Home > Morgonrapport: Uppgång i USA och vi inväntar veckans viktiga makroavslutning

Morgonrapport: Uppgång i USA och vi inväntar veckans viktiga makroavslutning

God Morgon

Efter nedgången och återhämtningen från tidigare uppgång blir det upp till bevis för indexet att ta nästa steg kommande dagar, dock står massiv makroagenda i vägen och fokus kommer att riktas mot dessa händelser. Men nu på morgonen pekar ledande svenska terminer på en svag positiv inledning på dagens handel.

Asien har utvecklats blandad under natten, där japanska NIKKEI sjunker 0,21 % medan Hong Kong baserade Hang Seng index stiger 0,37 %.

Idag har vi fortsatt viktig makrostatistik på agendan, men uppladdningen för morgondagens och fredagens stora händelser med ECB och räntebesked, samt tal av Yellen och amerikansk jobbrapport är i fokus.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen vände ner efter en positiv inledning på gårdagens öppning där svag USA statistik sänkte humöret för svenska börsen. Inköpschefsindex sjönk till 48,6 mot väntat 50,5. Men USA-börserna tog ett kliv uppåt och stängde kring dagshögsta med en uppgång på 1,1 % för S&P500, vilket borde kunna ge avspegling på de europeiska

OMXS30 i intressant kortsiktigt läge, stark uppgång efter en lång tids avvaktande handel. Nu har indexet tagit ett kliv upp och nu konsolideras nästa steg. Blir det julrally upp mot 1600 punkter, eller sjunker den tillbaka ner?
OMXS30 i intressant kortsiktigt läge, stark uppgång efter en lång tids avvaktande handel. Nu har indexet tagit ett kliv upp och nu konsolideras nästa steg. Blir det julrally upp mot 1600 punkter, eller sjunker den tillbaka ner?

börserna under dagen.

OMXS30 backade till slut med 0,36 % till punkterna 1530,52. På stockholmsbörsen omsattes cirka 16 miljarder kronor värt i aktier.

OMXS30 är fortfarande i kortsiktigt starkt, och denna återhämtningdag är inte oväntad. Men nu börjar vi närma oss torsdag, vilket betyder ECB räntebesked, tal av Yellen och presskonferens med Mario Draghi, mycket information som kan styra börsen där vilket kommer inväntas med viss nervositet på börserna.

Facebook-grundaren tillsammans med sin fru planerar att under sin livstid ge bort 99 % av sina aktier till förmån för välgörenhet. En nystartad välgörande stiftelse som kommer att styras av paret kommer att skapas för ändamålet. Detta innebär i dagens värde drygt 45 miljarder dollar.

Nu börjar även Volkswagen fusket visa sig rejält i siffrorna, försäljningen i USA sjönk med hela 24,7 procent mot väntade minskning kring 5-6 procent. Fusket straffar sig, och osäkerheten kring bolagets bilar är nu så inpräntad i marknaden att försäljningen minskar rejält. Oavsett framtida böter-belopp så har företaget tappat rejält i förtroende vilket tar lång tid att återhämta.

Men trots att det är i slutet av veckan vi vänder blickarna så finns det makrostatistik av intresse under denna dag också. Agendan innehåller bland annat preliminär KPI från EMU, där inflationen väntas stiga till 0,2 % från föregående månads 0,1 %. Kärninflationen väntas ligga still på 1,1 %.

Därtill kommer ADP sysselsättning från USA som i vanlig ordning väntas vara en liten indikator för fredagens stora jobbsiffra. Dock har den inte lyckats fånga den senaste tidens relativt stora svängningar i jobbökningarna. Så någon tillförlit för fredagens besked kanske inte ska läggas för stor vikt på. Men i sig viktig, eftersom den privata sektorn har lättare till lönehöjningar vilket ger ökad möjlighet till konsumtion och högre inflation på sikt. Nu väntas den privata sektorns sysselsättning öka med 190 000 jobb mot tidigare månads 182000.

Under dagen kommer även konjunktur-rapport från USA genom Beige-book, vilken är ett underlag för FOMC-mötet (där FEDs räntebebeslut fattas). Allt fokus riktas mot ledtrådar till kommande räntebesked i mitten av december, där löneutvecklingen och försäljningsaktiviteten väntas hamna i fokus hos ledtrådsjagarna.

Övriga hålltider under dagen:

– Australien: BNP 3 kv kl 1.30
– SCB: bytesbalans 3 kv kl 9.30
– SCB: fordonsstatistik november kl 9.30
– EMU: PPI oktober kl 11.00
– EMU: KPI (prel) november kl 11.00
– USA: ADP sysselsättning privat sektor november kl 14.15
– USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 3 kv kl 14.30
– USA: veckovisa oljelager kl 16.30

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 11.00: EMU: KPI (prel) november

Inflationen väntas ha stigit till 0,2 från 0,1 procent, medan kärinflationen antas ligga still på 1,1 procent.

ECB-rådet kommer med nya prognoser vid torsdagens möte och risker för att inflationsuppgången inte tar fart som väntat antas få ECB att lansera nya lättnader.

Commerzbank noterar att kärninflationen i oktober steg över 1 procent för första gången sedan augusti 2013 och sedan april i år stigit med 0,5 procentenheter. Det främsta skälet är uppgången i importvarupriserna på grund av eurons försvagning.

Inflationstakten i industrivaror (exklusive energi) har sedan början av året stigit 0,7 procentenheter till 0,6 procent. Men denna effekt väntas avta snart. Uppgången med 0,3 procentenheter i oktober berodde huvudsakligen på kläder och skor, och nu väntas en korrektion. Kärninflationen antas därför sjunka till 1,0 procent enligt Commerzbank.

kl 14.15: USA: ADP sysselsättning privat sektor november

Ska vara en indikator inför fredagens jobbrapport men har inte lyckats fånga de kraftiga kasten i jobbökningarna de senaste månaderna.

Nu väntas en sysselsättningsökning på 190.000, upp från 182.000 i oktober. Det är också förväntningarna för privat sektor inför den officiella rapporten på fredag.

kl 17.00: Fed: Janet Yellen talar inför Economic Club of Washington

Med tanke på fortlöpande fokus på Fed och timingen för en första räntehöjning, ”liftoff”, så är varje programpunkt med Fed-chefen extra intressant. Notera dock att Fed-chefen ska tala inför kongressen på torsdagen.

kl 20.00: USA: Beige Book

Denna regionala konjunkturrapport är ett underlag inför nästa FOMC-möte den 15-16 december.

Credit Suisse konstaterar att då den första räntehöjningen sedan 2006 nu finns på horisonten så kan denna Beige Book komma att väcka viss uppmärksamhet.

”Vi kommer att fokusera på anekdotiska kommentarer om lönerna och försäljningsaktiviteten. Det skulle inte förvåna om det finns mer frekventa kommentarer om ett stigande lönetryck, men företagen kan vara konservativa i sina förväntningar om helghandeln”, skriver Credit Suisse.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade ned efter att ha handlats på plus större delen av tisdagen. Brytpunkten kom i den sena eftermiddagshandeln efter sämre USA-statistik än väntat, vilket också fick de större marknaderna ute i Europa att inta en sydlig riktning.

Den svenska kronan fortsatte att stärkas mot dollarn även om uppgången hejdades något under eftermiddagen. Ett antal av de större exporterande verkstadsbolagen placerade sig på minussidan där Sandvik, Alfa Laval och Atlas Copco alla tappade mellan 1,4 och 3,4 procent.

Vid stängning hade OMXS30-index backat 0,4 procent till nivån 1.530. Aktier för drygt 16 miljarder kronor omsattes.

Det var en statistikintensiv tisdag med blandade besked. Svenska industri-PMI för november steg mer än väntat samtidigt som ett antal europeiska PMI-tal, däribland Tysklands, överlag var bättre än förhandstipsen. USA bjöd ett ISM-index för tillverkningsindustrin i november på 48,6. Det var första gången på tre år som indexet noterades under 50, och den lägsta noteringen sedan juni 2009.

Förutom en del verkstadsbolag märktes bland annat Ericsson i bottenskiktet av OMXS30 med en nedgång på 2,4 procent. Credit Suisse har sänkt sin rekommendation för telekombolaget till underperform från neutral på farhågor för minskande investeringar i mobilsystem 2016-2017.

Även Electrolux tappade, ner 1,5 procent, efter sina prognoser för 2016 som lämnades på måndagskvällen. Bland analytikernas kommentarer märktes främst en viss besvikelse kring vitvarubolagets bedömning om hur hårt valutaeffekterna väntas slå mot resultatet nästa år.

Lundin Petroleum letade sig 2,6 procent lägre till 136 kronor. Oljepriset sjönk något samtidigt som Carnegie sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare behåll med en riktkurs på 120 kronor.

I andra ändan av storbolagsindex fick Telia Sonera och Nokia bränsle av rekommendationshöjningar och steg 0,6 respektive 2,2 procent. Nomura, som höjde Telia Sonera, sänkte sin rekommendation för Tele2 i samma andetag, och Stenbeckoperatören tappade 0,7 procent.

Fingerprint Cards, som från och med tisdagen ingår i Stockholmsbörsens Benchmark Index, handlades ner 3 procent till strax över 600 kronor per aktie.

Bland de mindre bolagen klättrade Active Biotech nära 10 procent efter att styrelseledamoten tillika Brummerdelägaren Peter Thelin har ökat sitt innehav med 3 procent.

Etrion avancerade 2 procent. Microsofts grundare Bill Gates lanserade på måndagen, under klimatmötet i Paris, en mångmiljardsatsning på forskning kring miljövänlig energi tillsammans med USA:s och Frankrikes presidenter samt Indiens premiärminister.

First North-debutanten Immunovia, med en teckningskurs på 18:50, rusade till som högst 42 kronor för att sedan avsluta dagen på 29:70.

Pricer noterades 0,5 procent lägre. Under eftermiddagen mäklades en post på drygt 10 miljoner B-aktier, tillika kring 10 procent av aktiekapitalet, som exakt motsvarade Salvatore Grimaldis innehav.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1530,52
565,950
3479,64
11261,24
6395,65
2102,63
5156,31
19969,57
22470,13
1,0614
9,2330
8,6990
41,85
44,44
0,00%
0,73%
-0,76%
-1,06%
0,62%
1,07%
0,93%
-0,21%
0,37%
-0,09%
0,04%
0,12%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.