kommit överens på viktiga punkter. Från USA meddelades vidare att kongressen godkänt en lag som håller den federala verksamheten öppen till den 22 december.

Bland dagens storbolagsvinnare märktes också Lundin Petroleum, som rekylerade upp 0,6 procent med stöd av stigande oljepriser. Största förlorare för dagen i storbolagsindexet var Electrolux och Essity, ned 2 respektive 1,3 procent.

Utanför OMXS30 hade gruvbolaget Lundin Mining en bra dag efter en period av nedgångar. Aktien steg 5,5 procent.

Kredithanteringsbolaget Intrum föll tillbaka 3,4 procent efter torsdagens kapitalmarknadsdagsdrivna lyft på nästan 12 procent. SEB Equities har sänkt sin rekommendation för aktien till sälj.

Clas Ohlson köper in sig i Mathem och det två inleder ett strategiskt samarbete. Tanken är att kunderna ska kunna beställa delar av Clas Ohlsons sortiment via Mathem.se och få varorna levererade hem. Efter en initial uppgång retirerade aktien och stängde 2,3 procent ned.

Starbreezeaktien lyfte nästan 15 procent sedan bolagets förväntade storsäljare The Walking Dead visat ett efterlängtat livstecken. Enligt uppgift kommer någon form av trailer att visas till helgen som en del av vad som väntas bli en lång uppladdningskampanj fram till lansering under det andra halvåret 2018.

Spelsektorn fick ytterligare ett tillskott på fredagen när MAG Interactive debuterade på First North. Aktien sjönk 5,7 procent jämfört med priset i erbjudandet inför noteringen.

Ungefär lika mycket, fast i motsatt riktning, gick medicinteknikbolaget Sectra, vars orderingång ökade med 42,5 procent i det senaste kvartalet.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1610.82
3591.45
13153.7
2651.5
24329.16
6840.08
22894.73
28771.2
1.18
9.95
8.45
57.11
63.12
0.72%
0.51%
0.83%
0.55%
0.49%
0.4%
0.37%
0.46%
0.09%
0.12%
0.05%
-0.44%
-0.44%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.