Home > Morgonrapport: Veckan inleddes med en mindre nedgång

Morgonrapport: Veckan inleddes med en mindre nedgång

OMXS30 öppnade måndagen på svagt plus för att sedan falla och handlas strax under nollan resterande delen av dagen. Index avslutade tillslut ner -0,30 procent till nivån 1564,73. Wall street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats uppåt. Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Stockholmsbörsen håller stängt under onsdagen på grund av den svenska nationaldagen. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen öppnade den nya veckan i försiktig positiv anda för att snabbt falla tillbaka under nollan för resten av dagen. Nedgången under måndagen i OMXS30 summerades till -0,30 procent till nivån 1564,73. Omsättningen hamnade på 13,1 miljarder kronor.

Starkt bidragande i gårdagens marginella nedgång i OMXS30 var de konjunkturkänsliga verkstadsbolagen där Atlas Copco, Volvo, Sandvik, ABB och SKF alla noterades med nedgångar mellan -0,7 och -1,1 procent.

Något bättre gick det för Telia som har tyngts av den senaste tidens nyheter att man för diskussioner om att förvärva Bonniers TV-verksamhet. Svenska Dagbladet Näringsliv meddelade under måndagen att näringsdepartementet inte är förtjust i Telias förvärvsplaner vilket ledde till en uppgång med 0,4 procent.

Måndagens enda makrohändelse av dignitet utspelade sig i USA där industriorder för april presenterades. Orderingången hade de senaste två månaderna ökat med 2,0 respektive 1,6 procent men sjönk nu till 0,8 procent i april. Förväntningar från analytiker låg på en minskning i orderingången till 0,5 procent.

Tisdagens makroagenda inleds med Silf/Swedbanks tjänste-PMI för maj. Indexet ligger numera på höga nivåer efter att ha stigit förra månaden till 60,1 från reviderade 59,2.

Fortsatt under morgonen publicerar SCB produktionsvärdesindex för april som på sistone har en god tillväxt bakom sig med en ökning på 4,3 procent y/y under första kvartalet. Mars utfall på 3,7 procent y/y var dock något svagare än väntade 4,1 procent. Produktionen i byggsektionen var särskilt anmärkningsvärd där en avmattning har skett det senaste och där mars utfall hamnade på en minskning med -3,4 procent y/y. Utvecklingen i industri och tjänster fortsatte däremot starkt. Analytiker räknar nu med att produktionen i hela näringslivet ökar med 3,8 procent i april. ”Till följd av vikande bostadsinvesteringar i Sverige har byggsektorn börjat dämpa den totala produktionsökningen. Detta kommer att bli ett viktigt tema under året”, kommenterar Handelsbankens seniorekonom Johan Löf i ett marknadsbrev.

Tisdagsmorgonen bjuder även på SCB:s partisympatiundersökning som är den sista stora mätningen från myndigheten före riksdagsvalet. I den förra mätningen, i november, var de rödgröna i fortsatt ledning då Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans fick 43,4% av rösterna medan de fyra borgerliga partierna samlade ihop 39,2%. 14,8% skulle rösta på Sverigedemokraterna. Opinionsmätningarna under våren har visat på en fallande trend för Socialdemokraterna och Centerpartiet, medan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet avancerat. Noterbart är även att Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna tycks ständigt ligga nära 4 procent spärren. Swedbank kommenterar i ett marknadsbrev att ett valresultat i linje med de senaste opinionsmätningarna bäddar för en komplicerad regeringsbildning, samt ett svagt och osäkert regeringsunderlag under den kommande mandatperioden.

Tisdagen avslutas med USA:s tjänste-PMI för maj som den senaste tiden har sett en sjunkande trend från toppnivån på 59,9 i januari. Förväntningarna från analytiker ligger nu på en ökning från 56,8 i april till 57,2 i maj.

OMXS30 avslutade gårdagen med en marginell nedgång på -0,30 procent till nivån 1564,73. Börshumöret runtom i världen var klart bättre än det svenska där indexen i Tyskland, Storbritannien och USA alla stängde på positivt. Måndagens nedgång förändrar inte vår bild att marknaden på lite sikt kan komma att utmana nivån kring 1645, mycket tack vare de något mer politiskt stabila omständigheterna som nu råder. Därmed förblir vår kortsiktiga syn att de senaste veckornas svaghet sannolikt kan betraktas som en tillfällig rekyl inom ramen för en uppåttrendande marknad.

Den långsiktiga bilden är dessvärre inte lika positiv där vårt råd fortsatt präglas av vaksamhet och försiktighet. Detta då vi nu börjar närma oss en säsongsmässigt svag period på börsen som historiskt sett har inneburit en sämre utveckling.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC omsättning maj kl 1.01
 • Japan: hushållens konsumtion april kl 1.30
 • Japan: Nikkei tjänste-PMI maj kl 2.30
 • Kina: Caixin tjänste-PMI maj kl 3.45
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI maj kl 8.30
 • Spanien: Markit kombinerat PMI maj kl 9.15
 • SCB: produktionsvärdesindex april kl 9.30
 • SCB: industriorder april kl 9.30
 • SCB: partisympatiundersökningen maj kl 9.30
 • Italien: Markit/ADACI kombinerat PMI maj kl 9.45
 • Frankrike: Markit kombinerat PMI (def) maj kl 9.50
 • Tyskland: Markit kombinerat PMI (def) maj kl 9.55
 • EMU: Markit kombinerat PMI (def) maj kl 10.00
 • Storbritannien: Markit/CIPS kombinerat PMI maj kl 10.30
 • EMU: detaljhandel april kl 11.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • USA: Markit kombinerat PMI maj kl 15.45
 • USA: antalet lediga platser, JOLTS, april kl 16.00
 • USA: ISM tjänste-PMI maj kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Penningmarknaden stänger kl 12.00
 • RBA: räntebesked kl 6.30
 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

 

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde den nya handelsveckan med sjunkande kurser och gick därmed mot den allmänna utvecklingen i Norden. Verkstad tyngde medan H&M och Telia gick mot strömmen. Enligt SvD ser näringsdepartementet hellre att Telia delar ut pengar än genomför förvärvet från Bonniers.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 stängde 0,3 procent lägre till nivån 1.565. Omsättningen nådde 13,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Konjunkturkänsliga papper som Atlas Copco, Volvo, Sandvik, SKF och ABB tyngde utvecklingen med nedgångar på 0,7-1,1 procent. Svag utveckling noterades även för Handelsbanken som var ned 1,1 procent. Desto bättre gick det för Autoliv och Tele2 som båda stärktes omkring 0,9 procent.

I nyhetsflödet syntes att H&M utökat samarbetet med tyska Zalando. Varumärket Monki kommer att bli tillgängligt på Zalandos plattformar från augusti. H&M stärktes 0,4 procent medan Zalando var marginellt upp i Frankfurt.

Näringsdepartementet är inte förtjust i Telias planer på att köpa Bonniers tv-verksamhet, skrev Svenska Dagbladet Näringsliv med hänvisning till källor. Enligt uppgifterna ska regeringskansliet föredra att Telia delar ut mer pengar till aktieägarna i stället. Telia-aktien stärktes 0,4 procent.

Ratos presenterade nya finansiella mål i samband med sin kapitalmarknadsdag som hölls på måndagen. De nya målen ska fokusera på vinstutvecklingen i bolagsportföljen, skuldsättningskvot samt aktiens totalavkastning. Nyheterna togs väl emot av marknaden och aktien lyfte 3,6 procent.

Fingerprint Cards tappade 3,2 procent. Bolaget har sjösätt ytterligare besparingsåtgärder och tvingas till fler nedskrivningar, bland i lagervärdet om 336 miljoner kronor. Antalet tjänster i biometribolaget kommer att reduceras kraftigt.

Assa Abloy har sålt sin trädörrsverksamhet i USA till Masonite. Den sålda verksamheten har cirka 275 anställda och omsatte under 2017 omkring 600 miljoner kronor. Aktien stärktes 0,2 procent.

Elekta avancerade knappt 4 procent. Förvisso nådde inte fredagens bokslut förväntningarna men bolagets optimism kring det stora tillväxthoppet, den nya linjäracceleratorn, Unity bådar gott enligt analytiker.

Uppåt var det även för Kindred som avancerade 5,3 procent efter att SEB höjt sin rekommendation till köp.

Storytel fortsatte att stiga, aktien stärktes ytterligare 4,8 procent till drygt 144 kronor. Detta sedan ABG mer än dubblat sin riktkurs till 190 kronor och upprepat sitt köpråd. Sedan årsskiftet har aktien avancerat närmare 114 procent.

Medicinteknik- och kommunikationsutrustningsbolaget Sectra hade ett bra fjolår men nu har aktien stigit för mycket. Det ansåg Dagens Industri som i en analys satte säljstämpel på Sectra-aktien som föll 3,4 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1564.73
3469.57
12770.75
2746.87
24813.69
7606.46
22490.97
31048.07
1.17
10.24
8.76
65.13
75.51
-0.3%
0.46%
0.37%
0.45%
0.72%
0.69%
0.07%
0.15%
-0.06%
-0.03%
0.04%
0.59%
0.29%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto