Home > Morgonrapport: USA och Mexiko överens i handelssamtalen

Morgonrapport: USA och Mexiko överens i handelssamtalen

Världens börser handlades under fredagen i samma positiva anda som tidigare präglat utvecklingen under handelsveckan. I Sverige avslutade det svenska storbolagsindexet tillslut upp 1,57 procent till nivån 1566,14, vilket innebar fyra raka uppgångsdagar och en utveckling på 3,69 procent. Wall Street stängde fredagen på plus efter att en svag jobbrapport ökat sannolikheten för räntesänkning från Fed, samt nyheten om uppskjutna tullhöjningar mellan USA och Kina. Natten till lördagen lyckades USA och Mexiko komma överens i handelssamtalen och således avskaffades tullplanerna. Under natten har de asiatiska marknaderna överlag inlett veckan i uppåtgående riktning.

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen, likt övriga världens börser, fortsatte uppåt under fredagen. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut upp 1,57 procent till nivån 1566,14. Omsättningen under fredagen hamnade på 18,5 miljarder kronor.

Fredagens uppgång innebar att föregående veckas utveckling summerades till 3,69 procent. Uppgången innebar dessutom fyra raka dagar i positiva tecken, till skillnad från veckan dessförinnan då index föll från veckoinledning till veckoslut. Det branta tapp som avslutade maj månad är tack vare rekylen nästintill upphämtat.

Assa Abloy ökade 4,2 procent under fredagen vilket tog låsbolaget till toppositionen i ett starkt storbolagsindex där 28 av 30 bolag avslutade på plus. Tätt bakom återfanns Swedish Match som steg 3,7 procent. Klart sämst i index utvecklades SCA med en nedgång på -2,6 procent efter att ha tilldelats sänkt rekommendation av UBS.

Även övriga europeiska index stärktes klart under fredagen. Tyska DAX-index avslutade upp 0,8 procent, brittiska FTSE 100-index 1,0 procent och franska CAC 40-index 1,6 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 steg 1,0 procent.

Wall Street steg under fredagen i spåren av en svag jobbrapport samt ett positivt nyhetsflöde kring de två handelskonflikterna med Kina och Mexiko. USA meddelade i fredags att man inte kommer att höja tullarna på kinesiska varor med 10 till 25 procent förrän 15 juni (tidigare 1 juni). Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex och det bredare S&P 500 upp 1,0 procent, medan tekniktunga Nasdaq Composite ökade hela 1,7 procent.

Natten till lördag gick president Donald Trump ut på Twitter och konstaterade att USA och Mexiko kommit överens i handelssamtalen och att införandet av tullarna på måndag därmed avbryts. Vidare uppgav Trump att Mexiko, utöver att stärka gränsövervakningen, gått med på att köpa jordbruksprodukter på mycket höga nivåer.

Fokus ur ett makroperspektiv låg på den amerikanska sysselsättningsrapporten, vilken kom in klart under förväntningarna. Antalet sysselsatta i maj ökade med 75.000 personer, mot väntade 185.000 personer. Samtidigt förblev arbetslösheten oförändrad på 3,6 procent, medan lönerna ökade med 3,1 procent i årstakt. ”För Fed gör dragens rapport en sänkning mer sannolik, och stöttar vår syn att handelsspänningarna så småningom kommer tynga tillväxten tillräckligt för att Fed ska svara i september och december med sänkningar”, sade Joseph Song, ekonom vid Bank of America, till Financial Times. Enligt CMEGroups terminsmarknad tros Fed sänka styrränteintervallet tidigare än så. Före jobbstatistiken under fredagen var en räntesänkning vid FOMC-mötet i juli inprisad till närmare 70 procent. Strax efter statistiken för maj presenterats låg samma sannolikhet på närmare 80 procent.

Under natten till måndagen visade statistik från Kina att det kinesiska handelsnettot uppgick till ett överskott om 41,7 miljarder dollar i maj, vilket kan jämföras med förra månadens klart lägre 13,8 och mot prognostiserade 20,5 miljarder dollar.

