Home > Morgonrapport: Utmanande av 1500 punkter ställer frågetecken.

Morgonrapport: Utmanande av 1500 punkter ställer frågetecken.

Tisdagens handel på Stockholmsbörsen blev åter en dag i negativt territorium, och storbolagsindexet OMXS30 stängde -0.37% till 1507 punkter. Ericsson B blev dagens vinnare med en uppgång på +1.61%, medan Lundin Mining backade -4.21% och blev dagens förlorare. NGM-börsen omsatte hela 266.3 miljoner kronor på tisdagen, och dagens vinnare MultiDocker Cargo Handling steg +13.33%, följt av dagens förlorare Concent Holding B som föll -23.73%. USA börserna som åter öppnade på tisdagen stängde likt Europa svagt på minus. Nattens handel i Asien visar äntligen positiva tongångar, däribland Nikkei 225 som avancerat +0.44% och Hang Seng som stigit hela +1.32%. Oljan som steg på tisdagen har efter nattens handel i Asien klivit tillbaka ned till 55.47 dollar.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Goldman Sachs (kl 13.30), Citigroup (kl 14.00), Netflix (kl 22.05)
 • EMU: KPI (def) december kl 11.00
 • Olja: Opec månadsrapport kl 12.30
 • USA: KPI december kl 14.30
 • USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande december kl 15.15
 • USA: oljelager DOE, veckostatistik kl 16.30
 • Fed: Janet Yellen talar vid Commonwealth Club i San Francisco kl 21.00

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Mycket riktigt fick vi en något mer sur inledning av tisdagen, och vi klev vi även ned och utmanade 1500 punkter.

Under förmiddagen fick vi en bottennotering kring denna prisnivå, som strax därefter rekylerade kraftigt och vi lyckades ändock kortfattat kliva upp till svagt plus, före vi avslutningsvis stängde till minus.

Handelsaktiviteten ökade även i linje med att amerikanska börserna öppnade efter att på måndagen hållit helgstängt pga. Marin Luther King Day.

Dagshögsta på tisdagen blev 1515 punkter, och vi fick även uppleva mothugg från säljare vid 1513.5 punkter som vi indikerade som kortsiktig motståndsnivå på tisdagen, strax under vår tekniska nyckelnivå 1517 punkter, och 1510 punkter noterade även störst handelsvolym på tisdagen.

Dagens handel förväntas inleda onsdagen i positiva tongångar.

Ledande terminer indikerar att vi kan få en öppning runt omkring 1513 punkter, med ett par timmar kvar tills börsen öppnar.

Med stöd från både Asien och ledande terminer i USA ökar sannolikheten för att vi kan kliva över 1517 punkter redan under förmiddagen.

Morgonrapport: Utmanande av 1500 punkter ställer frågetecken.

Trots detta innebär det att efter tisdagens handel att vi nu utmanat 1500 punkter vid två signifikanta tillfällen, vilket i sig målar en viss oro i bilden.

Säljstyrkan tilltog även vilket gör att vi blir något mer försiktigare utifrån ett längre perspektiv.

Kortsiktigt räknar vi dock med att möjligheterna finns för att vi åter skall noteras över 1517 punkter, och att vi mycket väl kan kliva upp till 1540 punkter under veckan.

Därefter väljer vi att vara något mer försiktiga i vår prognos, och låter ridån öppna sig för att bekräfta om vi fortfarande har lika stark köpstyrka som tidigare uppvisats.

Även om vi kan låta något mindre positiva i vårt sentiment, tror vi fortfarande att vi under veckan kan uppleva ett kortsiktigt handelsintervall inom 1517 till 1540 punkter.

Vi har sedan tidigare upplevt hög handelsaktivitet senaste veckorna inom detta intervall, och det är inte så konstigt att man upplever svårigheter att kliva tillbaka inom detta led, samt även svårigheter till utbrott över intervallet.

Dagens tekniska nyckelnivåer ser vi därmed kortsiktigt motstånd vid 1510 punkter följt av 1517, 1523 och 1527 punkter före vi vänder blickarna mot 1540 punkter.

Stödnivåerna inväntar vid framförallt 1500 punkter även denna onsdag.

Dagens makroagenda inleder onsdagen med definitiva KPI siffror inom EMU.

KPI-inflationen väntas ha stigit till 1,1% i december från 0,6% i november medan kärninflationen väntas ha stigit till 0,9% från 0,8%, allt i linje med det preliminära utfallet.

Högre energipriser och baseffekter har dragit upp den totala inflationen i slutet av året, men ECB-företrädare konstaterar att den underliggande inflationen fortsatt är långt ifrån målet och inte har nått en uthållig uppgång. Därför förlängdes QE-programmet i december.

Även amerikanska KPI siffror gällande december kommer kl 14.30.

Det sista KPI-utfallet före nästa FOMC-möte, som hålls den 1 februari, och konsensusprognosen pekar mot att KPI steg 0,3% mellan november och december medan kärn-KPI väntas ha stigit 0,2%.

Därefter får vi amerikansk industriproduktion och kapacitetsutnyttjande i december kl 15.15.

