Home > Morgonrapport: ”Väntan på en trend..”

Morgonrapport: ”Väntan på en trend..”

Köpare och säljare har under den senaste tiden varit någorlunda överens angående priset på OMXS30, ett smalt intervall låter marknaden ta ansats innan riktningen bestäms. Gårdagen varken uteslöt tidigare svaghetstecken eller meddelade att känsliga nivåer är överstökade. Inte heller övertygade utvecklingen om fortsatt styrka för uppgång. Vi fortsätter därför noga bevaka nedsidan i väntan på alternativet som är ett åttonde test kring 1400-nivån.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens Analys för OMXS30-index

När börsen snabbt studsade upp i styrka efter ett kort brott nedåt i förrgår var det intressant att se hur gårdagens prisutveckling skulle se ut. Utfallet blev en stark öppning och en topp på 1394 innan orken hos köparna tog slut och efter en lägsta punkt på 1378 stod börsen vid stängning 0,3 % lägre på 1383. 

OMXS30 dagsgraf
OMXS30 dagsgraf

Vi har därmed haft tre veckors tid av låg volatilitet och avsaknad av klar riktning för börsen då köpare och säljare är ungefär lika starka. Utan tydliga tecken på förändrad uppfattning bland investerarna är det troligaste, när marknaden lugnat sig tillräckligt, att den långsiktiga trenden till slut får fortsätta. Någon placerare ska dock våga vara först att köpa innan inställningen kan förändras och som vi nämnt tidigare i veckan är det känsliga nivåer för nedgång på kort sikt, kursen balanserar precis ovanpå den linje som representerar medelvärdet av de senaste 100 dagarna.

I USA steg igår kväll S&P 500 med 0,1 %, drivet av en återhämtning i oljepriset under slutet av dagen då Amerikansk WTI-olja gick från att vara ner 1,3 % till att stänga upp 1,6 %. Under dagen gav USA såväl som EU besked om sanktioner mot Ryssland som träder kraft idag. På kvällen gjorde dessutom Mario Draghi ett uttalande om att ECB ”står redo att vidta ytterligare åtgärder för att bibehålla prisstabilitet”.

I skrivande stund är Nikkei 225 upp 0,4 % tillsammans med en försvagad yen mot dollarn, och Hong Kong står på -0,4 %.

Idag kl. 11:00 presenteras EMU:s industriproduktion för juli samt sysselsättning för kvartal två, därefter följer en indikation på köphumöret i USA, först med siffror på detaljhandelsförsäljning för augusti kl. 14:30 som förväntas ha ökat 0,6 % sedan juli. Därefter kommer preliminärt konsumentförtroende för september kl. 15:55.

Slutsats: Köpare och säljare har under den senaste tiden varit någorlunda överens angående priset på OMXS30, ett smalt intervall låter marknaden ta ansats innan riktningen bestäms. Gårdagen varken uteslöt tidigare svaghetstecken eller meddelade att känsliga nivåer är överstökade. Inte heller övertygade utvecklingen om fortsatt styrka för uppgång. Vi fortsätter därför noga bevaka nedsidan i väntan på alternativet som är ett åttonde test kring 1400-nivån.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen slutade nedåt på torsdagen efter att ha tappat mark under eftermiddagen i spåren av något lägre USA-börser och breda prisnedgångar i olja och basmetaller. Bankaktierna vände åter nedåt.

Vid stängningen hade OMXS30-index sjunkit 0,3 procent till nivån 1.383. Aktier för 12,3 miljarder kronor omsattes.

Såväl oljan som basmetallerna var ned på bred front på torsdagen, i spåren av dämpad efterfrågan, rikligt utbud och en stark dollar. Bland råvarurelaterade aktier backade Boliden 1,3 procent, Lundin Petroleum med 1,6 procent och Lundin Mining sjönk 1,7 procent.

Index tyngdes också av storbankerna, som var ned mellan 0,5 och 1,5 procent. Utsikterna för det svenska banksystemet är fortsatt negativa kommande 12-18 månader, skrev kreditvärderingsinstitutet Moody’s i en rapport och upprepade därmed sin ståndpunkt från juni. Som en förklaring till att bankaktier gått svagt på sistone har marknadsaktörer tidigare också pekat på att skattehöjningar som kan bli aktuella vid ett regeringsskifte kan påverka bankerna negativt.

Biometribolaget Fingerprints aktie fortsatte sin resa söderut. Aktien slutade 34 procent ned i spåren av beskedet att bolagets vd Johan Carlström misstänkts för grovt insiderbrott, något han förnekar

Bland aktier som gick starkast i OMXS30 återfanns branschkollegorna Ericsson och Nokia, upp 1 respektive 1,2 procent.

Electrolux gick också mot strömmen och avancerade 1,1 procent till kursen 194:20 kronor. Handelsbanken har höjt riktkursen till 215 kronor från tidigare 190 kronor, i spåren av förvärvet av GE Appliances.

Telia Soneras aktie retirerade en knapp procent, sedan JP Morgan sänkt teleoperatören till undervikt. På eftermiddagen bekräftade Telia Sonera att bolaget för samtal med spanska Jazztel liksom andra parter, avseende den spanska verksamheten Yoigo. Kommentaren kom efter att Jazztel bekräftat att det för tidiga samtal med Telia Sonera om ett eventuellt bud på Yoigo.

Opcon fortsatte upp med 4,7 procent. Den senaste tiden har flera insynspersoner ökat sina innehav, bland andra vd via sitt bolag Calamus.

Shamaran sjönk 6,5 procent. Bolaget har meddelat att produktionsstarten av Atrush-fältet kan komma att försenas till det tredje kvartalet nästa år. Tidigare har oljeprospekteringsbolagets bedömning varit att starten skulle ske under det första kvartalet 2015.

Kullagerjätten SKF backade med 0,8 procent. På onsdagens kapitalmarknadsdag gavs bra besked om pågående kostnadsprogram och hur bolaget ska nå sina mål, enligt analytiker. Osäkerheten på kort sikt har dock ökat, vilket pressar aktien.

Andra verkstadsaktier som slutade på minus var Sandvik (-1,5 procent), Atlas Copco och Alfa Laval, båda ned en dryg procent.

EU:s nya paket med Rysslandsanktioner träder i kraft på fredagen. Oriflame, med stor exponering mot den ryska marknaden, sjönk 1,7 procent.

Detta händer idag

STÄMMOR
– RLS Global (extra)

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Akelius: anmälningstid i nyemission av preferensaktier avslutas

MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (def) juli kl 6.30
– Tyskland: grossistpriser augusti kl 8.00
– Spanien: KPI (def) augusti kl 9.00
– EMU: industriproduktion juli kl 11.00
– EMU: sysselsättning 2 kv kl 11.00
– USA: detaljhandelsförsäljning augusti kl 14.30
– USA: importpriser augusti kl 14.30
– USA: Michigan konsumentförtroende (prel) september kl 15.55
– USA: lager osålda varor juli kl 16.00

CENTRALBANKER
– Sydkorea: räntebesked kl 3.00
– Ryssland: räntebesked kl 11.00
– ECB: annonserar LTRO-återbetalning kl 12.00

MAKRO ÖVRIGT
– EU: informellt ekofin i Milano

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.