Home > Morgonrapport: Uppgång efter styrka från verkstadsbolagen

Morgonrapport: Uppgång efter styrka från verkstadsbolagen

OMXS30 stängde tisdagen på plus efter en intensiv makrodag. Index stängde tillslut upp 0,51 procent till nivån 1606,72. Onsdagen blir återigen en dag fylld med intressanta makrohändelser där fokus bland annat ligger på Valuegards HOX-index. Wall street avslutade gårdagen på minus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats neråt. Sammantaget inför dagens handel väntar vi att OMXS30 inleder svagt negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen vände måndagens nedgång till uppgång och stängde tisdagen upp efter att tidigare handlats ner två dagar i rad. Uppgången i OMXS30 summerades till 0,51 procent till nivån 1606,72. Omsättningen under handelsdagen landade på 16,6 miljarder kronor.

Vinnare under gårdagen blev de exportberoende verkstadsbolagen där bland annat Autoliv, Atlas Copco och Volvo alla stängde på plus. Återigen en uppgång som eldades på tack vare en försvagad krona där tappet den här gången berodde på en rapport av IMF som uttryckte att det finns nedåtrisker i Europa framöver.

Tisdagens makroagenda bjöd på ett flertal noterbara händelser där vi började i Kina där investeringar i industriproduktion och detaljhandel presenterades för april. Den förstnämnda kom in på en ökning med 7,0 procent i jämförelse med samma kvartal föregående år vilket var något bättre än analytikerförväntningarna på 6.3 procent. Detaljhandeln däremot nådde inte riktigt upp till väntade siffrorna som låg på 10,0 procent y/y. Utfallet blev 9,4 procent.

Fortsatt under förmiddagen publicerades ZEW-index för maj från Tyskland. Tyska analytikers och investerares förväntningar på den ekonomiska utvecklingen sex månader framåt var oförändrat gentemot förra månaden och kom därmed in på -8,2. Som förklaring noterar ZEW att USA:s beslut att säga upp Iran-avtalet, osäkerheten kring fortsatta handelskonflikter med USA och stigande oljepriser har en negativ inverkan på förväntningarna.

Tisdagen bjöd fortsättningsvis på preliminärt BNP för euroområdet för det första kvartalet. Även här stämde förväntningarna med de verkliga siffrorna, alltså en ökning med 0,4 procent jämfört med föregående kvartal och  2,5 procent i jämförelse med samma kvartal 2017.

För att avsluta makroagendan släpptes även siffror på detaljhandeln för april i USA som också levde upp till analytikers väntade siffror, nämligen en ökning med 0,3 procent jämfört med mars.

Onsdagen blir precis som tisdagen intensiv gällande makrohöjdpunkter och inleds i Japan där BNP-siffror för första kvartalet presenteras. Väntat är en oförändrad BNP-tillväxt i jämförelse med föregående kvartal.

Vidare publiceras Valuegards HOX-index över bostadspriser som ger är ett bra komplement till SCB:s småhusbarometer som släpptes under måndagen tidigare i veckan. Indexet har de senaste månaderna stabiliserats och en hel del indikerar på en fortsatt stabil utveckling även i april.

Dagen bjuder även på definitiva inflationssiffror från euroområdet som väntas uppgå till en ökning med 0,3 procent m/m och 1,2 procent y/y, vilket är i linje med det preliminära utfallet.

Onsdagen makroagenda avslutas återigen i USA där april månads industriproduktion presenteras. Arbetade timmar steg markant från mars till april och bör därför vara en tydlig indikator på en robust ökning i produktionen, enligt Commerzbank.

OMXS30 har numera etablerat sig ovanför det tidigare motståndet vid 1590-1600, och motståndet har därmed övergått till att vara ett stöd. Så länge index handlas ovanför 1590 blickar vi därmed uppåt och räknar med att i första hand att motståndet vid 1645 kan komma att utmanas. Dock kan detta komma att dröja ett tag eftersom marknaden under snart tre veckor stadigt klättrat uppåt och en förlängd vilopaus går inte att utesluta.

Korrelationen mellan starkt svenskt börsklimat och fortsatta kronförsvagningar fortsätter att vara påtagligt stark och vi håller därför ett vaksamt öga på framför allt USDSEK-kursen. Förnyad kraft i dollarn på kronans bekostnad, där också den tidigare toppen vid dryga 8,90 utmanas, är den indikatorn vi söker för att känna oss trygga i att 1645-nivån i OMX-index kommer att utmanas och kanske också brytas, på lite kortare sikt.

På lite längre sikt är vi fortsatt vaksamma, delvis beroende på att vi närmar oss den historiskt sett svagare höstperioden, men också på grund av den långa och utdragna börshaussen vi har bakom oss. Vi har nu lämnat en godkänd rapportperiod och en börsbefrämjande (och kronförsvagande) utdelningsfest i backspegeln. Börsklimatet ter sig stabilt, och detta sentiment kan komma att bestå under ytterligare en period.

För tillfället ser vi inga indikationer som talar för kortsiktig fara, men tror att vi får anledning att återkomma till aningen mer vaksamma resonemang framöver.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Wilson Therapeutics (kl 7.00), Bergman & Beving (kl 7.45), BTS (kl 8.00), Eastnine (kl 8.00), Humana (kl 8.00), Nibe (kl 8.00), Empir (kl 8.30), Wise Group (kl 8.30), Nilörn (kl 15.00), Bong (lunchtid)

Makrostatistik

 • Japan: BNP (prel) 1 kv kl 1.50
 • Kina: bostadspriser april kl 3.30
 • Mäklarstatistik: bostadspriser april kl 6.00
 • Tyskland: KPI (def) april kl 8.00
 • Valueguard: bostadspriser april kl 9.00
 • SCB: Industrins kapacitetsutnyttjande kl 9.30
 • EMU: KPI (def) april kl 11.00
 • USA: bostadsbyggande april kl 14.30
 • USA: industriproduktion april kl 15.15
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Riksbanken: Cecilia Skingsley talar i Malmö
 • SEB: konjunkturprognos kl 7.00
 • Olja: IEA månadsrapport kl 10.00
 • RGK: resultat obligationsemission kl 11.03

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

 

Senaste börsnyheterna

De exportberoende verkstadsbolagen på Stockholmsbörsen tog täten i tisdagens ombytliga handel, som slutade på plus efter två minusdagar på raken.

Euron och kronan försvagades sedan IMF i en rapport uttryckt att det finns nedåtrisker i Europa framöver, och dollarn fick även stöd av att den amerikanska tioårsräntan åter handlades över 3 procent. Vid stängning kostade en dollar 8:72 kronor, drygt tio öre upp från ett dygn tidigare.

OMXS30 stängde på plus 0,5 procent vid nivån 1.607. Omsättningen på Stockholmsbörsen blev 16,6 miljarder kronor med H&M, som försvagades 0,9 procent och var främsta indexsänke, i den vana rollen som dagens mest omsatta aktie.

Europadata på tisdagen visade att såväl tysk som nederländsk BNP kom in något under förväntningarna för första kvartalet.

På råvarumarknaden noterade Nordsjöoljan som mest 79:40 dollar per fat trots dollaruppgången, och priskänsliga Enquest steg 6,5 procent. Lundin Petroleum avancerade drygt 2 procent.

På svenskt börsgolv var annars den exportberoende verkstadssektorn starkast, med stöd av dollarförstärkningen. Autoliv steg drygt 2 procent medan Atlas Copco, Volvo och SCA avancerade med mellan 1 och 2 procent.

I andra änden av index tappade Fingerprint Cards 9,7 procent i livlig handel efter att på måndagen ha stärkts 12,5 procent.

Getinge åker ur indexleverantören MSCI:s Sverigeindex och tappade 0,7 procent.

Clas Ohlson kom med starka försäljningssiffror för april. Den totala försäljningen steg med 10 procent, där analytikerförväntan var 7,5 procent enligt SME Direkt. Aktien var upp 1,7 procent.

Rapportsäsongen för de större bolagen är över men för de mindre fortsätter den i strid ström. Kabes omsättning steg 11 procent i det första kvartalet men lönsamheten sjönk trots det, tyngd av den svaga kronan och högre priser på insatsvaror för husvagnstillverkaren. Aktien backade 1,9 procent.

Ett bolag som i stället steg på en stark rapport var bilbesiktningsföretaget Opus. Aktien var upp nästan 8 procent efter en oväntad lönsamhetsförstärkning till 18,0 från 16,8 procent mätt före av- och nedskrivningar. Väntat enligt SME Direkt var 16,2 procent. Försäljningstillväxten uppgick till nästan 30 procent mot väntade knappt 20 procent, delvis förvärvsdrivet.

Ljudboksbolaget Storytel guidade för en rörelseförlust på 10 procent av omsättningen 2018, mot 5-10 procent för ett halvår sedan, men fortsatt intäktstillväxt på 40 procent. Aktien föll initialt men stängde på plus 1,6 procent.

Några betting-relaterade aktier fortsatte att klättra på tisdagen efter måndagseftermiddagens besked från USA:s Högsta domstol om att sportvadslagning kan legaliseras i den amerikanska delstaten New Jersey. Beslutet lämnar även fältet öppet för andra amerikanska delstater att ge grönt ljus åt sport-betting.

Inom sektorn steg sportboksunderleverantören Kambi med 4,6 procent. Catena Media var upp 7,2 procent. Aktien fick även stöd av att Kepler Cheuvreux inlett bevakning med köpråd.

Global Gaming steg nästan 9 procent med stöd av upprepat köpråd från ABG, sedan bolaget lämnat en rapport i linje med sin vinstvarning förra veckan och lovat att inte öka marknadsföringskostnaderna ytterligare under andra kvartalet. Därmed återvanns strax under hälften av vinstvarningstappet.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:10)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1606.72
3564.29
12970.04
2711.45
24706.41
7351.63
22777.9
31078.74
1.18
10.28
8.69
71.05
78.13
0.51%
-0.04%
-0.06%
-0.68%
-0.78%
-0.81%
-0.17%
-0.21%
-0.05%
0.03%
0.07%
0.13%
-0.13%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto