Home > Morgonrapport: Vad ska få OMXS30 att lämna det väldefinierade tradingintervallet?

Morgonrapport: Vad ska få OMXS30 att lämna det väldefinierade tradingintervallet?

USA-börserna steg på torsdagskvällen, med Nasdaq till en ny toppnivå, medan det är en lite mer blandad utveckling i Asien, med nedgångar ibland annat Kina och Japan. Efter stängning släppte Microsoft en rapport som slog förväntningarna avseende både omsättning och resultat och Googles rapport kom in strax under förväntningar på båda punkter.

Dämpade Fed-förväntningar på grund av vikande statistik har fått dollarn att försvagas mot både euron och yenen under natten, även om dollarn återtagit en del mark de senaste timmarna. April ser ut att bli den första månaden sedan i juni i fjol som dollarn försvagas.

Fredagens makroagenda bjuder på få, men tunga besked. I Riga är det eurogruppsmöte med Grekland i fokus. Förhandlingarna om nya stödutbetalningar i utbyte mot grekiska reformåtaganden går trögt och förväntningarna på en uppgörelse nu i Riga har skruvats ned på senare tid efter pessimistiska signaler om att en lösning dröjer. I statistikväg kommer den tunga tyska konjunkturindikatorn IFO-index, som spås ha stigit för sjätte månaden i rad och från USA kommer statistik över order av varaktiga varor i mars.

Trevlig helg! Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

På dagsgrafen över ett års utveckling för OMXS30 är det tydligt hur vi befinner oss i en långvarig konsolideringsfas som, även om de dagliga svängningarna är stora, håller sig inom ett väldefinierat intervall. Efter att ha rusat iväg lite väl mycket från långsiktigt glidande medelvärden har denna avvaktande period låtit 50-dagars medelvärde hinna upp till rådande kurser och 100-dagars framstår inte längre som alltför långt bort, även om ett test mot nuvarande värdet vid ca 1580 definitivt skulle kännas. Vi har blivit vana vid att nivåer strax över 1700 lockar säljare och att området 1635-1650 lockar köpare. När vi får ett kraftigt utbrott genom någon av dessa nivåer, och de som tagit positioner vid de nivåerna flera gånger får anse sig felbevisade, tenderar priset att sticka iväg ordentligt. Även om vi inte saknat volatilitet i handeln så kommer en ny trendriktning förr eller senare följa efter konsolideringsfasen. Vi är som sagt inriktade på att den kommer ske uppåt, främst pådrivet av den penningpolitiska situationen, men rapporterna har hittills inte kunnat ge oss en klar bild av läget och efter utdelningssäsongen har aktier historiskt varit svagare. Ericssons rapport sänkte igår delvis förtroendet för läget på amerikanska marknaden likt Electrolux gjorde med sin vinstvarning för ett tag sedan. Idag får vi hur som helst mer information att gå på när rapporter släpps från bland annat Betsson, Saab, Astra Zeneca och uppmärksammade Electrolux.

På statistikfronten har optimismen dalat något och gårdagens dataskörd var ingen höjdare. Torsdagen bjöd på vikande inköpschefsindex för såväl Kina som USA och euroområdet, liksom svag husförsäljning i USA. Den tyska industrins inköpschefsindex sjönk till 51,9 i april från 52,8 föregående månad – lägre än väntade 53,0 – och den franska industrins inköpschefsindex sjönk från 48,8 till 48,4, jämfört med väntade 49,2. Det sammanvägda inköpschefsindexet för eurozonen var ned till 53,5 från 54,0 i mars, med nedgångar för såväl industrin som tjänstesektorn. Här hemma meddelade Finansinspektionen att de på grund av osäkert rättsläge avvaktar med att införa amorteringskravet den 1 augusti. Detta väntas inte få någon betydelse för Riksbanken, som lämnat över frågan om finansiell stabilitet. ”Det tror jag inte. I och för sig kommer det här att diskuteras väldigt mycket på Riksbanken, och just nu är det ju ingen som tar hand om den mycket starka utvecklingen på bostadsmarknaden. Men samtidigt har ju Riksbanken hårdnackat hävdat att ’nu är det här någon annans ansvar’. Jag tror inte att man ändrar sig, vi står kvar vid vår bedömning om vad Riksbanken gör nästa vecka”, sade Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson till Nyhetsbyrån Direkt. Analytikerna i SME Direkts enkät är eniga om att Riksbanken nästa vecka sänker reporäntan igen och de allra flesta räknar dessutom med utökade obligationsköp. Caset med centralbanker som som driver börser uppåt framstår därmed fortsatt intakt från vår centralbanks håll, även om det såklart är ECB som drar det tunga lasset.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: Tyskland: IFO-index april
Tung konjunkturindikator som stigit kraftigt de senaste fem månaderna, vilket lyft förväntningarna på den tyska tillväxten. Väntas nu fortsätta upp till 108,4 i april från 107,9 i mars.

Commerzbank tror dock att uppåttrenden går mot sitt slut och spår att IFO-index vänder ned nu i april eftersom efterfrågan från tillväxtmarknader har varit rätt svag . De konstaterar att tillväxtmarknadernas import tappat momentum på senare tid och menar att en liknande utveckling kan ha varit en viktig faktor bakom det sjunkande företagssentimentet i Tyskland under kv 2-3 i fjol, ”… och vi kan nu se en repris av denna situation”.

kl 14.30: USA: order varaktiga varor mars
Varit oväntat svag på senare tid. I mars räknar analytiker med en uppgång med 0,6% m/m efter en nedgång om 1,4% förra månaden. Exklusive den volatila transportkategorin spås en uppgång med 0,3%.

”En del av svagheten verkar vara relaterad till energisektorn, särskilt byggmaskiner och gruvutrustning, även om den starkare dollarn och svag efterfrågan från utlandet troligen också håller tillbaka. Även om order för varaktiga varor är volatil och svår att prognostisera med precision tror vi att det finns risk för ytterligare tröghet denna månad, särskilt i ljuset av den senaste tidens svaghet i ISM-data ”, skriver Credit Suisse i ett marknadsbrev där de spår att orderingången sjunker 0,5% m/m.

EMU: eurogruppsmöte i Riga
Grekland är i fokus när eurogruppen möts. Förhandlingarna om nya stödutbetalningar i utbyte mot grekiska reformåtaganden går trögt och förväntningarna på en uppgörelse i Riga har skruvats ned på senare tid efter pessimistiska signaler om att en lösning dröjer. Nästa ordinarie eurogruppsmöte är den 11 maj, dagen efter har Grekland en stor återbetalning till IMF som kan bli svår att klara utan nya stödpengar. Analytiker ser dock en mängd andra möjligheter för Grekland att hanka sig fram även utan ett nytt formellt avtal.

Rapporter

Stockholmsbörsen:
Duroc (kl 7.15), Haldex (kl 7.20), Betsson (kl 7.30), NSP Holding (ändrat datum från 11/5) (kl 7.30), Rezidor (kl 7.30), Saab (kl 7.30), Duni (kl 7.45), HMS Networks (kl 7.50), Astra Zeneca (kl 8.00), Diös (kl 8.00), Electrolux (kl 8.00), Eniro (kl 8.00), Micro Systemation (kl 8.00), NAXS , Oscar Properties (ändrat datum från 28/4. Publiceras troligen på morgonen)

NGM:
Fortnox, Mertiva, Sotkamo Silver

First North:
D Carnegie (kl 8.00), Avtech, Cell Impact, Dannemora Mineral , MYFC

Aktietorget:
Acrinova, CWS Comfort Window System, Deflamo, Igrene, Jojka Communications, Ortoma, Switchcore

Övriga Norden:
Caverion (kl 8.00), Neste Oil (kl 8.00), Tomra (kl 8.00), Yara (kl 8.00), Kemira (kl 12.30)

Övriga Utländska:
Biogen (före USA-börsernas öppning)

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen parkerade på rött torsdagen igenom. Tonen sattes tidigt av Ericsson, vars rapport inte alls levde upp till förväntningarna, medan Volvo och storbankerna tillhörde motvikterna i indexnedgången.

OMXS30 stängde 1,0 procent lägre till noteringen 1.683. Omsättningen uppgick till drygt 27 miljarder kronor.

Ericssons B-aktie stängde 10 procent lägre, vilket motsvarade runt 12 av 16 nedgångspunkterna på storbolagsindexet.

Affärsmix och valutasäkringar pressade bolagets lönsamhet. Framför allt föll Networks rörelsemarginal påtagligt, till 2 procent, där den under första kvartalet i fjol var 10 procent, en nivå som analytiker i stort hade räknat med att Ericsson skulle klara att hålla.

På kontinenten noterades indextapp på runt procenten för flera ledande index. Sektorvis satte Ericsson avtryck även i Europa och drog med sig Alcatel Lucent och Nokia nedåt. Londonbörsens FTSE 100 gick mot strömmen med en mindre uppgång.

På hemmaplan stängde storbankerna uppåt och utvecklingen var för samtliga bättre än bankindex i Europa. Beskedet att Finansinspektionen inte går vidare med amorteringskravet hade enligt analytiker ingen stor bäring på bankerna, men ett krav skulle allt annat lika innebära lägre volymer och vinster. ”Beskedet bör ha viss positiv påverkan, även om det är negativt för den finansiella stabiliteten”, sade en analytiker.

SEB, först ut att visa utfallet för kvartalet, steg 0,9 procent efter en rapport kryddad av ett överraskande starkt resultat av finansiella poster samt ett till marknadens glädje uthålligt räntenetto i rådande minusräntemiljö. Den starkare tradingen gav enligt analytiker en positiv indikation inför Nordeas rapport nästa vecka och Nordea-aktien avancerade med sin uppgång på 1,1 procent mest av storbankerna.

Onsdagens storvinnare Volvo fortsatte att stiga. Inte oväntat har marknaden skruvat upp sina estimat och höjt rekommendationerna för bolaget vars B-aktie steg 2,0 procent.

MTG rekylerade upp 2,5 procent efter sin rapportdrivna nedgång på onsdagen och Telia Sonera ökade 2,3 procent.

Alfa Laval intog till slut en placering i bottenskiktet efter en stor volatilitet strax efter rapportsläpp. Efter att ha noterat en sjunkande orderingång i det första kvartalet prognostiserar Alfa Laval en ytterligare nedgång i efterfrågan under det andra kvartalet. Aktien föll drygt 5 procent.

Trelleborg stängde 1,7 procent lägre. Det underliggande resultatet var visserligen i nivå med förväntningarna, men samtidigt minskade den organiska försäljningen med 4 procent eftersom Trelleborg valt att prioritera en bibehållen marginal framför ökade volymer.

Intrum Justitia, som tappade mark på sin onsdagsrapport, avancerade kraftigt och stängde 8 procent, eller nästan 20 kronor, högre på 265:90 kronor – trots att 7 kronor i utdelning avskiljts. I efterdyningarna av rapporten har Nordea upprepat köp för kredithanteringsbolaget med riktkursen 290 kronor.

I fastighetssektorn stängde rapporterande Fabege, Klövern och Kungsleden samtliga ned, medan mindre Fast Partner och bostadsfokuserade Victoria Park steg på sina siffersläpp.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1689,77
590,650
3697,88
11723,58
7053,67
2112,93
5056,06
20020,24
27635,95
1,0800
9,3433
8,6510
57,40
64,57
-0,97%
0,95%
-0,71%
-1,21%
0,36 %
0,24 %
0,41%
-0,83%
-0,69%
-0,20%
0,03%
0,22%
-0,59%
-0,43%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.