Home > Morgonrapport: Väntad räntehöjning från Fed igår

Morgonrapport: Väntad räntehöjning från Fed igår

OMXS30 stängde onsdagen på minus efter att ha handlats strax under nollan under hela dagen. Index avslutade tillslut ner -0,08 procent till nivån 1571,07. Gårdagens makroagenda bjöd på en väntad räntehöjning från Federal Reserve och under torsdagen får vi besked hur ECB väljer att agera. Wall street stängde gårdagen på minus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats neråt.

Sammantaget inför torsdagens handel väntar vi att även OMXS30 inleder kring negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen handlades återigen med små rörelser runt nollan inför onsdagskvällens räntebesked från Fed. Index stängde tillslut ner -0,08 procent till nivån 1571,07. Omsättningen hamnade på 15,7 miljarder kronor.

Vinnare under onsdagen blev Ericsson som steg hela 4,7 procent i spåren av konkurrenten ZTE:s fall med drygt -41 procent efter att handeln återupptogs i Hongkong. ZTE står inför konkurshot som följd av nya amerikanska straffåtgärder.

Mest omsatt var H&M, som stängde onsdagen ned marginellt med -0,4 procent. Konkurrenten Inditex rapporterade ett kvartalsresultat som fick ett blandat mottagande då försäljningen var något svagare än väntat. H&M redovisar sin kvartalsförsäljning på fredag.

Onsdagens makroagenda började i Sverige med inflationsförväntningar. Den svenska KPI-inflationen väntas enligt mätningens förväntningar vara 1,9 procent om ett år, 2,0 procent om två år och 2,1 procent om fem år. Bortsett från att ett års inflationsförväntningar låg på 1,8 procent i mars mätning, var detta ett oförändrat utfall.

Vidare under förmiddagen presenterades Storbritanniens KPI för maj där konsumentpriserna steg 0,4 procent i maj jämfört med föregående månad. Inflationstakten uppmättes till 2,4 procent. Analytikers förväntningar låg på prisökningar på 0,4 procent jämfört med månaden före samt en inflationstakt på 2,5 procent.

Gårdagens stora höjdpunkt var Federal Reserves räntebesked. Den amerikanska centralbanken meddelade att man, i enlighet med analytikerförväntningarna, höjer styrräntan med 25 punkter, det vill säga till ett intervall mellan 1,75 och 2,00 procent. Största fokus i pressmeddelandet låg i timing och storlek på kommande räntejusteringar där FOMC noterar att man ska bevaka olika arbetsmarknadsmått, indikatorer på inflationstryck och inflationsförväntningar, samt bevaka den finansiella och internationella utvecklingen. Fed-ledamöternas medianränteprognoser för styrräntan pekar åt totalt fyra höjningar med 25 punkter i år, inklusive gårdagens och höjningen i mars, vilket kan jämföras med mars prognos på tre gånger. Fed strök samtidigt det tidigare budskapet om att man antar att den ekonomiska utvecklingen kommer att ske på ett sätt som talar för ”ytterligare gradvisa höjningar” i Fed fundsräntan, och räntenivån antas förbli, under en tid, under nivåer som antas gälla på längre sikt.

Torsdagen inleder med svenska inflationssiffror från SCB. Analytiker väntar att KPIF-inflationen har stigit till 2,1 procent i maj från 1,9 procent i april. Mycket av uppgången antas dock bero på högre energipriser, och rensat för detta väntas KPIF-inflationen endast stiga till 1,5 procent i maj från 1,4 procent i april. ”Energipriserna har rusat de senaste månaderna, vilket lyfter inflationen. Effekten på årstalet för KPIF är hela 0,6 procentenheter i maj enligt vår prognos”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i ett kundbrev.

Fortsatt bjuder torsdagen på räntebesked från ECB kl 13.45 där såväl styrränta som QE-program väntas lämnas oförändrat. Fokus under dagen ligger på om det nu blir besked om att QE-programmet ska avvecklas i slutet av året. Förväntningarna ligger på en gradvis nedtrappning från oktober till årsskiftet.  Sentimentsindikatorer har sedan det senaste mötet fortsatt att dämpas och kärninflationen är fortsatt låg, men utvecklingen tolkas inte som tillräckligt avvikande från förväntningarna att det ska påverka ECB:s timing. Det oroliga läget i Italien med stigande spreadar i euroområdet som följd, har däremot fått en del att tro att ECB skulle avvakta med QE-besked, men å andra sidan kan ECB just vilja betona att en ”oansvarig” finanspolitik inte ska få dem ur spår mot normalisering. Direktionsledamoten Peter Praet utryckte nyligen att då inflationen konvergerar mot målet så kommer frågan om QE-avslut att diskuteras vid detta möte, och att programmet kan avslutas till årsskiftet. Även andra ledamöters uttalanden har gått i en hökaktig riktning.

Torsdagen avslutas med detaljhandel från USA som kom in i linje med förväntningarna föregående månad, det vill säga en ökning med 0,2 procent. Prognoser från analytiker spår nu en ökning med 0,4 procent under maj i jämförelse med april.

