Home > Morgonrapport: I vänteläge inför torsdagens fullspäckade agenda…

Morgonrapport: I vänteläge inför torsdagens fullspäckade agenda…

Tillbaka efter kort uppehåll till följd av nationaldagsfirande, noterar vi att Stockholmsbörsen föll på måndagen. Storbolagsindexet OMXS30 backade -0.53 procent till 1637.9 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till låga 10.4 miljarder kronor, och blev därmed lägre enligt väntat. Medan Sverige höll stängt var det negativa tongångar som dominerade tisdagen, däremot uppvisar ledande terminer svagt positiva tongångar denna morgon, och kanske kan detta vara ett styrketecken som innebär att vi kommer kliva tillbaka över tekniska nyckelnivån vi stängde under på måndagen…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Under måndagens handel fick vi uppleva dominans bland säljare, och lyckades aldrig kliva över motståndet vid 1650 punkter.

Visst fick vi en positiv öppning och dagshögsta på 1649, men en klämdag före nationaldagen, och förväntningar på lägre handelsaktivitet blev det dominans på säljarsidan.

Inför onsdagens handel pekar ledande terminer tidigt denna morgon på svagt positiva tongångar. Asien noteras kring nollan efter nattens handel, och ger därmed ingen tydlig direktion, däremot handlas den amerikanska terminen S&P 500 till svagt plus.

Eftersom handelsaktiviteten var så pass svag under klämdagen, innebär stängningen under stödnivån 1640 punkter på måndagen, inte något signifikant tecken.

Däremot behöver vi se att vi återgår till över 1640 relativt fort, för att inte ifrågasätta det positiva styrketecken som kortfattat uppstod i samband med att vi klev över 1650 i fredags. Risken är annars att vi kortsiktigt kommer återgå tillbaka till ett handelsintervall inom 1630-1640 som vi tidigare fick uppleva.

Morgonrapport: I vänteläge inför torsdagens fullspäckade agenda…

Vi noterar allt högre bottnar senaste veckorna, vilket i sig ytterligare stärker vår tro till vidare uppgång.

Vår tro på fortsatt positiv uppgång är fortfarande även intakt. Däremot har ett par negativa utbrott fått utmana denna.

Inte minst klev vi i slutet av maj under 1630, men kring mitten av månaden fick vi ett allvarligt närmande av 1600 punkter under hög handelsaktivitet.

Köpstyrka har dock klivit tillbaka in i bilden vid dessa fall, och överlag har vi fortfarande dominans från köpare.

Detta kan vi enkelt se bekräftelse på, eftersom även om vi inte lyckats bryta oss vidare norrut för att notera ett nytt årshögsta, har vi under 7 av de senaste 8 veckorna fått en stängning på plus.

Detta bidrar ytterligare till en bibehållen positiv tro, och vi skulle primärt behöva få en stängning under 1630 och därefter 1600 med signifikant styrka för att utmana vår långsiktiga tro.

Inför dagens handel håller vi därmed koll på ett eventuellt utbrott över motståndsnivån 1640 punkter. En återgång och etablering över denna prisnivå, skulle även kunna bidra med positivt momentum vidare norrut för att få se ett utmanande av 1650 inom kort.

Skulle vi däremot smittas av från den negativa utvecklingen som skedde i stora drag runt om i Europa och USA på tisdagen, ja då gäller det att vi inte bryter oss under 1630 med råge, och dominans från säljare med signifikant volym.

Dagens handel innebär samtidigt att vi befinner oss i ett visst vänteläge.

På torsdagen har vi inte bara räntebesked från europeiska centralbanken, men vi har framförallt det brittiska parlamentsvalet. Detta innebär att vi följer nyhetsflödet lite extra denna vecka, till följd av detta.

Från ECB håller vi extra koll på om vi får eventuellt mer hökaktiga signaler, då vi väntas få ett oförändrat räntebesked och QE-program denna gång.

Vi håller extra koll på valutamarknaden, med både euron och brittiska pundet i fokus för att eventuellt få inledande tydliga rörelser som direktion.

Morgonrapport: Snart dags för ett nytt årshögsta…?

När det kommer till det brittiska parlamentsvalet, så stänger inte vallokalerna förrän kl 23 svensk tid, vilket gör att vi inte kommer att få se en avreaktion förrän på fredagen när det kommer till storbolagsindex. Däremot skulle vi få se rörelser på valutamarknaden redan under natten vid eventuellt negativ utfall för Theresa May, som utlöste valet för att stärka sin ställning inför Brexit-förhandlingarna.

Värt att notera är att Brexit-förhandlingarna väntas påbörjas redan den 19 juni.

Inför dagens handel innehar vi tekniska motståndsnivåer som inväntar redan vid 1640, följt av 1650. Vi har därefter kortsiktigt 1654 följt av mer signifikant 1670 punkter. Tekniska stödnivåer inväntar redan vid 1630 följt av sentimentala heltalsnivån 1600 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Måndagens viktigaste börshändelser.

Kinnevik testar motståndsnivå efter uppgång…

Steg inledningsvis över 2 procent på måndagen, efter att DI ger köpstämpel.

Kinneviks aktie steg inledningsvis över 2 procent på måndagsmorgonen.

Bränsle till uppgången står Dagens Industri för, som tycker ”en rejäl substansrabatt jämfört med de flesta andra investmentbolag och intressanta portföljbolag gör Kinnevikaktien köpvärd”.

”När väl den nya vd:n är på plats kan man tänka sig att en del frågetecken börja rätas ut och det kan mycket väl leda till att aktiemarknadens intresse för Kinnevikaktien stegras”, skrev samtidigt DI.

Tidningen tror även att försäljningen av Rocket Internet, kommer att resultera till att aktieutdelningen kommer att landa på 8 kronor även nästa år.

Den inledningsvisa uppgången till 258 kronor, innebär samtidigt att vi bryter oss loss från kortsiktigt motstånd vid 250 kronor, för att nu testa den tunga motståndsnivå vid årshögsta 258 kronor.

Kinnevik testar motståndsnivå efter uppgång… Steg inledningsvis över 2 procent på måndagen, efter att DI ger köpstämpel.

Medicinteknikbolaget RaySearch testar all time high!

Steg inledningsvis över 3 procent på måndagen.

Medicinteknikbolaget RaySearch Laboratories testar all time high på måndagen, efter att bolagets aktie tidigt steg över 3 procent.

Bränsle till uppgången stod Börsveckan för, som satte köpstämpel på aktien.

”Sedan lanseringen av mjukvaruplattformen Raystation har medicinteknikbolaget gått från klarhet till klarhet. Tillväxttakten har varit hög och marginalerna stigande…” kommenterade Börsveckan.

Kanske vi nu kan vara på väg att få en etablering över motståndet vid 254 kronor, efter en tydlig sidledes handel sedan början av februari?

Medicinteknikbolaget RaySearch testar all time high! Steg inledningsvis över...

EnQuest utmanar tung stödnivå efter nedgång…!

Faller i samband med att Brent-oljan kliver tillbaka under 50 dollar.

EnQuest fortsätter vidare söderut på måndagen, och utmanar nu den tekniska stödnivån vid 3.710 kronor. Detta innebär samtidigt att aktien avviker allt mer från vägskälet 200 dagars glidande medelvärde, som noteras vid 4.151 kronor.

Efter en uppgång på över 1 procent inledande minuterna, återgick aktien till en stadig fortsatt nedgång, som nu backat hela -2.26 procent.

Brent-oljan faller på oro gällande överenskommelse inom OPEC, med Qatar i fokus. Efter en inledningsvis uppgång när det framgick att Saudiarabien, Egypten, Bahrain och Förenade Arabemiraten klippt diplomatiska band med Qatar, backade oljan nästan en procent för att åter noteras under 50 dollar.

Nedgången gav vidare negativt bränsle till EnQuest, som nu utmanar teknisk stödnivå vid 3.710 på allvar.

Volymförhållande pekar på en förhöjd sannolikhet, för att vi kan komma att utmana 3.200 framöver, då nuvarande stödnivå som utmanas befinner sig i yttre delen av nedre volymområdet inom 2.600-3.710 kronor…

EnQuest utmanar tung stödnivå efter nedgång...! Faller i samband med att...

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Australien: BNP 1 kv kl 3.30
  • Tyskland: industriorder april kl 8.00
  • SCB: industriproduktion april kl 9.30
  • SCB: industriorder april kl 9.30
  • SCB: tjänsteproduktion april kl 9.30
  • SCB: restaurangindex april kl 9.30
  • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30
  • Kina: valutareserv maj

Övrigt

  • OECD: konjunkturprognos, Economic Outlook kl 11.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Nedgången på Stockholmsbörsen utökades något i måndagseftermiddagens handel. Volvo fanns bland förlorarna, medan Kinnevik lyftes av ett köpråd i Dagens Industri.

Helgstängda grannbörser och ett tunt nyhetsflöde bidrog till en relativt låg omsättning under klämdagen i Sverige, inför tisdagens Nationaldagsfirande.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 backat 0,5 procent till 1.638. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på måttliga 10,4 miljarder kronor. I Europa höll Frankfurtbörsen stängt, men på de övriga ledande börserna syntes också nedgångar.

På den arabiska halvön har det uppstått stora diplomatiska spänningar då Saudiarabien, Bahrain, Förenade Arabemiraten och även Egypten brutit sina förbindelser med Qatar, som anklagas för att destabilisera säkerheten i regionen och stötta terrorism. På Qatarbörsen rasade kurserna rejält på beskedet.

Volvo tappade 1,4 procent efter en svag ACT-siffra. Statistiken, som kom sent på fredagen, visade att den nordamerikanska lastbilsmarknadens orderingång på tunga lastbilar sjönk med omkring 30 procent i maj, jämfört med i april. Flera analytiker beskriver nedgången som överraskande stor.

Även andra verkstadsbolag tappade. Atlas Copco och SKF var ned 1,5 respektive 1,4 procent medan Sandvik föll ännu mer: minus 1,7 procent. Bland storbolagen syntes också en nedåtrekyl på 0,7 procent i Ericsson, efter förra veckans kursrusning sedan Christer Gardells Cevian tagit plats i listan över storägare.

Kinnevik fanns däremot på vinnarlistan. En rejäl substansrabatt jämfört med de flesta andra investmentbolag och intressanta portföljbolag gör Kinnevikaktien köpvärd, menade Dagens Industri. Investmentaktien steg 1 procent.

Sobis affärsområde Partner Products förblir en del av läkemedelsbolaget. Därmed avslutas diskussionerna rörande en potentiell försäljning av affärsområdet, som Sobi i början av februari bekräftade pågick.

”Vår Partner Products-portfölj inom sällsynta sjukdomar är en värdefull plattform för vår verksamhet. Vi har utvärderat en möjlig avyttring av portföljen och dragit slutsatsen att den bör fortsätta som en integrerad del av Sobi”, kommenterade Guido Oelkers, vd för Sobi. Aktien tappade 0,9 procent.

Nordea Markets ser ett värde på mellan 4:60 och 12:70 kronor per aktie i bioteknikbolaget Oasmia. Det framgår av en dagsaktuell så kallad uppdragsanalys från banken, som alltså fått betalt av Oasmia för att göra analysen.

Vid stängning hade Oasmia, som redovisar sitt bokslut på torsdag, stigit 7,7 procent.

Börsveckan innehöll två köprekommendationer: Trelleborg och Raysearch. Medicinteknikaktien klättrade 3,8 procent medan Trelleborg däremot var ned 1 procent.

Terranet, som har bland andra kriminologen Leif GW Persson och Sigmagrundaren Dan Olofsson i ägarlistan, fortsatte att rusa uppåt 38 procent under intensiv handel efter sin First North-debut i förra veckan. Aktien handlades därmed 200 procent över noteringskursen, som var 13 kronor per aktie.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
3554.18
12690.12
7524.95
2429.33
21136.23
6275.06
19982.2
25988.32
1.13
9.77
8.67
48.21
50.07
-0.71%
-1.04%
-0.01%
-0.28%
-0.23%
-0.33%
0.01%
-0.03%
-0.14%
-0.03%
0.09%
0.04%
-0.10%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.