Home > Morgonrapport: Vad ska få OMXS30 att lämna sitt lilla intervall?

Morgonrapport: Vad ska få OMXS30 att lämna sitt lilla intervall?

Kvartalsrapporterna fortsätter trilla in på morgonen med bland andra Astra Zeneca, Fingerprint Cards och Latour i rampljuset. Den svenska börsen har de senaste dagarna varit frustrerande avvaktande och även om gårdagen resulterade i en uppgång så har inte riktningen framöver klarnat ännu. Mario Draghis presskonferens väntas dessutom vara mindre händelserik än de senaste, så vi räknar inte heller med någon tripper där, även om det hade varit välkomnat.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

Efter en grön gårdag har OMXS30 fortfarande inte lyckats övertyga om förmågan att överstiga fredagens högsta punkt, även om det var en lättnad att lämna balanserandet på 1400. Vi ser dock egentligen inget intresse av att ta positioner vid dessa nivåer utan snarare efter en rekyl ned mot 1380. Det kvarstår att se huruvida vi bjuds på en sådan möjlighet eller ej. Vi kan på intradagsdiagrammet se skapandet av ett väldigt tunn konsolideringsfas de senaste dagarna och vi räknar med ett utbrott inom kort även om det verkar vara brist på investerare som vågar sticka ut hakan än så länge.

Hang Seng, daglig graf, ett år
Hang Seng, daglig graf, ett år

Hang Seng Index har sjunkit tillbaka sedan förra veckans granskning och har gjort en dubbelbotten, nu på morgonen till och med en trippel, mitt på vårt motstånd som blev stöd, dvs 23 600. Vi ser det som ett läge att gå lång kan ges till en bra riskbegränsning då stödet nekats två gånger nyligen. Vi följer utvecklingen under dagen och håller utkik för att köparna samlar sig. Ett brott under 23 600 skulle dock få oss att snabbt tappa intresset. Det är en känslig nivå att stiga ifrån då 50- och 100-dagars glidande medelvärde agerar våt filt över kursen, men om den studs uppåt som vi prognostiserat efter kommer så tror vi på uppgång först mot 24 400 och därefter mot årshögsta.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag 

Torsdagens makroagenda handlar till stor del om ECB:s räntebesked och presskonferens, men det finns också goda skäl att bevaka tysk industriorderdata för september för indikationer om eventuell återhämtning efter svagheter i augustidata.

kl 8.00: Tyskland: industriorder september
Antas ha stigit 2,3 procent jämfört med i augusti, efter sommarmånader med stora slag på grund av kalendereffekt med senarelagd semester.

kl 9.30: Riksbanken: Martin Flodén talar om ”penningpolitiken och lönebildningen”, förskrivet tal och presentationsbilder publiceras
Intressant ämne, lönebildningen en av de allra viktigaste faktorerna för inflationsutvecklingen och därmed penningpolitiken. Däremot troligen inga fördjupande kommentarer om den aktuella penningpolitiken innan protokollet från senaste räntemötet publiceras, den 11 november.
kl 13.00: BOE: räntebesked
Räntan väntas ligga kvar tills vidare. Två ledamöter har reserverat sig för höjd ränta vid de senaste mötena men inte fått kommittén med sig, snarare tycks majoriteten ha stärkts i uppfattningen om det inflations- och löneutsikter talar för att avvakta.

kl 13.45: ECB: räntebesked
Räntebotten är nådd, så mer fokus på signalerna från ECB-chefen.

kl 14.30: ECB: presskonferens med Mario Draghi
ECB har börjat köp av säkerställda obligationer och snart ABS-köp, andra långa repan (TLTRO) i december. Dessutom är stresstest/AQR överstökad. ECB hoppas på sammantagen effekt med stärkt återhämtning, ökad utlåning och högre inflation.

Biter inte åtgärderna återstår troligen brett QE = köp av statsobligationer. ECB väntas dock i alla fall invänta decemberprognoserna för nya beslut.

Unicredit förväntar sig att ECB-mötet ska vara relativt händelselöst, då utvecklingen hittills är förenligt med deras ”vänta och se”-hållning.

Den senaste tidens medieläckor om en möjlig plan för att köpa företagsobligationer kan komma att visa sig vara ECB:s nästa åtgärd. ECB-ledamöter har inte förnekat substansen i rykten (om att det är ett förslag som ligger på bordet), men har starkt indikerat att agerande på denna front inte är aktuellt denna vecka.

”Vi tror att annonseringen av programmet kommer att vara databeroende och kan komma så snart som i december, även om flera ledamöter i rådet sannolikt skulle föredra att vänta till efter nyår, efter tilldelningen i andra TLTRO”, skriver Unicredit.

kl 14.30: USA: nyanmälda arbetslösa v 44
Ständigt aktuell indikator som anses ge en bra beskrivning av trenderna på arbetsmarknaden. Fyraveckorssnittet på 14-årslägsta nivåer de senaste veckorna, och prognoserna inför dagens statistik pekar mot fortsatt låga 285.000.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Börsens uppåtgående trend under de senaste veckorna förlängdes på onsdagen med god hjälp av tunga pjäser som Telia Sonera och Volvo.

Storbolagsindex OMXS30 har gått upp sju av de åtta senaste handelsdagarna och är nu tillbaka på de nivåer som gällde innan det cirka två veckor långa fallet i början av oktober.

OMXS30 stängde 1,0 procent upp till nivån 1.399,9 på onsdagen. Aktier för 13 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

Utvecklingen på de flesta andra europeiska börserna var också positiv, så även i New York där investerarna tycktes välkomna den republikanska segern i mellanårsvalet.

Utvecklingen i Stockholm drevs bland annat av Telia Sonera, ABB och Skanska som samtliga gick bättre än index.

Även Volvo gick starkt efter positiva signaler i form av amerikansk marknadsstatistik och slutade 1,7 procent högre. Rapporterande Lundin Petroleum och tisdagens succé Securitas satte också sin prägel på handelsdagen.

”Det som står ut i dag är ju såklart Lundin Petroleums rapport som var en positiv överraskning, vilket också syns i aktiekursen. Åt andra hållet utvecklades Securitas som intog jumboplatsen efter tisdagens rapportrally. Nu när rapportsäsongen mer eller mindre är avslutad kommer nog börsen bli mer makrofokuserad. Jag har sett att analytikerna dragit ned sina prognoser för konjunkturkänsliga verkstadsbolag i spåren av att efterfrågan i Europa ser svag ut”, sade Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Lundin Petroleum var en av onsdagens stora vinnare tack vare sin kvartalsrapport. Oljebolagets ebitda-resultat landade på 158 miljoner dollar för det tredje kvartalet, vilket överträffade förhandstipsen (136 miljoner enligt SME Direkt). Aktien steg nästan 4 procent och fick möjligen ytterligare bränsle av att oljepriset steg på torsdagseftermiddagen efter en längre tids nedgång.

Securitas rekylerade från onsdagens 9-procentiga rapportutlösta uppgång på tisdagen. Investerare som tog hem vinst gjorde att aktien backade nästan 3 procent för dagen. Oriflame följde samma mönster.

Boliden gick svagt, aktien tappade 2,0 procent när både koppar- och zinkpriset handlades på minus.

I samma sektor föll Semafo nästan 10 procent. Gruvbolaget har fått se sitt börsvärde minska med en tredjedel den senaste månaden på grund av oroligheterna i Burkina Faso där huvuddelen av verksamheten återfinns.

I nyhetsflödet märktes bland andra Active Biotech som via en emission vill ta in 225 nya friska miljoner från sina aktieägare. Kursen i bioteknikbolaget backade 7,5 procent.

Bioteknikkonglomeratet Karolinska Development steg lite mer än 18 procent sedan det blivit känt att en kinesisk aktör investerat i bolaget via nytryckta aktier. Det kinesiska bolaget, Chia Tai Resources, kan dessutom tänka sig att tillföra ytterligare finansiering till Karolinska.

Omsusade Fingerprint Cards steg knappt 5 procent inför den kvartalsrapport som ska presenteras på torsdagen.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1414,09
3091,54
9315,48
6539,14
4208,42
2023,57
17484,53
4620,72
16793,84
23660,45
1,2523
9,2083
7,3520
1143,89
78,87
83,07
1,02%
1,89%
1,63%
1,32%
1,89%
0,57%
0,58%
-0,06%
-0,88%
-0,16%
0,38%
0,17%
-0,20%
0,25%
0,03%
-0,06%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.