Home > Morgonrapport: Väntat räntebesked från Fed igår

Morgonrapport: Väntat räntebesked från Fed igår

OMXS30 backade under onsdagen efter ännu en avvaktande dag med handel runt nollan. Index stängde tillslut marginellt ner med -0,19 procent till nivån 1612,54. Gårdagens räntemöte från Fed kom in enligt förväntningarna, det vill säga en oförändrad ränta och alltmer som tyder på en höjning i september. Wall street stängde gårdagen på blandat och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats nedåt. 

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen och övriga Europa backade något under onsdagen efter nya uppgifter kring handelskonflikten mellan USA och Kina framkommit. Index stängde tillslut ner -0,19 procent till nivån 1612,54. Omsättningen under handelsdagen hamnade på 7,4 miljarder kronor.

Vinnare i OMXS30 blev Getinge efter att ha meddelat att man inte väljer att förnya det distributionsavtal man har haft med TS03 sedan 2015. Nyheten togs emot väl av marknaden varpå aktien steg med 3,5 procent.

Sämre under onsdagen gick det för Leo Vegas som presenterade sin kvartalsrapport under morgonen. Medan de definitiva siffrorna var i linje med förväntningarna, underpresterade mobilbettingbolaget gentemot analytiker konsensus gällande spelintäkterna i juli. Aktien rasade nästan -15 procent och drog med sig ett flertal av branschkollegorna i fallet.

Onsdagen innehöll inköpschefsindex från både Sverige och USA där grovt kan sägas att värden under 50 tyder på avmattning och över 50 på ekonomisk tillväxt. Morgonen inledde med Sveriges industri-PMI för juli som ökade rejält från förra månadens 54,2 till 57,4, vilket var klart över väntade 54,8. Främst bidragande i uppgången var delindex för produktion, tätt följt av orderingången och sysselsättningen. Silf/Swedbank kommenterade att utfallet vittnar om en fortsatt expansiv utveckling inom tillverkningsindustrin.

Vidare under gårdagen presenterades ADP:s statistik över den amerikanska sysselsättningen i den privata sektorn. Undersökningen, som ger en svag indikation inför fredagens officiella jobbrapport, uppmätte en ökning med 219 000 personer i juli. Marknadsaktörer väntade att sysselsättningen skulle ha ökat med 185 000 personer.

Onsdagen fortsatte i USA med (ISM) industri-PMI. ISM inköpschefsindex för industrin backade till 58,1 i juli från 60,2 i juni. Utfallet, som fortsatt tyder på en stark ekonomi, var under förväntningarna på 59,5.

Gårdagens makroagenda avslutades med Federal Reserves räntebesked under kvällen. Fed-kommitén lämnade räntan oförändrad på mellan 1,75 och 2,00 procent, precis i enlighet med förväntningarna. I uttalandet höjde kommittén beskrivningen av ekonomiska aktiviteten till ”stark”, från ”solid” i juni, samtidigt som beskrivningen av hushållskonsumtionen höjdes till ”växt starkt” från ”tagit fart”. Sett till det hela indikerade inte centralbanken någon förändring av de ränteplaner som presenterades i juni, vilket innebär att marken fortsatt är krattad för en ny räntehöjning i september, och sannolikt också för ytterligare en höjning senare i år.

Torsdagens makrofokus ligger på Bank of England som lämnar räntebesked efter lunch. Förväntningar inför dagens möte ligger på en räntehöjning med 0,25 procentenheter till 0,75. Enligt Danske Bank är BOE för optimistiska gällande inflationen men samtidigt mer oroade över en överhettning av ekonomin. Vidare tror man att det inte blir några större förändringar gällande tonen och BOE bör upprepa budskapet att höjningar kommer vara gradvisa och begränsade. Commerzbank å andra sidan är kluven till om BOE kommer höja räntan och menar att det finns argument för att centralbanken ska avvakta där man bland annat nämner svagare löneökningar än väntat och osäkerhet kopplad till brexit. Samtidigt har BOE inte gjort något för att dämpa förväntningarna på en höjning, vilket banken ser som ett tecken på att det blir av.

OMXS30 utvecklades återigen sidledes under onsdagen efter ytterligare nyheter kring handelskonflikten präglat investerarnas riskaptit. Sent under tisdagseftermiddagen uppgav medier att USA och Kina för samtal med syfte att återstarta förhandlingar om handelspolitiken. Under natten mellan tisdagen och onsdagen meddelade sedan Bloomberg News att USA kan komma att höja tullarna på importerade varor från Kina. Motsträviga handelsuppdateringar likt dessa, som pågått de senaste månaderna, ser vi fortsätta på kort sikt tills en potentiell lösning i situationen är uppnådd. Rörelserna som dessa framkallar har dock ebbat ut med tiden, men väntas till viss del fortsätta påverka utvecklingen på världens börser ur ett kort tidsperspektiv.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

  • Black Pearl (efter kl 22), NGS

Makrostatistik

  • SCB: fordonsstatistik juli kl 9.30
  • EMU: PPI juni kl 11.00
  • USA: challenger varselstatistik kl 13.30
  • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
  • USA: industriorder juni kl 16.00
  • USA: order varaktiga varor (def) juni kl 16.00

Övrigt

  • BOE: räntebesked kl 13.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen var marginellt ner 0,2 procent vid stängning på onsdagen. Getinge lyfte då marknaden gladdes över bolagets beslut om att inte förnya ett distributionsavtal. Leo Vegas föll tungt efter svaga julisiffror.

Vid stängning var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ner knappt 0,2 procent, till nivån 1.613. Omsättningen var skral och aktier till ett värde om 7,4 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

På kontinenten var Londonbörsen ner 1,1 procent och Frankfurt backade 0,5 och Paris tappade 0,3.

Uppgifter om att USA planerar höja nivån på tullar på importerade varor från Kina till 25 procent från 10 procent spred viss oro på de globala finansmarknaderna. Noterbart från makroscenen var även att Tyskland för första gången kommer hindra kinesiska aktörer från att förvärva ett tyskt bolag.

Medicinteknikbolaget Getinge och TS03 har gemensamt beslutat att inte förnya det distributionsavtal mellan företagen som började 2015.

”Dagens nyhet är positiv då det visar att Getinges process att rensa ut olönsamma produkter och avtal verkligen äger rum. Getinge har ju historiskt haft svårt att göra sig av med produkter, och bara köpt på sig produkter”, skriver en analytiker i en kommentar till Direkt angående Getinges uppgång. Aktien var upp 3,5 procent.

Mobilbettingbolaget Leo Vegas rasade nästan 15 procent. Spelintäkterna i juli på 26,4 miljoner euro var lägre än bolaget, och stora delar av analytikerkåren och aktiemarknaden, hade förväntat sig. De definitiva siffrorna för andra kvartalet var dock i linje med den tidigare omvända vinstvarningen. Leo Vegas räknar också med en marknadsföring i tredje kvartalet på liknande nivå som i det andra kvartalet.

Flera i bettingsektorn drogs med i fallet. Cherry var ned 4,3 procent, Catena Media backade 5,3 procent, Kindred sjönk drygt 1 procent och Netent gick ned 2,4 procent.

Spel- och affiliatebolaget Nordic Leisure backade kraftigt efter att rapporten för det andra kvartalet släppts på onsdagsmorgonen som senare fått analytiker att spå en negativ tillväxt kommande år. Aktien var ner hela 30 procent.

Klädjätten H&M backade 2,6 procent. Den brittiska konkurrenten Next sjönk ett antal procent i London. Bolaget flaggade för att det exceptionellt varma vädret hjälpt försäljningen i andra kvartalet. Troligen har viss försäljning som egentligen skulle ha skett i augusti tidigarelagts, menar Next.

På råvarumarknaden har priset på koppar och zink backat och Boliden var ner 1,4 procent. Inom råvarurelaterat backade SSAB nästan 2 procent.

Spotlightlistade Rhovacs studie avseende säkerhet och immunaktivering i bolagets kliniska fas I/II-studie Rhovac-001 hos patienter med prostatacancer visade positiva resultat. Aktien stärktes 49,4 procent.

Fingerprint Cards var upp 5,2 procent och har därmed stigit med omkring 30 procent sedan halvårsrapporten presenterades. Amerikanska Synaptics, som delvis konkurrerar med Fingerprint Cards, backade 5,2 procent på tisdagen. Synaptics rasade med 14 procent i tisdagens efterhandel på beskedet att Dialog Semiconductor avslutat samtalen om uppköp av Synaptics.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1612.54
3509.23
12737.05
2813.36
25333.82
7707.29
22515.32
27683.05
1.17
10.27
8.81
67.9
72.64
-0.19%
-0.46%
-0.53%
-0.1%
-0.32%
0.46%
-1.01%
-2.32%
-0.07%
0.03%
0.1%
0.35%
0.35%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.