Home > Morgonrapport: Viker sig Grekland idag och gläder marknaden?

Morgonrapport: Viker sig Grekland idag och gläder marknaden?

Vladimir Putin uppmanade på tisdagen Ukrainas regering att låta ukrainska styrkor ge upp för proryska rebeller, som gjort framryckningar vid staden Debaltseve trots vapenvilan. Enligt vapenvilan skulle tunga vapen ha dragits tillbaka från natten till tisdagen, men så har inte skett. Bank of Japan beslutade vid sitt policymöte på onsdagen att låta den penningpolitiska hållningen vara oförändrad, de kommer enligt förväntningar fortsätta genomföra marknadsoperationer så att den monetära basen ökar i en takt på 80.000 miljarder yen per år. De konstaterar att ekonomin fortsätter sin trend av dämpad återhämtning. På onsdagens makroagenda står bland annat TNS Prosperas inflationsförväntningar. Från Storbritannien kommer penningpolitiskt protokoll från det senaste BOE-mötet och arbetsmarknadsdata, och från USA bostadsbyggande och industriproduktion i januari samt Fed-protokoll från FOMC-mötet i januari.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Euro Stoxx 50, dagsgraf, 6 mån.
Euro Stoxx 50, dagsgraf, 6 mån.

På tisdagskvällen cirkulerade uppgifter om att Greklands regering kommer att begära en förlängning av landets nuvarande stödprogram under onsdagen. Euro Stoxx 50 som är ett index över de 50 största och mest likvida aktierna i Europa,  har hittills inte visat några större tecken på bekymmer från de illavarslande tongångarna från Greklands-förhandlingarna. Visst är situationen till viss del reflekterad i priserna sedan länge tillbaka, men situationen har onekligen förvärrats då Greklands framstår att sätta sig på tvären samtidigt som deadline närmar sig. Det får antingen tolkas som att investerare varit optimistiska om att EU ska syna vad som är en bluff från Grekland, eller som att följdeffekterna av stoppade nödlån till Grekland inte är så stora för börsen. Något avvaktande jämfört med OMXS30 kan dock indexet sägas ha varit, men det gör också att det inte  ser lika överköpt ut i dagsläget. Får vi se ett faktisk begäran om förlängning från Greklands sida under dagen lär marknaden glädjas.

OMXS30, dagsgraf, 6 mån.
OMXS30, dagsgraf, 6 mån.

Vi har tidigare täckt av Euro Stoxx 50 med utgångspunkt i flera olika tidshorisonter, granskar man mer än ett år tillbaka har indexet varit i en lång uppgångsfas som fann ett tufft motstånd vid 3300 punkter. För knappt en månad sedan forcerades detta motstånd och indexet etablerade ett smalare tradingintervall. Sedan dess har indexet pendlat i en konsolideringsfas och bröt för ett par dagar sedan igenom på uppsidan, i linje med vår analys. Intervallet besöktes åter igår men då kom köpare snabbt in och såg till att index stängde ovanför. Likt OMXS30 i gårdagens analys befinner sig Euro Stoxx 50 i övre delen av en trendkanal och det kan vara dags att pendla nedåt, närmare det långsiktiga medelvärdet. Vi kan se att MA50 är tydligt positiv men att MA100 och MA200 som är betydligt mer eftersläpande endast börjat riktas uppåt så smått. I det korta perspektivet blir det nyheter kring Grekland som avgör om taket av trendkanalen ska följas ett tag till, eller om vi ska testa stöd vid 3300 och därefter vid glidande medelvärden.

Angående gårdagens svenska KPI-siffra stärktes kronan efter att konsumentpriserna visade sig sjunkit med 1,1 procent i januari jämfört med föregående månad och sjönk -0,2 procent i årstakt. Väntat var -0,3 procent enligt SME Direkt och -0,4 procent i Riksbankens prognosbana.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadsaktörer
I den förra enkäten sjönk inflationsförväntningarna på 1-2 års sikt men var oförändrade på 1,7% på fem års sikt. I den senaste stora enkäten bland fler aktörer var en nedgång i de långa inflationsförväntningarna hos arbetsmarknadens parter en oroskälla för Riksbanken. Har hamnat än mer i fokus efter Riksbankens hållning med ”high alert” för negativa överraskningar, och stort fokus på nästa stora enkät den 11 mars.

kl 10.30: BOE: protokoll från policymöte 5/2
Lämnade penningpolitiken oförändrad vid mötet. Ledamöterna Martin Weale och Ian McCafferty släppte i januari sin tidigare reservation om en höjning på 25 punkter på grund av dämpade inflationsutsikter. Kommittén såg generellt en fara för andrahandseffekter på inflationsförväntningar och löneavtal från den låga inflationen. Förväntningarna om en första räntehöjning från BOE har överlag skjutits framåt.

Credit Suisse tror inte på någon förändring i röstningsbeteendet i policykommittén, med alla nio ledamöter fortsatt för att hålla räntan oförändrad i februari. ”Men efter den hökaktiga inflationsrapporten så väntar vi oss samma tonläge i protokollet. Liksom i inflationsrapporten väntas det vara betoning på den starkare underliggande dynamiken i den brittiska ekonomin. BOE tycks se igenom den disinflationistiska inverkan av lägre oljepriser och fokusera på de stimulerande effekterna av skjutsen för realinkomsterna”, skriver Credit Suisse.

kl 20.00: USA: protokoll från FOMC-möte 27-28/1
Fed höll vid mötet fast vid att de kan vara ”tålmodiga” (patient) när det gäller att börja normalisera den penningpolitiska hållningen. Beskrivningen av ekonomin i allmänhet graderades upp jämfört med i december, och jobbtillväxten sågs som stark, men inflationen väntas fortsatt sjunka i närtid och marknadsbaserade inflationsförväntningar har sjunkit ”betydligt”. Fed gav även hänvisning till den internationella utvecklingen som ett osäkerhetsmoment.

Credit Suisse: ”Det kommer bli intressant att se diskussionen kring införandet av ’internationell utveckling’ i januariuttalandet. Vi misstänker att den utländska utvecklingen kan ha fått en viktigare position i Feds radar, FOMC arbetar fortsatt med antagandet att de kommer att starta en långsam, försiktig policynormalisering med en räntehöjning vid mitten av året.”

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tog på tisdagen ett kliv nedåt efter tre dagar med plussiffror. Detta sedan marknadshumöret tyngts av de på måndagen snabbt avbrutna förhandlingarna om Greklands skuldsituation. Ett tyskt ZEW-index som inte levde upp till förväntningarna förbättrade inte stämningen.

Det svenska storbolagsindexet gick sämre än de kontinentala motsvarigheterna, då de stora teleoperatörerna förlorade mark i spåren av vad vissa analytiker kallade för priskrig.

OMXS30-index stängde 0,8 procent ned för dagen till nivån 1.631. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16,6 miljarder kronor.

Eurogruppens möte avbröts tidigt på måndagskvällen utan någon överenskommelse om Greklands skuldsituation. Grekland förkastade ett krav från övriga euroländer om att landet skulle begära en sex månaders förlängning av det nuvarande stödet. Långivarländerna har gett Grekland ett ultimatum att ansöka om en förlängning av programmet senast fredag. Om denna deadline löper ut kan ECB tvingas stoppa nödlånen till grekiska banker, varvid landet ”de facto upphör att vara en medlem i valutaunionen”, enligt Commerzbank. Atenbörsen gick på tisdagen ned 2,5 procent.

Från Tyskland kom besked om att marknadsaktörer blev mer optimistiska i februari. ZEW-indexet steg till 53,0 från 48,4 i januari. Förväntningarna pekade dock mot ett index på 55,0 i Bloombergs enkät.

I Stockholm stod Tele2 och Telia Sonera för nedgångar på 2,9 respektive 2,3 procent. Tele2:s senaste offensiv, där bolaget höjer datamängderna rejält för mobiltelefoni och mobilt bredband i Sverige, tolkas på sina håll som ett priskrig.

Även en rad verkstadsbolag registrerade nedgångar i storleksordningen 1,5 procent.

Ett nytt fall för oljepriserna drog med sig Lundin Petroleum 1,8 procent ned. Utanför storbolagsindex sjönk Africa Oil 6 procent.

Vidare noterades nedgångar på 1,5-2 procent för både bas- och ädelmetaller. Boliden tappade mot den bakgrunden 1,4 procent, Lundin Mining 1,9 procent och Semafo 4,3 procent.

Bäst i OMXS30 var Swedish Match, som med en uppgång på drygt 3 procent tog igen föregående dags nedgång med råge. Enligt bolaget innebär måndagens produktionsstopp vid bolagets två snusfabriker ingen risk för leveransstörningar.

En rad bolag rapporterade sina resultat för det fjärde kvartalet, vilket i flera fall följdes av kursnedgångar.

Fastighetsbolaget Kungsleden backade 2,2 procent, trots förbättringar på de flesta raderna i rapporten. Någon ny information om bolagets skattemål gavs inte.

Hotelloperatören Rezidor förlorade mer än så, 5 procent, efter att ha vänt vinst till förlust under det förra kvartalet. En kostsam hotellrenovering, svag norsk utveckling och dyra avgångsvederlag var bolagets förklaringar.

Bemanningsföretagen Poolia och SJR föll 10 respektive 8 procent efter sina rapporter. Dagens största rapportförlorare var dock vårdteknikbolaget Ortivus och konstraktstillverkaren Partnertech, som båda backade tvåsiffriga procenttal efter svaga resultat.

Etrion rapporterade om en för solkraftbolaget gynnsam ändring i den italienska skattelagstiftningen. Aktien steg 7 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1630,99
3438,44
10895,62
6898,13
2100,34
18047,58
4899,27
18164,13
24832,08
1,1405
9,4970
8,3262
54,01
62,21
-0,81%
0,15%
-0,25%
0,60%
0,16%
0,16%
0,11%
0,99%
0,19%
-0,04%
0,04%
0,09%
-0,52%
-0,51%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.