Home > Morgonrapport: ”Uppåtgående primärtrend bruten..”

Morgonrapport: ”Uppåtgående primärtrend bruten..”

Placerare som känt av den oro som legat i luften tog igår fasta på negativ tysk statistik samt sänkta globala tillväxtestimat och skickade OMXS30 ner till en stängning under den primära trenden i form av 200-dagars glidande medelvärde. Riskfyllda tillgångar som aktier tog ordentliga nedgångar såväl i Europa som i USA. 

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens Analys

OMXS30 dagsdiagram
OMXS30 dagsdiagram

Det säljtryck vi väntat oss realiserades igår med full kraft och OMXS30 sjönk 2,06 % till 1338. Den negativa trenden fortsätter därmed med långa, röda staplar i diagrammen till en volym på 15,4 miljarder kronor. En ordentlig mängd av utbud flyttades alltså raskt längre ner i prisnivå när det inte fanns några köpare att finna högre upp. Efter en så pass stor nedgång som vi sett de senaste handelsdagarna kan OMXS30 klassas som översålt, även om RSI-indikatorn i dagsdiagrammet lämnar öppet för ytterligare säljande ser vi det som sannolikt att dagen framför oss blir en något mer sansad dag. Vi behåller dock inställningen att OMXS30 kommer gå ner till 1320 innan köpare kan återkomma på bred front. Givetvis finns alternativet att stödet bara nonchalant forceras, men vi förväntar oss ändå någon slags uppsamling innan den framtida utvecklingen tar form.

S&P 500 dagsdiagram
S&P 500 dagsdiagram

Europabörser såväl som amerikanska börser sjönk även de igår, och efter att vi tidigare påvisat den höga korrelationen mellan den amerikanska och svenska börsen tar vi oss därför en titt på den dagliga grafen av S&P 500. Vi kan se hur priset där varit mer i en stigande trend jämfört med OMXS30 och 100-dagars glidande medelvärde har agerat stöd i den stigande trendkanalen. Kursen har nu fallit under detta stöd och vi kan notera att tidigare gånger detta skett har kursen snabbt stigit för att behålla den positiva lutningen, men frågan är om detta beteende kommer fortsätta. I början av augusti noterades en lokal botten på 1905. Den 19e september noterades sedan all-time-high på priset 2019. Vi ser dessa två nivåer som de viktigaste att bevaka, och konstaterar att situationen är väldigt lik den som OMXS30 står inför.

Under natten har japansk bytesbalans visat ett större överskott än väntat och HSBC har rapporterat en nedgång i kinesiskt tjänste-PMI till 53,5 i september från 54,1 i augusti. Både Nikkei 225 och Hang Seng har dragits med i gårdagens nedgångar och står på morgonen -1,28 % respektive -0,72 %.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

 

Detta händer idag

kl 20.00: Fed: protokoll från FOMC-möte 16-17/9

Vid räntemötet behöll Federal Reserve formuleringen om ”considerable time”, den betydande tid som ska gå mellan avslutat köpprogram och en första räntehöjning. Samtidigt drogs FOMC-ledamöternas enskilda ränteprognoser de kommande åren upp. Protokollet kan kasta mer ljus över hur FOMC-ledamöterna resonerade i dessa frågor.

SEB: Vid detta FOMC-möte reserverade sig två ledamöter, Charles Plosser och Richard Fisher, som ansåg att det finns risker med en för lätt penningpolitik alltför länge efter att QE avslutats.

”De två reservationerna indikerar att FOMC är delat och det skulle inte vara överraskande att se mer bevis för detta i protokollet”, skriver SEB i ett marknadsbrev.

Genom att behålla frasen ”betydande tid” så säger Fed att det inte är någon brådska att höja räntan. Samtidigt håller Fed på att bli mer övertygad om uthålligheten i expansionen och nästan alla ledamöter är överens om att 2015 är en bra tid att börja normalisera penningpolitiken.

Fed-chefen Janet Yellen har varit tydlig med att timingen kommer att vara databeroende. För andra halvåret ligger Feds BNP-förväntningar nära marknadens, och indikatorer pekar mot uppåtrisker. Lägre bensinpriser är goda nyheter för konsumenterna inför helgsäsongernas shopping, medan en växande Ebola-rädsla är något negativt.

”Medan vi har ändrat vår prognos om en första räntehöjning från Fed tillbaka till juni 2015 från april, så ser vi att riskerna ligger mot en tidigare höjning”, skriver SEB.

kl 15.00: IMF: Global Finansiell Stabilitetsrapport (GFSR)

 

Gårdagens Marknadsutveckling

Nya dystra makrodata från Tyskland bidrog till breda nedgångar på de europeiska börserna i tisdagens handel. Stockholmsbörsen utgjorde inget undantag.

Kinnevik föll vidare i takt med att de delägda internetbolagen Rocket och Zalando fortsatte att tappa mark efter förra veckans börsintroduktioner. I samma riktning gick gruvbolaget Lundin Mining, trots en storaffär som möttes av analytikernas jubel.

OMXS30-index stängde på dagens lägsta nivå, ned 2,1 procent till 1.337,6. Aktier för 15,4 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

Statistik över den tyska industriproduktionen förstärkte bilden av kräftgång hos Europas tillväxtmotor. Industriproduktionen sjönk 4,0 procent i augusti jämfört med juli, klart mer än den enligt Bloomberg prognostiserade nedgången på 1,5 procent. De svaga signalerna följer på måndagens orderingångsdata, som även de var väsentligt blekare än väntat.

Internationella valutafonden, IMF, bekräftade de svagare utsikterna genom att revidera ned sin prognos för den globala tillväxten för andra gången i år.

I OMXS30-index återfanns samtliga aktier på minus, med tunga fall för såväl banker som telekom och en rad verkstadsbolag.

I botten märktes Kinnevik, med en nedgång på 5,4 procent. Internetförsäljarna Rocket och Zalando, som delägs av det svenska investmentbolaget, fortsatte ned och tappade för dagen 6 respektive 2 procent.

Andra tungviktare som uppvisade stora nedgångar var Ericsson och Nokia. Sämst bland verkstadsbolagen var Alfa Laval, ned 3,2 procent. ABB, Atlas Copco och Sandvik backade 1,5-2,2 procent. Storbankerna hade en liknande utveckling med nedgångar i samma storleksordning.

Utanför storbolagsindex sjönk Lundin Mining 2,8 procent till 33:73 kronor. Gruvbolaget aviserade ett förvärv av koppargruvan Candelaria i Chile, en investering som mer än fördubblar bolagets kopparproduktion. Analytiker välkomnade köpet, men det hjälpte alltså inte aktiekursen.

”Bolaget gör ju en nyemission på motsvarande cirka 33 kronor per aktie och kanske är det vissa aktörer i marknaden som handlar på den”, förklarade Nordeas analytiker Christian Kopfer marknadsreaktionen.

Bland råvarubolagen i övrigt tappade Boliden 1,3 procent och SSAB 3,5 procent. Bättre gick det för guldproducenten Semafo, som steg 1 procent med stöd av en mindre uppgång i guldpriset.

Investmentbolaget Ratos B-aktie retirerade 3,6 procent och slutade dagen på 49:59 kronor. Därmed stängde aktien under 50-kronorsstrecket för första gången sedan vintern 2006.

SAS redovisade en ökning av passagerartrafiken med 6,7 procent i september. Flygbolagets stamaktie backade dock 3 procent.

Bland småbolagen var klädkedjan MQ dagens stjärna. Aktien steg 4,4 procent sedan kvartalsrapporten visat ökad försäljning och högre marginaler.

På First North avancerade sportspelsleverantören Kambi 7 procent. Danske Bank har höjt riktkursen med 10 kronor till 100 kronor och upprepat sin köprekommendation.

IT-bolaget Cinnober adderade nästan lika mycket, efter att bolaget fått i uppdrag att leverera marknadsövervakningssystem till fem marknadsplatser ägda av New York Stock Exchange.

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Bättre affärer med Teknisk Analys
Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på: Nästa kurstillfälle 11 oktober i Göteborg. Även 25/10, 15/11 och 6/12 i Stockholm.
Läs mer

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.