Home > Morgonrapport: ”Upp till bevis för bolagsvinster, uppstuds mot intervallet 1355-1367…”

Morgonrapport: ”Upp till bevis för bolagsvinster, uppstuds mot intervallet 1355-1367…”

Rapporter står i fokus, makrosiffror samt Ukrainakrisen hamnar i skymundan. USA och norra Europa får anses fullvärderat, kanske rentav dyrt. Det är hög tid för bevis på motsatsen bland bolagsvinsterna. Vi siktar på uppgång mot intervallet 1355-1367 i första hand för OMX-index, med brasklappen att rapportperioder är notoriskt svåra att prognosticera.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

Uppstuds i OMX såvida inte rapporterna spökar
Uppstuds i OMX såvida inte rapporterna spökar

Vi skrev i förra veckans sista morgonrapport att ”Sannolikheten för en fortsättning på studsen uppåt har ökat och kanske kan vi trots allt nå 1355 (eller ända upp till 1373)? Men det är fortfarande ett osäkert och förhållandevis ombytligt läge, där rapporterna styr och ställer över såväl dagshumör som kursutveckling.”

Och det är ungefär i denna situation vi fortfarande befinner oss.

Utan alltför stor extern påverkan av slumpmässig karaktär (läs rapportperioden) hade sannolikheten för att nå intervallet 1355-1367 i första hand (och 1373 i andra hand) varit förhållandevis god. Det är fortfarande det mest troliga scenariot, men som alla erfarna placerare vet kan allt hända i rapporttider. Särskilt under den period då rapportfloden avseende de svenska storbolagen kulminerar, en period vi nu närmar oss med stormsteg.

Redan imorgon, onsdagen 23:e April, tar det fart på allvar i Sverige.

Då rapporterar nationalklenoder såsom Ericsson, TeliaSonera, Trelleborg och StoraEnso. Även nu på fredag blir det spännande att se bolag som SEB, Volvo, Elektrolux, Sandvik, Autoliv, Tele2 och Betsson bekänna färg. Höjdpunkten på rapportperioden är på tisdag i nästa vecka då ett helt batteri av, mestadels storbolag, släpper sina rapporter. Bland dessa märks bland annat Atlas Copco, SCA, Lundin Mining, ABB, Nordea, Nokia, Assa Abloy, NCC och Bilia. Vi har valt att bifoga en sammanställning på de mest tongivande svenska och amerikanska rapporterna under kommande tvåveckorsperiod.

Du hittar sammanställningen längre ned i detta morgonbrev.

SKF satte tonen för verkstadsbolagen
SKF satte tonen för verkstadsbolagen

Ännu så länge har vi tämligen lite att gå på. Tidigare har Scania kommit in starkt samtidigt som Axis vinstvarnat. SKF satte under förra veckan tonen för den svenska rapportperioden i allmänhet och verkstadsbolagen i synnerhet. Det blev en besvikelse avseende lönsamheten som sänkte aktien dryga 5 %, men också höjde misstänksamheten hos investerarkollektivet avseende vad som komma skall.

Inte heller i USA har rapportperioden varit entydigt positiv eller negativ.

Startskottet var lovande med ett Alcoa över förväntan. General Electrics var ”in line”, medan Goldman (Sachs), Citigroup, Morgan (Stanley), och Yahoo samtliga kom in bättre. Men sedan kom Google, JP Morgan och IBM in som besvikelser och nu väntar marknaden spänt på en fingervisning angående huruvida det verkligen bara är den kalla vintern eller (ve och fasa) också något annat som agerat hämsko för vinstutvecklingen.

Dessutom har de amerikanska bolagen inför den stundande rapportperioden med önskvärd tydlighet delat upp sig i två kategorier, med två diametralt olika utgångslägen. Vi har de breda amerikanska storbolagen representerade bland annat Dow Jones Index som alltjämt är och nosar kring sina ”all-time-high”-nivåer. Sedan har vi snabbspringarna i teknologitunga Nasdaq som redan tappat en del inför rapporterna, i många fall rejält översålda, men där också värderingarna är svårare att motivera. Igår kväll kom Netflix in med en bra rapport och det skulle kunna utgöra en tändande gnista för den nedtryckta ”momentum-sektorn” på Nasdaq.

Vad pratas det då om på marknaden påskdagar som dessa?

Netflix kan bli vitamininjektion för Nasdaq
Netflix kan bli vitamininjektion för Nasdaq

Förutom vilket påskgodis man gillar bäst, huruvida påskharen egentligen firar jul, och vilken seg påskbörs det varit? Ett intressant uppslag från en tung industrialist med brett såväl som djupt nätverk gör gällande att Sverige är på väg att införa en ”exitskatt”: ”Det har ju varit på tapeten ett tag, Borg har känt sig pressad att göra något åt det här hållet. Många spekulerar om att förmogenhetsskatt skall återinföras efter regeringsskiftet, och det är väl inte osannolikt. Men mycket talar för att det man fokuserar på är att införa någon form av ”exitskatt”, dvs en engångsskatt för de som vill flytta ifrån Sverige och därmed ta sitt kapital med sig. Och därifrån är ju inte heller steget långt till återinförande av arvs- och gåvoskatt.”

Tillbaka till börsen.

Vi räknar med att den makrostatistik som kommer i veckan samt den pågående såpoperan i Ukraina kommer att behandlas styvmoderligt av marknaden. Just nu är rapporterna i fokus, allt annat betraktas som meningslöst brus. Frågan på allas läppar är rättfram: Kommer de senaste årens multipelexpansion äntligen försvaras av konkreta vinstförbättringar? De flesta värdeinvesterare ser USA och norra Europa som fullvärderat, kanske rentav dyrt. Det är hög tid för konkreta bevis på motsatsen bland bolagsvinsterna. Den ständiga parollen att ”det saknas alternativ till aktiemarknaden i dagens ränteklimat”, frodas förvisso fortfarande, men den lever på lånad tid…

Det är dags för bolagen att leverera.

Slutsats: Rapporter står i fokus, makrosiffror samt Ukrainakrisen hamnar i skymundan. USA och norra Europa får anses fullvärderat, kanske rentav dyrt. Det är hög tid för bevis på motsatsen bland bolagsvinsterna. Vi siktar på uppgång mot intervallet 1355-1367 i första hand för OMX-index, med brasklappen att rapportperioder är notoriskt svåra att prognosticera.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Du missar väl inte Anders Haglunds omåttligt populära OMX-Analys. Släpps kl 9.00 här på Tradingportalen!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Torsdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen avslutade den korta påskveckan och skärtorsdagens halva handelsdag med att sjunka marginellt, efter en relativt händelsefattig dag. Vid stängning klockan 13 hade OMXS30 sjunkit 0,1 procent till 1.342 och aktier för låga 5,4 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. ”Det har varit otroligt lugnt, många hade nog åkt på påsklov redan. Det är Ukrainafokus och det hände väl inget särskilt där heller även om oron lagt sig lite igen. Oriflame (upp 4,2 procent) och Sanitec (plus 1,8 procent) har pressats av Ukrainaoron och rekylerade upp i dag”, säger Viktor Henriksson, förvaltare på Carnegie Fonder, till Nyhetsbyrån Direkt.

Volvo fortsätter visa musklerna
Volvo fortsätter visa musklerna

Volvo var den klart mest omsatta aktien med cirka 12 procent av den totala börsomsättningen, sedan marknadskällor i Dagens Industri uttalat sig om växande europeiska lastbilsmarknadsandelar. Aktien steg 0,4 procent och bidrog till att hålla uppe OMXS30. ”Fokus i dag låg väl på Volvo och Byggmax. Volvos siffror var väldigt starka data och man litar på tidningens uppgifter. Byggmax tillväxt var bra, siffrorna var ingen överraskning men visar att svensk byggmarknad är stark. Det kan få bäring på till exempel Peab som också gick bra i dag”, fortsätter Viktor Henriksson. Byggmax stärktes 1,0 procent och Peab 1,7 procent.

En annan vinnare blev Electrolux som steg 0,4 procent sedan SEB Equities höjt rekommendationen till köp från behåll. Höjningen bygger på antaganden om europeisk återhämtning, minskande valutamotvind, stark USA-efterfrågan och omstruktureringar. Skanska gick också aningen bättre än index, upp 0,1 procent, efter att ha fått en order på att bygga ett kontor i London till ett värde av cirka 1 miljard kronor. Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs steg 2,3 procent till rekordkursen 94:10 kronor inför nästa torsdags rapport. Nordea och Handelsbanken har höjt sina riktkurser för bolaget under veckan.

