Home > Morgonrapport: Tvekar för vidare uppgång och USA vände ner igår…

Morgonrapport: Tvekar för vidare uppgång och USA vände ner igår…

OMXS30 handlades länge oförändrat tills eftermiddagen då viss volatilitet infann sig när de amerikanska börserna öppnade. Först uppgång och sedan en snabb nedgång för att stänga till -0,3 procent för dagen. De amerikanska börserna stängde sedan dagen med nedgångar efter att ha fallit tillbaka under sentimmarna. Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats negativt.
Dollarn som stigit senaste tiden fortsätter att stiga något under morgonen.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder torsdagens handel på minus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 handlades under i stort sett hela dagen kring nollan innan den på eftermiddagen tog fart och gjorde ett nytt försök att bryta upp från senaste dagarnas avstannande handel. Men strax innan stängning föll indexet snabbt tillbaka och stängde -0,3 procent för dagen till 1583 punkter. Omsättningen för dagen låg på 16,1 miljarder kronor. Uppgången på eftermiddagen drevs än en gång av en positiv inledning på de amerikanska börserna, men när inledningen avtog så föll de europeiska börserna tillbaka. Effekter efter oväntat stor lagerökning i oljan bidrog till den snabba nedgången in mot stängning.

Dollarn fortsätter att stiga, och under gårdagen steg värdet på en dollar över 8,3 svenska kronor vilket innebär att värdet har stigit cirka 5 procent på bara en månad. Svenska kronans försvagning skulle mycket väl kunna dämpa en eventuell global rekyl på aktiemarknaderna.

Idag rullas inköpschefsindexen ut på bred front där för svensk del väntas 57,8 i februari vilket är en uppgång från 57,0 i januari. Industri-PMI har backat två månader i rad men väntas nu vända tillbaka något. I USA väntas industri-PMI ha toppat ur och en fortsatt nedgång i februari väntas. Här tror marknaden på 58,6 mot föregående månads utfall på 59,1. Utfallet ligger fortsatt på mycket höga nivåer så även om en urtoppning har skett så är det ännu inga oroväckande siffror.

Från USA kommer privata inkomster och privatkonsumtionen för januari månad. Här hamnar kärn-PCE-inflationen i fokus som är FEDs favoritmått för inflationen. Kärn-inflationen väntas ligga kvar på januari månads utfall om 1,5 procent. Om kärn-PCE kommer in högre än prognosen kan vi få se ytterligare press på marknaderna då inflationen stiger och räntehöjningarna väntas öka. Den nya FED-chefen påtalade i veckan att kommande utmaningar blir att balansera räntehöjningarna och åtstramningen mot risken för överhettning i ekonomin. En svår balansgång där kommunikationen till marknaden blir central. Framförallt dollarn fick sig skjuts uppåt efter Powells utfrågning på en något hökaktigare kommunikation än väntat. Kanske är det ovana från den nya chefen i sina uttalanden eller så ligger det i hans strategi för att förbereda för snabbare räntehöjningar än vad marknaden kanske väntar sig. Just nu talar det inte för att fler räntehöjningar än väntat kommer i år, men marknaden kan lätt svaja till vid ny lönestatistik och information. Se bara vad som utlöste raset för några veckor sedan…

Tekniskt så är det något svårtolkat. En sida pekar på återhämtningen på fortsatt osäkerhet till den underliggande styrkan, omsättningen är fortfarande betydligt längre än under den kraftiga och snabba nedgången. Därför är risken fortfarande överhängande att uppgångarna är tillfälliga. Den andra sidan så var raset drivet av de amerikanska börserna och den ränteoro som snabbt infann sig efter lönestatistiken. Nu är den oron mildrad, och allt annat lika så bör en återhämtning till tidigare nivåer vara rimlig, framförallt om de amerikanska börserna fortsätter att stiga. Men läget är svårbedömt, och bryter vi upp över 1592 punkter i första hand, kan vi se både 1600 punkter och ett utbrott ur det kraftigare motståndsintervallet som funnits mellan 1580 och 1600 punkter. Något som ändrar bilden mot det positivare igen. Oavsett så blir närmaste tiden mycket spännande att följa…

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Sydkorea: handelsbalans februari kl 1.00

 • Japan: industri-PMI (def) februari kl 2.30

 • Kina: Caixin industri-PMI februari kl 2.45

 • Ryssland: industri-PMI februari kl 7.00

 • Silf/Swedbank: industri-PMI februari kl 8.30

 • Norge: industri-PMI februari kl 9.00

 • Spanien: BNP (def) 4 kv kl 9.00

 • Spanien: industri-PMI februari kl 9.15

 • Italien: industri-PMI februari kl 9.45

 • Frankrike: industri-PMI februari kl 9.50

 • Tyskland: industri-PMI februari kl 9.55

 • EMU: industri-PMI (def) februari kl 10.00

 • Litauen: BNP (def) 4 kv kl 10.00

 • Danmark: industri-PMI februari kl 11.00

 • EMU: arbetslöshet januari kl 11.00

 • Italien: BNP 2017 kl 11.00

 • Brasilien: industri-PMI februari kl 14.00

 • USA: privata inkomster och privatkonsumtion januari kl 14.30

 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

 • USA: Markit industri-PMI (def) februari kl 15.45

 • USA: bygginvesteringar januari kl 16.00

 • USA: ISM industri-PMI februari kl 16.00

 • Konjunktur: JP Morgan globalt industri-PMI februari kl 17.00

 • Storbritannien: Nationwide husprisindex

Övrigt

 •  Fed: Jerome Powell talar inför senatens bankkommitté kl 16.00

 • Riksbanken: Stefan Ingves har frukostpresentation i Luleå om det ekonomiska läget

 • FI: Utökat amorteringskrav träder i kraft

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades nedåt på onsdagen. Börsen inledde med vikande kurser i spåren av nedgångar i USA och Asien efter Fed-chefen Jerome Powells tal på tisdagen. På eftermiddagen stärktes sentimentet tillfälligt med stöd av en positiv utveckling i USA som sedan förbyttes i nedgångar när börsuppgången på andra sidan Atlanten kom av sig. I och med utgången av februari är därmed rapportsäsongen avklarad för den här gången.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,3 procent vid 1.583. Omsättningen nådde 16,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Fingerprint Cards avancerade 1,5 procent medan Boliden och Ericsson sjönk med 1,3 respektive 1,6 procent.

Autoliv tappade 0,6 procent. Société Générale har sänkt sin rekommendation till sälj.

Fastighetssektorn var en förlorarbransch på stigande marknadsräntor. Kungsleden sattes ned 0,7 procent medan Wihlborgs tappade nästan 2 procent. Bland bostadsutvecklarna föll JM 1,6 procent och Bonava sänktes 2,5 procent.

Starbreeze klättrade upp 6 procent. Emaar Entertainments VR-center i Dubai Mall i Dubai, där Starbreeze-ägda Enterspace är huvudleverantör gällande drift, installation och innehåll via Starbreeze Studios, kommer att öppna den 1 mars.

En mängd småbolag har passat på att rapportera under den sista dagen för bolag med rakt räkenskapsår:

Global Gaming, verksamt inom nätspel och listat på First North sedan i höstas, redovisar kraftigt stigande intäkter samt rörelsevinst. Aktien steg nästan 7 procent.

Anoto tappade 19 procent efter rejält sjunkande omsättning och fortsatta förluster.

Sas rekylerade ned knappt 5 procent efter tisdagens rapportuppgång på närmare 10 procent.

På handelsdebutfronten började BBS handlas på First North medan Optimobile debuterade på Aktietorget. BBS handlas vid 43.50 kronor medan Optimobile handlas kring 3:78 kronor. Optimobiles teckningskurs låg på 6 kronor per aktie medan BBS teckningskurs var 5:50 euro motsvarande cirka 55 kronor.

Citi har sänkt sin rekommendation för H&M till sälj från neutral. HM-aktien tappade över 1 procent.

Pareto har höjt sin rekommendation för Billerud Korsnäs till köp från behåll. Aktien steg drygt 1 procent.

Budbolaget Urb-it rasade 34 procent till 4:99 kronor efter utökade förluster i det fjärde kvartalet och en nyemission med 75 procents utspädning samt teckningskurs på 1 krona. Handeln var måttlig i aktien, i likhet med användningen av bolagets budtjänst.

Odörkontrollsbolaget Polygiene och Aktietorgslistade industrikoncernen Amnode tillhörde dagens rapportförlorare med nedgångar på 17 respektive 35 procent. Polygiene hade en tuff avslutning på 2017 där rörelseresultaten gick från positiva siffror till ett nollresultat.

Amnode straffades efter kvartal som vd Lars Save beskriver som följer: ”Den negativa utvecklingen fortsatte i fjärde kvartalet, Amnode fortsätter tyvärr att backa sig in i framtiden med sjunkande omsättning och försämrat resultat, oavsett hur man räknar”.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1583.39
3438.96
12435.85
2713.83
25029.2
7273.01
21660.32
30723.96
1.22
10.11
8.29
61.65
64.66
-0.3%
-0.55%
-0.44%
-1.11%
-1.5%
-0.78%
-1.85%
-0.39%
0.01%
0.00%
-0.01%
0.02%
-0.11%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto