Home > Morgonrapport: Uppbyggnad av systemrisk i jakt på avkastning?

Morgonrapport: Uppbyggnad av systemrisk i jakt på avkastning?

God morgon! 

EU-kommissionen uppgav i ett uttalande efter gårdagens Greklandsmöte att samtalen har gjort framsteg och att intensiva förhandlingar om ett avtal kommer att fortsätta, ett mål har satts till att ha avtal klart senast 14e juni. Tsipras uppgav vidare att de kommer fullfölja sin betalning till IMF på fredag och att de är nära att komma överens om mål för primärt budgetöverskott.

S&P 500 avslutade gårdagen +0,21 %, under morgonen handlas Japan svagt upp, Shanghai svagt ner och Hong Kong lite mer negativt.

Efter gårdagens välfyllda makroagenda är torsdagens lugnare med räntebesked från Bank of England och nyanmälda arbetslösa i USA förra veckan på schemat.

 Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Euron samt europeiska statspappersräntor fortsatte upp under gårdagen, vid svensk stängning noterades den tyska tioårsräntan till årshögsta 0,88 %, jämfört med 0,66 % i tisdags och 0,50 % i måndags. ECB-chefen Mario Draghi uttryckte sig relativt obekymrat om den ökade volatiliteten och sade att QE-programmet går bra och ska fortsätta till september 2016, eller till dess ECB ser en uthållig anpassning av inflationsbanan mot ECB:s mål.

Riksbanken skrev i sin finansiella stabilitetsrapport att det finansiella systemet fungerar väl i dag, men det är känsligt för störningar på grund av sårbarheter i strukturen. ”Investerarnas efterfrågan på mer riskfyllda tillgångar och de svenska hushållens stora och växande skulder är exempel på omständigheter som bedöms kunna skapa och förstärka störningar i det finansiella systemet”, skriver Riksbanken.

OECD varnade samtidigt i sin vårprognos för vissa tecken på ”excesser” i tillgångspriser efter att priserna stigit snabbt när investerare jagat avkastning i det låga ränteklimatet.

Investerare vill inte bli utan avkastning i säkra placeringar utan prioriterar istället att jaga så mycket av uppgången som bara möjligt framför att säkert bevara befintligt kapital. Det finns rädsla för att bli utan uppgång snarare än rädsla för att förlora.

I podcasten ”Fill or Kill”, vilken jag för övrigt kan rekommendera som både underhållande och lärorik, tycker jag de slog huvudet på spiken i det senaste avsnittet när de konstaterade att pågående börshausse skiljer sig från tidigare i det avseende att den till stor del drivits av ångest snarare än eufori eller överdriven optimism.

Under många månader har vi påpekat hur alternativen till aktiemarknaden är snudd på obefintliga vilket gör att det extremt billiga kapitalet förr eller senare flödar in på börsen och sveper med sig aktiepriserna fortsatt uppåt. Obligationer, vilket brukar ses som ett säkrare alternativ inför börsnedgång, är inte heller särskilt attraktiv i detta fall eftersom anledningen till en nedgång i tillgångspriser troligtvis skulle ha stigande räntor som en av orsakerna.

Även om effekterna av ökat risktagande inte utkristalliserat sig ännu skulle det inte komma som en enorm shock om denna jakt på avkastning har drivit upp risknivåerna avsevärt, exempelvis för kapitalförvaltare med tydliga avkastningskrav för att kunna betala sina åtaganden i framtiden, så som försäkringsbolag och pensionsbolag. Vi intar en något mer defensiv inställning och hoppas på en kontrollerad landning.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 13.00: BOE: räntebesked
Bank of England har inte rört styrräntan sedan mars 2009, då den sänktes till 0,50%, och det väntas inte heller någon ändring nu. Den aktuella guidningen säger att det är ”mer sannolikt än inte att styrräntan höjs inom prognosperioden på tre år”.

Brittiska KPI-inflationstakten sjönk under noll (-0,1%) i april, för första gången sedan 1960, men BOE-ledamöterna är inte överdrivet oroade över detta utan räknar med inflationen stiger rejält i slutet av året.

kl 16.00: Riksbanken: Stefan Ingves talar om ”Financial stability in a low interest rate environment”, inget förskrivet anförande

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen gjorde inget större väsen av sig under onsdagen utan fortsatte sin oregelbundna utveckling.

Storbolagsindexet OMXS30 steg måttliga 0,2 procent till 1.642 och aktier för drygt 14 miljarder kronor omsattes på Stockholmbörsen.

En stor del av marknadens fokus låg fortsatt på Greklands framtida öde. Senaste nytt i dramat på onsdagen var att premiärminister Alexis Tsipras skulle ansluta i Bryssel för att diskutera sitt avtalsförslag med landets långivare. Planen var att han skulle träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på onsdagskvällen, men kommissionens talesperson Mina Andreeva räknade inte med någon slutlig lösning på frågan under kvällen.

På makrofronten fortsatte de långa räntorna sin vandrig uppåt och euron stärktes bland annat mot dollarn. ECB-chefen visade emellertid ingen oro beträffande räntemarknadsturbulensen.

”Det är varannandags-tendenser där placerarna dras mellan det grekiska dramat och stigande räntor samtidigt som det inte finns några attraktiva alternativ till aktier för att generera någon avkastning. Det som är lite skrämmande är att om marknadsräntorna fortsätter upp kommer det tynga både aktie- och obligationsmarknaden, även om stigande räntor är ett kvitto på att ekonomin återhämtar sig”, kommenterade Erik Hansén marknadsanalytiker på nätmäklaren IG till Nyhetsbyrån Direkt.

På svenskt börsgolv hamnade ståljätten SSAB högt upp på pluslistan sedan SEB höjt sin rekommendation för aktien till behåll från tidigare sälj. Aktien fortsatte tisdagens uppgång och steg ytterligare 3,6 procent.

Gruvbolaget Lundin Mining stärktes 1,4 procent sedan bolaget meddelat att det efter prospekteringsborrningar nära Eaglegruvan i Michigan upptäckt en ny zon med höghaltig nickel- och kopparmineralisering.

Medicinteknikbolaget Sectra rapporterade en försämrad rörelsemarginal i det betydelsefulla fjärde kvartalet och aktien backade drygt 1 procent.

Sobi steg närmare 5 procent. Specialistläkemedelsbolagets vd ställde in sin medverkan på en hälsovårdskonferens i New York med kort varsel. Möjligen kunde någon spekulant dra slutsatsen att ett fullständigt bud närmar sig. Dock var vd-skälet strikt privat, enligt vad Sobis presschef uppgav för Direkt.

Oljebolaget PA Resources fortsatte att visa stor slagighet och aktien steg 51 procent. Enligt vad Dagens Industri erfor är samtliga större långivare, förutom Gunvor Group, beredda att skjuta till mer kapital till det konkurshotade oljebolaget.

NCC fick en miljardorder på att bygga ut Södersjukhuset i Stockholm. Nyheten räckte dock inte för att lyfta NCC-aktien som i stället sjönk 0,5 procent.

Cybercom stängde kontoret i Åbo i syfte att anpassa bolaget till marknadsutvecklingen i Finland. En kostnad om totalt 8,5 miljoner kronor kommer enligt företaget att belasta andra kvartalet, och aktien sjönk 1,7 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Meda och nätoperatören DGC får köprekommendationer i den senaste utgåvan av Affärsvärlden och aktierna svarade med att avancera 1,6 respektive 6,8 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1641,69
592,100
3583,82
11419,62
6950,46
2114,07
5099,23
20536,11
27274,32
1,1270
9,3603
8,3038
59,53
63,68
0,19%
0,78%
0,62%
0,80%
0,32%
0,21%
0,45%
0,31%
-1,39%
0,02%
0,01%
-0,04%
-0,18%
-0,19%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.