Scania backade däremot 0,9 procent till 183:10. Tidigare huvudägaren Investor kommer att säga nej till Volkswagens bud, enligt Svenska Dagbladet. Investor sålde sina Scaniaaktier till VW för kursen 200 kronor 2008. Sämsta bransch var energibolag, vilket kan tyda på att investerare skyr riskabla tillgångar inför stundande långhelg och osäkerhet i Ukraina. Shamaran steg dock 0,8 procent efter att ha redovisat borrtestresultat i den kurdistanska brunnen Atrush 4. Resultaten betecknades som ”helt okej” och ”övertygande” av analytiker. Hexagon kommer att redovisa engångskostnader på 17,4 miljoner euro under första kvartalet, delvis på grund av överlappningar mellan Hexagon och nyförvärvade Veripos. Aktien backade 1,0 procent.

Arcam har gått kräftgång under 2014
Arcam har gått kräftgång under 2014

Arcam steg 9 procent efter en rapport med ökande omsättning men minskande orderbok. Vd Magnus René sade till Nyhetsbyrån Direkt att han ser en ökande efterfrågan och att ett köp av amerikanska Disanto rycker närmare. Geveko handelsstoppades på förmiddagen efter att ha stigit 14 procent. Aktien har den senaste veckan rusat cirka 40 procent utan att några nyheter offentliggjorts.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Castellum (kl 14.00), Dedicare (kl 8.00), Partnertech (ändrat datum från 17/4) (kl 8.30), Tribona (kl 10.30)
AKTIETORGET
– Tikspac (ändrat datum)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Amgen (efter USA-börsernas stängning), AT&T (efter USA-börsernas stängning), Juniper Networks (efter USA-börsernas stängning), Philips (kl 7.00), United
Technologies (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Dedicare, East Cap Explorer, Mackmyra (extra), Tribona, Wonderful Times Group (extra)

Momentumaktien Tesla går i otakt med bredare index
Momentumaktien Tesla går i otakt med bredare index

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Tribona: webbsänd rapportpresentation kl 11.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cision: förlängd anmälningstid i Blue Canyons bud avslutas
– Cision: anmälningstid i Meltwaters bud väntas inledas omkring i dag (väntas avslutas omkring 22/5)
– Envirologic: första dag för handel på Aktietorget
– Saniona: första handelsdag på Aktietorget
– Shelton Petroleum: anmälningstid i Petrogrands bud inleds (avslutas 1/7 efter förlängning)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Stolt-Nielsen (0:50 usd)

EURSEK- kronförsvagning bara fortsätter
EURSEK- kronförsvagning bara fortsätter

MAKROSTATISTIK
– SCB: arbetslöshet (AKU) mars kl 9.30
– EMU: produktion byggsektorn februari kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: FHFA husprisindex februari kl 15.00
– EMU: hushållens konfidensindikator (prel) april kl 16.00
– USA: försäljning befintliga bostäder mars kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: reparesultat kl 11.15

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20

Rapporter Sverige/USA kommande två veckor:

22-apr Amgen, Apple, AT&T, Caterpillar, McDonald´s
23-apr Teliasonera, Ericsson, HiQ, Net Ent, Trelleborg, Investor, Stora Enso, AAK, Boeing, Ingersoll-Rand, Paccar, P&G, Facebook, Varian
24-apr Billerudkorsnäs, Axfood, Axis, Cdon, Eniro, Fingerprint, Husqvarna, Platzer, Millicom, JM, Google, Amazon, Microsoft, Timken, Eli Lilly
25-apr SEB, Tele2, Tieto, Volvo, Betsson, Saab, Duni, SSAB, Electrolux, Sandvik, Autoliv, MTG, BMS, Colgate-Palmolive, Ford
28-apr Swedbank, Kinnevik, Nobia, Alfa Laval, Indutrade, Nolato, Whirlpool
29-apr Atlas Copco, SCA, Lundin Mining, ABB, Nordea, Nokia, Assa Abloy, NCC, Bilia, Haldex, Unibet, Lindab, Gunnebo, Precise, Beijer Alma, Bufab
30-apr SHB, Pfizer, US Steel
01-maj Kennametal
02-maj General Motors
05-maj Securitas, ÅF
06-maj Boliden, Loomis, Seamless, Semafo, Tradedoubler, Hemtex
07-maj ICA, Holmen, Meda, Hexpol, Oriflame, Hemfosa, Sweco

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto