Home > Morgonrapport: USA tappat momentum och låter Europa hämtar ikapp

Morgonrapport: USA tappat momentum och låter Europa hämtar ikapp

Kina var tidigt ute och redovisade industri-PMI för januari redan i helgen, vilket sjönk till 49,8 från 50,1, svagare än väntade 50,2 i Bloomberg News enkät. Den danska centralbanken har bett finansdepartementet att tills vidare ställa in alla emissioner av statsobligationer för att få ned långa räntor och därmed begränsa valutainflödet, för att lätta på trycket mot peggen mot euron. Banken har med sin negativa ränta fått ned kortare räntor, men inte längre räntor. Grekland kommer enligt deras nya finansminister inte ta emot mer hjälp under nuvarande stödprogram och vill istället ha ett nytt avtal på plats i slutet av maj. Under tiden behöver Grekland hjälp från ECB med att hålla sina banker flytande. Idag tar rapporterna från OMXS30 en paus, men makroagendan bjuder bland annat på industri-PMI.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

S&P 500, dagsgraf, 1 år
S&P 500, dagsgraf, 1 år

Under stort sett hela förra året agerade amerikanska börser draglok och noterade ATH efter ATH, vilket givit upphov till det numera nästan klassiska förkortningen på Twitter, ’BTFD’ – Buy The .. Dip. Med andra ord har rekyler setts som otvivelaktiga köplägen. 200 dagars glidande medelvärde har agerat säkerhetsnät på nedsidan, även om förtroendet för detta fick sig en törn under utförsäljningen i oktober har trenden varit solklar uppåt. Med tanke på dollarförstärkningen mot i stort sett alla valutor, särskilt den svenska, har placeringar i amerikanskt aktieindex varit väldigt lönsamma. Under samma tid har europeiska aktier mer stampat på stället, i DAX-fallet noterat marginella högsta för att sedan falla tillbaka till nedre delen av tradingrangen. Strategin att köpa rekyler i S&P 500 har dock sedan årsskiftet inte visat sig vara lika lyckad när indexet istället för nya toppnoteringar bildat ett konsolideringsintervall mellan 1988 och 2064 punkter. Istället har divergensen över Atlanten avtagit och det är nu Europa som noterar nya toppnivåer, primärt drivet av förväntan inför QE och därefter haussat av överträffade förväntningar. Likt i Sverige är rapportperioden i full fart i USA, hittills är resultatet främst positivt, särskilt för flera av IT-bolagen när bland annat Netflix, Apple och Amazon slagit förväntningar med råge. De resterande rapporterna kommer också givetvis vara viktiga för utvecklingen, särskilt i ett läge då S&P 500 handlas till historiskt höga P/E-multiplar. Med dessa bestående är det onödigt att ge prognoser, men vi håller utkik efter ett utbrott från intervallet 1988 och 2064. På nedsidan tror vi på visst stöd från MA200 och därefter stödet på 1905. På uppsidan kommer nästa motstånd vid toppnoteringen 2093 och därefter längs med den stigande trendlinjen men fokus ligger fortsatt på företagsnivå ett tag till.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

För OMXS30-bolagen får vi en paus från rapporter under måndagen, men imorgon fortsätter rapporterna och vi bjuds på Swedbank och Alfa Laval. Sett till makro i veckan riktas intresset framför allt mot USA, med ISM-index idag, som väntas fortsätta sjunka, och fredagens sysselsättningsrapport, som spås visa ett fortsatt bra drag på den amerikanska arbetsmarknaden. Frågan är dock hur det ser ut med löneökningarna. Från Europa kommer bland annat definitiva inköpschefsindex och räntebesked från Bank of England, som dock inte väntas komma med något spännande besked. Här hemma riktas intresset mot inköpschefsindex, från industrin på måndag och tjänstesektorn på onsdag. På torsdag redovisar SCB industriproduktion i december och frågan är om förväntningarna om lite bättre fart i svensk industri äntligen kan infrias.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: industri-PMI januari
Har länge signalerat en klart bättre utveckling för industrin än vad som sedan visat sig i utfallsdata. Har legat över 50 sedan april 2013 och spås nu i januari ligga still på 55,4 jämfört med i december, enligt SME Direkts analytikerenkät.

kl 10.00: EMU: industri-PMI (def) januari
Steg som väntat till 51,0 från 50,6 i december, enligt preliminär statistik. Det definitiva utfallet spås som vanligt bekräfta detta. Kan ibland avvika lite från det preliminära, vilket kan ge marknadsreaktioner.

kl 10.30: Storbritannien: industri-PMI januari
Legat på höga nivåer på över 55, men sjunkit tillbaka något under hösten. Väntas nu i januari stiga svagt till 52,7 från 52,5.

kl 16.00: USA: ISM-index industrin januari
Sjönk tillbaka rätt rejält i december, till 55,0, och spås nu fortsätta ned till 54,5 i januari.

Credit Suisse: ”Svaga regionala undersökningar och en annalkande topp i momentum för industriproduktionen i USA tyder på en fortsatt nedgång. En generös säsongsfaktor kan dock begränsa nedsidan i huvudindex”.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fortsatte upp något under fredagen och har därmed noterats högre under elva av de tolv senaste handelsdagarna. De stora europeiska handelsplatserna sjönk dock. På bolagsfronten korades SCA till vinnare efter att marknadens farhågor kommit på skam. Tele2 hamnade i andra vågskålen efter en helårsprognos som inte föll i god jord.

På makrofronten noterades blandade signaler utifrån ett amerikanskt perspektiv. BNP mäktade inte med förväntningarna medan privatkonsumtion och Chicagos inköpschefsindex hamnade över förhandstipsen.

Storbolagsindexet OMXS30 steg 0,2 procent till den nya rekordstängningen 1.574. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde 22 miljarder kronor.

”Trots att rapportperioden hittills inte direkt imponerat ser vi en fortsatt god riskaptit mot bakgrund av ECB:s expansiva penningpolitik som ger stöd till aktier. Därtill är vi inne i en positiv månadsskifteseffekt. Nästa vecka får vi ledtrådar från inköpschefsindex från ett flertal olika länder och USA publicerar den viktiga jobbrapporten”, sade Erik Hansén, marknadsanalytiker vid IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

SCA-aktien steg hela 9 procent efter ett lättnadsrally där hygiendelen spände musklerna efter några kvartals klena prestationer.

”Lättnad är ordet. Båda affärsområdena Personliga hygienprodukter och Mjukpapper kom in starkare än väntat, vilket inte hänt på ett tag. Samtidigt fortsatte Skogsindustriprodukter att leverera bra”, kommenterade Mikael Jåfs, analyschef på Kepler Cheuvreux, till Direkt.

Den gångna veckans tidigare rapportvinnare, Electrolux och Sandvik, hade båda en fin veckoavslutning med kursuppgångar på 1,4 respektive 2,1 procent.

Atlas Copco sjönk dock över 1 procent. Flera analyshus har övergett sina tidigare köpråd efter torsdagens rapport.

Tele2 tog på sig förlorarmanteln efter att ha sjunkit kring 5 procent. Teleoperatörens svaga prognos för 2015 var den främsta orsaken till tappet. ”Det blir ännu ett år med oförändrad intjäning. Största frågan är väl varför prognosen inte är bättre och vad man har tagit hänsyn till”, sade en analytiker till Direkt.

I sektorn fortsatte Telia Sonera ned 2 procent efter torsdagens lönsamhetsbesvikelse.

Oriflame backade ytterligare 3,4 procent efter torsdagens klena vinstindikation. En sänkt rekommendation från Credit Suisse samt försvagad rubel gjorde inte saken bättre på fredagen.

Så mycket bättre gick det för Nordnet med en uppgång på 4,9 procent. Bokslutet var överlag starkt och nätbanken bjöd på en utdelningshöjning.

Nätverksvideobolaget Axis rapport var ganska odramatisk. Enligt analytiker finns det viss oro för i vilken utsträckning bolagets höga försäljningstillväxt ska hålla i sig eller inte. Aktien slutade emellertid på plus 3,8 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi avancerade över 3 procent efter uppmuntrande försäljning av sina blödarsjukaprojekt.

Fredagens raket var Aspiro, verksamt inom mobiltjänster, som rusade 59 procent till kursen 1:05 kronor. Panther Bidco har lagt ett bud på just 1:05 kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1573,62
3351,44
10694,32
6749,40
1994,99
17164,95
4635,24
17553,17
24404,30
1,1310
9,3464
8,2617
46,90
51,63
0,21%
-0,60%
-0,41%
-0,90%
-1,30%
-1,45%
-1,03%
-0,69%
-0,42%
0,21%
-0,04%
-0,12%
-2,78%
-2,62%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.