OMXS30 handlades under nollan under hela onsdagen och stängde ner -0,08 till nivån 1571,07. Precis som tidigare handelsdagar de senaste veckorna och i paritet med övriga europeiska börser var sentimentet fortsatt avvaktande  och försiktigt i väntan på veckans räntebeskeden från Fed och ECB. Samtidigt visar Wall street fortsatt inga svagheter och avancerade ytterligare under onsdagen innan kvällens räntebesked dämpade börshumöret något.

Vår syn är fortsatt på kort sikt att index fortsätter att handlas sidledes, inom det tydliga intervall som präglat den senaste tiden, ett tag till med 1500 som relativt golv och 1640 som relativt tak. På längre sikt är vi dock betydligt mer återhållsamma och försiktiga då vi nu börjar närma oss den historiskt svaga höstperioden som så ofta tidigare inneburit en sämre utveckling på den svenska börsen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Systemair (kl 8.00)

Makrostatistik

 • Storbritannien: RICS husprisbalans maj kl 1.01
 • Australien: arbetslöshet maj kl 3.30
 • Kina: arbetslöshet maj kl 4.00
 • Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar maj kl 4.00
 • AF: arbetslöshet maj kl 6.00
 • Japan: industriproduktion (def) april kl 6.30
 • Finland: KPI maj kl 8.00
 • Tyskland: KPI (def) maj kl 8.00
 • Frankrike: KPI (def) maj kl 8.45
 • SCB: KPI maj kl 9.30
 • Storbritannien: detaljhandel maj kl 10.30
 • USA: detaljhandel maj kl 14.30
 • USA: importpriser maj kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: lager osålda varor april kl 16.00

Övrigt

 • ECB: räntebesked kl 13.45
 • ECB: Mario Draghi håller presskonferens efter räntebesked kl 14.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde onsdagens handel marginellt lägre efter att under handelsdagen ha gjort några försök att ta sig över nollstrecket. Atlas Copcos båda aktier, som handlades utan rätt till avknoppade Epiroc, tyngde storbolagsindexet.

Ericsson fanns bland vinnarna, liksom Nokia. Den kinesiska konkurrenten ZTE rasade brant när handeln återupptogs i Hongkong efter bolagets USA-uppgörelse. Bland mindre bolag fortsatte kurspressen i Starbreeze.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde på nivån 1.571, en nedgång på 0,1 procent för dagen. Aktier för 15,7 miljarder hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

I Frankfurt hade index stigit 0,4 procent, medan börserna i Paris och London var i stort sett oförändrade.

Handeln var avvaktande inför onsdagskvällens räntebesked från USA. Marknaden har räknat med en höjning från Federal Reserve och i stället ligger fokus på eventuella ledtrådar om agerandet under resten av året. Kronan tappade något mot dollarn och euron.

Dagens förlorare var Atlas Copco, som alltså handlades utan rätt till Epiroc. Verkstadsbolagets A-aktie backade cirka 25 procent, eller 91:05 kronor. Nedgången var därmed något i överkant av de 80-90 kronor som analytikerna spått på förhand. Epiroc börjar handlas måndagen den 18 juni.

Ericsson handlades däremot upp 4,7 procent och Nokia steg 2,7 procent. I Hongkong återupptogs handeln med konkurrenten ZTE, som stått inför konkurshot i spåren av nya amerikanska straffåtgärder. ZTE-aktien föll drygt 41 procent.

Storbolagsindexet fick också stöd av Alfa Laval, som steg 0,9 procent och Electrolux, som gick upp 0,7 procent.

Samtliga fyra svenska storbanker visade däremot större nedgångar än index. Handelsbanken sjönk 2,6 procent medan de tre övriga gick ned cirka 1 procent. Även SSAB och Getinge tyngde index.

Klart mest omsatt var H&M, som efter en initial kursnedgång letade sig uppåt och stängde onsdagen ned marginellt 0,4 procent. Modejätten har under de föregående tre handelsdagarna visat en sammanlagd 10-procentig uppgång. Konkurrenten Inditex rapporterade ett kvartalsresultat som fick ett blandat mottagande då försäljningen var något svagare än väntat. H&M redovisar sin kvartalsförsäljning på fredag.

Handeln i gamingbolaget Starbreeze var livlig efter tisdagens 34-procentiga ras. Efter en initial uppåtrekyl vände aktien ned på nytt och förlorade ytterligare 6,1 procent.

Kasinobolaget Global Gaming steg däremot över 6 procent sedan Affärsvärlden rekommenderat köp inom sitt digitala analyskoncept Analys+.

Flexion Mobile, som erbjuder en alternativ distributionsplattform för Androidspel, gjorde debut på First North. Ingen emission gjordes i samband med listningen, men i februari gjordes en nyemission till kursen 8:30 per aktie. Flexion stängde första handelsdagen på 8:98 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1571.07
3479.56
12890.58
2775.63
25201.2
7695.7
22856.47
30532.47
1.18
10.15
8.6
66.63
76.5
-0.08%
0.11%
0.38%
-0.4%
-0.47%
-0.11%
-0.48%
-0.64%
0.09%
0.03%
-0.05%
-0.02%
-0.31%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.