Konsensus för industriproduktionen ligger på +0,6% i december, efter en nedgång med 0,4 % i november.

Kapacitetsutnyttjandet väntas ha ökat till 75,4%, från 75,0% månaden före.

Även den amerikanska centralbankschefen talar under kvällen kl 21.00 vid Commonwealth Club i San Francisco.

Fed-chefen sade nyligen att USA-ekonomin går riktigt bra för tillfället. Inflationen ligger nu ”ganska nära” 2-procentsmålet, arbetsmarknaden är på en liknande nivå som före finanskrisen och riskerna på kort sikt balanserade.

Fed-ledamöter har på senare tid bekräftat goda utsikter för ekonomin och att det talar för fortsatta räntehöjningar, men marknaden är fokuserad på hur många det blir och här har ledamöterna varit mer vaga. En faktor är vilka effekter på ekonomin Trump-administrationen kan ge och den osäkerheten kan komma att dröja kvar ett tag.

Getinge faller på sänkt rekommendation från Swedbank.

Getinge backade inledningsvis över två procent på tisdagen, efter att Swedbank sänker sin rekommendation för Getinge från tidigare köp till neutral. Riktkursen sänktes även till 175 kronor från tidigare 200 kronor.

Resan söderut som innebär en nedgång på -21% sedan ett år tillbaka fick ett slut under senhösten, och det framgick samtidigt att Getinges styrelse utnämnt Mattias Perjos till vd, som kommer direkt ifrån den italienska företagsgruppen Coesia, och tillträder senast den 1 maj.

Mattias Perjos har en långinternationell industriell erfarenhet, som anses bli en stor tillgång för Getinge. Under sin tid som vd för Flexlink förvärvades detta bolag av Coesiagruppen, och är en del av hans nuvarande ansvar inom Coesias IPS-division.

För lite mindre än en vecka sedan höjde Nordea riktkursen för Getinge till 180 kronor, som räknar med “rejält uppsving i marginalerna” när rapporten för det fjärde kvartalet presenteras den 26 januari, och analyshuset menar att fortsatta kostnadsbesparingar samt gynnsamma valutarörelser väntas bidra till marginalförbättringen.

Till skillnad mot Nordea är Danske Bank mer negativa, som den 30 november var fortsatt negativa och pekade ut den organiska försäljningsutveckling som i stort sett stått still i tre år…

Riktkurserna för Getinge befinner sig Nordea med 180 kronor, Morgan Stanley 132 kronor, Jefferies 160 kronor samt Danske Bank med säljrekommendation på 120 kronor.

Getinge faller på sänkt rekommendation från Swedbank. Föll inledningsvis över två procent på tisdagsmorgonen då Swedbank sänker från...

Castellum väntas presentera ett förvaltningsresultat på 572 miljoner kronor på torsdag.

På torsdag förväntas Castellum presentera ett förvaltningsresultat på 572 miljoner kronor, för årets fjärde kvartal enligt en sammanställning SME Direkt gjort av sju analytikers prognoser.

Förväntningarna är klart över samma period förra året som då uppgick till 381 miljoner kronor.

Bolaget har även under det fjärde kvartalet genomfört flera storförsäljningar, vilket innebär att bolaget befinner sig i en kapitalstark situation inför rapporten, och bolaget ser goda möjligheter för att återinvestera kapitalet.

Att Castellum gjort storförsäljningar och lämnat Luleå, Umeå och Östersund är i linje med strategiska mål enligt bolagets vd Henrik Saxborn, som tidigare sade till Nyhetsbyrån Direkt att ”Vi har tittat på spretigheten i portföljen och vill inte verka i för många orter. Det här är några orter som är bra och vi har sålt av centrala och bra bestånd. Men på det stora hela så är det viktigare att koncentrera beståndet och skapa kvalité i det. Vi siktar på en högre densitet och högre kvalité och det här är i linje med det”.

Castellum som är en av landets stora noterade fastighetsbolag har även efter Norrporten-köpet under först halvåret 2016 för drygt 13 miljarder kronor en stark ställning i Mellansverige.

Riktkurserna för fastighetsbolaget innehar vi från analyshusen Nordea på 161 kronor, DNB Markets på 140 kronor samt ABG Sundal Collier vid 130 kronor.

Rapporten presenteras på torsdag 19 januari kl 13.00.

Castellum väntas presentera ett förvaltningsresultat på 572 miljoner kronor på torsdag.

På torsdag är det dags för Avanza att lämna rapport.

På torsdag är det dags för Avanza att lämna rapport för det fjärde kvartalet.

Enligt en sammanställning som SME Direkt har gjort, beräknas rörelseresultatet landa på 117 miljoner kronor, därmed tydligt under 140 miljoner kronor samma period i fjol.

Även en utdelning för helåret 2016 beräknas bli i genomsnitt 10:65 kronor per aktie.

Trots lägre förväntningar så framgick det i ett pressmeddelande den 30 december att 2016 blev ett riktigt rekordår, och att den privata aktiehandeln ökat med 25 procent jämfört med förra året.

December visade även att den privata aktiehandeln steg med 14 procent jämfört med förra året, vilket innebar 142 000 affärer per dag under december månad.

