Home > Morgonrapport: Upp på inflation över förväntan, upp på inflation under förväntan?

Morgonrapport: Upp på inflation över förväntan, upp på inflation under förväntan?

Iran och västmakterna har ökat takten i förhandlingarna om Irans kärnteknikprogram inför den deadline som preliminärt satts till utgången av tisdagen. Ett avtal med Iran kan lyfta oljesanktionerna mot landet, och därmed spä på utbudet ytterligare och pressa ned oljepriserna återigen. Enligt bedömningar från skeppsmäklare och regeringsföreträdare kan Iran bland annat ha lagrat mellan 7 och 35 miljoner fat olja till sjöss, vilket snabbt skulle kunna avsättas på marknaden vid ett sanktionslyft.

En annan pågående förhandling är den mellan Grekland och dess långivare. Premiärminister Alexis Tsipras sade på måndagen att de vill ha en ”uppriktig kompromiss” men att de inte tänker ge efter ”villkorslöst” för kraven. Han vände sig också till oppositionen för stöd i en nationell strategi för att få ett slut på besparingspolitiken..

På tisdagens agenda står preliminärt utfall för EMU-inflationen i mars. Från USA kommer bland annat Chicago inköpschefsindex och hushållens konfidensindikator.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Vi fick under gårdagen nästan precis vad vi prognostiserat efter, det vill säga en stängning av gapet upp till 1690. Bara nästan eftersom köparna inte orkade förmå en uppgång riktigt hela vägen, men åtminstone till 1687. Hade vi inte haft några marknadspåverkande nyheter under den kommande dagen hade vi ställt in oss på en utmaning av 1690 och en ny etablering tillbaka strax nedanför 1700 under dagen, men viktiga nyheter har vi på schemat. Idag presenteras nämligen snabbestimat av konsumentprisindex för eurozonen. Vi befinner oss återigen i en lurig situation där dåliga nyheter ändå kan höja aktier och tvärtom, just på grund av att siffran är så central för ECB:s beslutsfattande kring de penningpolitiska stimulanserna. Det som egentligen avgör reaktionen är hur mycket som är inprisat i marknaden. Förväntningarna hittar ni som vanligt lite längre ned. Med tanke på årets börsutveckling och den återvunna optimismen för euroområdet (bortsett från Grekland som investerarna har glömt), så kan en dålig nyhet få relativt större påverkan än om den kommit i slutet av förra året då investerarna var mer vana vid dystra nyheter. Man kan dock föreställa sig att lägre inflation än väntat är positivt på grund av fortsatt stimulansbehov, samtidigt som högre inflation än väntat också är positivt, eftersom det är precis vad doktorn ordinerat för ekonomins välbefinnande.

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Resonerar alla så imorgon vore ju det inte svårt att välja positionering, men så enkelt är det tyvärr inte. En objektiv utvärdering av samtliga marknadsaktörers bedömning blir hur som helst förändringen av marknadspriserna. Det blir intressant med ytterligare en pusselbit i denna centralbanksstyrda börs. Gårdagens preliminära mätning i Tyskland visade på att HIKP (harmoniserat index för konsumentpriser) steg 0,5 % från mitten av februari till mitten av mars. Inflationstakten  uppmättes till +0,1 %, i linje med förväntningar, föregående månad var inflationstakten -0,1 %. I OMXS30 förhåller vi oss under dagen till 1675 och 1666 på nedsidan samt 1690 följt av 1700 på uppsidan.

Våra spekulationer om en mer stimulansinriktad People’s Bank of China verkar, som vi nämnde i den inledande nyhetsdragningen i gårdagens morgonrapport, ha kommit ett steg närmare att realiseras. För övrigt sade Magdalena Andersson igår att Sverige ansöker om att vara med i den Kina-ledda investeringsbanken Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).  Tidigare har andra europeiska länder, däribland Danmark och Nederländerna, ansökt om att vara med. Sista ansökningsdag är på tisdagen. USA har varit kritiska mot banken som ökar Kinas inflytande, men finansminister Jack Lew sade vid ett besök i Kina på måndagen, enligt Bloomberg News, att USA kan tänka sig någon form av samarbete med banken, kanske genom den nuvarande ”strategiska ekonomiska dialogen”.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.55: Tyskland: arbetslöshet mars
Den tyska arbetsmarknaden spås ha fortsatt förbättrats i mars, 12.000 färre arbetslösa medan arbetslöshet väntas ligga kvar på 6,5%.

kl 11.00: EMU: KPI snabbestimat mars
KPI-inflationen (HIKP) väntas stiga till -0,1% från -0,3% i februari, medan kärninflationen antas ligga kvar på 0,7%.

Commerzbank väntar sig att EMU-inflationstakten ska stiga till -0,1 procent. Till exempel steg energipriserna något i mars medan de sjönk något i mars 2014, vilket i sig kommer att dra upp inflationstakten 0,1 procentenheter. Men även kärninflationen väntas öka något, till 0,8 procent.

De konstaterar att ECB borde vara nöjd: sedan de första spekulationerna om QE-programmet så har euron tappat betydligt och de ledande indikatorerna pekar mot en uppgång i ekonomin. ”Men det kommer tveklöst att ta ett tag innan de är tillräckligt säkra på det ekonomiska läget för att börja göra en omläggning i den ultralätta penningpolitiken”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Liksom Fed på senare år så kommer ECB troligen inte att guidas så mycket av tillväxttakten som nivån på BNP och arbetslösheten. Och med en kärninflation klart under 2 procent under en lång tid, så väntas ECB fortsatt fokusera på att stimulera ekonomin och expandera QE-programmet snarare än att börja skala tillbaka det, skriver Commerzbank.

ECB:s prognos för helåret 2015 är en HIKP-inflation på 0,0 procent.

kl 15.45: USA: Chicago inköpschefsindex mars
Såg en kraftig nedgång i februari, från 59,4 till 45,8, med påverkan från vädret och stängda hamnar. Väntas nu har repat sig till 51,8 i mars.

kl 16.00: USA: hushållens konfidensindikator mars
Väntas ha legat kvar på 96,6 i mars, men nedgången i Michiganindex och något högre bensinpriser kan ge viss nedåtrisk.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Måndagen innebar en rekyl från förra veckans tapp på Stockholmsbörsen, med tilltagande riskaptit efter att diverse orosmoment i omvärlden avtog något. Råvaru- och industribolag var bästa sektorer.

OMXS30 stängde på plus 1,5 procent och nivån 1.687,2. Omsättningen i Stockholm uppgick till 14,8 miljarder kronor. Tyska DAX steg 1,8 procent med däcktillverkaren Continental som draglok.

”Det är lite risk på igen efter generellt positiva nyheter med avtagande risker”, sade Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi till Nyhetsbyrån Direkt. Han exemplifierade med en något lägre spänning i Jemen, att USA:s räntehöjning inte tycks vara alltför nära förestående, och att investerarna inte verkar bry sig tillräckligt mycket om Greklands göranden och låtanden för att låta det utgöra ett störningsmoment.

Utöver det gav Kinas centralbankschef marknaden hopp om nya penningpolitiska lättnader. På statistikfronten överträffade EU-kommissionens marsbarometrar förväntningarna, och USA:s bostadsköpare var betydligt mer aktiva i februari än vad Bloombergs enkät pekade mot.

På bolagsnivå var Securitas överlägsen vinnare i OMXS30, plus 4,8 procent, utan andra nyheter än en rekommendationshöjning till neutral från underperform från Exane.

Tvåan Boliden, plus 3,5 procent trots sjunkande koppar- och zinkpriser, åtnjöt rekommendationen övervikt av Barclays.

I punkter räknat var det dock storbankerna som drog det största lasset i indexet. Även H&M, som ökade 1,5 procent, bidrog.

Bland aktier utanför index fanns flera som steg rejält, samtidigt som förlorarna återfanns främst inom oljesektorn efter att råoljan handlats tydligt på minus. Africa Oil minskade 5,7 procent och Enquest var ned 2,1 procent. I samma sektor fortsatte PA Resources ned hela 12 procent och stängde för första gången under en krona. I fredags aviserade oljebolaget att det ansökt om företagsrekonstruktion, och stängde då 4 procent ned.

Guldpriset minskade med 1,1 procent i det allmänna risktillvända klimatet, och guldbolaget Semafo backade 2,5 procent. Priset på guld har tidigare stigit tydligt i spåren av Feds lite mer duvaktiga ränteuttalanden, vilket också påverkat Semafo positivt.

Viss dramatik verkar kunna uppstå i Axis, där Canons bud på 340 kronor per aktie går ut på onsdagen. Hedgefonden Elliott, känd för att bruka försöka höja liggande utköpsbud, flaggade nämligen upp till drygt 10 procent på måndagen och kan därmed blockera budet. Canon valde dock att tiga genom sin pr-konsult.

Marknaden tycktes hur som helst inte tro på ett högre bud: Axis-aktien stängde 0,5 procent ned på 338:50 kronor.

Intrum Justitias Europachef får maka på sig inför tillväxtsatsningar i Västeuropa, hette det från bolaget. Någon efterträdare är inte rekryterad, men aktien handlades upp 5,3 procent, mest bland storbolagen.

Husqvarna gick svagare än index; minus 0,2 procent blev facit. Trädgårdsföretaget har haft en svag kursutveckling sedan mitten av februari.

Tarmcancerbolaget Pledpharma steg 20 procent efter positiva forskningsresultat.

Bland tidningars köpråd syntes Fenix Outdoor (Börsveckan) och Recipharm (DI), som steg 8 respektive 3 procent. Saab steg 1,7 procent efter SvD-uppgifter om ljusnande skolflygplansutsikter i USA.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1687,17
3727,80
12086,01
6891,43
2086,24
4947,44
19382,26
24971,61
1,0789
9,3104
8,6287
48,04
55,81
1,48%
1,33%
1,83%
0,53%
1,22%
1,15%
-0,18%
0,47%
-0,34%
-0,02%
0,33%
-1,31%
-0,83%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.