Home > Morgonrapport: Veckoavslut över 1550 punkter?!?

Morgonrapport: Veckoavslut över 1550 punkter?!?

Efter en inledningsvis negativ rörelse fick vi en avslutning i positivt territorium på Stockholmsbörsen. OMXS30 steg +0.76 procent till 1553.02, och omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16 miljarder kronor. Trots att det inte framkom några större överraskningar kring räntebeskeden, avvek USA genom en stängning på svagt minus. Ledande terminer pekar denna morgon på en svagt positiv öppning…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Efter en inledningsvis handel på minus under torsdagsförmiddagen, lyckades OMXS30 kliva upp över nollan under eftermiddagen, och vi fick en stängning nära dagshögsta vid 1553 punkter.

Den tekniska nyckelnivån vid 1550 punkter var likväl svårslagen, och agerade balanspunkt under drygt halva dagen.

Lika så innebar stödet vid 1540 punkter att nedgången begränsades. Trots en positiv avslutning, återfanns större delen av dagens volym inom 1546-1550 punkter, vilket var strax under nollan.

Detta anses uppenbarligen vara negativt, och blir ytterst intressant att se om vi kommer få en stängning över 1550 punkter som veckoavslut, eller återgång till under denna prisnivå.

Morgonrapport: Veckoavslut över 1550 punkter?!?

Ledande terminer pekar denna morgon på en svagt positiv inledning omkring 1554 punkter, möjligtvis får vi likväl en dämpad inledning på fredagen då amerikanska ledande terminenen S&P 500 handlas till svagt minus.

Vi har inga större händelser som bör skapa volatilitet eller skarpa rörelser på makroagendan, lika så bolagsrapporter.

Senaste tiden har det varit tydliga sammanvägningar kring rörelser i dollarn och euron, och börssentiment. Den amerikanska dollarn handlas denna morgon mot den svenska kronan för första gången under 7.90 sedan 2015.

En svagare dollar ökar konkurrensen och gör amerikanska bolag mer attraktiva. För er som läser oss sedan ett bra tag tillbaka, har vi tidigare skrivit om att Donald Trump redan sedan tidigare uttalat sig om att han vill se en svagare dollar.

Det innebär samtidigt att sentimentet på världens börser blir dämpad i samklang med eventuell svaghet från USA.

Veckan som helhet ser fortfarande ut att kunna sluta med övertag från säljare, och vi skulle behöva något dramatiskt för att vända veckan till positivt.

Med två tidigare veckor på plus skapar detta rum för andhämtning, men samtidigt har vi i veckan nu haft tre handelsdagar på rad med stigande säljstyrka, som på torsdagen fick den rekylen vi lyfte fram som möjlighet.

Däremot har vi inte fått några dagar med signifikant sälj- eller köpstyrka.

Vi handlas i stora drag fortfarande inom det intervall vi tidigare lyft fram om 1517 till först 1550 därefter 1560 punkter. Vi har inte utmanat 1560 punkter på allvar, och för tillfället ser det inte ut att ske innevarande vecka heller.

Får vi bara en mindre rörelse norrut idag, kommer vi kortsiktigt kliva upp i ett överköpt scenario, eftersom vi på torsdagen aldrig lyckades kliva ned i ett kortsiktigt översålt territorium.

Detta innebär att 1560 utöver sin signifikans utifrån tekniskt motstånd, även då kommer få press utifrån ett kortsiktigt överköpt territorium.

Underliggande svaghet oroar.

Möjligtvis kan en återhämtning efter torsdagens nedgång i Nordea, få bank att vara på bättre humör under fredagen och lyfta sentimentet avslutningsvis. Nordea föll på nyheten att storbanken flyttar huvudkontoret till Finland.

Sannolikheten är dock för tillfället större att vi kommer utmana 1550 punkter redan inledningsvis, och kanske till och med kliva under för att bedriva stor del av dagens handel i negativt territorium.

Tekniska motståndsnivåer inför dagens börsöppning inväntar vid 1560, 1570 men framförallt 1580 och 1600 punkter. Stödnivåer inväntar redan vid 1550, 1540, 1527, 1517 och 1500 punkter.

Dagens makroagenda finner vi bland annat fransk och brittisk industriproduktion, tysk handels- och bytesbalans, samt på hemmaplan hushållskonsumtion och produktions näringslivet redan inom loppet av ett par timmar vid börsöppning.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Botten nådd i Hennes & Mauritz?!?

Nu tillbaka över 200 kronor…

Tydlig press från säljare har dominerat I H&M:s aktie, som sedan början av september drivit kortfattad handel under 200 kronor.

Flertalet sänkta rekommendationer och riktkurser har legat som negativt bränsle under dagarna, med Santander på 213 kr, HSBC 180 kr, Barclays på 190 kr, JP Morgan på 185 kr, Société Générale på 167 kr, Jefferies på 210 kr.

I skuggan av de negativa rekommendationer som trillat in, framgick det på torsdagen att DNB Markets höjer till köp från tidigare behåll, och höjer samtidigt riktkursen från 242 till 225 kronor.

Åter igen lyfter analytiker fram oron, för att reor skall pressa bolagets tredje kvartal. Försäljningssiffror kommer den 15 September, och kvartalsrapporten trillar in redan den 28 September.

Botten nådd i Hennes & Mauritz?!? Nu tillbaka över 200 kronor...

Volvo på väg mot nya höjder?!?

Handlas strax under all time high…

Volvo steg inledningsvis +1.70 procent under torsdagen, efter att det framgick att bolagets orderingång av tunga lastbilar på den nordamerikanska marknaden varit fortsatt stark i augusti. Enligt ACT:s preliminära siffror var orderingången när det kommer till tunga lastbilar i Nordamerika 21.200 fordon under augusti. Orderingången innebar en ökning med 13 procent jämfört med juli, och 49 procent jämfört med samma månad i fjol.

Den 1 september framgick det att Volvo:s styrelse i sin årliga översyn beslutat att införa nya finansiella mål i koncernen, i sitt led till att öka lönsamheten.

De nya målen som trädde i kraft redan 31 augusti, innebar bland annat att koncernens rörelsemarginal ”skall överstiga 10 procent mätt över en konjunkturcykel”.

Tidigare i september har Danske Bank höjt riktkursen till 198 kronor, samtidigt som köp upprepades. Likväl höjde DNB Markets till köp från tidigare behåll, och justerade upp riktkursen till 155 från tidigare 145 kronor.

Volvo på väg mot nya höjder?!? Handlas strax under all time high…

Qliro gör nytt årshögsta efter uppjusterad riktkurs från SEB.

Steg inledningsvis över +8.0 procent på torsdagsmorgonen.

Qliro rusade tidigt på torsdagsmorgonen, efter att SEB höjde riktkursen till 25.50 kronor, från tidigare 18 kronor. Samtidigt upprepade storbanken köp.

I analysen från SEB framgick det att höjningen “grundar sig på revideringar I estimaten”. Försäljningsestimaten har för åren 2017-2019 justerats upp med 3-4 procent, likväl estimaten för marginalerna.

Onlinekonsumentbanken QFS beskrevs samtidigt av SEB som ”den gömda juvelen i Qliro”, varpå storbanken tror på en dubbling av låneboken för QFS till 2019.

”Qliro fortsätter att bredda sitt erbjudande av finansiella tjänster till konsumenter. Privatlån blir ett komplement till Qliros huvudsakliga tjänster som betalningar, faktura och delbetalning. Vi har byggt en digital tjänst med låga administrativa kostnader för att kunna erbjuda lån till attraktiva villkor”, sade Marcus Lindqvist, vd för Qliro i samband med lansering av privatlånerbjudandet.

Qliro gör nytt årshögsta efter uppjusterad riktkurs från SEB.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för augusti kl 8.45

Makrostatistik

 • Japan: bytesbalans juli kl 1.50
 • Japan: BNP (def) 2kv kl 1.50
 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
 • Tyskland: handels-, bytesbalans, juli kl 8.00
 • Frankrike: industriproduktion juli kl 8.45
 • SCB: hushållskonsumtion juli kl 9.30
 • SCB: produktion näringslivet juli kl 9.30
 • Storbritannien: industriproduktion juli kl 10.30
 • Storbritannien: NIESR BNP-estimat augusti kl 14.00
 • USA: grossistlager (def) juli kl 16.00
 • Kina: handelsbalans augusti

Övrigt

 • Fed: William Dudley talar om USA:s ekonomiska utsikter, penningpolitik kl 1.00
 • Eniro: förlängd anmälningstid i utbyteserbjudande avslutas, ändrat datum

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen startade vankelmodigt men repade sig efterhand och stängde på plus på torsdagen. Tunga pjäser som H&M, Volvo, Ericsson och Astra Zeneca dominerade nyhetsflödet och bidrog till uppgången samtidigt som Nordea backade.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,8 procent högre till 1.553. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på 16 miljarder kronor.

Torsdagen bjöd på väntade räntebesked från både Riksbanken och ECB. Båda ligger still med sina styrräntor och bjöd heller inte på några andra större nyheter, även om ECB-chefen Mario Draghi sade att ”de flesta” beslut avseende bankens framtida tillgångsköp ska ta i oktober. Euron stärktes, men bara tillfälligt, när Draghi pratade under eftermiddagens presskonferens.

På hemmaplan backade Nordea 1,4 procent när marknaden smälte och räknade på onsdagseftermiddagens besked om att den legala hemvisten flyttas till Finland under nästa år. Sedan beskedet kablades ut har aktien från drygt 104 kronor till 103,30 kronor. De tre övriga storbankerna noterades för mer blygsamma rörelser.

H&M-aktien hade en bra dag och tog sig återigen över 200-kronorstrecket. Eldunderstöd kom från Norge där DNB höjde sin rekommendation till köp. Den norska banken går på tvärs mot gängse uppfattning och är optimistisk vad gäller klädbolagets marginaler nästa år.

”Vi räknar med ytterligare press på bruttomarginalen på kort sikt, men försvagningen av dollarn borde ge stöd åt utsikterna för 2018 och vi väntar oss att en positiv effekt blir synlig från och med det första halvåret (2018)”, skrev DNB.

Volvo steg 1,7 procent sedan orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika preliminärt uppgått till 21.200 enheter i augusti.

”Orderingången i augusti ger stöd åt vår syn att 2017 kommer att representera ett stabilt år”, skriver RBC Capital Markets i en kommentar.

Astra Zeneca steg 4,1 procent efter flera nyheter, däribland att den kanadensiska banken BMO inlett bevakning av aktien genom att sätta den första rekommendationen till ”outperform”.

På det temat: Alfa Laval har fått en höjd rekommendation av Credit Suisse, till neutral från tidigare ”underperform”. Alfa avancerade 2,5 procent.

Enligt SvD Näringsliv kan Ericsson komma att skära ned med omkring 14.000 anställda i Europa och Latinamerika, som en del av vd Börje Ekholms sparplan. Aktien steg 1,1 procent.

Qliro steg 9,1 procent till 19,10 kronor efter att SEB höjt sin riktkurs för aktien från 18 till 25:50 kronor. SEB har höjt sina prognoser för det Kinnevikdelägda e-handelsbolaget och tror nu att rörelsevinsten under nästa år kan uppgå till nästan 100 miljoner kronor.

Oljebolaget Enquest, vars balansräkning uppfattas som svag av vissa bedömare, rapporterade och upprepade sin produktionsprognos för helåret. Bolagets vd Amjad Besisu kan tänka sig att sälja 20 procent av bolagets oljefält Kraken, uppgav han i en intervju med Bloomberg News.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1553.02
3447.66
12296.63
7396.98
2465.1
21784.78
6397.87
19307.99
27689.84
1.21
9.53
7.9
49.22
54.72
0.76%
0.40%
0.67%
0.58%
-0.02%
-0.10%
0.07%
-0.46%
0.61%
0.41%
0.10%
-0.30%
0.26%
0.42%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.