Home > Morgonrapport: Världens börser lyfte under fredagen

Morgonrapport: Världens börser lyfte under fredagen

Världens börser rusade i samlad kraft under fredagen efter att ett positivt nyhetsflöde ökat riskaptiten bland investerare. Uppgången i det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut på hela 3,00 procent till nivån 1435,29, vilket tog årets första handelsvecka till positiva 1,88 procent. Måndagens makrofokus ligger på Tysklands industriorder och amerikanska tjänste-PMI. Wall Street stängde fredagen kraftigt uppåt och under natten har de asiatiska marknaderna över lag inlett veckan i samma riktning.

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Världens börser tog ett rejält kliv uppåt under fredagen med bränsle av ett flertal drivande faktorer. Tack vare ett inplanerat handelsmöte mellan USA och Kina, en urstark jobbrapport och marknadsinriktade kommentarer av Powell noterades OMXS30 vid stängning upp hela 3,00 procent till nivån 1435,29, vilket vände veckans utveckling till positiv och upp 1,88 procent. Omsättningen under fredagen hamnade på 13,6 miljarder kronor.

Kina bekräftade på fredagen att de laddade handelssamtalen med USA kommer att hållas på vice ministernivå och inledas i början av den här veckan i Peking.

Samtidigt fortsatte stormen kring Trump och budgeten där den amerikanske presidenten, under fredagskvällen, meddelade att han vid mötet med kongressledamöter uttryckt att nedstängningen av viss federal verksamhet kan komma att gälla i flera år om Demokraterna vägrar att tillföra mer pengar för att finansiera muren mot Mexiko. Trots att man inte nått en överenskommelse beskrev Trump samtalen som ”mycket produktiva”.

I ett storbolagsindex där samtliga bolag stängde på plus ökade råvaru- och industrisektorn mest. Boliden, Atlas Copco, Sandvik och SSAB avslutade alla upp mellan 5,0 och 6,2 procent.

På de stora marknaderna ute i Europa ökade tyska DAX 3,4, franska CAC40 2,7 procent och brittiska FTSE100 2,1 procent.

De amerikanska indexen och särskilt Apple som slaktades under torsdagen tog revansch under veckans sista handelsdag. Dow Jones lyfte 3,3 procent, S&P500 3,4  procent och Nasdaq 4,3 procent. Apple avslutade upp cirka 4 procent och övriga FAANG-bolagen steg mellan 5 och 10 procent.

Fredagens amerikanska jobbrapport överträffade förväntningarna med råge och bidrog till att stärka det redan positiva momentumet under dagen. Sysselsättningsökningen i december uppgick till 312 000 mot väntade 177 000 personer. Arbetslösheten steg till 3,9 procent från förra månadens och prognostiserade 3,7 procent. Avslutningsvis ökade även lönerna med 3,2 procent i årstakt, mot väntade 3,0 procent. Jobbrapporten lugnade därmed en marknad som tidigare chockats av torsdagens svaga industri-PMI från USA. ”De väldigt starka siffrorna bör lugna marknaden en aning. Även om industrin ser ut att gå mot mycket lägre tillväxtmomentum kommer den viktiga tjänstesektorn lyftas på kort sikt av att löner växer i snabbare takt”, skrev Nordeas chefsanalytiker Anders Svendsen i en kommentar.

Avslutningsvis meddelade Jerome Powell under fredagseftermiddagen precis vad marknaden önskat att höra. Fed-chefen betonade att centralbanken inte har någon förutbestämd policybana, utan de är alltid redo att ändra policy för att uppnå målen. Vidare uttryckte Powell att de lyssnar noga på marknadens budskap och att de kommer att ta detta i beaktande vid policybesluten framöver. Angående ekonomin, sade Fed-chefen att data pekar mot expansion under 2019, samtidigt som marknaden ser alltmer nedåtrisker.

Måndagens makroagenda inleds i Tyskland med industriorder för november månad. Orderingången i den tyska industrin visade på svaghet under 2018, vilket till stor del kan förklaras av problem i bilindustrin med att implementera det nya direktivet för att testa avgasutsläpp. Orderingången steg senast i oktober med 0,3 procent men väntas vända nedåt i november till -0,2 procent m/m.

Fortsättningsvis under dagen presenteras amerikanska ISM tjänste-PMI. I decembers inköpschefsindex för tjänstesektorn väntas en mindre nedgång till 59,1 från 60,7.

Veckans makroagenda fortsätter under tisdagen med tysk industriproduktion, EMU:s konjunkturbarometer och USA:s handelsbalans. Onsdagen bjuder på protokollen från Riksbankens och Feds senaste policymöte. Vidare under torsdagen presenteras svenskt produktionsvärdesindex och protokollet från ECB:s senaste möte innan amerikanska inflationssiffror avslutar veckan under fredagen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik:

  • Japan: Nikkei tjänste-PMI december kl 1.30
  • Tyskland: industriorder november kl 8.00
  • Tyskland: detaljhandel november kl 8.00
  • EMU: Sentix investerarförtroende januari kl 10.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • EMU: detaljhandel november kl 11.00
  • USA: industriorder (def) november kl 16.00
  • USA: ISM tjänste-PMI december kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Optimism spreds på världens börser under fredagen efter att flera positiva pusselbitar fallit på plats. En urstark amerikansk jobbrapport triggade igång ett rally på börserna i Europa och USA. I tillägg fanns redan hopp om ett positiv möte i början av nästa vecka på plats mellan USA och Kina för att få ett slut på handelskonflikten. Som grädde på moset lovade Federal Reserve genom Fed-chefen Jerome Powell att lyssna noga på marknadens budskap framöver och ta detta i beaktande vid policybesluten framöver.

I Stockholm tog råvarubolagen och industribolagen tag i takpinnen och steg kraftigt. Basmetallpriser som koppar och zink steg liksom oljepriset i spåren av minskad oro för den globala tillväxten.

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 3,0 procent till 1.435. Aktier för 13,6 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Bland OMXS30-bolagen rekylerade gruvbolaget Boliden med över 6 procent. Boliden hade ett motigt 2018 efter att handelskonflikten mellan USA och Kina eskalerade.

Även stålproducenten SSAB placerade sig högt bland vinnarna med en uppgång på 5,0 procent.

Bland industribolagen sågs kraftiga uppgångar för Atlas Copco och Sandvik som steg med 6,1 respektive 5,6 procent.

Det var gröna pilar på samtliga OMXS30 aktier men där det gick trögt för Essity och Telia som steg med 0,5 procent i den allmänna börsyran.

Veckan har med några få undantag annars varit nyhetsfattig. Lastbilstillverkaren Volvo, kom dock med en större nyhet vilket gav visst eko. Bolaget har reserverat 7 miljarder kronor för de komponentproblem som bolaget tidigare gått ut med. Reserveringen kommer göras i det fjärde kvartalet 2018.

Det rådde delade meningar kring beloppet bland analyshusen men summan av detta resulterade i positiv syn och en uppgång i aktien med 4,4 procent.

Ett stigande oljepris där Brent steg med närmare 3 procent till 57 dollar per fat, fick fart på de oljerelaterade aktierna. Lundin Petroleum steg med 5,3 procent. Lägre amerikanska oljelager och att Opec sänkt sin produktion under december gav stöd. Även Ipco och Enquest, som båda är oljeproducenter, steg med 8 respektive 5 procent.

Uppåt var det även för börsens båda hotellaktier. Scandic Hotels, som fått höjd rekommendation till köp av SEB Equities, ökade nära 11 procent.

Radisson Hospitality har fått höjt bud till 42:50 kronor av ett konsortium lett av Jinjiang International. Tidigare låg budet på 40 kronor. Aktien steg 4,6 procent till 42:40 kronor.

Fortsatt uppåt var det för det finska gruvbolaget Endomines som gått starkt även tidigare i veckan. Aktien har gått upp med över 40 procent. Under fredagen steg akten med 15 procent. Bolaget har fått fart efter ett stigande guldpris på senare tid.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto