Home > Morgonrapport: Uppgång i olja, mycket av värde i IMF-rapport

Morgonrapport: Uppgång i olja, mycket av värde i IMF-rapport

God morgon!

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble avvisade på onsdagen möjligheten att nå en överenskommelse med Grekland i nästa vecka som kan öppna för mer stödutbetalningar. Eurogruppen har därefter ett möte den 11 maj. Skulle inget färdigt avtal då vara klart skulle Grekland stå inför stora problem att klara av en betalning till IMF om 747 miljoner euro den 12 maj. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s, S&P, sänkte dessutom Greklands kreditbetyg till CCC+, från tidigare B- och utsikterna för betyget är negativa.

Att döma av Feds regionala konjunkturrapport, Beige Book, växte ekonomin i de flesta regionerna i USA från mitten av februari till slutet av mars, med högre detaljhandelsförsäljning och stigande efterfrågan på företagstjänster. Av centralbankens tolv distrikt uppgav åtta att deras ekonomi växte i en ”måttlig” takt, medan två distrikt beskrev den ekonomiska aktiviteten som ”stadig”. Efterfrågan inom tillverkningssektorn uppgavs vara blandad, den starka dollarn, fallande oljepriser och svåra vinterförhållanden var bland faktorerna som sades ha en negativ påverkan.

Kinas premiärminister Li Keqiang sa i en intervju med Financial Times att det inte kommer bli lätt för Kinas ekonomi att nå en tillväxt på 7 procent i år. Han sa också att Kina inte kan förlita sig till att devalvera valutan, yuanen, för att öka exporten, regeringen vill inte se någon ytterligare yuanförsvagning. Han konstaterade också att det inte råder deflation i Kina.

För omväxlings skull är makroagendan idag betydligt tunnare än igår med huvudpunkten Philadelphia Fed index, vilket är en enkät om affärsaktivitet- och förhållanden inom tillverkningssektorn, dessutom släpps statistik över bostadsbyggande och nyanmälda arbetslösa.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

De europeiska börsernas ledande aktieindex steg på onsdagen. Ett uttalande från ECB-chefen Mario Draghi, i vilket han bekräftade centralbankens ackommoderande policy, stärkte sentimentet. Han sade att det är tydligt att ECB:s QE-program har fått effekt, men framhöll också vikten av att hela programmet implementeras. Oslo börs gick starkt, bland annat på grund av att oljeservicebolag steg efter sektorrekommendationer och oljepriset steg kraftigt (Brent $63) efter att statistik från EIA visade att oljelagren i USA under den föregående veckan steg i den långsammaste takten sedan i januari. Lagren av råolja steg med 1,3 miljoner fat, att jämföra med förväntningarna på +3,5 miljoner fat. Även Sveriges OMXS30 steg igår, 1700-nivån får till slut anses bruten och marknaden har därmed konstaterat en uppvärdering, nu står 1720 som nästa motstånd och 1700 lär agera stöd.

IMF släppte igår sin globala finansiella stabilitetsrapport. Till den positiva sidan av utvecklingen noterar de en något starkare tillväxt, där en bättre utveckling i utvecklade ekonomier kompenserar för svagare tillväxt i utvecklingsekonomierna. Kraftigt sänkta priser på olja och andra råvaror ger, tillsammans med lägre räntor, stöd till tillväxten över 2016. Vidare har ”djärva penningpolitiska åtgärder” vidtagits i både Japan och euroområdet för att bromsa och vända deflationsrisker. Centralbanksåtgärderna måste dock kompletteras med andra åtgärder, annars kan penningpolitiken inte vara helt effektiv i att uppnå målen. ”Samtidigt innebär fortsatt finansiellt risktagande och strukturella förändringar på kreditmarknaderna att fokus på finansiella stabilitetsrisker skiftas från utvecklade ekonomier till tillväxtmarknaden, från banker till skuggbanker och från solvens- till marknadslikviditetsrisker”, skriver IMF. Enligt IMF innebär den fortsatta jakten på avkastning att vissa tillgångsvärderingar är ansträngda.

IMF oljestatistik
IMF oljestatistik

Olje- och råvaruexporterande länder och företag har vidare drabbats hårt av fallande tillgångsvärderingar och stigande kreditrisker. Spänningar i skuldbetalningskapaciteten för olje- och gasindustrin har blivit allt mer uppenbara för företag i Argentina, Brasilien, Nigeria och Sydafrika på grund av låga oljepriser – samt för stater som Venezuela och Nigeria som är beroende av oljeinkomster. I rapporten finns även en specialstudie av råvaru- och oljepris. IMF:s prognos för oljepriset till 2017 ligger med grundscenariot på $58 i slutet av 2015, $66 år 2016 och $69 år 2017 även om de givetvis öppnar för stora avvikelser. En del av statistiken som var extra intressant är grafen som ger en övergripande bild av driftkostnaden för att ta upp ett fat olja i olika länder. Som vi kan se ska Kuwait vara det billigaste landet, följt av Irak och Saudiarabien, som är den näst största producenten efter Ryssland, vilket de röda prickarna representerar. Dyraste faten produceras i  Kanada, Brasilien och Storbritannien.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: Riksbanken: Henry Ohlson talar om: ”Inflationsmålet – riktmärke för pris- och lönebildning”
Talet publiceras. Den kommande lönerörelsen, där en majoritet av avtalen löper ut våren 2016, är viktig för Riksbanken.

kl 16.00: USA: Philadelphia Fed index april
Har dämpats de senaste månaderna och väntas nu ligga still på 5,0 i april.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

På onsdagen stängde Stockholmsbörsens OMXS30-index i positivt territorium.

Aktieindexen i Europa fick stöd av att ECB-chefen Mario Draghi i ett anförande sade att centralbankens stimulanser börjat ge effekt.

Sektorsvis gick energi starkt sedan oljepriset lyft för femte dagen i följd på förhoppningar om ett minskat utbud från USA.

På bolagsfronten knep Nokia en stor del av uppmärksamheten efter den bekräftade affären med konkurrenten Alcatel-Lucent.

OMXS30-index steg 0,5 procent till nivån 1.711. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16 miljarder kronor.

Rapportsäsongen i USA har dragit i gång rejält, medan den är i sin linda i Sverige.

”Jag tror vi kan se en stark rapportsäsong, som dras i gång med SKF på fredag. I fjärde kvartalet fick vi se många positiva valutaeffekter tack vare dollarförstärkningen och effekterna väntas ge mer avtryck under första kvartalet. Det är viktigt att bolagen nu lever upp till förväntningarna. Efter april går vi också in i en svagare period på året fram till hösten”, sade Erik Hansén, marknadsanalytiker vid IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland aktierna inom OMXS30-index stod Nokia i strålkastarljuset efter morgonens nyhet om att det ska köpa konkurrerande telekomutrustningsjätten Alcatel-Lucent med en budpremie på cirka 28 procent. Enligt Nokias finanschef är utdelningen inte hotad och bolaget kommer att se över den sammanlagda verksamheten för att se om något kan avyttras. Initialt mottogs nyheten positivt och Nokia var en av de bäst presterande aktierna inom Stockholmsbörsens storbolagsindex, men stängde till slut på minus 1,3 procent. På tisdagen, när budspekulationerna gick varma, backade Nokia cirka 3 procent eftersom flera analytiker då oroade sig över att ett eventuellt bud skulle vara energislukande.

Med tanke på indexuppgången syntes flera aktier på plus och starkast gick råvarusektorn. Oljeprislyftet tog Lundin Petroleum 3,3 procent högre. SSAB klättrade 4,4 procent. Även H&M bidrog till indexuppgången med plus 1,4 procent, sedan försäljningssiffrorna för mars överstigit analytikernas förväntningar.

Telia Sonera, som har flera minusdagar i bagaget efter utdelningsavskiljningen, avancerade 1,4 procent vilket också hjälpte något.

Castellum inledde den svenska rapportsäsongen bland fastighetsbolagen med en kvartalsrapport som var i linje med förväntningarna. Aktien steg 0,4 procent.

Bland de mindre bolagen kom också en affär på eftermiddagen. Storägaren Danske Koncept Restauranter lägger bud på NSP Holding. Lite senare stoppade Stockholmsbörsen handeln i aktien. Styrelsen har ännu inte tagit ställning till budet. Ordföranden Jaan Kaber pekade på att budet är helt utan budpremie.

Ratos, vars aktie har några svåra år bakom sig, har under 2015 vänt upp. Affärsvärlden rekommenderar köp av investeringsbolaget i det senaste numret. På onsdagen ökade aktien 2,5 procent.

AAK stängde 5,2 procent högre, vilket innebar nytt kursrekord. Danske Bank har höjt riktkursen.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1710,61
600,640
3803,55
12231,34
7096,78
2106,63
5011,02
19827,46
27674,04
1,0689
9,3028
8,7031
56,46
63,13
0,54%
0,80%
0,50%
0,03%
0,30%
0,51%
0,68%
-0,21%
0,20%
0,10%
-0,18%
-0,27%
0,12%
-0,30%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.