Home > Morgonrapport: Veckan avslutade på plus, Asien inleder dagen med blandat humör.

Morgonrapport: Veckan avslutade på plus, Asien inleder dagen med blandat humör.

Stockholmsbörsen lyfte på fredagen kraftigt inledningsvis redan vid öppning i linje med Europabörserna, och storbolagsindexet OMXS30 avslutade på +1.58% till 1343 punkter. Aktier till ett värde av 12.8 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen och vinnaren blev Swedish Orphan Biovitrum med +7.84%, och förloraren blev Electrolux med -1.65%. Tyska Frankfurt DAX stängde på +1.23% tillsammans med Euro Stoxx 50 på +1.47%.

USA avslutade sin vecka under fredagen på plus efter oron kring räntehöjning lagt sig något, och storbolagsindexen lyfte där S&P 500 stängde på +0.60%, Dow Jones Industrial Average slutade på +0.38%, samt tekniktunga Nasdaq Composite till +1.21%.

Oljan fortsatte pressas något på fredagen och ligger nu åter under 49 dollar men volatiliteten har tydligt minskat med nattens handel i Asien och nu på morgonsidan noteras WTI till 48.13 dollar, samt Brent till 48.52 dollar.

Asien har levererat blandat humör där Japan ligger på minus efter handelsbalansen avvek tydligt och exporten minskade kraftigt med 10.1 procent under april. Nu på morgonsidan handlas Hang Seng index till +0.34% samt Japanska Nikkei till -0.42%.

Dagens fokus blir preliminära EMU PMI, samt preliminärt Markit industri-PMI från USA.

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning strax under nollan med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsens stängde för andra veckan i rad på plus och lyfte som en raket direkt under inledningsvis handel på fredagen. Vi upplever tydligt växlande humör och trots att vi avslutade veckan på plus vilket även innebär att vi ligger grönt andra veckan i rad så har vi alltså inte fått någon kraft i uppgången, vars nedgång upplevdes mer betydande. Vi gick föregående vecka ut med att vi spår att innevarande vecka kan bjuda på negativitet och alltså ge åtminstone en kortsiktig nedgång och behöver bjuda på kraftigt ökat sentiment för att bevisa annorlunda. Vi har även haft en tydlig balansgång kring 1330 punkter och fredagen innebar att vi åter klev över vattenytan och noteras ovanför denna känsliga nivå. Med en indikation på svagt negativ öppning finns det en möjlighet att dagen bjuder på utbrott på nedsidan under 1330 punkter, som sedan kan öppna dörren för en vidare nedgång under den sentimentalt känsliga nivån 1300 punkter. Skulle dock köparna kliva in i spelet finns det god chans att rida upp mot 1380 för att sedan utnyttja ett rekyl läge. Även senare under veckan kan G7 mötet som hålls i Japan bjuda på överraskningar så det gäller att treva försiktigt bland minorna.

OMXS30 (veckodiagram)

 

USA visade stort fokus från onsdagens Fed protokoll, som bidrog till ökad oro gällande en kommande räntehöjning redan i Juni. Fredagen sågs vända till något positivt och frågan är om det bara var en paus för nedgången eller om oron faktiskt avmattats och nu kan tas emot något mer positivt. Med föregående veckas uppgång där veckan även slutade på plus som helhet innebär det att vi bröt tre veckors nedgång för S&P 500, däremot fortsatte Dow Jones noteras ned fjärde veckan i rad. Vi fortsätter ha vårt tydliga motstånd kring 2100 punkter, och vi balanseras runt en mittpunkt i vårt intervall 2100 – 2000 punkter, men noterar allt lägre bottnar vilket bidrar till en viss pessimism och ger snarare ytterligare bränsle för att vi kan få uppleva ett utbrott under 2000 punkter innevarande vecka som spås bli något mer negativ.

S&P 500 (dagsdiagram)

Grekland har hamnat lite i skymundan sista tiden trots att oron egentligen består med tung skuldbördan och betalningssvårigheter. Rent tekniskt indikerade vi på fredagen på Twitter att vi hamnat i en intressant situation och frågan är om vi fundamentalt kan få någon trevlig överraskning för att bidra till det positiva sentiment som uppstått. Vi har haft en dyster nedgång som varat i hela 8 år, som nu eventuellt kan ha vänt med en stundande fortsatt uppgång. VI inledde innevarande året genom att släppa in köparna i spelet och frågan är nu om vi långsiktigt fått ett köpläge i Grekland.. Nedgången som vi upplevt uppgår till hela 92 procent och tes klart intressant efter vi inledningsvis under april bröt 100 dagars glidande medelvärde, men även under maj månad gav ett genombrott av vårt långsiktigt 200 dagars glidande medelvärde.

Grekland

Dagens fokus i makroagendan blir kl 10:00 då vi får preliminära siffror från EMU PMI, där industri-PMI väntas öka från 51.7 till 51.9 samt tjänste-PMI väntas öka från 53.0 till 53.2. Under eftermiddagen levereras amerikansk Markit industri-PMI där preliminära siffrorna väntas stiga från 50.8 till 51.0.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

– Melker Schörling (kl 8.00), Consilium (kl 13.00)

Makrostatistik

– Japan: handelsbalans april kl 1.50

– Frankrike: PMI (prel) maj kl 9.00

– SCB: sparbarometern 1 kv kl 9.30

– Tyskland: PMI (prel) maj kl 9.30

– EMU: PMI (prel) maj kl 10.00

– AF: veckostatistik kl 10.45

– USA: Markit industri-PMI (prel) maj kl 15.45

– EMU: konsumentförtroende (prel) maj kl 16.00

Detta händer idag

kl 10.00: EMU: PMI (prel) maj

Såväl franska som tyska industri-PMI väntas ha förbättrats något. Industri-PMI för hela EMU antas ha stigit till 51,9 från 51,7. Tjänste-PMI antas ha stigit lika mycket, vilket skulle dra upp totala PMI (composite) till 53,2 från 53,0.

Commerzbank noterar att såväl tyska PMI som IFO-index har rört sig inom ett relativt snävt intervall sedan början av 2015 vilket talar emot en bestående acceleration i tillväxten, och denna bild väntas inte ändras med veckans data.

EMU-BNP ökade med solida 0,5% q/q första kvartalet, men det berodde till stor del på kalendereffekter och en mild vinter, och den ”underliggande” tillväxten var snarare cirka 0,3%. PMI har också stabiliserats mot den nedre delen av intervallet sedan 2015.

”Miljön för euroområdets ekonomi har till och med försämrats på sistone: den globala aktiviteten förblir trög och den starkare euron hämmar konkurrenskraften hos företagen. Inte heller kommer problemen inom euroområdet att försvinna över natten, det vill säga höga skuldnivåer och korrektionen på fastighetsmarknaden i fler länder”, skriver Commerzbank.

kl 15.45: USA: Markit industri-PMI (prel) maj

Inte lika tung indikator som ISM:s nationella inköpschefsindex, men kommer före denna. Markits PMI för industrin väntas ha nu ha stigit till 51,0 från 50,8.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på en risktillvänd fredag, efter en vecka med obrutet varannandagsmönster. Cykliskt tog täten med stöd av stigande råvarupriser, men Volvo tyngdes av en vinstvarning från Daimlers lastbildivision på torsdagskvällen och gick sämre än index. Sobi rusade mot slutet av dagen efter uppgifter om pågående buddiskussioner.

Storbolagsindex OMXS30 stängde upp 1,6 procent till 1.342,7, efter att en stigande New York-börs bidrog till en förstärkning av fredagens tidigare uppgångar. Veckofacit blev därmed plus 1,5 procent. Aktier för 12,8 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen under fredagen, med Volvo som mest omsatta aktie.

”Börsen är väldigt slagig nu. I dag är det positiva tongångar, men det kan lätt bytas till något negativt på måndag. Det är svårt med alternativ till aktier i och med ränteläget – och världen växer med bolag som går bra, så rädslan för aktier är svårförståelig”, sade Mattias Eriksson, oberoende aktieanalytiker som tills nyligen var aktiestrateg på Nordea, till Direkt.

Från makrohåll kom signaler om ett förbättrat orderläge i den brittiska industrin under maj, och producentpriser som steg något i Tyskland under april. Marknaden låg i visst vänteläge inför en presskonferens på lördag morgon om ett två dagar långt G7-finansministermöte i Japan.

Råvarupriserna utgjorde i början av fredagen ett stöd, men mattades av under dagens lopp. Bland råvaruaktierna steg Lundin Mining 3,9 procent och Boliden 2,0 procent. Cykliska SKF, Sandvik och Atlas Copco låg vid sidan av Fingerprint i toppen av OMXS30 med kursavancemang runt 2,5-3 procent.

Sobi sägs enligt Financial Times ha fått indikativa bud från flera läkemedelsbolag, värda 160-190 kronor per aktie. Buden ska ha fått kalla handen av huvudägaren Investor och löpt ut kring månadsskiftet april-maj, men förhandlingar sägs fortsätta och väntas leda till ett utlåtande från Sobi och därpå en formell auktion, enligt tidningens källor. Sobi-aktien rusade när uppgifterna nådde marknaden i slutet av dagen, och stängde 7,8 procent upp på kursen 115:50 kronor.

Daimler uppgav på torsdagskvällen att rörelseresultatet från bolagets lastbilsdivision väntas bli ”väsentligt lägre” under 2016 än under det starka 2015. Vinstvarningen var kanske inte en fullständig överraskning, men bolagets kommentarer om pristryck på den europeiska marknaden var oväntade, menar analytiker.

I spåren av Daimlers besked pressades Volvos B-aktie i det för övrigt riskvänliga klimatet, men stängde på plus 0,5 procent.

”Marknadsutsikter är alltid intressant, men Volvocaset bygger mycket på ledningens förmåga att förbättra lönsamheten”, kommenterade Mattias Eriksson, och såg uppgången som, givet Daimlervarningen, ett styrketecken.

Oljeprospekteringsbolaget Shamaran gick mot strömmen genom att sjunka nästan 15 procent. Produktionsstart från det kurdiska Atrush-fältet, där Shamaran är delägare, har försenats ytterligare en gång framgick av Shamarans kvartalsrapport.

Kursraketen Starbreeze aviserade ett samarbete med Imax och handlades upp ytterligare 11 procent på First North.

Opus steg drygt 4 procent justerat för avskild utdelning. Arcam steg ungefär lika mycket efter torsdagens besked om nyinvestering i en kanadensisk fabrik.

Storytel steg 12 procent på Aktietorget efter att ha meddelat ett förvärv av en dansk bokstreamningstjänst i Danmark.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,342.68
2,962.16
9,916.02
6,156.32
2,052.32
17,500.94
4,769.56
16,666.15
19,920.58
1.12
9.34
8.32
48.13
48.52
1.58%
1.47%
1.23%
1.70%
0.60%
0.38%
1.21%
-0.42%
0.34%
0.00%
-0.34%
-0.46%
-0.58%
-0.41%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.