Home > Morgonrapport: Utbrott bekräftar underliggande köpstyrka.

Morgonrapport: Utbrott bekräftar underliggande köpstyrka.

Med starka rapporter på fredagen fick vi äntligen ett utbrott över vår tunga motståndsnivå, och OMXS30 stängde trots en rekyl efter inledningsvis stark uppgång +0.34% till 1563 punkter. Omsättningen uppgick till 15 miljarder kronor, och rapporterande Boliden blev dagens vinnare som steg hela +9.69%, medan dagens förlorare Millicom föll -2.31%. Amerikanska börserna tog över humöret efter Europa på fredagen och bland annat S&P 500 stängde +0.36% med stöd från Trump-uttalande om snar sänkning av USA:s bolagsskatt. Efter nattens handel i Asien steg både Japan och Hong Kong runt en halv procent, medan Brent oljan backar svagt till runt 56.50 dollar, som på fredagen steg kraftigt på nyhet om att Opec länderna upprätthållit sin utlovade produktionsfrysning.

Dagens fokus:

  • SEB: boprisindikatorn februari kl 8.30
  • EU: kommissionens vinterprognos kl 11.00
  • Olja: Opec månadsrapport kl 12.30

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Den underliggande köpstyrkan klev fram på scenen under fredagens handel, som efter utbrott av 1560 punkter noterade ett dagshögsta på hela 1568 punkter.

Trots en rekyl efter den inledningsvisa starka uppgången, med stöd från rapporterande Boliden som rusade kraftigt, föll vi ned till nollan tillfälligt som kort därefter fick förnyat stöd från köpare som tog oss tillbaka till 1563 punkter som även blev fredagens stängning.

Volymen fortsatte uppvisa starka tecken i linje med ytterligare en andra uppgångsdag på fredagen, vilket bådar gott framöver för vidare uppgång.

Morgonrapport: Utbrott bekräftar underliggande köpstyrka.

Ledande terminer pekar på en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills den svenska börsen öppnar.

Trots att vi efter fredagens handel befinner oss nu i ett överköpt territorium, kan vi mycket väl kunna få en ytterligare handelsdag med svagt plus innan vi får en mindre rekyl.

Terminsmarknaden indikerar att vi får en öppning omkring 1565 punkter, vilket även skulle innebära att vi utifrån fredagens handel då innehar ett kortsiktigt stöd under måndagen vid 1562 punkter som upplevde hög handelsaktivitet.

Detta innebär därmed att vi räknar med tydligt stöd från köpare omkring 1560-1562 punkter, och även om ett utmanande av stödnivåerna skulle få upplevas under måndagen alternativt tisdagen att vi inte beräknar få något genombrott under hög volym.

Så länge som vi bibehåller mark ovanför 1560 punkter, räknar vi med en fortsatt uppgång till 1580 och tunga sentimentala heltalsnivån 1600 punkter inom kort.

Även om vi skulle få uppleva ett kortfattat genombrott och notering under 1560 punkter, så ser vi inte detta som något negativt, så länge som volymen fortsätter att visa svaghet under en sådan nedgångsdag.

Vi räknar med en något lugnare handelsdag på måndagen, då vi nu lämnar allt mer rapporterna bakom oss, samtidigt som vi inte innehar någon signifikant makrohändelse under dagen.

Senare under veckan får vi redan på onsdagen räntebesked från Riksbanken, vilket blir en av veckans huvudpunkter även om vi inte förväntar oss några större nyheter, utan oförändrat räntebesked står på agendan enligt flera analyshus.

På onsdag får vi även försäljningssiffror i januari från H&M, vilket kan komma att bjuda på volatilitet och styrka som svaghet i vår innevarande positiva trend inom storbolagsindexet OMXS30.

Oväntat stark rapport får Boliden att rusa!

Bättre än väntat resultat och bland annat utdelning fick aktien att rusa över sex procent på fredagsmorgonen.

Boliden redovisade på fredagen ett resultat före skatt på 2.267 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2016, tydligt över väntade 1.957 miljoner kronor enligt en sammanställning av SME Direkt.

Förväntningarna var höga inför rapporten, och trots detta kom även försäljningssiffrorna in bättre än väntat, och uppgick till 12.137 miljoner kronor under kvartalet.

En utdelning om 5:25 kronor per aktie för helåret 2016 föreslås av styrelsen, även här klart över väntade 4:53 kronor.

”Förbättrade marknadsvillkor, hög produktion i framförallt Gruvor och förbättrade processer i Smältverk gav ett starkt fjärde kvartal med hög vinst och starkt kassaflöde”, skrev bolagets vd Lennart Evrell i ett pressmeddelande.

Oväntat stark rapport får Boliden att rusa! Bättre än väntat resultat och bland annat utdelning fick aktien att rusa över...

Pricer och Ortivus ytterligare två rapportvinnare på fredagsmorgonen.

Pricer rusade inledningsvis +7.84%, och Ortivus var på god väg med en egen uppgång på +4.13%.

Pricer redovisade på fredagen ett resultat efter skatt på 18 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

Rörelseresultatet blev 16.6 miljoner kronor, och bruttomarginalen uppgick till 29.3 procent.

En utdelning om 0:50 kronor per aktie för helåret 2016 föreslås av styrelsen.

Orderingången ökade med 66 procent under kvartalet till 180 miljoner kronor, samtidigt som försäljningen ökade med 6 procent till 188 miljoner kronor i det fjärde kvartalet.

Ortivus redovisade ett resultat på 1 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, där rörelseresultatet landade på 1.4 miljoner kronor. Samtidigt uppgick nettoomsättningen till 22.9 miljoner.

Ingen utdelning föreslås av styrelsen för helåret 2016.

”Den starka försäljningen och ett positivt resultat för det sista kvartalet 2017 är glädjande. Omsättningen för kvartalet blev 22,9 (13,8) MSEK. Ökningen beror främst på att installationen av MobiMed Smart Monitorering i Blekinge färdigställts, att vi har haft större leveranser av extrautrustning till befintliga kunder samt högre intäkter än vanligt från systemutvecklingstjänster under kvartalet.” kommenterade bolagets vd i rapporten.

Pricer och Ortivus ytterligare två rapportvinnare på fredagsmorgonen. Pricer rusade inledningsvis +7.84%, och Ortivus var på god väg med...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Saab (ändrat datum från 15/2) (kl 7.30), East Cap Explorer (kl 8.00), C-Rad

Exklusive utdelning

Makrostatistik

  • Japan: BNP 4 kv kl 0.50
  • AF: arbetslöshet januari kl 8.00
  • AF: veckostatistik kl 10.45

Övrigt

  • SEB: boprisindikatorn februari kl 8.30
  • EU: EU-kommissionen prognosuppdatering kl 11.00
  • Olja: Opec månadsrapport kl 12.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg svagt liksom flera andra Europabörser på fredagen, i kölvattnet av Donald Trumps uttalanden om en snar sänkning av USA:s bolagsskatt. Från Kina presenterades handelsdata för januari som togs emot positivt. På hemmafronten drog Boliden stenhårt bland de större bolagen efter en stark rapport, även Peab rapportlyfte.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,3 procent upp på nivån 1.563 och aktier för drygt 15 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under fredagens handelssession.

Oljepriset klättrade och Lundin Petroleum stängde drygt 1 procent högre. Boliden avancerade 9 procent som börsens mest omsatta papper. Främsta orsaken var en stark rapport men aktien fick också hjälp av råvarumarknaden, där basmetallterminer handlades högre på fredagen.

Bolidens justerade rörelseresultat var 17 procent högre än analytikerna i snitt väntat sig, och utdelningen för gruv- och smältverksbolaget höjdes med två kronor till 5:25. Koppar-produktionen under kvartalet var 12 procent högre än väntat.

Inom råvarurelaterat steg SSAB A omkring 3 procent och var med det tredje bäst presterande aktie för dagen inom OMXS30. Fingerprint låg tvåa efter Boliden med ett lyft på nära 7 procent efter en stark utveckling under eftermiddagen.

Kinnevik parkerade på minussidan av OMXS30 med en kursnedgång på 1,1 procent efter rapport. Nyheterna var dock relativt odramatiska där en precision av skuldsättningsmålet var en av höjdpunkterna. Något mer backade Swedish Match, ned 1,3 procent och var med det storbolagsindexets svagast presterande aktie, sedan marknadsdata visat att snusmarknadsandelen i Sverige fortsatt ner under januari.

Utanför storbolagsindexet rapporterade takbox- och släpkärrebolaget Thule ett resultat kom in klart över förväntan och även byggbolaget Peab visade färg. Aktierna steg 3,5 respektive hela 8,3 procent. Peabs kassaflöde och en oväntat stor höjning av utdelningen stack ut, liksom en stark orderingång. Efter åratal där stora projekt tyngt byggkoncernen blev rörelseresultatet 2,1 miljarder kronor för 2016, den högsta nivån på nio år.

En av veckans största segrare, vårdbemannaren Dedicare som stigit uppemot 50 procent på ett par dagar, fick ytterligare kraft och klättrade drygt 6 procent.

En rapportör som tappade mark var vårdbolaget Capio med ett 11 procent lägre rörelseresultat än väntat, även om nettoresultat och utdelning överträffade förväntningarna på marknaden. Capio stängde drygt 4 procent lägre medan Lindab backade omkring 1 procent i rapportflödet.

Kycklingaktien Scandi Standard retirerade knappa 2 procent på den i övrigt svagt stigande börsen. Tidningen Aftonbladet granskar Kronfågel, som ägs av Scandi Standard och som enligt tidningen är medansvarigt till att rekordmånga smittats av campylobacter under 2016.

Biogaia höjde sina finansiella mål och lämnade dessutom extrautdelning till ägarna, men för dagen gav det inte mer än 0,3 procent för aktien som på ett knappt år tagit sig upp till 327 kronor från en kurs på runt 200 kronor.

Eltel sparkar en ansvarig för sin problemdrabbade transmissionsdel, chefen Fredrik Menander. Sparkandet kan tolkas negativt och ett tecken på betydande problem är allvarliga eller, med mer optimistiska glasögon, som något börspositivt eftersom man försöker ta tag i problemen.

Marknaden tycktes dock luta åt det förstnämnda, dystra tolkningen och aktien drogs ned nära 2 procent.

Bland rapporterande småbolag fick Pricer och JLT tummen upp av marknaden och avancerade 12 respektive 24 procent.

Rekommendationsförändringar efter torsdagens rapporter förde Husqvarna och Betsson nära 3 respektive 2 procent upp. Beijer Alma föll nära 3 procent efter att Nordea fört fram att köpläget är förbi i aktien.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1562.73
3270.83
11666.97
7258.75
2316.1
20269.37
5734.13
19483.47
23699.59
1.06
9.49
8.93
53.77
56.61
0.34%
-0.21%
0.21%
0.00%
0.36%
0.48%
0.33%
0.54%
0.53%
-0.14%
-0.03%
0.15%
-0.17%
-0.16%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto