Home > Morgonrapport: Urstark börs i behov av nedkylning inför svensk rapportsäsong

Morgonrapport: Urstark börs i behov av nedkylning inför svensk rapportsäsong

Vänsterpartiet Syriza tog en övertygande seger i söndagens grekiska parlamentsval, men lyckades inte riktigt nå egen majoritet. Syrizaledaren Alexis Tsipras har under valkampanjen hävdat att de ska inleda förhandlingar med EU om en lättad skuldbörda och sa igår att grekiska folket röstat bort ’austerity’ (sparsamhet). Enligt Benoit Coeure, ledamot i ECB-direktionen, är en grekisk skuldnedskrivning visserligen möjlig, men ECB kan inte delta i en sådan övning. Han sade att det inte är upp till ECB att besluta om någon grekisk skuldnedskrivning, det är ett politiskt beslut, men de grekiska statspapper som ECB har i portföljen får legalt inte skrivas ned. EUR/USD försvagades något under natten men har återhämtat sig och står nu 0,2 % lägre än fredagens stängning. Den japanska exporten rapporterades under natten ha ökat med 12,9 % i december jämfört med samma månad året före, detta var över förväntningar på 11,2 %. Importen ökade med 1,9 %, strax under förväntningar på 2 %. Asiatiska börser är svagt ned i skrivande stund.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Det är en börs med urstarkt momentum som möter starten av den svenska rapportsäsongen för bolagens fjärde kvartal samt helårsresultat för 2014. Frankfurt DAX steg med drygt 2 % i fredagens handel och Euro Stoxx 50 nästan lika mycket, OMXS30 lyckades inte hänga med fullt ut och stängde upp 0,83 %. Vi skrev i fredags att indexet troligtvis hade gynnats av en mindre rekyl och att inte handlas upp i alltför överdriven takt då detta kan skapa risk för kraftiga motreaktioner. Om samtliga aktörer vill komma med på tåget tills det knappt finns några potentiella köpare kvar kan ett plötsligt säljtryck få väldigt stort genomslag. Och säljtryck smyger sig alltid fram förr eller senare. I nedgångar kan dessutom investerares agerande bli smått panikartat vilket oftast skapar ännu kraftigare svängningar än vad exalterad optimism skapar i uppgångsfaser.

Inför Q3-rapporterna hade internationella börser nyligen tagit kraftiga nedgångar och det krävdes därför inte mycket för att bolagens resultat skulle överraska tillräckligt för att ge kursuppgångar. Nu är läget något annorlunda och det är relativt höga krav på utfallen för att vi ska fortsätta kunna motivera nuvarande indexnivåer. I USA har utfallen hittills varit väldigt blandade, men 79 % har hittills överträffat förväntningarna och S&P 500 handlas till P/E-tal på ca 17, vilket är högst på fem år. För många svenska bolags del kommer resultatet påverkas av valutaffekter, mestadels positiva, vilket visar sig i form av ökad omsättning mätt i SEK, som en följd av vår försvagade krona. Bottenlinjen kan däremot ha svårare att överraska positivt då många även har stora delar av sina kostnader i dollar och det blir således nettoexponeringen som avgör den slutliga effekten. Vidare ska det bli spännande att se om oljepriset fått något kraftigt genomslag på lönsamheten. Bland tungviktarna på Stockholmsbörsen är Ericsson den första att rapportera imorgon. Onsdag blir sedan en riktigt viktig dag med Nordea, Electrolux, H&M, Investor, SKF och Getinge. Om rapporterna från dessa bolag som väger tungt i OMXS30 inte håller måttet är det snudd på omöjligt för OMXS30 att gå åt motsatt håll, men om några dagar vet vi hur det påbörjats. Vi står hur som helst fast vid att OMXS30 i nuläget är utsträckt på uppsidan och att en rekyl bör komma, även om fredagen inte bjöd på några sådana indikationer. Amerikansk handel delade dock inte samma optimism som i Europa, och där sjunk indexen tillbaka något. Rekyler i OMXS30 mot 1480 anses vara köpvärda, dock ligger fokus mer på enskilda bolag under rapportperioden och dessutom bjuds det alltid på oväntade besked, vilket gör det komplicerat att positionera sig i förhand.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Tyskland: IFO-index januari kl 10.00
AF: veckostatistik kl 10.45

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade veckan med ytterligare en plusnotering och har därmed klättrat de sju senaste handelsdagarna. Stängningen på fredagen skedde dock en bit från de dagshögsta noteringarna, då index sjönk tillbaka en del i samband med något vikande kurser i New York.

Ute på kontinenten pekade pilarna överlag mer upp än i Stockholm, med rejäla lyft i Frankfurt och Paris som utmärkte sig med uppgångar kring 2 procent. Telekomutrustning och fordonssektorn tillhörde vinnarna medan gruv- stål- och energiaktierna var de enda tre sektorerna av totalt 37 inom Bloomberg European 500 som backade.

På basmetallmarknaden var det mestadels minus och WTI-oljan noterades lätt ner. Brentoljan lyckades däremot ta sig upp på plus under eftermiddagen.

Optimismen efter torsdagens ECB-möte, där det visade sig att stimulansprogrammet blev större än väntat med tillgångsköp för 60 miljarder euro i månaden, höll i sig.

”Januari är en stark börsmånad och det ser inte ut att bli något undantag för 2015. ECB gav ytterligare stöd till börserna och även om många bolag kommit upp i värderingarna ser vi mer uppsida. Nu går vi från makro till mikro med fokus på de svenska rapporterna. Verkstad blir extra intressant med SKF som rusat senaste månaderna”, sade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning noterades OMXS30-index på 1.536, motsvarande en uppgång med 0,8 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till närmare 21 miljarder kronor.

Nokia, som lägger fram sitt bokslut nästa vecka, steg 2,1 procent. Flera analytiker tror att Nokia Networks återigen kan överträffa konsensusförväntningarna när bolaget presenterar siffrorna för det fjärde kvartalet.

Ericsson, som också rapporterar nästa vecka, hade en ännu bättre dag. Aktien satte femårshögsta efter en ökning på 2,9 procent och intog därmed en topplacering inom OMXS30-index.

Även Securitas och Swedish Match syntes i toppskiktet och Boliden avancerade tvärtemot sina europeiska sektorkollegor med en uppgång på 1,9 procent. UBS har vänt på klacken i fallet Boliden och höjt gruvbolaget till köp från sälj.

Bland förlorarna på storbolagslistan märktes SEB med ett tapp på 1,3 procent. Jättar som Handelsbanken, Swedbank och H&M visade på ganska måttliga rörelser, vilket också förklarar att index inte mäktade med samma resa som ute i Europa.

Lundin Petroleum steg 0,9 procent. Bank of America Merrill Lynch pekar i en dagsfärsk analys ut Lundin som en av favoriterna i oljebolagssektorn. Bankens syn på Africa Oil är dock mera mörk. Africa Oil gör bäst i att glömma 2014 och dessvärre ser 2015 knappast ut att utveckla sig så mycket bättre, menar Bank of America Merrill Lynch och sänker rekommendationen till underperform från neutral och mer än halverar riktkursen till 12:50 kronor. Aktien föll 7,1 procent till knappt 17 kronor.

Shamaran bjöd däremot på en rejäl rusning, upp 20 procent, sedan Swedbank inlett bevakning av oljeprospekteringsbolaget med rekommendationen köp.

Com Hem backade 3 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation för kabeloperatören till behåll från tidigare köp efter att aktien nått bankens riktkurs.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1536,39
3382,55
10649,58
6832,83
2051,82
17672,60
4757,88
17463,02
24825,20
1,1179
9,3264
8,3412
45,03
48,29
0,83%
1,80%
2,05%
0,53%
-0,55%
-0,79%
0,16%
-0,27%
-0,10%
-0,21%
-0,15%
0,07%
-1,23%
-1,02%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.