Home > Morgonrapport: ”I väntan på SEB, Volvo, Sandvik – stöd vid 1330 och motstånd kring 1376…”

Morgonrapport: ”I väntan på SEB, Volvo, Sandvik – stöd vid 1330 och motstånd kring 1376…”

Vi har en fortsatt nyckfull rapportberoende varannandagsbörs. Vi har tidigare skrivit att ”statistiken talar för fortsatt uppgång på sikt, men magnituden av dagens rapportflod gör att alla former av rationell analys är högst tveksam.” Det sammanfattar läget bra. Vi avvaktar tunga rapporter från SEB, Volvo, Sandvik idag och inväntar ett utbrott ur rektangeln 1330-1376…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX mellan 1330 och 1376
OMX mellan 1330 och 1376

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att ”Rapportfloden skapar nyckfull varannandagsbörs inom ramen för ”boxen” där 1330 utgör stöd och 1376 representerar motstånd.” Och det är fortfarande där vi befinner oss, inom ramen för den sidledes rörelsen, där rapporterna styr utvecklingen med järnhand.

Börsens ryckiga och slagiga utveckling fortsatte under gårdagens handel.

Vi räknade med någon form av nedgång för den kortsiktige aktören efter en stark öppning och en inledande uppgångsfas: ”Påtaglig styrka efter öppningen (influerat av Facebook och Apple) kan komma att utgöra ett attraktivt säljläge för den kortsiktige aktören”. Den nedgångsfas vi efterlyste påbörjades först vid 12.00. (Scania steg hela 10 % under inledningen av dagen motsvarade dryga 2/3 av indexuppgången). Å andra sidan blev det efterlysta säljtrycket därefter snabbt och relativt omfattande.

OMX-index tappade 19 punkter (drygt 1,4 %) under de följande 3-4 timmarnas handel.

Först när USA öppnade och vi fick draghjälp från andra sidan av Atlanten återhämtade sig OMX-index, och det med besked. Angående den sidledes box vi rör oss inom (1330-1376) skrev vi igår: ”I de flesta fall brukar brottet ske uppåt, men jag börjar tvivla.” Gårdagens mycket starka stängning gör onekligen att en del tvivel skingras. De flesta utbrott ur en någorlunda symmetrisk rektangel brukar ske i trendens riktning, det är ett statistiskt faktum. Men i vanlig ordning beror väldigt mycket på rapporterna, och där finns ännu en hel del att utvärdera framförallt idag, men också på tisdagens tunga rapportdag i nästa vecka.

OMX - still trending strong
OMX – still trending strong

Idag blir det en händelserik börsdag med rapporter från bland annat SEB, Volvo, Electrolux, Sandvik, Autoliv, Tele2 och Betsson. Rapportperioden kulminerar sedan på tisdag i nästa vecka då det bland annat är dags för Atlas Copco, SCA, Lundin Mining, ABB, Nordea, Nokia, Assa Abloy, NCC och Bilia. Efter tisdagen är den svenska rapportperioden i huvudsak utagerad, bortsett från ett fåtal bolag som kommer in på eftertampen.

Gapet på ovansidan (1369) är nu stängt. Gapet under index (1342) är förvisso inte stängt, men det håller gradvis på att övergå från att vara en magnet till att istället bli ett stödområde.

Två av de aktier vi tog upp i förrgår blev rejäla vinnare igår (Kinv b +4,42 % och SCV b +8,55 %). Det gick så bra med gårdagens tips från förvaltaren med 30 års ”skärmtid” (han lyfte fram Kinnevik, en av gårdagens vinnare +4,42 %) att vi tänkte pröva lyckan igen. Finns det då någon mer aktie han har ögonen på?

Sandvik inför dagens rapport...
Sandvik inför dagens rapport…

”Ja, jag tror på [verkstadsjätten] Sandvik. Förväntningarna på Sandvik är inte sådär jättehöga och kommer den [rapporten] bara in OK kan det bli ordentlig fart. Diagrammet påminner om Volvo. Vi har snubblat kring motståndet vid 95-96 kronor några gånger nu och om det drar förbi den nivån på rapporten kan det gå både riktigt fort och länge.”