Tidigt i december framgick det i ett pressmeddelande att Avanza har ”Sveriges nöjdaste sparare för sjunde året i rad” enligt en årlig undersökning genomförd av Svenskt Kvalitetsindex.

Det har varit glest bland rekommendationerna för Avanza, men tidigare i januari inledde Handelsbanken det nya året genom att höja riktkursen för Avanza till 350 kronor.

Rapporten presenteras kl 08:15, och ett rörelseresultat på 117 miljoner kronor väntas.

På torsdag är det dags för Avanza att lämna rapport. Rapporten presenteras kl 08:15, och ett rörelseresultat på...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Hexatronic (kl 8.30), Cellink, Goldman Sachs (kl 13.30), Citigroup (kl 14.00), Netflix (kl 22.05)

Makrostatistik

 • Tyskland: KPI (def) december kl 8.00
 • Österrike: KPI december kl 9.00
 • SCB: värdepappersstatistik december kl 9.30
 • Storbritannien: arbetslöshet (ILO) november kl 10.30
 • EMU: byggproduktion november kl 11.00
 • EMU: KPI (def) december kl 11.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: KPI december kl 14.30
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande december kl 15.15
 • USA: NAHB husprisindex januari kl 16.00
 • Kina: fastighetspriser december

Övrigt

 • BOC: räntebesked kl 16.00
 • Fed: Neel Kashkari, Fed-chef i Minneapolis, talar om ekonomi kl 17.00
 • Fed: Beige Book kl 20.00
 • Fed: Janet Yellen talar vid Commonwealth Club i San Francisco kl 21.00
 • Olja: Opec månadsrapport kl 12.30
 • USA: oljelager DOE, veckostatistik kl 16.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade tisdagen på negativ mark efter en svängig handelsdag där index under eftermiddagen kort tog sig upp på plus från en lunchnotering på minus 1 procent. Metall- och stålbolagen tyngde samtidigt som tungviktarna H&M, Ericsson och Electrolux lyfte.

Utvecklingen på de större Europamarknaderna var relativt blygsam med London som undantag. Där backade börsen och pundet stärktes i spåren av premiärminister Theresa Mays anförande om Brexit.

Vid stängning hade OMXS30 backat 0,4 procent till 1.507. Omsättningen på Stockholmsbörsen landade på knappt 15 miljarder kronor.

Pundet stärktes rejält till en notering på över 11 kronor sedan Theresa May i sitt linjetal inför Brexit-förhandlingarna bekräftat att Storbritannien kommer att lämna EU:s inre marknad. En del bedömare förklarade pundförstärkningen med lättnad över att den tidigare osäkerheten försvunnit i och med talet, andra med att parlamentet ska få sista ordet om det färdiga Brexit-avtalet.

USA:s tillträdande president rörde även han runt på valutamarknaderna. Dollarn pressades efter att Donald Trump på måndagen sagt att den är ”för stark”.

Lägre basmetallpriser pressade och Boliden var ned drygt 2 procent. Sämst inom OMXS30 gick SSAB med ett tapp på 2,8 procent.

Lundin Mining backade strax över 4 procent. Regeringen i Demokratiska Republiken Kongo rapporteras ha gett upp sina invändningar mot Freeport McMorans försäljning av en majoritetsandel i koppar- och koboltgruvan Tenke Fungurume. Lundin Mining äger 24 procent av gruvan.

Atlas Copco höll sig kvar högt upp i omsättningstoppen efter måndagens besked att bolaget delas upp. A-aktien backade 1,1 procent.

Ericsson avancerade 1,6 procent. Enligt ägardatatjänsten Holdings köpte Investor 21 miljoner B-aktier i telekombolaget under det fjärde kvartalet.

H&M tog igen delar av den nedgång som följde i spåren av måndagens försäljningsbesvikelse genom att stiga drygt 1 procent.

Kinnevik var ned 1 procent. Det delägda e-handelsbolaget Zalando levererade preliminära omsättningssiffror för det fjärde kvartalet som visade på en tillväxt något under förhandstipsen.

Getinge har gått starkt den senaste veckan. Swedbank dämpade dock utsikterna med en rekommendationssänkning till neutral från köp. Riktkursen skruvades ner till 175 kronor från tidigare 200 kronor. Aktien backade 0,6 procent.

Swedbank höjde vidare rekommendationen för ABB till köp från neutral. Riktkursen höjdes till 225 kronor från 205 kronor. ABB klarade sig något bättre än index med en uppgång på 0,1 procent.

På de mindre listorna rasade Play Hippo drygt 12 procent. Aktietorgsbolaget har beslutat att genomföra en företrädesemission under första kvartalet i år med målet att ta in drygt 7,5 miljoner kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1507.32
3285.04
11540
7220.38
2267.89
19826.77
5538.73
18895.97
23142.44
1.07
9.52
8.91
53.29
55.47
-0.37%
-0.29%
-0.13%
-1.46%
-0.30%
-0.30%
-0.63%
0.44%
1.32%
-0.20%
0.05%
0.24%
0.06%
-0.70%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.