Home > Morgonrapport: Urstark start på 2020

Morgonrapport: Urstark start på 2020

Stockholmsbörsen inledde det nya året likt en nyårsraket och steg klart mer än övriga europeiska börser. Vid stängning var till slut det svenska storbolagsindexet, OMXS30, upp hela 2,08 procent till ny rekordnotering på 1808,63. Wall Street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i nedåtgående riktning efter oro över en ny konflikt i Mellanöstern. 

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring negativt. 

Fokus under fredagen ligger på USA:s ISM industri-PMI och Feds protokoll. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen inledde årets första handelsdag i en rasande fart uppåt och handlades efter den starka inledningen i ett mindre intervall under resten av handelsdagen. Bränsle till uppgången togs av nattens nyhet att Kinas centralbank sänker bankernas reservkrav med -0,5 procentenheter. Vid stängning var det svenska storbolagsindexet, OMXS30, upp hela 2,08 procent till nivån 1808,63. Omsättningen under torsdagen hamnade på 15 miljarder kronor.

Under natten har säkra tillgångar som guld stärkts sedan en iransk toppgeneral dödats i ett amerikanskt luftangrepp. Enligt det amerikanska försvarsdepartementet ska den mördade generalen ha varit aktiv i att planera attacker mot amerikanska diplomater. President Donald Trump ska ha givit ordern.

Vinnande sektor i ett storbolagsindex igår där samtliga 30 bolag stängde på plus blev bank. SEB, Nordea och Handelsbanken återfanns alla i intervallet 2,5 procent till 3,1 procent, medan sektorkollegan Swedbank steg 1,4 procent.

Även utanför OMX-index var det överlag uppgångar som gällde under årets första handelsdag. Ett av bolagen som steg mest var Storytel som ökade 5,6 procent. Ljudboksbolagets aktie är nu upp närmare 70 procent sedan inledningen av 2019.

Även övriga europeiska börser inledde det nya året klart över nollstrecket. Tyska DAX-index och franska CAC 40-index steg 1,1 procent, medan brittiska FTSE 100-index ökade 0,9 procent. Bland storbolagen ute i Europa blev det tyska fintechbolaget Wirecards en vinnare med en uppgång med 5,2 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade torsdagen upp 1,1 procent.

Börserna på Wall Street tog rygg på Asien och Europa och inledde 2020 i uppåtgående riktning. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 1,1 procent, det bredare S&P 500-index 0,8 procent och tekniktunga Nasdaq composite 1,3 procent. Bland enskilda aktier steg Apple 2,3 procent till ny rekordnivå och tog sig för första gången över 300 dollar.

Efter torsdagsmorgonens PMI-data från Kina följde inköpschefsindex från tillverkningsindustrier runtom i Europa och USA. Inledningsvis visade Silf/Swedbanks sammanställning över den svenska ekonomin på en uppgång till 47,1 i december, från 45,7 i november. Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, tyckte trots det positiva utfallet att det är för tidigt att bedöma om botten i PMI-total har passerats ”även om det finns ljusglimtar inte minst delindex för produktion som steg för tredje månaden i rad”.

Ute i euroområdet sjönk det definitiva PMI-indexet för industrin till 46,3 i december, jämfört med 46,9 föregående månad men över det preliminära utfallet på 45,9. ”Även om företagen blev något mer optimistiska om året som ligger framför oss, så är en återgång till tillväxt fortfarande en lång väg bort med tanke på att inflödet av nya order fortsatte att falla i en av de snabbaste takter som setts de senaste sju åren”, kommenterade Markits chefsekonom Chris Williamson.

Även i Storbritannien sjönk det definitiva PMI-indexet för industrin, till 47,5 från 48,9 i november.

Avslutningsvis uppvisade även Markits inköpschefsindex för den amerikanska tillverkningsindustrin på en nedgång i december. Indexet uppmättes till definitiva 52,4 i december, jämfört med 52,6 föregående månad. Det preliminära utfallet visade ett index kring 52,5.

Fokus under fredagen ligger på det mer vägledande och officiella ISM industri-PMI för USA:s ekonomi. Analytikers förväntningar ligger på en uppgång till 49,0, från 48,1 senast i november.

Veckan avslutas sedan med Federal Reserves protokoll från senaste penningpolitiska möte. Även om analytiker lär leta efter indikationer på ytterligare räntesänkningar lär inte centralbanken ge signaler om en sådan.

Hålltider under dagen:

Makrostatistik:

  • Storbritannien: BRC butikspriser december kl 1.01
  • Frankrike: KPI (prel) december kl 8.45
  • Tyskland: arbetslöshet december kl 9.55
  • Tyskland: KPI (prel) december kl 14.00
  • USA: ISM industri-PMI december kl 16.00
  • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00

Övrigt:

  • Börs: Tokyobörsen stängd
  • ECB: M3 penningmängd november kl 10.00
  • FED: protokoll från FOMC-mötet 11/12 kl 20.00

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg i en hausseartad tendens på torsdagen som tillika var första handelsdagen på börsåret 2020. Samtliga bolag i OMXS30-index steg, men uppgången var dock mer begränsad bland hälsovårdsbolagen.

Det svenska PMI-indexet för industrin visade en ökning i december jämfört med november, men befann sig trots det klart under 50-strecket för fjärde månaden i följd. En rad övriga europeiska länder rapporterade PMI strax över prognoserna, Italien undantaget.

Även index för de ledande Europabörserna pekade uppåt om än inte i lika stor utsträckning som i Stockholm. Trots det positiva tonläget på världens börser saknades det dock inte varnande signaler. Under onsdagen meddelade Nordkoreas ledare Kim Jong Un att landet avbryter sitt stopp för robottester och snart kommer att debutera med ett ”nytt strategiskt vapen”.

Vid börsens stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 2,1 procent till 1.809. Omsättningen uppgick då till 15 miljarder kronor.

Storbankerna visade styrka, där uppgången toppades av storbankerna SEB med en uppgång på 3 procent. Handelsbanken och Nordea var båda upp knappt 3 procent. Swedbank avancerade 1,4 procent.

Tydligt uppåt var det även för ståltillverkaren SSAB med plus drygt 2 procent. Inom sektorn i Europa syntes också högre kurser med en uppgång för Arcelor Mittal på 1 procent och knappt 3 procent för Outokumpu. Bra gick det också för skogsbolaget SCA, som steg över 3 procent.

Verkstadsbolagen steg generellt, med flera bolag som noterade uppgångar på omkring 2 procent, däribland Assa Abloy, Alfa Laval och Volvo. Även gruvbolagen avancerade, med Boliden upp 2 procent. Utanför OMXS30 steg Lundin Gold 7 procent och Lundin Mining 0,6 procent.

Svagast i OMXS30 var Astra Zeneca, som dock adderade 0,2 procent.

Gruvprospekteringsbolaget Josemaria Resources har efter julhelgen haft en stark utveckling. Aktien klättrade 10 procent och har sedan börsen stängde för julhelgen avancerat med 34 procent.

Strålterapibolaget C-Rad fick en bra start på det nya året med en uppgång på 11 procent. Bolaget har fått en order värd cirka 26 miljoner kronor avseende två strålterapicenter i Belgien. Oasmia gick ännu bättre med en uppgång på 26 procent.

First North-listade Aspire Global tappade 4,1 procent sedan bolaget nått en förlikning med den israeliska skattemyndigheten som innebär att det ska betala cirka 144 miljoner kronor för räkenskapsåren 2008-2018, varefter all vidare utredning av bolaget läggs ner.

Braincool höjdes 24 procent. Bolagets produkt Braincool System har tagits upp i försäkringsersättning (reimbursement) av det sydkoreanska hälsoministeriet.

Under eftermiddagens handel presenterades industri-PMI från USA klockan som sjönk till 52,4 i december jämfört med 52,6 föregående månad. Utfallet låg just under preliminära data vid 52,5.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.