Home > Morgonrapport: Väntad räntehöjning från Fed

Morgonrapport: Väntad räntehöjning från Fed

OMXS30 och övriga Europa handlades avvaktande under onsdagen i väntan på Feds räntebesked. Index stängde tillslut upp 0,10 procent för andra dagen i rad till nivån 1658,29. Torsdagens höjdpunkt ur ett svenskt perspektiv är H&M:s kvartalsrapport som släpps klockan 08.00. Wall Street stängde gårdagen kring minus efter gårdagens räntehöjning och under natten har även de asiatiska marknaderna över lag backat.

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen vände nedgång till uppgång under onsdagen i en avvaktande handel i väntan på den amerikanska centralbanken. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut upp 0,10 procent till nivån 1658,29. Omsättningen under onsdagens handelsdag hamnade på 10,6 miljarder kronor.

Astra Zeneca toppade OMXS30 under onsdagen med en uppgång på 1,3 procent. Drivande var SHB:s uttalande att läkemedelsbolaget är långt före sina konkurrenter inom behandling av lungcancer. Bidragande i gårdagens marginella uppgång var även storbankerna däribland Nordea och SEB avancerade 1,0 respektive 0,9 procent.

På andra sidan nollan och klart sämst under gårdagen noterades Getinge som backade -3,8 procent. Analyshuset ABG meddelade i samband med en säljrekommendation att Getinge kan hamna i en långdragen och dyr stämningsprocess gällande åtminstone en av bolagets produkter.

Under onsdagskvällen meddelade Donald Trump att USA och Japan kommer att inleda förhandlingar om ett bilateralt handelsavtal, efter att tidigare ha träffat Japans premiärminister Shinzo Abe. Enligt källor till Bloomberg News kommer förhandlingarna fokusera på fordon.

Klockan 08.00 under torsdagen presenterar H&M sitt tredje kvartalet. Bolaget har klättrat drygt 20 procent de senaste veckorna efter starka försäljningssiffror och de återkommande ryktena att familjen Persson ska köpa ut klädjätten från börsen. Trots att H&M tidigare meddelat om en negativ jämförbar utveckling 2018 innan man gradvis ser förbättring först 2019, har förväntningar därmed skruvats upp något inför dagens rapport. Fokus från aktiemarknaden utöver själva resultatet lär ligga på bolagets förmåga att jobba ner sitt varulager, vilka framsteg som görs inom onlinesatsningen, samt kring information om de två nya affärsmodellerna som H&M tidigare marknadsfört. Enligt SME Direkts sammanställning av 22 analytikers estimat väntas rörelsevinsten i det tredje kvartalet sjunka till 4,2 miljarder kronor (4,9). Rörelsemarginalen spås samtidigt backa till 7,5 procent (9,6).

Federal Reserve höjde som väntat styrräntan för tredje gången i år med 25 punkter till intervallet 2,00-2,25 procent. Jerome Powell konstaterade vid den efterföljande presskonferensen att räntehöjningen reflekterar en stark ekonomi, och att ledamöternas medianprognoser för räntebanan är likartad den som presenterades i juni, vilket antyder att räntan kommer att höjas ytterligare en gång med 25 punkter, totalt fyra gånger, under 2018. Fed-chefen kommenterade vidare att riskerna mot den amerikanska ekonomin är balanserade och berörde även handelskonflikten mellan USA och Kina, med dess stegrande importtullar. Powell uppgav att man ser en ökande grad av rädsla bland företag men som däremot inte hittills har gett några mätbara effekter. Man är dock orolig över vilken väg handelspolitiken kommer att ta.

Torsdagens makroagenda inleds på svenska mark med KI:s konjunkturbarometer som mäter stämningsläget i ekonomin. Senast i augusti steg indikatorn till historiskt höga 115,5 från 109,7 föregående månad, med ett oerhört starkt bidrag från industrin som ökade till 121,8, vilket är den näst högsta noteringen någonsin. Industrins indikator väntas nu dämpas till 119,9 och den samlade indikatorn väntas rekylera ned till 110,2.

Morgonen bjuder fortsättningsvis på den svenska hushållsutlåningen, vilken är en bra indikator på läget på bostadsmarknaden. Ökningstakten i utlåningen till hushållen har mattats av tydligt på senare tid och uppgick till 6,2 procent y/y i juli. Väntas i augusti växla ned till 6,1 procent.

Vidare under dagen bjuder även EMU på en konjunkturuppdatering. Indikatorn backade i augusti till 111,6 från 112,1 i juli, vilket var något mer än väntade 112,0. Analytiker väntar att barometerindikatorn har fortsatt nedåt ytterligare något i september, till 111,3.

Avslutningsvis får vi tyska preliminära inflationssiffror för september månad. Efter att KPI-inflationen uppgått till 2,0 procent i juli och augusti väntas utfallet i september ha ökat något till 2,1 procent. HIKP-inflationen väntas ha varit oförändrad på 1,9 procent.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • H&M (kl 8.00), Svolder (före börsöppning)

Makrostatistik

 • Kina: vinster industriföretag augusti kl 3.30
 • Tyskland: GfK konsumentförtroende oktober kl 8.00
 • KI: konjunkturbarometer kl 9.00
 • SCB: hushållsutlåning augusti kl 9.30
 • EMU: penningmängd (M3) augusti kl 10.00
 • EMU: barometerindikator september kl 11.00
 • EMU: indikator företagsklimatet september kl 11.00
 • Tyskland: KPI (prel) september kl 14.00
 • USA: handelsbalans varor augusti kl 14.30
 • USA: grossistlager (prel) augusti kl 14.30
 • USA: BNP (def) 2 kv kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: order varaktiga varor (prel) augusti kl 14.30
 • USA: kontrakterade husköp augusti kl 16.00
 • USA: Kansas City Fed index september kl 17.00

Övrigt

 • Riksdagen: Talmannen inleder samtal med partiföreträdarna kl 10.00
 • Riksbanken: resultat köpauktion statsobligationer kl 10.07
 • ESV: statsbudgetens månadsutfall augusti kl 9.00
 • RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen var avvaktande under onsdagen inför ett amerikanskt räntebesked från Federal Reserve. Kina mjuknade något i handelskonflikten med USA och sänkte importtullar på vissa varor, något som dock inte fick någon större effekt på börserna i Europa.

Små rörelser sågs bland OMXS30-bolagen där Astra Zeneca låg i toppen medan Getinge stack ut och tappade på ny oro för stämningar. Vid stängning hade OMXS30-index återhämtat en inledande nedgång för att sluta oförändrat vid nivån 1.657. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 10,6 miljarder kronor. Utvecklingen var likartad för jämförbara index i Europa.

Astra Zeneca låg i topp bland OMXS30-bolagen med en uppgång på 1,3 procent. Enligt SHB ligger Astra Zeneca långt före sina konkurrenter inom behandling av lungcancer med sitt preparat Imfinzi.

Bankerna piggnade till under eftermiddagen och steg, vilket bidrog till att börsen lyfte sig från minusnivåer. Nordea ökade med 1,0 procent och SEB med 0,9 procent.

Åt motsatt håll gick Getinge vars aktie sjönk 3,8 procent på oro för stämningar. Enligt analyshuset ABG kan Getinge hamna i en långdragen och dyr stämningshistoria gällande åtminstone en av bolagets bråckkirurgiprodukter, framgick det av en analys där rekommendationen sälj upprepades.

I övrigt var det även ned för råvarubolagen SSAB och Boliden med 1,9 respektive 1,0 procent. Det var annars generellt små rörelser på råvarumarknaden.

Utanför OMXS30 steg bioteknikbolaget Oasmia med 13 procent under hög omsättning. Aktien har därmed avancerat nära 60 procent sedan den europeiska läkemedelsmyndighetens expertråd gav preparatet Paclical en positiv rekommendation i slutet av förra veckan.

Scandic Hotels sköt i höjden och steg med 5,5 procent. Morgan Stanley har höjt sin rekommendation för bolaget till jämvikt från undervikt.

I motsatt riktning gick bettingbolaget Betsson. Dispyten med den holländska spelmyndigheten KSA har fått Danske Markets att återgå till en säljrekommendation. Aktien tappade 1,9 procent.

En rejäl rekyl bjöd annars trafikövervakningsbolaget Sensys Gatso på. Aktien rasade 22 procent utan nyheter men noterbart är en större kursuppgång på 40 procent hittills i år på ett starkt orderflöde.

Biotage, som säljer produkter för läkemedelsforskning, slutade börsdagen med en mindre nedgång på 0,7 procent. SvD Börsplus gav aktien ett säljråd och hänvisar till hög värdering. Risker som prispress gör aktien känslig för bakslag, heter det i analysen.

Inom sektorn steg IDL Biotech på Spotlight med drygt 15 procent. Bolaget har beslutat sig för att genomföra en nyemission på närmare 40 miljoner kronor.

Zutek, som säljer it-lösningar för bygg- och fastighetssektorn rusade med 17 procent. Athanase Industrial Parner har köpt 15 procent av aktiekapitalet.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1658.29
3433.15
12385.89
2905.97
26385.28
7990.37
23896.45
27693
1.17
10.34
8.8
72.39
81.48
0.1%
0.39%
0.09%
-0.33%
-0.4%
-0.21%
-0.57%
-0.45%
0.05%
-0.04%
-0.09%
1.15%
0.85%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.