Home > Morgonrapport: ” Vi låter bilden utkristallisera sig och inväntar rapporter från Skanska, Hexagon och Swedish Match.”

Morgonrapport: ” Vi låter bilden utkristallisera sig och inväntar rapporter från Skanska, Hexagon och Swedish Match.”

En dag med viktiga rapporter gör det svårt att ha en tydlig åsikt på lite sikt, även om gårdagens utveckling stärkte den kortsiktigt positiva bilden. Avseende öppningen innebär köp på nivåer nära stödet 1352 och sälj i regionen 1366-1369 en förhållandevis gynnsam ”risk/reward”. Vi inväntar spännande rapporter från Skanska, Hexagon och Swedish Match och låter bilden utkristallisera sig något.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

För OMXS30-index krävs att bilden utkristalliserar sig något
För OMXS30-index krävs att bilden utkristalliserar sig något

I gårdagens marknadsbrev konstaterade vi att vi väntade oss en kortsiktig uppstuds, eftersom vår köpzon hade tangerats. Vi slog också fast att ”en ansenlig del av överskottsluften i den uppblåsta marknadsballongen har nu pyst ut.”, och vi räknade med att marknaden precis då den såg som svagast ut skulle reversera uppåt för att därmed ”erbjuda de som hamnade fel i gungorna en chans att också trampa snett bland karusellerna”.

Och det var exakt det marknaden gjorde.

Redan vid gårdagens öppning kunde man känna optimismen spira i de flimrande orderböckerna, och med fast och rytmisk marschtakt drevs marknaden norrut. Vid lunchtid bestämde jag att dagens morgonrapport skulle ha en käck rubrik i stilen ”1359-1363 första målområde på uppsidan…” Men framåt stängning var vi ju redan där (marknaden stängde vid 1359,13). Och stämningen var, återigen, som förbytt. Nu pratades det ånyo om motståndet vid 1376. Hausseflocken kände vittringen av en återupptagen trend, ett påföljande utbrott uppåt ur konsolideringen, och en härligt lönsam senvår.

Tänk vilken skillnad en dag gör…

Dags för lite självrannsakan. Fredagens morgonrapport i förra veckan hade den något pretentiösa rubriken ”Sannolik marknadstopp någon av kommande fyra dagar.” Det blev en populär morgonrapport (drygt 1 200 unika läsare spenderade i snitt 6 morgonminuter på detta alster). Jag lovade då en massa saker vitt och brett. Hur föll det ut egentligen? Kan vi lära oss något av det? Och vad kommer hända framöver?

Frågorna är många. Låt oss gemensamt gå igenom svaren.

Först det uppenbara: jag lovade en topp under någon av kommande fyra marknadsdagar. Det blev inte någon topp. Inte (ännu) så vitt jag kan se i alla fall. Jag hade fel. Å andra sidan utlovade jag också en säljcykel som sannolikt skulle föra oss nedåt, trots att börsen just då såg (tekniskt) urstark ut. Vi konstaterade också att ”Den som säljer in i styrka under någon av de fyra kommande dagarna kommer i framtiden, rent statistiskt, att kunna köpa tillbaka sina innehav billigare i de allra flesta fall.”

Och i detta påstående fick vi rätt.

Att sälja toppar blev helt plötsligt det nya svarta. Marknaden bytte fot bara ett par timmar efter att jag publicerade fredagsrapporten (jag publicerar morgonrapporten strax efter 5.00 de flesta dagar), och den visuellt starka börsen som knackade på motståndet vid 1376, öppnade fredagens handel på dagshögsta, och färdades obevekligen söderut under de kommande dagarnas handel.

Finns det då några lärdomar att dra av detta?

OMX intradag en granskning av vår analys
OMX intradag en granskning av vår analys

För det första kan vi konstatera att det uppenbara alternativet inte alltid behöver vara så uppenbart för marknaden. I precis det läge då flest antal aktörer segervisst riktade sina blickar bortom motståndet vid 1376, uppåt mot den penningstinna horisonten, valde marknaden att reversera riktning.

När vi fick ett skolboksexempel för uppgång, gick marknaden istället ned.

Vi kan också dra en annan viktig lärdom. Jag fick måhända fel angående exakt tidpunkt för toppen. Men det behöver inte alltid ha någon betydelse. Den övergripande lärdomen är att det är helt ok att ha fel.

Så länge man ligger på rätt sida om marknadstrenden är de flesta misstag tillåtna.

Vi uppmärksammade den inkommande säljcykeln och det säljtryck den sannolikt skulle föra med sig. Vi noterade de ouppklarade mellanhavanden som fanns på nedsidan och satte tidigt ut 1342 som en potentiell målnivå. Vi konstaterade att riskbilden var förhöjd och att riktningen att navigera efter var nedåt. Och framför allt lät vi oss inte duperas av den visuellt påtagligt tilltalande tekniska marknadsbilden.

Det tillät oss att börja snegla nedåt, medan stora delar av marknaden fortfarande var fascinerade av utsikten mot uppsidan.

Idag kommer spännande rapporter från bland annat Skanska (klockan 7.30), Hexagon (klockan 12.00-12.30) och Swedish Match (klockan 8.15), och lite medelviktig statistik från USA (Grossistlager samt Jolt klockan 16.00).

Kanske blir det ett utbrott uppåt så småningom för SP500
Kanske blir det ett utbrott uppåt så småningom för SP500

Angående den fortsatta utvecklingen är det väldigt avhängigt av dagens rapporter samt hur vi öppnar. Generellt kan vi konstatera att gårdagens utveckling var positiv för det fortsatta händelseförloppet. Men mycket hänger nu på externa faktorer, inte minst rapporterna. Avseende öppningen är jag sannolikt en köpare på nivåer nära 1352 (intradag) och en säljare i regionen 1366-1369 (intradag). Men detta gäller på kort sikt, och är också beroende av ”hur” marknaden agerar i samband med öppning. Avseende den mer långsiktiga utvecklingen inväntar jag mer information, och ber att få återkomma efter helgen.

Trevlig helg!

Slutsats: En dag med viktiga rapporter gör det svårt att ha en tydlig åsikt på lite sikt, även om gårdagens utveckling stärkte den kortsiktigt positiva bilden. Avseende öppningen innebär köp på nivåer nära stödet 1352 och sälj i regionen 1366-1369 en förhållandevis gynnsam ”risk/reward”. Vi inväntar spännande rapporter från Skanska, Hexagon och Swedish Match och låter bilden utkristallisera sig något.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte dagens Veckobrev här på Tradingportalen senare idag!

Missa inte gårdagens Råvarubrev!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen steg på torsdagen i linje med övriga Europa. Uttalanden från ECB hjälpte till att lyfta kurserna ytterligare en nivå under eftermiddagen. Storbolagsindexet OMXS30 steg 1,2 procent till 1.359 och aktier för 14 miljarder kronor omsattes. På makroscenen hamnade antalet nyanmälda arbetslösa från andra sidan Atlanten på pluskontot då de var något färre än väntat. I Tyskland sjönk oväntat industriproduktionen.

Europakartan kläddes i penningpolitikens färger men utan överraskningar. Såväl den brittiska som den europeiska centralbanken lämnade sina styrräntor orrörda vilket var helt enligt ritningarna. ECB-chefen Mario Draghi indikerade dock att banken är bredd till ytterligare stimulanser vid nästa möte i juni, vilket fick börserna att stiga, euron att försvagas och räntorna att backa något.

På svenskt börsgolv hamnade bankerna i händelsernas centrum efter besked från Finansinspektionen om kommande kapitalkrav. I konsekvensanalysen från inspektionen uppskattas kravet på kärnprimärkapital till 14,5-19,3 procent för storbankerna, och där Swedbank får strängaste kravet. Bland storbankerna gick Nordea bäst som steg 2,3 procent. SEB stärktes 1,5 procent och Handelsbanken avancerade 1,7 procent. Swedbank som alltså fick strängast krav på sig steg något.

Inom läkemedelssektorn fortsatte spekulationerna att gå varma. Nu vankas möjligen ännu en höjning av budet på Astra Zeneca från amerikanska Pfizer. Enligt medieuppgifter är Pfizer berett att höja sitt budförslag till mer än 53 pund per aktie. Astra Zeneca var upp 2 procent. Vidare inom sektorn steg Meda 2,7 procent trots avskiljd utdelning. Swedbank har höjt sin rekommendation till köp medan Danske dragit motsatt slutsats och sänkt sin rekommendation till sälj efter onsdagens rapport. Enligt medieuppgifter skulle även Meda kunna vara intresserat av sektorkollegan Hikma vilket även Mylan, som försökt köpa Meda nyligen, kan vara.

Den klart mindre branschkollegan Sobis rapport innehöll en betydande nedskrivning som rörde Kiobrina-projektet efter negativa forskningsresultat tidigare i år. Läkemedelsaktien backade något. Bioteknikbolaget Medivir förlorade 1,7 procent efter att ha lättat på rapportförlåten.

Investmentbolaget Ratos tappade drygt 5 procent efter fortsatta problem i portföljbolaget Aibel och försämrat justerat rörelseresultat. Flygbolaget SAS sänkte sin prognos för året och meddelade att bolagets resultat för andra kvartalet hamnar under marknadens förväntningar. Aktien backade mer än 7 procent – helt i sin ordning, enligt analytiker som Direkt talade med.

Bland rapportvinnarna märktes bildelsförsäljarna Mekonomen, vars rapportresultat var lite bättre än väntat och aktien hoppade upp över 6 procent. Fenix Outdoors rapport visade kraftigt ökad omsättning och resultat vilket fick aktien att stärkas med nästan 5 procent. Så mycket sämre gick det dock för oljebolaget Black Pearl som backade närmare 7 procent efter att ha sänkt sin produktionsprognos.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Anoto (kl 8.50), Hexagon (kl 12.00-12.30), Skanska (kl 7.30), Swedish Match (kl 8.15)
FIRST NORTH
– Amasten Holding, Brighter, Catella, Chrontech Pharma, Drillcon, Episurf Medical, North Chemical
AKTIETORGET
– Alphahelix, Deflamo, Mr Green, Nordic Camping, Novus Group, Wonderful Times Group (ändrat datum från 23/5)
ÖVRIGA NORDEN
– PGS (kl 8.00), REC Silicon (kl 7.00), Vestas Wind Systems

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Arcelormittal, Telefonica

STÄMMOR
– Hexagon, Kongsberg Gruppen, Neurovive, Nordic Camping, North Chemical

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Anoto: telefonkonferens kl 11.00
– Catella: bolagspresentation hos Remium kl 8.00
– Etrion: telefonkonferens kl 15.00
– Hexagon: telefonkonferens kl 15.00
– Lucara Diamond: efter Torontobörsens stängning
– Skanska: press- och telefonkonferens kl 10.00
– Swedish Match: telefonkonferens kl 14.00

BÖRSSTATISTIK
– Finnair: trafiksiffror för april kl 8.00
– Havsfrun: presenterar substansvärde
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för april
– Kinnevik: Zalando rapporterar försäljning 1 kv kl 8.00
– Norwegian: trafiksiffror för april
– Venue Retail Group: försäljningssiffror april kl 13.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Dentaware: första dag för handel på Aktietorget
– Elanders: första dag fär handel utan teckningsrätt i nyemission
– Emitor: sista dag för handel inför avlistning
– Pledpharma: anmälningstid i nyemission avslutas
– Ruric: sista dag för handel inför avlistning
– Transatlantic: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 27/5)

EXKLUSIVE UTDELNING
– AAK (6:00 kr), Byggmax (2:30 kr), Cherry (4:00 kr/aktie), Deltaco (1:20 kr), Dibs Payment Services (2:00 kr), Fenix Outdoor (4:00 kr), Intellecta (0:65 kr+6:00 kr extra), JLT (0:05 kr), Latour (5:50 kr), NAXS (2:00 kr), PGS (2:30 nok), Xano (4:00 kr)

MAKROSTATISTIK
– Kina: KPI, PPI april kl 3.30
– Svensk Handel Stil: stilindex april kl 6.00
– AF: arbetslöshet april kl 8.00
– Tyskland: handels-, bytesbalans mars kl 8.00
– SCB: tjänstepriser 1 kv kl 9.30
– Norge: KPI april kl 10.00
– Storbritannien: industriproduktion mars kl 10.30
– Lettland: BNP (prel) 1 kv kl 12.00
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat april kl 16.00
– USA: lediga platser (JOLT) mars kl 16.00
– USA: grossistlager mars kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: annonserar LTRO-återbetalning kl 12.00

Kommande rapporter Sverige/USA:

09-maj Hexagon, Skanska, Swedish Match, Etrion
13-maj Peab, Sanitec

Viktiga utdelningar maj månad (datum avser dag då aktie handlas ex utdelning):

12-maj Hexagon B (2,75 SEK)
13-maj Kinnevik B (7 SEK)
14-maj Tele 2 (4,40 SEK)

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.