Home > Morgonrapport: USA-fokus, är marknaden redo för räntehöjning?

Morgonrapport: USA-fokus, är marknaden redo för räntehöjning?

 

God fredagsmorgon,

Kina fortfarande helgstängt vilket flyttar fokus till USA, sysselsättningssiffror presenteras 14:30.
S&P500 stängde svagt upp 0,12% och Nasdaq stängde ner -0,35%. WTI-terminer handlas i 46,57 och Brent i 50,46 dollar per fat. OMXS30 terminer indikerar en negativ inledning på dagen, vilket tyder på att gårdagens kraftiga uppgång kan ha skrämt köparna på dessa nivåer. Möjligt påverkade av att Asien-börser faller nu på morgonen och USAs svaga avslutning igår.

 

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

 

Om gårdagens makro-race

Ingves och riksbanken beslutade att ha både räntan och stödköpen kvar på samma nivå som tidigare. Marknaden reagerade inte nämnvärt på beskedet och låg kvar på öppningskursen drygt 1 % högre än gårdagens stängning. Rekylen har alltså fortsatt och OMXS30 har nästan plockat tisdagens kraftiga fall. Precis som förra veckan inledde veckan med kraftig nedgång för att sedan återhämta sig mot slutet. Uppgången stannade till slut på 1,95 % i nivå kring 1500 punkter efter en stark eftermiddag påhejade av Draghis uttalanden.

Läget är fortfarande svårprognostiserad och vi pendlar i sidled med relativt stora rörelser från dag till dag. Får vi inte en trendbrytning uppåt inom närmaste dagarna kommer det fortfarande vara stökigt den kommande perioden och huvudscenariot ligger kvar med att nya nedgångar är att vänta den närmaste månaden.
ECB valde att gå samma väg som Riksbanken och hålla kvar vid nuvarande nivåer men höjt andelsgränsen för värdepapper som köps inom nuvarande program. Även här var marknadens förväntningar i linje med utfallet och de europeiska börserna steg under dagen.

Desto intressantare var presskonferenserna efter respektive besked.
Ingves påtalade återigen att Sveriges ekonomis går bra och kommer fortsatt att gå bra så länge som omvärlden blir starkare. Inflationen kommer stiga framöver som ett utfall av starkare omvärld.

Gällande kronan berättade riksbanken att så länge som kronan utvecklar sig enligt deras förväntningar är det inte faktor i sig för ytterligare åtgärder. Ingves påtalade att ECBs agerande var av betydande vikt för deras eget agerande. Detta håller självklart ihop med kronans utveckling, hade ECB idag utökat stödköpen eller sänkt räntan hade den svenska kronan stärkts mot euron. Ett scenario som riksbanken inte sett som önskvärt och hade säkerligen fått agerat strax därefter.
Draghi såg att nya risker har uppstått och att dessa överväger, vilket fick euron att försvagas något mot dollarn. Oljeprisfallet har påverkat och nedreviderat inflationsprognoserna och att en vidare utökning av QE-programmet inte fanns i dagsläget. Draghi såg det även som positivt för världsekonomin om FED höjer räntan i syfte att inflationen inte ska bli för hög.

 

Amerikansk sysselsättning visar vägen?

Nu lämnar vi osäkerheten innan gårdagens besked och blickar framåt mot nästa hållpunkt. Kina håller fortfarande stängt vilket bidrar till lugnare anspänning på börserna.

Idag kommer sysselsättningssiffror från USA som anses ha stor betydelse för FEDs agerande med räntan. Frågan är hur mycket av kommande räntehöjningen som har prisats in i aktiekurserna i USA, länge har FED påtalat att just i september kan det vara aktuell med en höjning. Antalet sysselsatta antas ha ökat med 217.000 personer, jämfört med 215.000 i juli. Arbetslösheten antas sjunka till 5,2 procent från 5,3 procent.

Hur förberedd är marknaden?

Den amerikanska börsen har legat i stort sett stilla under hela året, förutom den senaste tiden då Kina-oron har tryckt kurserna nedåt. Tecken på att köparna inte är beredda att betala mer för sina aktier i förhållande till rådande marknadsläge. Alla ställer sig frågan när det ska ske, vilket är en osäkerhet som är svår att räkna på. Det låga ränteläget har ökat risktagandet där investerare ser aktier som fortsatt bäst alternativ för avkastning. Kombinationen kan leda till att så länge som inget fast besked kommer, behålls aktierna vilket i sin tur skulle peka på att kommande räntehöjning inte är inprisad och ökad volatilitet är att vänta. Senare idag får vi förhoppningsvis en fingervisning om vart vi är på väg gällande detta ämne!

 

Första veckan som morgonrapportskribent är nu till ända och jag mottager gärna feedback på det som skrivits. Planen framöver är att följa upp och integrera såväl det dagsaktuella som kommande händelser i den dagliga analysen. Detta innebär att innehållet i morgonrapporten kommer att vara av en skiftande karaktär som därmed sträcker sig längre än enbart makronyheter. Min mail är till ert förfogande: leandersson.a[at]gmail.com

 

Ha en trevlig helg!

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: industriorder juli

Juni månads styrka (+2,0% m/m) väntas vändas i sin motsats i juli, ledd av en nedgång i exportorder. Konsensus för industriorder i juli ligger på -0,6% m/m och +0,4% y/y.

kl 9.30: SCB: industriproduktion juli

Svensk industriproduktion har gått knackigt i flera år, men på senare tid har det synts en liten ljusning i statistiken, även om juni var oväntat svagt. En tidigare stark orderingång bör kunna ge stöd åt produktionen. Enligt SME Direkts enkät väntas industriproduktionen har stigit 0,4% m/m i augusti och ökat 2,2% y/y.

kl 9.30: SCB: tjänsteproduktion juli

Har till skillnad från industrin gått starkt. SEB noterar i ett marknadsbrev att tillväxten i tjänsteproduktionen trendat sidledes på en hög nivå sedan förra året och att indikatorerna talar för en fortsatt bra trend, även om den mycket starka utvecklingen i juni (+1,2% m/m) innebär en viss risk för en nedåtrekyl i juli.

kl 14.30: USA: sysselsättning augusti

Viktig pusselbit inför Federal Reserves räntemöte i september eftersom Fed har sagt att en räntehöjning hänger på en ”viss” ytterligare förbättring på arbetsmarknaden.

Antalet sysselsatta antas ha ökat med 217.000 personer, jämfört med 215.000 i juli (men den siffran kan revideras). Arbetslösheten antas sjunka till 5,2 procent från 5,3 procent. Mätveckan var före den senaste omgången av Kina-turbulens.

Flera bedömare lyfter fram att analytikerna ofta brukar ligga för högt i sina estimat just i augusti, men att sysselsättningen sedan brukar revideras upp mer i linje med förväntningarna. Commerzbank noterar att under 13 av de senaste 17 åren har sysselsättningen varit en besvikelse. Och under de fyra år med positiva överraskningar så överträffade jobbtillväxten bara prognoserna en aning.

Statistik från ADP visade att den privata sysselsättningen ökade med 190.000 personer i augusti, lite svagare än väntade 200.000. ADP har inte visat samma initiala underrapportering av sysselsättningen som den officiella statistiken och rönte därför större intresse än vanligt. RDQ Economics menar att sysselsättningsökningen i ADP i augusti visar på en stabil trend, som gör att man inte behöver oroa sig om den officiella sysselsättningsökningen skulle komma in betydligt under 200.000.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

 

Nordenbörserna noterade breda uppgångar i torsdagens handel stärkta av en likartad utveckling för europabörserna.

Bakgrunden till köptrycket var bland annat eftermiddagens ECB-beslut att höja maxandelsgränsen för värdepapper som köps i det befintliga QE-programmet vilket tolkades som positivt.

Det nordiska samlingsindexet OMXN40, som inte innehåller norska aktier, ökade 2,8 procent.

”Draghi har försäkrat marknaderna om att ECB står redo att agera. Det kan också vara så att det befintliga QE-programmet utökas. Generellt känns det som att ekonomierna i USA och Europa är starka och håller på att förbättras”, sade Benno Galliker, mäklare vid Luzerner Kantonalbank, till Bloomberg News.

Börsen i Oslo, som var gårdagens sämst presterande i Norden, ökade 2,6 procent.

Förutom framgångar för oljebolagen, på stigande oljepris, fick Norwegian Air Shuttle en del uppmärksamhet efter att aktien klättrat drygt 3 procent. Konkurrenten och London-listade Easy Jet lade fram starka trafiksiffror för augusti och på fredag ska Norwegian göra motsvarande.

Även i Köpenhamn var köparna på hugget och indexet OMXC20CAP lyfte 2,1 procent.

Högt upp i aktielistan syntes gårdagens vinnare Genmab, som fortsatte upp 4 procent. Onsdagens riktkurshöjning från Jeffries gav fortsatt bränsle till aktien enligt Ritzau.

Åt andra hållet gick ISS med minus 2 procent. En kanadensisk pensionsfond har sålt 11 miljoner aktier i servicebolaget.

I Helsingfors var det också glatt med plus 2,8 procent för H25-index. Toppresterarna var Stora Enso och Outokumpu med uppgångar på över 5 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1500,21
535,080
3270,09
10317,84
6194,10
1951,13
4733,50
17683,46
20809,50
1,1137
9,3570
8,4010
46,57
50,46
0,00%
2,64%
2,23%
2,69%
1,82%
0,12%
-0,35%
-2,64%
-0,60%
0,15%
0,04%
-0,09%
-0,39%
-0,43%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.