Home > Morgonrapport: ”Uppgång på kort sikt, utbrott ur intervall nära förestående…”

Morgonrapport: ”Uppgång på kort sikt, utbrott ur intervall nära förestående…”

Index fångades mycket riktigt upp av vår prognostiserade köpnivå 1352 under fredagens handel. På kort sikt kan marknaden komma att söka sig mot 1358-1362 i första hand, och kanske motståndsområdet 1366-1369 på sikt. Ett utbrott ur intervallet 1330-1376 är sannolikt aktuellt under innevarande eller nästa vecka, varför vi förordar en allmänt förhöjd beredskap. Det är långtifrån säkert att ett utbrott kommer att ske mot uppsidan, varför det är viktigt att även vara kontinuerligt uppmärksam på eventuella varningssignaler från index i närtid.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30-index ser starkt ut, men var uppmärksam på svaghetstecken
OMXS30-index ser starkt ut, men var uppmärksam också på svaghetstecken

I fredagens morgonrapport hade vi ingen långsiktig prognos för index men vi framhöll att fördelaktiga köpnivåer på index var 1352 intradag, och en fördelaktig säljregion var 1366-1369. Och marknaden valde att hörsamma (det ena av) våra önskemål. OMXS30-index fann sitt stöd vid 1352 vid tre tillfällen, där samtliga dessa studsar, precis som väntat, visade sig vara rationella kortsiktiga köptillfällen. Den viktiga stödnivån vid 1352 visade sig också utgöra i princip dagslägsta (även om vi under ett kort ögonblick gick ned till 1351,25).

Men vad händer nu då?

En snabb blick på intradagsdiagrammen gör gällande att marknaden vill söka sig mot (den potentiella säljzonen) 1358-1362 i första hand, och kanske motståndsområdet 1366-1369 på sikt. Impulsen från starka amerikanska noteringar i fredags (med nya ATH) borde kunna fortplanta sig till inledningen av denna vecka. Men tittar man på den något längre, och mer övergripande bilden har den bekymrande undertoner.

Baserat på vilket tidsperspektiv man tillämpar i sin handel erbjuder marknaden för närvarande relativt olikartade avkastningsprofiler.

Bäst är det för den kortsiktige aktören; daytradern. När man befinner sig inom ramen för en pågående ”trading range” (sidledes intervall/konsolidering) är tvära kast och omtumlande kursrörelser snarare regel än undantag. För den väderbitne daytradern utgör en varannandagsbörs inget problem, utan bjuder snarare ofta in till goda möjligheter att ”luta sig” mot nyckelnivåer och försöka sälja toppar och köpa bottnar inom ramen för intervallet.

Men den något mer långsiktige aktören befinner sig i ett mer utsatt läge.

Studs på 1352 borde ge impuls uppåt på kort sikt
Studs på 1352 borde ge impuls uppåt på kort sikt

Den teoretiska avkastningsprofilen, alltså avkastning i förhållande till risk, är för denna grupp av placerare sämre än normalt i innevarande ögonblick. Och eftersom riskbilden inte är helt undanröjd gör de därför klokt i att under de närmaste två veckornas handel fokusera på att spela riktigt alert försvarspel. Poängen är inte att det nödvändigtvis kommer att gå ned.

Poängen är att ett kraftfullt utbrott (uppåt eller nedåt) ur intervallet marknaden befunnit sig i under de senaste två månaderna kommer att gå mycket fort, och sannolikt är nära förestående.

I fredags stängde vi nästan exakt i mitten av detta intervall där 1330 är stöd och 1376 är motstånd. Att invänta ett utbrott ur intervallet kvarstår som en sansad strategi. Men då är det värt att betänka att (framför allt) en eventuell framtida nödutgång ur detta intervall kan visa sig trång och kräva en blixtsnabb reaktionstid. Bågen i de volatilitetsanpassade indikatorerna börjar spännas allt hårdare. Därför kan det vara klokt att vara alert och stänga (eller reversera) långa positioner på andra eventuella svaghetstecken från index innan själva utbrottet ur intervallet har materialiserats.

Det är i nuläget omöjligt att veta åt vilket håll ett utbrott kommer att ske.

Men det är långt ifrån självklart att det kommer att ske mot uppsidan. Problembilden för börsen lurar i bakgrunden, även om den avtagit något i styrka. Rapportperioden har inte övertygat. Och den kontext marknaden agerar inom manar till viss återhållsamhet och förhöjd defensiv beredskap.

OMXS30-index har fått uppleva en oavbruten uppgång sedan sommaren 2011.

SP500 är starkt, men teknik-Nasdaq och småbolags-Russel sackar efter
SP500 är starkt, men teknik-Nasdaq och småbolags-Russel sackar efter

Index har under dessa tre år stigit drygt 61 %, utan några omvälvande rekyler. Och under det senaste året har nedgångarna varit korta, skonsamma (mellan 5 % och 7 %) och skett under förhållandevis välordnade former. Samtidigt har bevisbördan för den kontinuerliga multipelexpansionen fortsatt att skjutas på framtiden.

Men hur länge dröjer det innan den frustrerade marknaden kräver att få syna korten?

Låt oss kika på vad vi har att vänta oss av veckan vi har framför oss. Peab lämnar rapport imorgon (kl 13.00), och då handlas också Kinnevik och Tele2 ex utdelning. På onsdag handlas Sandvik och Peab ex utdelning. I USA kommer Cisco på onsdag samt Walmart och JC Penney på torsdag. En del småintressant amerikanska makrodata är på ingång.

Morgondagens detaljhandel (kl 14.30), torsdagens KPI-siffra (kl 14.30) och Philly Fed (kl 16.00), samt fredagens bostadsbyggande (kl 14.30) samt Michigan index (15.55) är värda att hålla ett öga på. Potentiella ”game-changers” är en eskalering av situationen i Ukraina i spåren av referendumet, eller att tisdagens Kina-siffror visar en för snabb inbromsning.

Slutsats: Index fångades mycket riktigt upp av vår prognosticerade köpnivå 1352 under fredagens handel. På kort sikt kan marknaden komma att söka sig mot 1358-1362 i första hand, och kanske motståndsområdet 1366-1369 på sikt. Ett utbrott ur intervallet 1330-1376 är sannolikt aktuellt under innevarande eller nästa vecka, varför vi förordar en allmänt förhöjd beredskap. Det är långtifrån säkert att ett utbrott kommer att ske mot uppsidan, varför det är viktigt att även vara kontinuerligt uppmärksam på eventuella varningssignaler från index i närtid.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte dagens populära OMX-Analys (kl 9.00) skriven av Anders Haglund!!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Fredagens Marknadsutveckling

Kinnevik raketrusar på överraskande Zalandoomsättning
Kinnevik raketrusar på överraskande Zalandoomsättning

Stockholmsbörsen avslutade veckan med backväxeln inlagd. Vid stängning hade OMXS30 tappat 0,4 procent till 1.354, en nedgång i paritet med London, Frankfurt, Paris och även New York när börserna öppnat på andra sidan Atlanten. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på 12,2 miljarder kronor och sett över hela veckan backade OMXS30 0,7 procent.

”Uppgången i går efter (Mario) Draghis tal var kanske lite i högsta laget och i dag går vi tillbaka i känt varannandagsmönster, med rekyl för framför allt bankerna. Dessutom vill folk komma ur riskpositioner inför helgens eventuella omröstning i östra Ukraina”, sade en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt. ”Rapportperioden var nedslående utan ordentliga tecken på att verkstad och cykliskt börjar lyfta, så vi står och stampar på samma punkt där man vill hänga kvar i bank och kanske bygg/fastighet men är försiktig med verkstad. Det är bra för kunderna, men inte för mäklarbranschen”, fortsatte han.

Kinneviks uppgång blev 7,4 procent, efter att delägda e-handelssatsningen Zalandos visat en överraskande stark omsättning. Rörelseförlusten minskade enligt klädhandlaren, som dock inte ville tala om hur mycket. ”Omsättningen ökar, men hur ska de tjäna pengar? Men visst, för Kinnevik vore det ju utmärkt om företaget fungerar så att de kan komma ur innehavet via notering till hösten och slippa göda det med pengar, ur den aspekten är väl alla glada”, sade mäklarchefen.

Bankerna föll överlag och Swedbank, som gick sämre än rivalerna på torsdagen, fortsatte ned 1,2 procent efter beskeden om riskvikter. Credit Suisse väntar sig att Swedbank sätter målet över 20,0 procent för kärnprimärkapitalrelationen. ”Vi argumenterar för att torsdagens nyhet är negativ för Swedbank med tanke på att kapitalutskiftningsstoryn, som varit en stor anledning att äga aktien, ser ut att marginaliseras och överskottskapitalet 2-3 år framåt i tiden ser marginellt ut (3-4 procent av börsvärdet)”, skriver Credit Suisse.

Mäklarsveriges gullunge Hexagon drar på bang-in-line-rapport
Mäklarsveriges gullunge Hexagon drar på bang-in-line-rapport

Hexagons rapport prickade SME-förväntningarna med den exakthet som anstår ett precisionsmätningsföretag, men aktien steg trots det 5,2 procent. Swedish Match steg 2,2 procent efter en rapport i linje med eller något bättre än förväntningarna. Medan snusverksamheten var svagare än väntat hamnade andra tobaksprodukters rörelseresultat 11 procent bättre.

Det andra större rapportbolaget, Skanska, uppvisade en starkare orderingång än väntat men ett svagare resultat. Aktien stängde ned 0,2 procent. Vd Johan Karlström sade till Direkt att han är optimistisk kring orderingången på den amerikanska anläggningsmarknaden, och att byggmarknaden i Storbritannien kommer att växla upp. Bland mindre rapportbolag steg Catella 9,4 procent efter att ha vänt till vinst under kvartalet. Redeye, som hade räknat med en förlust, noterar att kapitalförvaltningsdelen främst stod för avvikelsen.

Utanför rapportfloden steg H&M 1,4 procent och bromsade därmed nedgången i OMXS30. USA-konkurrenten GAP:s försäljning i april överträffade förväntningarna: den ökade 9 procent, i stället för en väntad nedgång på 0,5 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Aerocrine (kl 8.00), Doro (kl 13.30), Endomines (kl 8.30), NSP Holding
NGM
– SBC
FIRST NORTH
– Moretime (ändrat datum från 22/5), Zetadisplay
AKTIETORGET
– EQL Pharma
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Sappi, Telecom Italia

STÄMMOR
– Aerocrine, Brighter (ändrat datum från 10/4), Doro, Kinnevik, REC Silicon, SBC, Tele2, Zetadisplay

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Doro: webbsänd rapportpresentation/telefonkonferens kl 14.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Kentima Holding: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 30/5)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Hexagon (0:31 eur), Kongsberg Gruppen (4:25 nok+1:00 nok extra), Mr Green (första dag utan inlösenrätt)

MAKROSTATISTIK
– Japan: bytesbalans mars kl 1.50
– Estland: BNP (prel) 1 kv kl 7.00
– SEB: boprisindikator kl 8.30
– Danmark: KPI april kl 9.00
– AF: veckostatistik kl 10.45

MAKRO ÖVRIGT
– Finanspolitiska rådet publicerar rapporten ”Svensk finanspolitik” kl 10.30

Kommande rapporter Sverige/USA:

13-maj Peab, Sanitec
14-maj Cisco
15-maj Nibe, B&B Tools, Walmart, JC Penney

Viktiga utdelningar maj månad (datum avser dag då aktie handlas ex utdelning):

12-maj Hexagon B (2,75 SEK)
13-maj Kinnevik B (7 SEK)
14-maj Tele 2 (4,40 SEK)

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.