Home > Morgonrapport: Väck inte de björnar som sover

Morgonrapport: Väck inte de björnar som sover

Det penningpolitiska stimulans-tänket fortsätter nå nya höjder. Kinas premiärminister Li Keqiang vill se mer åtgärder för att stötta tillväxten samtidigt som det i en publikation från Kinas centralbank PBOC argumenteras för att det krävs penningpolitiska lättnader för att motverka deflationsrisker. Vidare sade Bank of Japans chef Kuroda att de inte har något tak för sina lättnader, utan de kommer att fortsätta tills prisstabilitet uppnåtts. Centralbanken är fortfarande halvvägs att nå sitt inflationsmål.  Börssentimentet i Kina får stöd av dessa nya stimulansförhoppningar medan japanska aktier även lyfts av nyheten att en statlig pensionsfond i landet ska öka andelen inhemska aktier till 25 procent från tidigare 18 procent. Torsdagen bjuder för svensk del på statistik över hushållens skulder samt handelsbalansen i januari. Internationellt riktas fokus i första hand mot USA och januari-KPI, som väntas visa en negativ inflation. Dessutom kommer bland annat en ny konjunkturbarometer från euroområdet.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

När OMXS30 har gett minsta svaghetstecken genom att notera en röd dag de senaste veckorna har det snabbt följts av förnyat köptryck som handlat upp indexet till nya högstanivåer. Under de senaste 30 handelsdagarna fram till idag har OMXS30 endast stängt i rött fem dagar inklusive igår. På en relativt händelsefattig börs blev gårdagens nedgång 0,31 % till 1679 punkter. Det råder bred konsensus om att börsen är överköpt på kort sikt, men det finns dock ingen anledning att gå emot strömmen tills dess att trenden vänder. För att hålla koll på viktiga nivåer ifall eventuellt säljtryck infinner sig tar vi oss åtminstone en titt på intradagsdiagrammet med nedgång som tänkbart scenario. Första stödnivå finns på 1667 och om börsen forcerar detta får vi troligtvis se en stängning av gapet och därmed ett test av tidigare motståndet 1663 som dessutom är första Fibonacci-nivå, varefter nästkommande stöd befinner sig vid 1649.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Samtliga dessa nivåer skulle tolkas som rimliga rekyler utan att sätta större avtryck på vår positiva framtidssyn, men fortfarande ge goda möjligheter för trades, dels för nedgång på kort sikt, dels som bättre ingångsnivåer positionerad för uppgång. Om rekylerna däremot väcker björnarnas intresse och dessa får kraft skulle ett brott genom 1600 höja varningsflaggorna ordentligt för att priset ska återvända mot sin långsiktiga trend och således testa åtminstone 100-dagars glidande medelvärde.  Dessa ovan nämnda nivåer kan således vara riktlinjer för beslutsfattande, dock finns det egentligen inte något särskilt som talar för att årets tjurrusning skulle avslutas just idag, men det blir onekligen svårare och svårare att hitta enskilda bolag som inte framstår som dyra. Nyhetsflödet har varit relativt tomt sedan Greklandssituationen styrdes upp och nu väntar vi helt enkelt på nästa rubrikfavorit, tills vidare får vi idag en lång rad av viktig statistik på makrofronten.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: finansmarknadsstatistik januari
Hushållens upplåningstakt har ökat kontinuerligt och väntas nu uppgå till 6,1%, samma takt som i januari. Bostadspriserna har fortsatt upp och Riksbankens senaste åtgärder kan spä på utvecklingen men de har varit tydliga med att åtgärder i detta område nu måste genomföras av andra.

kl 9.30: SCB: handelsbalans januari
Väntat ett överskott på 3,8 miljarder kronor, enligt SME Direkts prognosenkät, efter +0,4 miljarder kronor i december.

SEB: ”Handelsbalansen trendar markant lägre drivet av stark import. Exporten ökar nominellt, men trendar sidledes i volym. Markant lägre oljepris och till viss del också en svagare krona bör stötta handelsbalansen.”

kl 10.00: EMU: M3 januari
M3 väntas vara fortsatt klart svagare än ECB:s mål om en ökning med 4,5% y/y. De privata krediterna har nu minskat i flera år, men på senare tid i en allt långsammare takt. Senaste i december var de -0,5% y/y.

kl 11.00: USA: KPI januari
Det fallande oljepriset väntas få inflationen att bli negativ även i USA, för första gången sedan 2009. KPI väntas sjunka 0,6% m/m och inflationen falla till -0,1% från 0,8% i december. Mest fokus ligger dock på kärn-KPI (som exkluderar livsmedel och energi) och som även det pressats ned på senare tid. Väntas nu ha ökat 0,1% m/m och ligga kvar på 1,6% y/y.