Slutsats: Vi har en fortsatt nyckfull rapportberoende varannandagsbörs. Vi har tidigare skrivit att ”statistiken talar för fortsatt uppgång på sikt, men magnituden av dagens rapportflod gör att alla former av rationell analys är högst tveksam.” Det sammanfattar läget bra. Vi avvaktar tunga rapporter från SEB, Volvo, Sandvik och inväntar ett utbrott ur boxen 1330-1376…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Du missar väl inte veckans Råvarubrev!

Du missar väl inte Veckorapporten senare idag på Tradingportalen!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen klättrade under större delen av torsdagen, drogs ned när New York-börserna öppnade svagt för att sedan avsluta i dur. Scania var den främsta positiva bidragsgivaren i OMXS30 sedan sannolikheten ökat rejält för att VW-budet ska gå igenom. Vid stängning hade OMXS30 stärkts 0,9 procent till 1.365 och aktier för cirka 18,7 miljarder kronor hade omsatts. Scania var den aktie som mest bidrog till att lyfta OMXS30. En storägare många väntat på, Swedbank Robur som kontrollerar 1,9 procent av aktierna i Scania, accepterar VW:s bud på 200 kronor per Scania-aktie.

Roburs Scania-manöver gav kursrusning
Roburs Scania-manöver gav kursrusning

Beskedet tycks ha fått marknaden att tro på att budet trots allt ska gå igenom. Aktien steg 8,6 procent till 187:80 kronor, nu alltså bara drygt 12 kronor under budnivån. ”Beskedet om Scaniabudet var positivt och rapporterna har överlag varit positiva, åtminstone när det gäller utsikterna för kommande kvartal. Ryssland är fortfarande hotet om man ser framåt, även om det dämpats lite de senaste dagarna”, säger Daniel Ljungström, CIO Swedbank Private Banking, till Nyhetsbyrån Direkt.

JM:s rapport var bättre än väntat på i stort sett alla punkter och bolaget påminner om trenden där efterfrågan på Stockholmsmarknaden löpande har förstärkts sedan 2012. ”Den trenden har fortsatt till dags dato. Vi är nöjda med både efterfrågan och försäljning och tycker också att vi har haft en god produktionsstartsnivå i det första kvartalet”, säger bolagets finanschef Claes Magnus Åkesson till Nyhetsbyrån Direkt. JM-aktien hoppade upp 4,0 procent.

Bland rapportbolagen steg också Husqvarna rejält: 7,0 procent. Rapporten visade ett 8 procent högre resultat före skatt än väntat och en överraskande hög rörelsemarginal. Astra Zenecas aktie backade först efter en rapport med lägre vinst än väntat, men vände uppåt och avancerade 3,4 procent. I rapporten framgår att fler projekt förs in i en senklinisk fas (fas III), något som kan ligga bakom kurslyftet. En läkemedelsanalytiker Nyhetsbyrån Direkt talade med hänvisade uppgången till bolagets forskning:

”Aktien går upp på positiva nyheter från forskningsportföljen. Fler och fler får nog upp ögonen för att bolaget har lyckats bygga upp en bred portfölj med nya produkter som kommer att kunna kompensera och mer därtill när patentet för Crestor går ut under 2016-2017”. Astra Zeneca har annars under de senaste dagarna stigit på rykten om att Pfizer skulle vara intresserat av uppköp.

Axfoods rapport blev sämre än väntat
Axfoods rapport blev sämre än väntat

Matjätten Axfoods rapport visade på sämre omsättning och marginal än väntat, men bättre marginaler i Hemköp. Hemköp står dock för en mindre andel av koncernens vinst än Willy’s, vars marginal var något sämre än väntat. VD bedömer i en intervju med Direkt att bolaget tagit marknadsandelar under första kvartalet men aktien föll ändå tungt: 5,4 procent. Millicoms omsättning var i linje med förväntningarna, men rörelseresultatet var sämre. ”Att vi ser en konstant acceleration i tillväxten kvartal för kvartal är det viktigaste. Nu är vi tillbaka till att vara ett tillväxtbolag”, säger vd Hans-Holger Albrecht till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien backade trots detta 3,8 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Addnode (kl 8.30), Autoliv (kl 12.00), BE Group (kl 7.30), Betsson (kl 7.30), Cloetta (kl 8.00), Duni (kl 8.00), Duroc (kl 7.15), Electrolux (kl 8.00), MTG (kl 13.00), Note (kl 8.30), Orexo (kl 8.00), Rottneros (kl 8.00), Saab (kl 7.30), Sandvik (kl 8.00), SEB (kl 7.00), SSAB (kl 7.30), Tele2 (kl 7.00), Tieto (kl 7.00), Transcom (kl 8.00), Volvo (kl 7.20)
NGM
– Medcore
FIRST NORTH
– Avtech, Betting Promotion, Hexatronic, Pledpharma
AKTIETORGET
– CWS, FDT System, Jojka Communications, Zinzino
ÖVRIGA NORDEN
– Neste Oil (kl 8.00), YIT
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Briggs & Stratton (före USA-börsernas öppning), Ford (kl 13.00), Wabco, Whirlpool (kl 12.00)

STÄMMOR
– Agellis, BE Group, Confidence, Formpipe, HMS Networks, NFO Drives, Note, Rottneros, Sigma

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Addnode: press- och analytikerträff kl 9.30
– Auriant Mining: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Autoliv: telefonkonferens kl 15.00
– Betsson: webbsänd rapportpresentation/telefonkonferens kl 9.00
– Cloetta: telefonkonferens kl 10.00
– Duni: telefonkonferens kl 10.00
– Electrolux: telefonkonferens kl 10.00
– JM: rapportpresentation, dagen efter rapporten kl 8.00
– MTG: telefonkonferens kl 15.00
– Orexo: rapportpresentation kl 14.00
– Saab: press- och analytikerträff kl 10.00
– Sandvik: rapportpresentation/telefonkonferens kl 10.00
– SEB: webbsänd presskonferens kl 9.30
– SEB: telefonkonferens kl 13.00
– Sensys Traffic: telefonkonferens/webbsänd rapportpresentation (dagen efter rapporten) kl 9.00
– SSAB: webbsänd telefonkonferens kl 9.30
– Tele2: telefonkonferens kl 10.00
– Tieto: webbsänd presskonferens kl 9.00
– Transcom: telefonkonferens kl 10.30
– Volvo: presskonferens kl 9.00
– Volvo: telefonkonferens kl 14.30

BÖRSSTATISTIK
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Mackmyra: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 14/5)
– Matse Holding: första dag för handel på First North
– Pledpharma: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 9/5)
– Rezidor: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Scania: anmälningstiden i Volkswagens bud avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– AQ Group (1:60 kr), Bure (0:50 kr+extra 0:50 kr), DNB (2:70 nok), Enea (3:00 kr), Ework (2:50 kr), Fagerhult (7:25 kr), Fast Partner (3:10 kr), G&L Beijer (4:75 kr), Gjensidige Forsikring (6:80 nok+6 nok extra), Huhtamäki (0:57 eur), JM (7:25 kr), Malmbergs (6:00 kr), NGS (2:00 kr+1:00 kr extra), Platzer (0:60 kr), Sampo (1:65 eur), Skåne-Möllan (14:00 kr), Uniflex (0:70 kr), VBG (2:75 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Nokia: räknar med att slutföra D&S-försäljning till Microsoft

MAKROSTATISTIK
– Japan: KPI mars kl 1.30
– Storbritannien: detaljhandel mars kl 10.30
– USA: Markit tjänste-PMI (prel) april kl 15.45
– USA: Michigan-index (def) april kl 15.55

CENTRALBANKER
– ECB: annonserar LTRO-återbetalning kl 12.00

Rapporter Sverige/USA kommande två veckor:

25-apr SEB, Tele2, Tieto, Volvo, Betsson, Saab, Duni, SSAB, Electrolux, Sandvik, Autoliv, MTG, BMS, Colgate-Palmolive, Ford
28-apr Swedbank, Kinnevik, Nobia, Alfa Laval, Indutrade, Nolato, Whirlpool
29-apr Atlas Copco, SCA, Lundin Mining, ABB, Nordea, Nokia, Assa Abloy, NCC, Bilia, Haldex, Unibet, Lindab, Gunnebo, Precise, Beijer Alma, Bufab
30-apr SHB, Pfizer, US Steel
01-maj Kennametal
02-maj General Motors
05-maj Securitas, ÅF
06-maj Boliden, Loomis, Seamless, Semafo, Tradedoubler, Hemtex
07-maj ICA, Holmen, Meda, Hexpol, Oriflame, Hemfosa, Sweco
08-maj Mekonomen, Sobi

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto