Home > Morgonrapport: USA:s sysselsättningsrapport idag

Morgonrapport: USA:s sysselsättningsrapport idag

OMXS30 fortsatte kraftigt nedåt under torsdagen och avslutade tillslut på årslägsta. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning ned -2,86 procent till nivån 1536,66. Fredagens stora makrofokus ligger på den officiella sysselsättningsrapporten från USA. Wall Street avslutade gårdagen marginellt nedåt efter en vändning utlöst av en artikel i WSJ och under natten har de asiatiska marknaderna över lag handlats i uppåtgående riktning.

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Världens börser fortsatte i samma anda som tisdagen och onsdagen, och föll handlöst under gårdagens handel. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning ned -2,86 procent till nivån 1436,66, vilket är årslägsta. Omsättningen under torsdagen hamnade på 16,2 miljarder kronor.

Trots att G20-mötet vid första anblick troddes ha lett till framsteg i relationen mellan USA och Kina, så tyder eftermälet på motsatsen. Oron över situationen förvärrades under gårdagen efter beskedet om att Huaweis finanschef, Wanzhou Meng, gripits i Kanada med anledning av att företaget ska ha brutit mot sanktionerna mot Iran. Även i Asien stängde de ledande börserna ned över -2 procent.

I OMXS30 lyckades endast Ericsson med att stänga på plus under gårdagen. Aktien stängde tillslut upp 1,8 procent där nyheten om Huaweis problem med USA var utlösande faktor. Sämst av bolagen i storbolagsindexet utvecklades råvaru- och verkstadssektorn. Boliden avslutade torsdagen minus -6,1 procent.

I USA stängde Wall Street tillslut marginellt nedåt efter en uppryckning under slutet av dagen. Bidragande i vändningen var en artikel i WSJ om att Fedledamöterna överväger huruvida man ska signalera en ”vänta och se” -hållning, efter den troliga räntehöjningen i december, något som skulle kunna signalera en inbromsning i räntehöjningarna nästa år. Enligt WSJ är det inte marknadsturbulensen som påverkat Fed utan en dämpning i inflationen och ett sjunkande oljepris. Nyheten har inledningsvis under fredagen lyft de asiatiska marknaderna och Europa väntas öppna i samma positiva spår.

Gårdagens förhandlingar på Opec-mötet i Wien avslutades utan en överenskommelse om produktionsminskningar. Förhandlingarna fortsätter idag men Saudiarabiens energiminister Khalid Al-Falih gav inga positiva signaler efter torsdagens möte då han menade att Ryssland inte är redo att göra en väsentlig nedskärning.

Torsdagens makroagenda inleddes i Tyskland med orderingången för industrin. Siffrorna för oktober visade på en tredje rak uppgångsmånad i orderingången. Uppgången med 0,3 procent var en stor överraskning mot den väntade nedgången på -0,4 procent. Främst bidragande i det starka utfallet var exportorderingången (främst till övriga EU).

Inför dagens officiella siffror redovisade ADP privata sysselsättningssiffror från november under torsdagen. Data visade på en ökning i privata sektorn med 179 000, vilket var under väntade 195 000 och även under förväntningarna på de officiella siffrorna på 200 000. Enligt analytiker är dock utfallet tillräckligt högt för att inte revidera prognosen kring dagens siffror.

Från USA fortsatte gårdagen med ISM:s inköpschefsindex för tjänstesektorn. Utfallet i november överträffade analytikers förväntningar på 59,2 och ökade till 60,7 från 60,3 i oktober. Uppgången innebar att man bröt en två månaders negativ trend men även noterades på näst högsta nivåer sedan januari 2004.

Avslutningsvis vände amerikanska orderingången i industrin ned till -2,1 procent m/m, vilket var marginellt lägre än analytikers prognoser på -2,0 procent.

Fredagens stora fokus ligger på den officiella sysselsättningsrapporten från USA. Prognosen för novembers siffror pekar åt en sysselsättning som ökar med 200 000 personer, en oförändrad arbetslöshet kring 3,7 procent och att även timlönerna förblir kring höga 3,1 procent i årstakt. Med bakgrund till den senaste tidens intresse kring Feds räntebana lär särskilt stor vikt läggas på löneutvecklingen. Ett överraskande högt utfall skulle sätta ökat tryck på den amerikanska centralbanken att genomföra fler räntehöjningar än väntat, vilket i sin tur sannolikt skulle förvärra veckans redan svaga utveckling.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Sectra (kl 8.15)

Makrostatistik

 • Tyskland: industriproduktion oktober kl 8.00
 • Tyskland: arbetskraftskostnader 3 kv kl 8.00
 • Frankrike: industriproduktion oktober kl 8.45
 • RGK: utfall statens betalningar november kl 9.30
 • SCB: EU-, euro-sympatier november kl 9.30
 • EMU: BNP (def) 3 kv kl 11.00
 • Kanada: sysselsättning november kl 14.30
 • USA: sysselsättning november kl 14.30
 • USA: grossistlager (def) oktober kl 16.00
 • USA: Michiganindex (prel) december kl 16.00

Övrigt

 • BOE: inflationsförväntningar kl 10.30
 • Opec: möte

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Torsdagen blev Stockholmsbörsens tredje dag i följd med betydande nedgångar, en utveckling som följde mönstret i USA, Asien och resten av Europa.

En utlösande faktor var att Kanada på amerikansk begäran gripit det kinesiska telekombolaget Huaweis finanschef – som är dotter till bolagets grundare och kandidat till vd-posten.

Gripandet höjer insatserna för både USA och Kina, som står i begrepp att inleda nya förhandlingar om handelspolitik, tullar och tekniköverförande, konstaterar bland andra Wall Street Journal.

Bland svenska aktier utgjorde Ericsson ett undantag från kursraset. Även flygbolaget SAS lyfte efter skarpa nedgångar tidigare i veckan.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 2,9 procent till nivån 1.437, den lägsta nivån på drygt två år. Aktier för 16,2 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. I Tyskland var motsvarande index ned 3,5 procent.

Ericsson gick mot strömmen och steg. Bolaget väntas gynnas av att kinesiska Huawei, en av de tuffaste konkurrenterna, har fått tilltagande problem med amerikanska myndigheter. Aktien steg 1,8 procent. Utanför index adderade sektorkollegan Nokia 1,1 procent.

I övrigt sågs röda siffror. Svagast för dagen var bilsäkerhetsbolaget Autoliv, som tappade 6,1 procent sedan bolaget reserverat 1,9 miljarder kronor för europeiska kartellböter. Ännu tyngre gick det för avknoppningen Veoneer, som rasade 8,7 procent sedan Morgan Stanley sänkt sin rekommendation för aktien.

Konjunkturkänsliga råvaru- och verkstadsbolag hade överlag en svart dag. Priserna på koppar och zink backade runt 1,5 procent. Boliden och Lundin Mining tappade runt 6 procent.

Även oljepriset föll sedan Saudiarabien flaggat för lägre produktionsminskningar än marknaden hoppats på. Ett officiellt besked om hur mycket Opec och övriga oljeproducerande länder avser att sänka produktionen väntar enligt uppgift på fredag. Lundin Petroleum föll 5,1 procent och IPC 6,8 procent. SAS, som gynnas av billigare flygbränsle, steg 4,1 procent.

I verkstadssektorn noterades nedgångar på 4-5 procent för bolag som SKF, Atlas Copco och Sandvik. En annan förlorare var Volvo, som backade även på onsdagen i spåren av nordamerikansk statistik som visade fallande lastbilsförsäljning i november. Aktien sjönk 3,9 procent.

Även mätteknikbolaget Hexagon tappade mark efter att Barclays sänkt sin rekommendation för aktien till undervikt från övervikt, med en rejält nedjusterad riktkurs. Hexagon förlorade 5,6 procent.

Dometic, underleverantör till fritidsfordon och båtar, rasade 7,4 procent sedan den amerikanska husvagnstillverkaren Thor rapporterat svagare resultat än väntat.

I motsatt riktning gick Paradox, som steg nära 1 procent. Gamingbolagets expansionsspel Stellaris: Megacorp intog under eftermiddagen förstaplatsen på Steams globala försäljningstopplista inför lanseringen på torsdagskvällen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto