Home > Morgonrapport: Väntat räntebesked från ECB och Riksbanken igår, fick kronan att fortsätta falla…

Morgonrapport: Väntat räntebesked från ECB och Riksbanken igår, fick kronan att fortsätta falla…

OMXS30 steg efter både en intensiv rapportdag och makrodag med både räntebesked från Riksbanken och ECB. Utfallet var väl egentligen ingen överraskning men fick svenska kronan att fortsätta sitt fall. Wall street avslutade torsdagen starkt och steg omkring 1 procent. De asiatiska börserna handlades över lag blandat under natten där fokus ligger på kommande möte mellan Nord- och Sydkoreas ledare.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder veckans handel svagt upp.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 steg efter en intensiv rapport och makrodag på börsen. Efter riksbankens räntebesked så fortsatte kronan att falla och börsen att stiga för att sedan lägga sig stilla under eftermiddagen. OMXS30 stängde till nivån 1573, vilket innebar en uppgång om 1,06 procent. Omsättningen låg på 23 miljarder kronor och är fortsatt stärkt av rapporthandeln och idag den intensiva makroagendan.

De bolag som steg på sina kvartalsrapporter var bland annat SKF, Assa Abloy, SOBI och Gränges, medan Nokia och SAAB backade på sina siffror.

Idag väntas rapporter från Intrum, ICA, Ahsell, Boliden, Bygghemma, Mr Green, Oscar Properties, Autoliv med flera.

Gårdagen handlade dock inte bara om rapporterna utan makroagendan var minst lika intressant och intensiv. Med bland annat räntebesked från Riksbanken och ECB samt efterföljande presskonferenser och konjunkturbarometer från KI.

 

Riksbankens räntebesked blev en ganska väntad historia där räntan låg fast på -0,5 procent. Dessutom skiftade Riksbanken samtidigt kommunikationen för den första räntehöjningen. Nu guidas marknaden till att en eventuell räntehöjning blir tidigast i december i år samt vidare höjningar för att ligga runt nollan till sommaren 2019. Räntorna kommer med andra ord att ligga fortsatt låga, och det är med det sagt tveksamt om riksbanken hinner höja räntan till en nivå för att ha det som verktyg när konjunkturen skiftar. Med det sagt så visar ekonomin inte ännu på överhettningstendenser vilket riksbanken motiverar som fortsatt stöd till att få upp inflationen med hjälp av de låga räntorna. Samtidigt under gårdagen kom konjunkturbarometern från KI, vilken visade en oväntat stark uppgång och optimism.

Ingves pekar också på att utvecklingen ligger i linje med prognoserna där en stark konjunktur och en inflation som ligger nära målet. Problemet är att de senaste inflationsutfallen pekar på svaghetstecken och därför krävs stöd från penningpolitiskt håll.

Riksbanken som under en längre tid har framhållit att en svag krona är en nyckelfaktor för att få upp inflationen, vilket de vidhåller även framöver. Den senaste tidens svaghet för kronan beror på att förväntningarna på penningpolitiken skiftas, samt att valutan kommer att fortsätta vara volatil. Däremot finns det inget växelkursmål för kronan, och att med ett inflationsmål och en rörlig växelkurs så kan volatiliteten öka.

Dagens andra räntebesked stod ECB för och här lämnades räntan oförändrad. ECB meddelade också att styrräntorna kommer att fortsatt ligga kvar på nuvarande nivåer under en längre period. Angående QE-programmet där tidigare aviserade tillgångsköp om 30 miljarder euro i månaden till och med september, kommer att fortsätta åtminstone till september. Här bevakar ECB inflationsbanan noga för att avgöra om det är en uthållig inflation eller tillfälliga effekter som visas, för att sedan avgöra om programmet ska fortsätta efter september månad. Tydligare besked lär komma under nästkommande räntebesked, för att förbereda marknaden för en eventuellt avslut i stödköpen.

Idag väntar en rad intressant makrostatistik och vi håller tempot uppe in över fredagen också. Bland annat levererar SCB detaljhandelssiffror och hushållsutlåningen för mars månad. Vi får konjunkturbarometer från EMU, och kanske är den lika stark som den svenska igår. Avslutningsvis får vi estimerat BNP för det första kvartalet.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

D Carnegie (kl 7.00), Ferronordic (kl 7.00), Ica (kl 7.00), Intrum (kl 7.00), Ahlsell (kl 7.30), Boliden (kl 7.45), Recipharm (kl 7.45), Addlife (kl 8.00), Bygghemma (kl 8.00), Corem Property (kl 8.00), Doro (kl 8.00), Electrolux (kl 8.00), Essity (kl 8.00), Feelgood (kl 8.00), Immunovia (kl 8.00), JM (kl 8.00), Micro Systemation (kl 8.00), Mr Green (kl 8.00), Stockwik Förvaltning (kl 8.00), Bilia (kl 8.30), CTT Systems (kl 8.30), Episurf Medical (kl 8.30), Medivir (kl 8.30), Ortivus (kl 8.30), Oscar Properties (kl 8.30), Stora Enso (kl 8.30), Autoliv (kl 12.00), Elanders (kl 12.00), Nobia (kl 14.00)

Makrostatistik

 • Storbritannien: GfK konsumentförtroende april kl 1.01

 • Japan: arbetslöshet mars kl 1.30

 • Japan: KPI Tokyo-området april kl 1.30

 • Japan: detaljhandel mars kl 1.50

 • Japan: industriproduktion (prel) mars kl 1.50

 • Kina: vinster industriföretag mars kl 3.30

 • Frankrike: BNP (prel) 1 kv kl 7.30

 • Tyskland: importpriser mars kl 8.00

 • Frankrike: KPI (prel) april kl 8.45

 • ESV: statsbudgetens månadsutfall kl 9.00

 • Spanien: BNP (prel) 1 kv kl 9.00

 • Spanien: KPI (prel) april kl 9.00

 • Österrike: BNP (prel) 1 kv kl 9.00

 • MI: konjunkturlöner februari kl 9.30

 • SCB: detaljhandel mars kl 9.30

 • SCB: arbetskostnadsindex februari kl 9.30

 • SCB: löner arbetare och tjänstemän privat sektor februari kl 9.30

 • SCB: hushållsutlåning mars kl 9.30

 • Tyskland: arbetslöshet april kl 9.55

 • Storbritannien: BNP (prel) 1 kv kl 10.30

 • EMU: konjunkturbarometer april kl 11.00

 • EMU: indikator företagsklimat april kl 11.00

 • USA: arbetskraftskostnader 1 kv kl 14.30

 • USA: BNP (est) 1 kv kl 14.30

 • Belgien: BNP (prel) 1 kv kl 15.00

 • USA: Michigan-index (def) april kl 16.00

 • Belgien: KPI april

Övrigt

 • Riksbanken: Cecilia Skingsley medverkar i ett panelsamtal om betalmedel och Riksbankens e-kronaprojekt kl 8.00-9.15

 • ECB: prognoser oberoende prognosmakare kl 10.00

 • BOJ: räntebesked

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Sobi stod för torsdagens främsta storbolagsöverraskning att döma av kursreaktionen, SKF och Assa Abloy blev verkstadsvinnare, medan Getinge agerade jumbo och Nokia återhämtade ett inledande kurstapp.

Så kan kvartalets mest rapportintensiva handelsdag, då 69 svenska börsbolag rapporterade mot 49 på onsdagen, sammanfattas. OMXS30 stängde 1,1 procent upp på 1.573, med aktier för nästan 23 miljarder kronor omsatta.

En oväntad ökning av KI:s konjunkturbarometer, främst tack vare optimism i svensk tillverkningsindustri, gav stöd för uppgångarna, liksom en försvagad svensk krona som följde på Riksbankens besked om en räntehöjning i ett senare skede än tidigare prognos.

Även de ledande börserna i Europa steg, om än något mer dämpat. DAX-index med Volkswagen som ledsagare var upp 0,6 procent.

I Stockholm blev det revansch för verkstadsbolagen, och denna gång reagerade inte aktiemarknaden negativt på rapporter som var starkare än väntat: Assa Abloy avancerade med nästan 3 procent efter att nya vd:n Nico Delvaux mer än väl lyckades infria tillväxtförväntningarna.

Därtill målades marknadsförhållandena i ljusa färger under rapportpresentationen, och flera förvärv kan enligt den före detta Atlas Copco-kompressorchefen gå i lås redan i år.

Uppåt var det även för SKF vars rapport var bättre än väntat och andades optimism om en fortsatt positiv pristrend.

”Vi har pratat om det här så länge nu, och nu bevisar vi att det vi har sagt är sant: vi har prishöjningsförmåga och SKF är på bollen”, sade vd Alrik Danielson i på rapportkonferensen.

Aktien steg 2,7 procent.

Wallenbergsfärkollegan Sobi rusade drygt 12 procent efter att omsättningen i kvartalet steg hela 41 procent mot väntade 33 procent, och läkemedelsbolaget höjde årets rörelseresultatprognos med drygt 10 procent. Wallenbergsfärens kanske mest arketypiska kärninnehav Saab tappade dock 4 procent på sin rapport, där rörelseresultatet kom in lägre än väntat.

Medicinteknikbolaget Getinge bommade även det framför allt resultatförväntningarna med sin rapport: en väntad vinst på underliggande rörelsenivå blev i själva verket en förlust. En organisk försäljningsökning på 5 procent hjälpte föga, aktien placerade sig i botten bland OMXS30-bolagen med en nedgång på drygt 6 procent.

Holmen fortsatte ned 8 procent efter onsdagens svaga rapport, som åtföljdes av flera rekommendationssänkningar.

Nokia föll som mest lika mycket initialt på sin rapport, som genomgående svek lågt ställda förväntningar. Under eftermiddagens rapportkonferens lyckades vd Rajeev Suri dock återställa en del av förtroendet och aktien slutade på minus 0,6 procent. Konkurrerande Ericsson tappade 1,6 procent i Stockholm.

På midcaplistan blev Gränges rapportvinnare med plus 14 procent. Fordonsunderleverantören har haft en bra start på 2018 med förbättrat underliggande rörelseresultat trots oförändrade leveransvolymer. Midcapförlorare blev New Wave, som tappade 9 procent efter svaghet i försäljningskanalen Detaljhandel under kvartalet.

Smallcapbolagens rapportvinnare var Beijer Electronic. Aktien rusade 15 procent efter att bolaget redovisat en hög orderingång på 400 miljoner kronor. En större order på nätverksutrustning till affärsområdet Westermo låg bakom.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

 

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.