Home > Morgonrapport: Väldisciplinerad börs håller sig fast vid balanspunkten

Morgonrapport: Väldisciplinerad börs håller sig fast vid balanspunkten

OMXS30 vägrar lämna sitt smala konsolideringsintervall och vi väntar med spänning på att se vilket breakout som ska komma. Att någon av punkterna på dagens agenda kan sätta humöret är ingen vild gissning – innan vi går på helg står vi inför en riktig marathondag sett till makronyheter. Vi får preliminära BNP i kvartal tre för Tyskland, Frankrike och många fler, innan finalen med EMU kl. 11:00. USA bjuder på detaljhandel och Michiganindex. På hemmafronten ges vi statistik över de häftigt debatterade bostadspriserna.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

Vi påpekade efter onsdagens nedgång att börsen från ett tekniskt perspektiv inte utlöste någon signal då stödet 1408 var fortsatt intakt. Vi trodde dock på en fortsatt nedgång mot 1396 och ett billigare ingångsläge men så blev inte fallet. OMXS30 tog sig istället upp 0,99 % mot ännu ett försök på motståndet i form av årshögsta, denna gång räckte köparnas ansträngning upp till 1422. Det vi ser är en uppsamling i övre delen av intervallet och ett väldigt spännande läge då det förr eller senare måste avgöras om hausse- eller baisseflocken ska få flest anhängare. Det faktum att börsen stannar kvar talar för köparstyrka, men styrkan verkar samtidigt otillräcklig och vi ser ännu en rekyl som trolig. Det är dock inte mycket mening med att sia om vad för fundamenta som kommer sätta en tydlig riktning, tekniskt är läget detsamma som igår. 1424 på uppsidan, brott av 1408 ger svag säljsignal och därefter 1396 något kraftigare men fortfarande ingen fara på taket. Alltid krav på tydliga rörelser under hög volym vid forceringar. Kanske kan dagens tunga makronyheter leverera något av dessa utfall.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Det är en späckad avslutning på veckan med BNP-statistik för det tredje kvartalet från euroområdet och en lång rad enskilda euroländer. En stor fråga är om Tyskland lyckas undvika en recession efter att BNP krympte under det andra kvartalet. Dessutom kommer även definitiv oktober-KPI från euroområdet.

På eftermiddagens USA-agenda riktas fokus framför allt mot detaljhandeln i oktober, men det bjuds även på Michigan-index över konsumentförtroendet.

Här hemma vänds intresset mot Valueguards boprisstatistik för oktober och SCB redovisar statistik över industrins lager och kapacitetsutnyttjande under det tredje kvartalet.

kl 8.00: Tyskland: BNP (prel) 3 kv
Kanske dagens enskilt tyngsta datapunkt; klarade den tyska ekonomin att öka aktiviteten under tredje kvartalet efter att BNP sjönk med 0,2 procent under andra kvartalet? Konsensusprognosen pekar mot att BNP ökade 0,1 procent, men det är långt ifrån säkert.

Commerzbank: ”Tillgängliga datapunkter pekar mot en ny mindre kontraktion i den tyska ekonomin under tredje kvartalet, och därmed skulle ofta använda definitionen av en recession (två kvartal med sjunkande BNP) vara uppfylld. Tillsammans med Italien skulle Tyskland också uppvisa den sämsta utvecklingen av de stora euroländerna”.

kl 9.00: Valueguard: bostadspriser oktober
Ständigt aktuell statistik som nu kanske blir viktigare än någonsin framöver efter att Riksbanken sänkt reporäntan till noll och Finansinspektionen lagt fram sina nya amorteringskrav.

I september steg bostadspriserna i den snabbaste takten sedan början av 2010 och frågan är nu om den trenden fortsätter. SEB:s boprisindiktor har sjunkit två månader i rad, men till fortsatt historiskt höga nivåer.

kl 9.30: SCB: industrins lager/kapacitetsutnyttjande 3 kv
Lagerstatistiken är framför allt viktig som en pusselbit inför BNP-statistiken.

kl 11.00: EMU: BNP (est) 3 kv
Prognoserna pekar mot att BNP kan ha ökat med 0,1 procent jämfört med andra kvartalet (då BNP var oförändrad jämfört med första kvartalet), men osäkra prognoser för de större euroländerna innebär naturligtvis osäkra prognoser för hela euroområdet.

”Stagnation: Det kommer att vara budskapet från BNP 3 kv från euroområdet. Om det är +0,1 procent eller -0,1 procent är i stort sett ekonomiskt irrelevant. För marknaderna kan dock ett negativt utfall öka trycket på ECB att agera snabbt”, skriver Nordea som själva tror på oförändrad BNP.

kl 11.00: EMU: KPI (def) oktober
Snabbestimatet visade att inflationstakten steg till 0,4 procent i oktober, från 0,3 procent i september. Detta trots att inflationstakten sjönk i Tyskland.

kl 14.30: USA: detaljhandel oktober
Väntas ha ökat med 0,2 procent i oktober, efter en nedgång med 0,3 procent i september. En lika stor ökning väntas exklusive bilar, efter -0,2 procent i september.

Credit Suisse påpekar att statistiken fortsätter påverkas av de kraftigt fallande bensinpriserna, och de föredrar därmed att följa ”kärnförsäljningen”, som exkluderar både bilar och bensin. Credit Suisse tror att den posten kan ha ökat med 0,6 procent, medan konsensusprognosen säger +0,4 procent.

kl 15.55: USA: Michiganindex (prel) november
Billigare bensin och en förbättrad arbetsmarknad lyfter humöret hos de amerikanska konsumenterna, som inte varit så här optimistiska sedan före finanskrisen. Michiganindex steg till sjuårshögsta 86,9 i oktober och väntas nu stiga ytterligare, till 87,5. 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade torsdagen på dagshögsta nivåer. Ett hack i kurvan i eftermiddagshandeln raderades ut till stängning och sett till utvecklingen ute bland de större marknaderna i Europa klarade sig Stockholm bäst.

Vid stängning noterades OMXS30-index 1,0 procent upp till nivån 1.422,8. Aktier för knappt 13 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

”Den svenska börsen har lyckats bita sig fast kring tidigare toppnivåer från september och samlar kraft för vidare uppgång. Det är USA-börserna som agerar draglok med nya rekordnivåer och en oförmåga att rekylera. En stark rapportperiod för tredje kvartalet ger stöd” summerade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Ericsson avancerade 3,2 procent. Under bolagets kapitalmarknadsdag framkom nya besparingsåtgärder, vilket gav stöd till aktien. Effektiviseringsprogrammet ska leda till ackumulerade besparingar på totalt 9 miljarder kronor 2017.

Ericsson kommer också fortsätta att arbeta med lönsamheten inom affärsområdet Networks.

”Vi kommer att fortsätta att arbeta för en uthållig tvåsiffrig marginal, arbeta på marginalexpansion att få ut mer av det”, sade Johan Wibergh, chef för Networks, vid torsdagens kapitalmarknadsdag.

Före Ericsson, och i topp bland storbolagen, placerade sig SSAB som har en svag period bakom sig. A-aktien avancerade 3,6 procent och ute i Europahandeln tillhörde stål en av vinnarsektorerna.

Electrolux fortsatte att handlas kring historiska högstanivåer med en uppgång på drygt 2 procent. Vitvarujätten har därmed klättrat 35 procent sedan årsskiftet.

Sektorsvis, utanför OMXS30-index, utvecklades byggbolagen svagt. Peabs kvartalsrapport var genomgående sämre än väntat och bland annat föll orderingången med 10 procent.

Peab-aktien tappade 1,8 procent och JM, som Danske Bank sänkt till behåll, handlades ned 3,8 procent.

Skog- och massabolag var en av vinnarsektorerna i europahandeln och i topp märktes finländska UPM-Kymmene med en uppgång på 2,5 procent. UPM meddelade under dagen att bolaget ska lägga ned papperstillverkning i Frankrike, Storbritannien och Finland i besparingssyfte.

Stora Enso steg 1,3 procent.

Lundin Petroleum tappade 1,8 procent och placerade sig därmed sämst inom OMXS30-index. Under torsdagen handlades Brentoljan under 80 dollar per fat för första gången på över fyra år.

Gränges, som nu varit på börsen i en dryg månad, backade 1,7 procent efter en rapport som visade på både bättre rörelseresultat och försäljning än motsvarande period i fjol. Aktien handlas dock fortfarande drygt 4 kronor över noteringskursen.

Spelutvecklaren Starbreeze lyckades inte övertyga marknaden och aktien föll drygt 30 procent. Omsättningsminskningen i det tredje kvartalet var dock väntad enligt vd Bo Andersson.

”Detta då vi förra året hade produktsläpp av Payday 2. Nu vårdar vi denna produkt och utvecklar andra, fortfarande med god vinst i verksamheten. Detta trots att vi hade ökade kostnader för outsourcing och personaloptioner samt kostnader för förvärvet av Geminose detta kvartal”, menade vd:n.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1422,76
3056,80
9248,51
6635,45
4187,95
2039,33
17652,79
4680,14
17426,89
24045,59
1,2432
9,2573
7,4461
1154,99
73,79
77,53
0,99%
0,31%
0,41%
0,37%
0,19%
0,05%
0,23%
0,11%
0,18%
0,12%
-0,38%
-0,15%
0,25%
-0,62%
-0,62%
-0,14%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.