Home > Morgonrapport: Veckans fokus ligger på inflationssiffror och amerikanska Q1-rapporter

Morgonrapport: Veckans fokus ligger på inflationssiffror och amerikanska Q1-rapporter

God morgon!

Tillväxtländerna i östra Asien väntas visa en lite mer dämpad utveckling i år, där en inbromsning i Kina överskuggar effekterna av ett lägre oljepris och återhämtning i rikare länder. Det skriver Världsbanken i en rapport på måndagen. De drar ned BNP-prognosen för Kina till 7,1 % i år, från 7,2 % i oktoberprognosen. Tillväxtländerna väntas totalt växa med 6,7 % i år, en viss nedgång från 6,9 % under 2014. Världsbanken konstaterar samtidigt att det finns betydande risker mot regionen, vilka inkluderar en nedgång i euroområdet, Japan och Kina, liksom en starkare dollar och högre USA-räntor vilket ”kan höja lånekostnaderna, skapa finansiell volatilitet och minska kapitalinflöden kraftigare än väntat”.

Statistik över Kinas utrikeshandel visade i natt ett minskat handelsöverskott och att exporten minskade med hela 15,0 % jämfört med samma månad året före, väntat var +9,0 %. Importen sjönk 12,7 %, väntat var -10,0 %. Importen av råolja uppgick dock till 26,81 miljoner ton i mars, upp från 25,55 miljoner ton föregående månad. Under januari-mars uppgick importen av råolja till 80,34 miljoner ton. Jämfört med motsvarande period 2014 är det en uppgång med 7,5 procent.

Dagens makroagenda ekar tom och vi får vänta till imorgon med att inleda en fullspäckad nyhetsvecka.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Den kommande veckans tyngsta makropunkt för svensk del är KPI-utfallet för mars som publiceras imorgon bitti, konsensus från SME Direkts enkät motsvarar ett högre utfall än vad Riksbankens prognos pekar på och även om Riksbanken förväntas fortsätta visa sig hängivna till stimulansåtgärder så kan ett positivt utfall ta udden av förhoppningar om ytterligare åtgärder, och givetvis vice versa om utfallet skulle gå åt andra hållet. På tisdag kommer även brittiskt KPI samt statistik över amerikansk detaljhandel i mars och IMF släpper sin globala konjunkturprognos. På onsdag redovisar Kina BNP-siffror för första kvartalet, vi får svenska inflationsförväntningar från TNS Prospera och ECB lämnar räntebesked, efterföljt av presskonferens med Mario Draghi. Dessutom släpps Feds Beige Book, sedan blir torsdagen något lugnare och veckan avslutas på fredag med arbetslöshetssiffror i Storbritannien och KPI från USA.

Det är alltså relativt mycket makro denna vecka och efter några nyhetsfattiga veckor ser vi nu fram emot att rapporter börjar trilla in. För svensk del är det lugnt även denna vecka, men en del tunga amerikanska namn rapporterar Q1, imorgon släpper bland annat JP Morgan, Wells Fargo, Intel och Johnson&Johnson, på onsdag Bank of America och Netflix, på torsdag Goldman Sachs, Citigroup och American Express. På fredag General Electric och SKF blir då också först ut av de stora svenska industrierna.

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

OMXS30 avslutade fredagen starkt men med utdelningar som avskiljs verkar det krävas ytterligare en knuff för att ta oss över det tuffa motståndet 1700. Makroutfallen och särskilt inledningen på de amerikanska bolagsrapporterna kan under veckan ge goda indikationer på om högstanivåerna ska tas ut under april eller om luften börjar pysa ut i förväg. Det surrar en hel del om att amerikanska rapporter kan bli halvdana, men det innebär åtminstone att förväntningarna inte är skyhöga. Besvikelser behöver inte heller föras över helt och hållet till Europabörser heller med tanke på att mycket lär skyllas på en ofördelaktig dollar, vilket istället kan skifta investerares fokus hitåt. Det är dock otvivelaktigt att vi kommer stöta på motstånd om USA får en sättning. Vi får helt enkelt se ifall den positiva USA-datan har lyckats få genomslag på resultaten trots valuta, väder, vikande Kina-efterfrågan etc.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen gick mer eller mindre sidledes under fredagen men avlutade ändå lätt på plus. Ute i övriga Europahandeln märktes överlag en något starkare indexutveckling.

”Undertonen är positiv. Trots att utdelningar i veckan tyngt OMXS30-index handlas vi strax nedanför tidigare årshögsta. April är en historiskt stark månad och den svenska kronan har ånyo försvagats mot dollarn. Lägg där till den rekordlåga räntan som gör det svårt att hitta attraktiva alternativ till aktier. Vi är fortsatt positiva men har ökat beredskapen nu när rapportperioden snart drar igång”, sade Erik Hansén, marknadsanalytiker vid IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS30-index stigit 0,2 procent till nivån 1.699,96. Omsättningen uppgick till drygt 17 miljarder kronor.

I övriga Europa var Euro Stoxx 50-index upp 0,9 procent. Londonbörsen noterades 1,1 procent upp och i Frankfurt hade index avancerat 1,7 procent. Bland de europeiska sektorvinnarna märktes telekom och läkemedel medans bank- och skogsaktier tillhörde förlorarna.

I Stockholm intog Nokia topplaceringen inom OMXS30-index med en uppgång på hela 5,9 procent. Enligt anonyma källor undersöker Nokia en försäljning av sin kartenhet ”Here” för att i stället fokusera på att öka tillväxten i nätverksamheten, uppger Bloomberg News. ”Here” konkurrerar med exempelvis Google Maps och Apples egna kartor och värderas till cirka 2 miljarder euro.

Swedish Match steg 2,6 procent. På fredagen avslutade den FDA-anknutna kommittén TPSAC sitt tvådagarsmöte där frågan om huruvida Swedish Match ska få marknadsföra sitt svenska Generalsnus i USA som ett mindre hälsofarligt tobaksalternativ än exempelvis cigaretter stod på agendan. De viktigaste frågorna hade inte avhandlats innan börsstängning.

Skanska drogs med en avskiljd utdelning vilket tog byggbolaget till en jumboplats och minus 2,9 procent.

Även Telia Sonera låg på minus. Utdelningen avskiljdes i torsdags och på fredagen sänkte SEB Equities sin rekommendation till sälj vilket tog aktien 1,3 procent lägre.

Oriflame avancerade drygt 10 procent till 138 kronor. Oriflame har sannolikt passerat botten och aktien har inte hunnit med den skarpa utvecklingen som rubeln och Moskvabörsen haft den senaste tiden, menar Carnegie i en analys där rekommendationen höjs till köp och riktkursen skruvas upp rejält med 70 kronor till 180 kronor.

Nätbanken Avanza var en av veckans vinnare med en kurslyft på 24 procent. På fredagen steg aktien 4,4 procent till 380 kronor. Under veckan har SEB Equities höjt riktkursen för aktien till 400 kronor och Handelsbanken Capital Markets bytt fot och rekommenderar nu öka i stället för minska. För sektorkollegan Nordnet summerade veckans uppgång till 13 procent efter att ha avslutat fredagen på oförändrade nivåer.

Fredagens ras stod Paradox Entertainment för som sjönk närmare 45 procent. Rättighetsbolaget planerar att sälja hela verksamheten och om det inte lyckas siktar bolaget på en företrädesemission. Oavsett utgång kommer styrelsen att förbereda en avnotering från First North under andra kvartalet för en övergång till en inofficiell marknadsplats.

Profilgruppen klättrade drygt 12 procent. Bolaget har tecknat avtal om sin största affär hittills. Affären löper över ett antal år med start 2016 och beräknas omsätta drygt 200 miljoner kronor per år. Aktien har en stark vecka bakom sig med bland annat en köprekommendation från Dagens Industri i ryggen.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1699,96
596,580
3816,76
12374,73
7089,77
2102,06
4995,98
19915,43
27507,90
1,0595
9,3538
8,8274
51,76
58,97
0,24%
1,83%
0,92%
1,71%
1,06%
0,52%
0,43%
0,07%
0,86%
-0,02%
-0,02%
-0,05%
0,23%
0,03%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.