”Av denna anledning ser vi ingen nedåtgående deflationsspiral med fallande priser och minskad benägenhet bland konsumenterna att handla. Tvärtom är billigare bensin en lättnad för konsumenterna, motsvarande en skattesänkning, och bidrog till den starka ökningen av konsumtionen under det fjärde kvartalet”, skriver Commerzbank.

kl 11.00: EMU: konjunkturbarometer februari
Konjunkturbarometern har under ett drygt år legat på nivåer just över 100. Väntas nu i februari stiga till 102,0 från 101,2.

kl 14.30: USA: order varaktiga varor januari
Denna volatila statistik har nu sjunkit två månader i rad, senast i december med 3,3% m/m, men väntas nu öka 1,6%. Exklusive transport väntas +0,5% m/m.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde svagt ned på onsdagen under en nyhetstunn onsdag i sportlovsveckan. Överlag påminde utvecklingen om den rådande bilden på kontinenten. OMXS30 stängde 0,3 procent lägre på noteringen 1.678,7. Omsättningen var drygt 14 miljarder kronor i Stockholm. Hittills i år har storbolagsindexet handlats upp 14,6 procent.

”Jag skulle knappast våga köpa i dag. Nu måste det komma en rekyl efter den här tjurrusningen. Alla tekniska indikatorer pekar på att börsen är grymt överköpt”, säger Jonas Olavi, allokeringsansvarig på Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.

På kontinenten var Frankfurts DAX och CAC40 i Paris oförändrade medan Londonbörsens FTSE100 tappade 0,4 procent.

Den nordiska banksektorn skakades om lite av nyheten att det danska konglomeratet Maersk säljer sitt drygt 20-procentiga innehav i Danske Bank. Aktierna stannar dock i huvudsak ”inom familjen”, då ägarbolaget AP Møller Holding initialt siktar mot att öka sitt ägande till 15 procent och 20 procent över tid.

Svenska banker noterades från oförändrat (Swedbank) till 1,2 procent lägre (Nordea).

För Volvos del, ned 0,6 procent, framkom att Christer Gardells Cevian tillsätter partnern Eckhard Cordes, med lång erfarenhet från Daimler Benz, i lastbilsjättens styrelse. ”Att Cevian stärker sin position känns helt väntat. Det ligger i sakens natur att det kommer hända mer där”, fortsätter Jonas Olavi.

Scandi Standard redovisade ett resultat efter skatt på 42,9 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, upp från 2,9 miljoner ett år tidigare, och en utdelning om 1:30 kronor per aktie. Kycklingaktien stängde drygt 5 procent högre. ”Det var en bra rapport. Den svarar upp snyggt och fint och det kan mycket väl vara en omprissättning av aktien som sker successivt”, säger Jonas Olavi.

Internetoperatören Bahnhof tappade 7 procent på Aktietorget efter ett bokslut med ökad omsättning och vinst, men en prognos om ett lägre rörelseresultat 2015 än 2014.

I Kurdistan är oljebolaget Gulf Keystone till salu och aktien rusade på London-börsen. Detta utgjorde bränsle för andra oljebolag i regionen. För svenskt vidkommande stängde Shamaran 7,5 procent högre på First North-listan.

First North-listade oljeprospekteringsbolaget Dome Energy steg 12 procent på nyheten att det ingått preliminärt avtal med Pedevco om att sälja sina amerikanska tillgångar.

I rekommendationsflödet har Goldman Sachs har sänkt Africa Oil från köp till neutral med en riktkurs på 18:50 kronor och aktien backade 3,0 procent till 16:10 kronor.

Fast Partner tappade knappt 3 procent efter att Carnegie sänkt sin rekommendation till sälj. Hittills i år har fastighetsaktien handlats upp med 30 procent.

Nätkasinot Mr Green steg 5,5 procent. Enligt Redeye är bolaget både undervärderat och en uppköpskandidat.

Affärsvärldens köprekommendationer gav utslag i kurserna: Cellavision steg 6,4 procent, CTT Systems 12 procent, Mekonomen med 3 procent och Raysearch med knappt 5 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1678,73
3541,78
11210,27
6935,38
2113,86
18224,57
4967,14
18747,28
24821,86
1,1367
9,4230
8,2891
50,55
61,33
-0,31%
-0,15%
0,04%
-0,21%
-0,08%
0,08%
-0,02%
0,87%
0,16%
0,04%
0,13%
0,11%
-0,86%
-0,49%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.