Vidare under måndagsmorgonen visade Svensk Mäklarstatistik att såväl bostadsrättspriserna som villapriserna i riket som helhet steg 1 procent i maj jämfört med föregående månad. De senaste tolv månaderna har nu bostadsrättspriserna stigit 3 procent samtidigt som villapriserna stigit 1 procent. Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, sade att bostadsmarknaden är fortsatt balanserad, där efterfrågan matchar det ovanligt stora utbudet.

Makrohöjdpunkter den kommande veckan är inflationssiffror från USA och Sverige, vilka presenteras onsdag respektive torsdag.

Hålltider under dagen:

Makrostatistik:

 • Japan: bytesbalans (prel) april kl 1.50
 • Japan: BNP (def) 1 kv kl 1.50
 • Mäklarstatistik: bostadspriser maj kl 6.00
 • SEB: boprisindikatorn juni kl 8.30
 • RGK: utfall statens betalningar maj kl 9.30
 • SCB: hushållens konsumtion april kl 9.30
 • SCB: restaurangindex 1 kv kl 9.30
 • Storbritannien: BNP april kl 10.30
 • Storbritannien: industriproduktion april kl 10.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • USA: JOLTS, antalet lediga platser, april kl 16.00
 • Kina: handelsbalans maj

Övrigt:

 • Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00
 • Regeringen: finansiella stabilitetsrådet har möte

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tog ett tydligt kliv upp på fredagen. Därmed steg börsen för fjärde raka handelsdagen och veckan summerade till en uppgång på 3,7 procent. På den nyhetstunna klämdagen tog Assa Abloy och Swedish Match täten medan SCA backade efter en sänkt rekommendation.

Vid stängning hade storbolagsindex OMXS30 stigit med 1,6 procent till nivån 1.566 och aktier för 18,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Tyska DAX-index var upp 0,8 procent och Parisbörsens CAC-index noterades 1,6 procent högre.

På eftermiddagen presenterades amerikanska jobbsiffror som var svagare än vad analytikerna väntat. Terminerna i USA pressades initialt, men vände upp inför börsöppning på Wall Street. Dollarn backade och räntorna sjönk på rapporten som kan ses som en faktor som stärker förväntningarna om en kommande räntesänkning från Federal Reserve.

På Stockholmsbörsen noterades majoriteten av bolagen inom OMXS30 högre på fredagen jämfört med när börsen stängde för nationaldagsfirande på onsdagen. Starkast gick Assa Abloy som steg 4,2 procent under relativt hög omsättning, utan att bolaget synts i det allmänna nyhetsflödet.

Swedish Match, som tappade 3,8 procent i måndags i spåren av nyheter rörande en konkurrent till bolagets tobaksfria nikotinprodukt Zyn, handlades upp 3,7 procent på fredagen.

Högt upp syntes även SKF och Hexagon som steg 2,5 respektive 2,8 procent.

Telekomjätten Ericsson flyttade också fram sin position och steg 2 procent. Chefen för den franska verksamheten, Frank Bouetard, sade på en presskonferens på fredagen att Ericsson på kort sikt kan gynnas av den kinesiska konkurrenten Huaweis nuvarande problem.

I den andra änden av samma index placerade sig SCA, som med en nedgång på 2,6 procent var en av två aktier som tappade mark för dagen. UBS har sänkt sin rekommendation till sälj och justerat ner riktkursen till 68 från tidigare 82 kronor.

Den andra aktien som noterades på minus var Handelsbanken som gick svagt för andra dagen i rad och backade 1 procent. Danske Bank upprepade tidigare i veckan sälj av aktien i en sektoranalys.

I finanssektorn steg Intrum 1,4 procent till 239:10 kronor. SEB Equities har höjt sin rekommendation till köp från behåll och riktkursen till 271 kronor (269).

Hansa Biopharma avancerade 3,6 procent. Bolaget har presenterat en statistiskt signifikant minskning i väntetid för njurtransplantation bland patienter som har behandlats med preparatet imlifidase jämfört med matchade kontroller av sensitiserade patienter.

Sämre gick det för Copperstone Resources som tappade 4,8 procent efter att bolaget uppgett att det gör en nyemission riktad till bolagets aktieägare för att ta in 24 miljoner kronor.

I gamingsektorn avancerade THQ Nordic 2,7 procent till 225 kronor. Berenberg har inlett bevakning av bolaget med en köprekommendation och riktkurs 270 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto