Home > Morgonrapport: Veckan förväntas inleda med nya krafttag…

Morgonrapport: Veckan förväntas inleda med nya krafttag…

Fredagens handel på Stockholmsbörsen slutade i negativt territorium. Storbolagsindexet OMXS30 backade -0.36% till 1571 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 17.5 miljarder kronor, och fredagens vinnare blev Latour med en uppgång på +2.04%, medans Ratos B föll -6.58% och blev därmed dagens förlorare bland storbolagen. NGM-börsen omsatte drygt 280 miljoner kronor, och Glycorex Transplantation B steg +12.63%, samt MVV Holding backade -9.83%. Amerikanska börserna stängde i positivt territorium på fredagen, och efter nattens handel i Asien där Nikkei 225, Hang Seng samt oljan visar positiva tongångar pekar terminsmarknaden på en positiv öppning med ett par timmar kvar tills svenska handeln öppnar.

Dagens fokus:

 • EMU: eurogruppsmöte kl 15.00
 • USA: helgstängt, Presidents Day

Ledande svenska terminer indikerar positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Fredagens handel på Stockholmsbörsen tog mycket riktigt en andhämtning i vår positiva trend, och storbolagsindexet OMXS30 lämnade ett kortsiktigt överköpt scenario, vilket öppnar upp för vidare uppgång efter en stängning på 1571 punkter.

Terminsmarknaden pekar denna morgon på en positiv inledning av den nya handelsveckan.

Mitt i sportlovsveckorna runt om i Sverige fortsätter handeln att uppvisa hög volym, som på fredagen noterade en omsättning på Stockholmsbörsen på 17.5 miljarder.

Trots en hög omsättning under en mindre nedgångsdag bröt vi inte några signifikanta stödnivåer, vilket i sig innebär att det spelar mindre roll att volymen var något högre.

Morgonrapport: Veckan förväntas inleda med nya krafttag...

Tongångarna är tydliga denna måndagsmorgon, ledande terminer pekar på en inledningsvis öppning runt 1580 punkter, och positiviteten tilltar allt eftersom vi kommer närmare dagens börsöppning.

Detta innebär att vi förväntas uppleva nya krafttag denna måndag, och inleda veckan med att eventuellt dessutom kunna etablera oss över 1580 punkter.

Lyckas storbolagsindexet OMXS30 etablera sig över 1580 punkter redan under dagen, alternativt på tisdagen, ja då stärks tron betydande för att vi skall utmana 1600 punkter redan denna vecka.

Därmed ser det ut som att vi mycket riktigt kan komma att få uppleva en etablering över 1580 punkter redan inledningsvis av veckan, i linje med vad vi skrev redan på fredagsmorgonen.

Att vi lämnat ett kortsiktigt överköpt scenario öppnar även upp för utrymme av vidare uppgång, vilket var något vi väntade på vilket även var en av anledningarna till att vi såg en andhämtning på gång innan blickarna vänds mot 1600 punkter.

I slutet av föregående vecka höjde vi även prognosen i vårt veckobrev på Tradingportalen.

På sikt ser vi nu 1650 punkter inom räckhåll, då positiviteten tilltagit betydligt senaste tiden.

Vi noterar en tydlig underliggande köpstyrka i rådande handel, och en vilja att kliva allt vidare norrut, ändock sakta men säkert.

Inför dagens handel innehar vi därmed motstånd vid 1580 följt av 1600 punkter, samt därefter 1650 punkter.

Kortsiktigt finner vi stöd vid 1574 och 1568 punkter som uppvisade stort intresse på fredagen, därefter finner vi mer signifikanta stöd vid 1560 och 1540 punkter.

Makroagendan på måndagen inleder veckan väldigt lugnt.

Dagen innehar eurogruppsmöte och diskussionerna fortsätter om kommande utbetalning av stödlån till Grekland.

Det rör dels att landet kortsiktigt ska ha uppfyllt villkoren, men också om synen på om skulderna kan göras uthålliga på lång sikt. Här råder fortsatt oenighet mellan euroländerna, Grekland och IMF, som ännu inte velat gå med i det senaste programmet. Det har i sin tur varit ett krav från Tyskland och andra länder för fortsatta utbetalningar.

Större låneförfall sker först i juli, men å andra sidan stundar snart viktiga val och många politiker vill säkert ha bort Greklandsfrågan från agendan och inte hamna i en diskussion om nya räddningsaktioner/eftergifter.

”Grekland kommer att ligga högt på agendan på måndagen då eurogruppen återigen kommer att diskutera huruvida implementeringen av programmet uppfyller villkoren och hur de ska reagera på kraven på skuldlättnader från IMF. Vi förväntar oss inga konkreta nyheter då besluten troligen skjuts framåt”, skriver Nordea.

På onsdag får vi dock lite mer intressanta besked då vi får en av veckans huvudpunkter när protokoll från FOMC möte den 31 januari presenteras, vilket väntas ge lite fler klara besked om vad förväntningarna kan komma att vara framöver.

Unilever rusar på fusionsförslag från Kraft Heinz.

Unilever sägs själva avvisat förslaget, men Kraft Heinz sägs ändå vilja komma att försöka få till en affär.

Kraftig rörelse uppenbaras i Unilever på fredagen, efter att Kraft Heinz bekräftar fusionsförslag. Trots att Unilever själva säga vara ointresserade, har Kraft Heinz uttalat sig om att man ändå kommer att försöka få till en affär, även om inga framtida löften på sockrade bud uppgivits.

Enligt Financial Times är budet värt 112 miljarder pund.

Unilever rusade drygt 14 procent på nyheten och handelsstoppades i London vid ett nytt all time high. I Amsterdam handlas aktien vid 13:45 till 43.095 euro, och samtidigt tolkar marknaden dagens nyhet som att Kraft Heinz nu backar undan från sina eventuella tankegångar på Mondelēz International, som även föll kraftigt på nyheten i den amerikanska förhandeln.

Unilever rusar på fusionsförslag från Kraft Heinz. Unilever sägs själva avvisat förslaget, men Kraft Heinz sägs ändå vilja komma att...

Oriflame målar upp en positiv bild efter återhämtning.

Kosmetikabolaget visar styrka i och med att aktien återhämtat den kraftiga nedgången samt klivit över 332 kronor.

Efter den tidigare kraftiga nedgång under senhösten på rapportbesvikelse har Oriflame börjat ta tillbaka mark, ändock i två större omgångar. I slutet av veckan har bolagets aktie fullkomligt exploderat, vilket innebär att den stora nedgången i slutet av 2016 nu är helt återhämtad, en nedgång på över 30 procent och ytterligare bränsle kom på fredagen när både Danske Bank och Nordea höjde riktkursen.

Danske Bank höjde från 315 till hela 430 kronor, medan Nordea höjde till 360 från tidigare 320 kronor, båda upprepade rekommendationen köp.

På torsdagen höll bolaget kapitalmarknadsdag samt lämnade rapport, vilket gav bränsle till uppgången i veckan, och bland annat framgick det under dagen att Oriflames ambition är att infria sitt långsiktiga rörelsemarginalmål på runt 15 procent under 2020, som under 2016 uppgick till 9.5 procent. ”När vi 2017 når en viktig milstolpe och firar 50 år är vi starkare än någonsin tidigare, utrustade med ett underliggande momentum, en stark finansiell ställning och en geografisk spridning som möjliggör långsiktig lönsam tillväxt. Vi kommer fortsätta att leverera på vår tillväxtstrategi och vässa vårt erbjudande och förbättra vår effektivitet – redo att möta en ständigt föränderlig värld under de kommande 50 åren”, sade bolagets vd och koncernchef Magnus Brännström.

Oriflame målar upp en positiv bild efter återhämtning. Kosmetikabolaget visar styrka i och med att aktien återhämtat den kraftiga...

Ratos en av fredagens tidiga förlorare.

Aktien föll inledningsvis över 10 procent på fredagen efter rapport.

Investmentbolaget Ratos redovisade på fredagen ett resultat efter skatt på 1.270 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

Styrelsen föreslår en utdelning om 2:00 kronor för helåret 2016, väntat var 2:50 kronor, vilket i sin tur är en sänkning från tidigare 3:25 kronor per aktie.

I rapporten framgick det även att det operativa ebita-resultat försvagats med -2 procent, justerat för Ratos ägarandel.

”Utvecklingen i bolagsportföljen som helhet når inte upp till våra ambitioner, och vi intensifierar arbetet tillsammans med våra bolag och deras företagsledningar och styrelser för att vända detta. I tillägg så gör vi en översyn av Ratos strategi” samt vidare framgick det att ”utdelningspolicyn säger att utdelningen ska reflektera resultatet i Ratos, och på helåret gör vi ett negativt resultat” skrev bolagets vd Magnus Agervald i rapporten som även tillträdde i bolaget den 14 november.

Ratos en av fredagens tidiga förlorare. Aktien föll inledningsvis över 10 procent...

Swedish Match backar på rapport.

Rapportbesvikelse fick bolagets aktie att backa -2.65 procent inledningsvis på fredagsmorgonen.

Snustillverkaren Swedish Match redovisade på fredagen ett rörelseresultat på 954 miljoner kronor, tydligt under väntade 992 miljoner kronor enligt en sammanställning av SME Direkt.

Nettoomsättningen visade sig dock uppgå till strax över förväntningarna med 3.957 miljoner kronor, väntat var 3.942 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning på 8:50 kronor per aktie, under väntade 8:61 kronor, och i fredagens rapport framgick det även att bolaget förväntar sig en fortsatt hård konkurrens i marknaden.

”Vi förväntar oss att konkurrensen på den skandinaviska snusmarknaden kommer att vara fortsatt intensiv under 2017”, skrev bolaget.

Swedish Match backar på rapport. – Rapportbesvikelse fick bolagets aktie att backa -2.65 procent inledningsvis på fredagsmorgonen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Poolia (kl 7.00), Edgeware (kl 7.30), Episurf Medical (kl 8.30), Ngex

Makrostatistik

 • Japan: handelsbalans januari kl 0.50
 • Storbritannien: Rightmove huspriser februari kl 1.01
 • Finland: KPI januari kl 8.00
 • Tyskland: PPI januari kl 8.00
 • SCB: investeringsfonder 4kv kl 9.30
 • AF: veckodata kl 10.45
 • Storbritannien: CBI industriordertrend februari kl 12.00
 • EMU: snabbindex hushållens förtroende februari kl 16.00

Övrigt

 • EMU: eurogruppsmöte kl 15.00
 • USA-börserna stängda för Presidents Day

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen rörde sig försiktigt nedåt på fredagen. För veckan som helhet var däremot utvecklingen positiv. Fingerprint Cards var en förlorare efter en insynsförsäljning av bolagets forskningschef.

Vid stängning var OMXS30-index ned 0,4 procent till 1.570,6. Aktier för 17,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Fingerprint var mest omsatta aktie efter att forskningschefen Pontus Jägemalm valt att sälja nästan en tredjedel av sitt omfattande innehav i tisdags, något han rapporterade efter torsdagens börsstängning.

Analytikernas snittförväntningar på bolagets resultat har sänkts väsentligt för det första kvartalet 2017, visar SME Direkts senaste prognossammanställning.

Marknaden gjorde tummen ned, och aktien föll 6 procent.

Swedish Match redovisade ett rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2016 som inte nådde upp till snittförväntningarna på marknaden. Utdelningsförslaget om 8:50 kronor i ordinarie utdelning var strax under förväntan i SME-enkäten, och att bolaget ska dela ut 7:50 kronor per aktie i en extrautdelning orsakade varken eld eller lågor hos marknaden: aktien tappade drygt 2 procent.

Astra Zeneca noterade en uppgång på strax över 1 procent. Cancerpreparatet Lynparza uppnådde sina primära mål i en fas 3-studie hos patienter med spridd bröstcancer.

Ratos B sänktes 6,6 procent efter bokslutskommunikén, där utdelningen föreslås sänkas till 2 kronor från 3:25 kronor som en följd av fjolårets förlust.

Nordea sammanfattade rapporten i en kommentar med ”nedskrivningar, utdelningssänkning och försiktiga utsikter”.

Cloetta aviserade att det sväljer lösgodiskonkurrenten Candyking, en munsbit för 325 miljoner kronor på skuldfri basis. Beloppet motsvarar en tredjedel av det börsvärde som planerades inför den avbrutna noteringen av Candyking för drygt tre år sedan. Utöver den initiala köpeskilling kan ett tillägg på maximalt 225 miljoner kronor tillkomma. Marknaden tycktes uppfatta transaktionen som ett ”munchy moment”, och Cloettaaktien steg 7,5 procent.

Inom oljesektorn var Lundin Petroleum ned 2,5 procent. Arctic har sänkt rekommendationen för oljebolagets aktie till sälj från behåll.

Diamantproducenten Lucara Diamond backade 1,4 procent. Bolagets nettoresultat blev 11,2 miljoner dollar i det fjärde kvartalet (19,0).

Björn Borg redovisade en klar resultatförbättring för det fjärde kvartalet och utskiftningen för helåret 2016 föreslås till 2 kronor, likt utdelningen för 2015. Aktien tickade upp över 4 procent till 38:40 kronor.

CLX Communications steg 6 procent. Bolaget, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, meddelade om förvärv av det tyska företaget Xura Secure Communications för 15,5 miljoner dollar.

Ework avancerade 10 procent. Konsultmäklaren redovisade en klar resultatförbättring för det fjärde kvartalet 2016 och en höjde utdelningen till 4 kronor per aktie (3:25).

Nordea har höjt rekommendationen för Volati till köp, från behåll. Aktien fick en skjuts upp drygt 3 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1570.59
3308.81
11757.02
7299.96
2351.16
20624.05
5838.58
19258.43
24133.75
1.06
9.45
8.9
53.81
55.82
-0.36%
-0.07%
0.00%
0.30%
0.17%
0.02%
0.41%
0.12%
0.42%
0.04%
0.08%
-0.12%
0.06%
0.02%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto