Home > Morgonrapport: Vapenvila i handelskonflikten

Morgonrapport: Vapenvila i handelskonflikten

OMXS30 avslutade veckan kring negativt trots en stark handel under seneftermiddagen i samband med öppningen i USA. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut ned -0,05 procent till nivån 1514,63, vilket tog veckans utveckling till en uppgång om 2,52 procent. USA och Kina lyckades komma överens om en vapenvila under G20-mötet i helgen vilket väntas lyfta marknaderna under inledningen av den nya veckan. Fokus under måndagen ligger på industri-PMI som presenteras på breda fronter. USA stängde fredagen på plus och under natten har även de asiatiska marknaderna över lag handlats i uppåtgående riktning.

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 backade något under avslutningen på en annars stark börsvecka. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning ned -0,05 procent till nivån 1514,63, vilket tog veckans utveckling till positiva 2,52. Uppgången räckte dock inte till att lyfta novembers utveckling till positiv som tillslut hamnade på -1,09 procent. Omsättningen under fredagen hamnade på 20,6 miljarder kronor.

Vinnare i OMXS30 under fredagens handelsdag blev Atlas Copco med en uppgång om 1,6 procent. På motsatt sida av storbolagsindexet återfanns Kinnevik sedan deras innehav Zalando tilldelats en sänkt riktkurs av Kepler Cheuvreux. Det svenska investmentbolaget slutade dagen ned -2,7 procent.

Vid helgens G20-möte i Buenos Aires lyckades USA och Kina komma överens om att stoppa de nya tullarna och inleda förhandlingar för att lösa den utdragna handelskonflikten. Strax efter middagen mellan Donald Trump och Xi Jinping under lördagen levererade Vita huset ett uttalande att Trump lovat ”inte denna gång” höja tullarna från 10 till 25 procent på kinesiska varor för ett värde av 200 miljarder dollar från årsskiftet, i utbyte mot kinesiska köp från USA, vilka ska ämna till att minska handelsobalansen mellan länderna. Vidare är länderna överens om en paus under de nästkommande 90 dagarna för att inleda diskussioner om ett fullständigt handelsavtal. Utfallet räknas infria ett lättnadsrally på världens marknader under inledningen av veckan.

Efter fredagsnattens kinesiska industri-PMI presenterades svensk lönestatistik under morgonen. Timlönerna ökade med 2,5 procent y/y i september. Riksbankens prognos är att timlönerna ska öka 2,6 procent i år, 2,9 procent nästa år och 3,3 procent 2020.

EMU:s KPI för november summerade veckans makrostatistik med en inflationstakt på 2,0 procent i november, vilket var i linje med förväntningarna. Kärninflationen backade samtidigt till 1,0 procent från 1,1 procent där väntat var ett oförändrat utfall.

Måndagens PMI-fokuserade agenda inleds i Sverige. En tumregel vid inköpschefsindex är att värden över 50 tyder på ekonomisk tillväxt medan värden under 50 tyder på inbromsning. Den senaste tiden har barometerdata visat en mer positiv bild för industrin än utfallsdata. Det svenska inköpschefsindexet för industrin väntas i november ha backat för andra månaden i rad till 54,8.

I USA backade ISM industri-PMI under oktober från 59,8 till 57,7, vilket var under förväntningarna på 59,0. I november spår analytiker att ISM har ökat något till 58,0. Nordea tror å andra sidan att index vänder ned kraftigt mot 52,5-55 som en eftersläpande konsekvens av stramare finansiella förhållanden.

Fortsatt under veckan bjuder onsdagen på amerikanska ADP-sysselsättning och tjänste-PMI. Vidare presenterar Tyskland och USA industriorder under torsdagen innan veckan avslutas med tysk industriproduktion och USA:s officiella sysselsättningsrapport under fredagen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: industri-PMI (def) november kl 1.30
 • Kina: Caixin industri-PMI november kl 2.45
 • Indien: industri-PMI november kl 6.00
 • Ryssland: industri-PMI november kl 7.00
 • Silf/Swedbank: industri-PMI november kl 8.30
 • Norge: industri-PMI november kl 9.00
 • Spanien: industri-PMI november kl 9.15
 • Italien: industri-PMI november kl 9.45
 • Frankrike: industri-PMI (def) november kl 9.50
 • Tyskland: industri-PMI (def) november kl 9.55
 • EMU: industri-PMI (def) november kl 10.00
 • Storbritannien: industri-PMI november kl 10.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • Danmark: industri-PMI november kl 11.00
 • Brasilien: industri-PMI november kl 13.00
 • USA: Markit industri-PMI (def) november kl 15.45
 • USA: ISM industri-PMI november kl 16.00

Övrigt

 • EMU: eurogruppsmöte kl 15.00
 • Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
 • ECB: obligationsköp ca kl 15.45

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen spenderade större delen av fredagen på minus, men när USA-börserna öppnade med gott humör på eftermiddagen tog Stockholmsbörsen rygg och stängde till slut marginellt ned. Fredagen bjöd på få stora nyheter och marknaden fokuserade nu närmast på utvecklingen i det kommande mötet mellan USA och Kina på helgens G20-möte.

Vid stängning var OMXS30 marginellt lägre på nivån 1.515. Aktier till ett värde av 20,6 miljarder kronor bytte händer.

Inom OMXS30-indexet noterade flera tillverkningsföretag uppgångar. Atlas Copco och Investor knep toppositionerna med uppgångar på 1,5 respektive 1,3 procent. Men även SKF, Alfa Laval och SCA avancerade cirka 1 procent.

Banksektorn presenterade, i likhet med flera sektorkollegor på kontinenten, sämre än index. Nordea sjönk mest med en nedgång på en dryg procent.

Kepler Cheuvreux sänktr riktkursen för Zalando, vilket utgör största innehav för Kinnevik, från 40 euro till 27 euro. Zalando-aktien handlades för 27:50 euro under fredagen på den tyska börsen. Kinnevik var med en nedgång på 2,7 procent sämsta aktie inom OMXS30.

Utanför storbolagen stod ett antal läkemedelsbolag i händelsernas centrum, där Karolinska Development steg drygt 13 procent efter att bolaget meddelat att ett investerarkonsortium investerar 512 miljoner kronor i Aprea Therapeutics.

Investeringen innebär en ökning av Karolinska Developments bokförda värde för innehavet i Aprea och har en positiv resultateffekt med cirka 60 miljoner kronor.

Specialistläkemedelsbolaget Orexo steg över 7 procent. Amerikansk domstol för överklagande har avvisat Actavis begäran om omprövning av giltigheten av Zubsolvs USA-patent.

Medicinteknikbolaget S2Medical som premiärhandlades på Nasdaq First North på onsdagen byggde vidare på den flygande starten med en uppgång på hela 37,9 procent till 32 kronor. Jämfört med teckningskursen på 14:50 kronor slutade premiärveckan med mer än en dubblering av kursen.

Bioteknikbolaget Oncology Ventures som säkrat finansiering med en Londonbaserad fond på upp mot 300 miljoner kronor backade dock 10 procent.

Vinnare på fredagen med bred marginal blev dock mobiltillbehörsbolaget Strax som rusade 58 procent. Detta efter att bolaget meddelat att varumärket Gear4 sålts för upp till 44 miljoner euro motsvarande omkring 455 miljoner kronor. Bolaget kommer även att kalla till en extra bolagsstämma för att besluta om en utskiftning till aktieägarna om minst 1 krona per aktie.

Även I-Tech, som säljer en färgtillsats som motverkar påväxt av havstulpaner på fartyg, belönades med en uppgång på mer än 15 procent efter att bolaget fått en order på 36 miljoner kronor för leverans under 2019.

”Det finns anledning att tro att vi har ett väldigt intressant 2019 framför oss”, sa bolagets vd Philip Chaabane till Nyhetsbyrån Direkt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto