Home > Morgonrapport: Väntad höjning av Fed, ser ytterligare två höjningar i år…

Morgonrapport: Väntad höjning av Fed, ser ytterligare två höjningar i år…

OMXS30 backade svagt efter gårdagens handel och står nu till nivån 1550. Efter gårdagens FED-räntehöjning så stängde de amerikanska börserna över lag svagt ner. Under natten har de asiatiska börserna över lag stigit.
Dollarn som backade svagt igår gentemot svenska kronan. Under natten och morgonen handlas dollarn tillbaka något.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 öppnar på minus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen stängde gårdagens handel med en svag nedgång om -0,15 procent. OMXS30 står nu till nivån 1549,7, och den svaga omsättningen fortsätter och stannade till 12,8 miljarder kronor. Fingerprint backade återigen när handeln återupptogs efter tisdagens handelsstopp. Aktien backade över 7 procent och handlas nu till 8,3 kronor.

De amerikanska tullarna är fortsatt under diskussion och det bidrar till osäkerhet på marknaden. Europeiska rådets ordförande är försiktigt optimistisk till att Europa ska bli undantagna från tullarna. Samtidigt så öppnar USA upp för diskussioner kring handelsfrågor med EU, där Cecilia Malmström är en drivande roll. Mot Kina så är förhandlingsläget hårdare, där rykten om att Trump ska införa handelssanktioner mot landet för brott mot immateriella rättigheter. Tullar upp emot 60 miljarder dollar uppges vara aktuella. Osäkerheten i vad som ska gälla och vilka åtgärder som kommer att sättas in bidrar till osäkerhet på marknaden. Kina planerar även motåtgärder, åtgärder som väntas riktas mot Trumps största väljarbas.

Igår lämnade regeringen besked om att de planerar att sänka bolagsskatten till 20,6 procent år 2021, och samtidigt begränsa ränteavdrag som görs av företagen. Den första sänkningen skulle göras 2019 till 21,4 procent och sedan 2021 till 20,6 procent. Tidigare förslaget låg på en sänkning till 20 procent.

Veckans största makroevent var räntebeskedet från FED igår, där marknadskonsensus låg på en höjning med 25 punkter. Utfallet blev enligt förväntningarna, och en höjning till intervallet på Fed Fund mellan 1,50-1,75 procent gjordes. Hela fed-kommittén var överens om höjningen. Men det viktigaste under räntebeskedet var inte höjningen av räntan, den var som sagt väntad. Prognosen för hur snabbt räntorna ska höjas är den stora risken och oron från marknadens håll. Som vanligt upprepade FED sitt mantra om att gradvis höja räntan. Fortsatt viktiga parametrar för att avgöra hur snabb räntehöjningstakten blir, är arbetsmarknadsmått och indikationer för inflationstrycket och inflationsförväntningar. Även globala finansiella utvecklingen bevakas noga. Powell som lämnade som ansvarig sitt första räntebesked lyfte fram att de försöker ta en mellanväg med räntehöjningarna för att balansera en för långsam kontra för snabb höjning. I nuläget ser FED två kommande höjningar under året, något som kan ändras med inkommande data.

Dollarn backade svagt mot svenska kronan igår, men steg något inför beskedet.

Idag kommer bland annat preliminära PMI-siffror från EMU i mars månad. Inköpschefsindexet väntas nu backa för andra månaden i rad från utfallet i februari på 57,1 till nu i mars väntade 56,8. PMI från USA kommer även idag, vilken väntas hamna på 56,0 från föregående månads utfall på 55,8.

Tyskt IFO-index presenteras också idag som väntas även den fortsätta att backa svagt. PÅ tal om räntebesked så lämnar Bank Of England besked om räntan, där konsensus i marknaden ligger på ett oförändrat utfall.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Australien: arbetslöshet februari kl 1.30

 • Japan: Nikkei industri-PMI (prel) mars kl 1.30

 • Frankrike: industrins förväntningar mars kl 8.45

 • Frankrike: PMI (prel) mars kl 9.00

 • Tyskland: PMI (prel) mars kl 9.30

 • EMU: PMI (prel) mars kl 10.00

 • EMU: bytesbalans januari kl 10.00

 • Tyskland: IFO-index mars kl 10.00

 • RB: resultat obligationsköp kl 10.07

 • Storbritannien: detaljhandelsförsäljning februari kl 10.30

 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 13.30

 • USA: FHFA husprisindex januari kl 14.00

 • USA: Markit PMI (prel) mars kl 15.45

 • USA: Kansas City Fed-index (prel) mars kl 16.00

Övrigt

 •  EU: toppmöte
 •  ECB: månadsrapport kl 10.00

 • BOE: räntebesked kl 13.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades på minus under onsdagen i väntan på amerikansk räntehöjning under kvällen, med Getinge och Fingerprint i kamp om jumboplatsen. En viss förstärkning av riskaptiten med råvarusektorn i täten syntes mot slutet av dagen efter statistik om minskande oljelager i USA och därmed hög industriell fart.

OMXS30 stängde 0,2 procent ned på nivån 1.550, med aktier för måttliga 12,8 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Från Fed väntades klockan 19 en styrräntehöjning med 25 punkter, och fokus låg dessförinnan huvudsakligen på enskilda ledamöters ränteförväntningar. Dollarn stärktes under eftermiddagen och gav stöd åt cykliska svenska exportbolag. SSAB, Autoliv, Boliden och Sandvik hörde till vinnarna i OMXS30 med uppgångar på 0,9-1,7 procent.

De amerikanska råoljelagren sjönk med 2,6 miljoner fat förra veckan enligt statistik från amerikanska energidepartementet på eftermiddagen, tvärtemot förväntningar om en lika stor ökning. Nordsjöoljan stärktes mer än 2 procent under dagen och handlas därmed strax under 70 dollar per fat. Bland svenska oljeaktier stängde Lundin Petroleum upp på 1,6 procent och Enquest på plus 2,6 procent.

I tullfrågan planerar Kina motåtgärder mot USA genom att införa tullar på amerikanska jordbruksprodukter från stater med starkt Trumpstöd, enligt uppgifter till Wall Street Journal.

Getinge föll 7 procent efter att Nordea bytt fot från köp till sälj i sin aktierekommendation på grund av vad banken uppfattar som en oroväckande kostnadstrend. Som lök på laxen meddelade bolaget på eftermiddagen om en avsättning på 350 miljoner kronor relaterat till påstådd manipulation av anbudsförfaranden i Brasilien. Stängningskursen, 96:68 kronor, innebär en nedgång med 19 procent i år.

Lika svagt, minus 7 procent, gick Fingerprint och detta för andra dagen i rad. Aktien stängde på 8:30 kronor motsvarande ett börsvärde på strax över 2,5 miljarder kronor efter tisdagens handelsstopp.

Främsta storbolag utanför index var Lundin Mining som steg nästan 5 procent med stöd av dollarförsvagning under dagen och prisuppgångar på basmetaller.

Millicom steg drygt 4 procent i intensiv handel utan att kommunicera några nyheter. En analytiker som Nyhetsbyrån Direkt har varit i kontakt ställde sig lika frågande till rörelsen som bolagets informatörer var knapphändiga med upplysningar.

Skistar hjälptes av den ovanligt tidiga och ihållande vintern till sitt bästa halvårsresultat någonsin, enligt morgonens rapport. Aktien tog initialt liften upp och steg mer än 3 procent, men sedan gick det brant utför och plus svängde till minus 1,0 procent.

Systemair avancerade 5 procent efter nedgångar i kölvattnet av förra veckans rapport. På tisdagskvällen meddelade huvudägaren Gerald Engström att han köpt aktier för strax under 74 miljoner kronor.

Hansa Medical steg 3,3 procent efter att fått studieresultat gällande redan kända resultat publicerade i en ansedd amerikansk tidskrift.

Gränges steg 2,4 procent efter sin kapitalmarknadsdag. Bolaget vittnade om stark efterfrågan, och överväger att återuppta produktion vid en USA-fabrik efter att aluminiumimport från Kina fördyrats av tullar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1549.7
3401.04
12309.15
2711.93
24682.31
7345.29
21588.24
31361.14
1.23
10.11
8.19
65.21
69.44
-0.15%
-0.32%
0.01%
-0.18%
-0.18%
-0.26%
0.97%
-0.17%
0.06%
0.06%
0.06%
0.06%
-0.04%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.