Home > Morgonrapport: Viktig och intensiv makrovecka väntar, påverkar en på nytt uppblossad kinaoro?

Morgonrapport: Viktig och intensiv makrovecka väntar, påverkar en på nytt uppblossad kinaoro?

God Morgon

Ny vecka och vi närmar oss räntebeskeden med stormsteg. På torsdag kommer det första av de tre från ECB. Veckan bjuder även på viktig jobbrapport från USA på fredag som kan vara avgörande om det blir en räntehöjning eller inte. Mycket står på spel och vi ger er som vanligt alla förväntningar och hålltider!

Asien fortsätter att backa nu på morgonen, kinesiska mäklarhus har fortsatt tungt efter fredagens besked om hårdare granskning och startade utredningar. Hong-Kong börsen ligger nu tidig morgon i stort sett oförändrad medan japanska NIKKEI-indexet backar 0,67 %.

WTI-terminen handlas upp 0,22 % till 41,80 dollar medan BRENT-terminen handlas ner 0,25 % till 44,75 dollar fatet.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Fredagen präglades av sämre industrivinster från Kina, vilket fick främst de asiatiska börserna på fall. Samtidigt framgick det att flertalet kinesiska mäklarfirmor hamnat i blåsväder med lagens lång arm. Utredningar gällande eventuella regelbrott har inletts, vilket på nytt visar att Kina gör det mesta som går att göra för att hitta någon eller några skyldiga till det stora kursfall som kinesiska börsen upplevde tidigare i år. Att marknaden var en bubbla verkar de inte bry sig om utan här gäller det att ha någon att skylla på för att inte själva få skulden för befolkningens spekulationsförluster. Något som kan skapa dramatik inom enpartistaten. Oavsett om utredningarna har varit på lösa eller grundliga skäl kommer vi nog att få se en hårdare övervakning och kontroll från myndigheternas sida, vilket kan belasta marknaden framöver.

Omställningen från industridriven tillväxt till konsumtionsdriven dito, går fortsatt segt där industrin drar ner snabbare än vad konsumtionen går upp. Ett bevis på det var fredagens oväntat svaga industrivinster för oktober månad jämförelse med förra årets. Vinsterna sjönk med 4,6 %, i september sjönk dessa med 0,1 %. Någon hårdlandning vill marknaden inte se och den oron som initierades först när Kina devalverade valutan riskerar att blossa upp igen. Men det är i dagsläget inte troligt att vi ska se någon dramatisk effekt på den svenska marknaden inom närmaste tiden.

I fredags var jag på en mycket intressant föreläsning med riksbankens Anders Vredin (chef på stabsavdelningen). Det jag tar med mig är, som i och för sig tidigare redan är känt, att vid behov kommer riksbanken att fortsätta och till och med utöka stödpaketet för att nå sitt inflationsmål. Samt eftersom riksbanken bedriver så expansiv penningpolitik för att nå sitt inflationsmål så kan det uppstå risker till bubblor/överhettning i andra delar av ekonomin, (läs bostadspriser), så finns det ett ansvar från riksbankens sida att lyfta fram dessa, och varna allmänheten och politikerna, vilket Ingves har gjort vid ett flertal tillfällen. Men det är inte riksbankens uppgift att stävja eller dessa så länge de inte inverkar på deras möjlighet att uppnå en stabil inflationsnivå. Vilket jag håller med om, riksbankens mål är att hålla inflationen på en låg och stabil nivå, det är inte att hindra överutlåning till hushåll som driver upp priserna, det är politikernas ansvarsområde.

På den svenska marknaden handlades det med låg aktivitet. Amerikanarnas halvdag bidrog till den låga aktiviteten,

OMXS30, kring 1522 punkter med en start uppgångsperiod bakom sig, på nytt ett utbrottsförsök med låg omsättning, orkar den hålla sig över 1510 punkter denna gång? Tung makrovecka väntas påverka utvecklingen
OMXS30, kring 1522 punkter med en start uppgångsperiod bakom sig, på nytt ett utbrottsförsök med låg omsättning, orkar den hålla sig över 1510 punkter denna gång? Tung makrovecka väntas påverka utvecklingen

där OMXS30 slutade i princip oförändrat mot torsdagen. Omsättningen på stockholmsbörsen var 10,6 miljarder kronor. Detta innebär att vi efter en stark återhämtning befinner oss vid 1522 punkter, vilket är inom den övre delen av konsolideringsområdet indexet har legat inom i drygt en månads tid. Är det dags för ett utbrott uppåt nu eller fortsätter vi det avvaktande mönstret ett tag till? Återstår att se, även om vi är positiva till att ett sådant scenario. Mycket makrostatistik och händelser i veckan vilket kommer att prägla börsen, med bland annat höjdpunkter så som räntebesked från ECB och sysselsättningsiffror från USA. Förutsättningarna för att ett trendbrott ska ske i veckan är som följer.

Måndag (idag) har vi BNP-siffror från statistiska centralbyrån, som väntas stiga med 0,4 % under det tredje kvartalet, mot föregående år väntas det bli en ökning med 3,4 %. Något som i så fall skulle ligga i samma linje som riksbankens prognoser. Mer under dagen har vi tyskt preliminärt KPI, som väntas stiga till 0,4 %.

Övriga hålltider under dagen:

– Japan: industriproduktion (prel) oktober kl 0.50
– Japan: detaljhandel oktober kl 0.50
– Danmark: BNP 3 kv kl 9.00
– SCB: BNP 3 kv kl 9.30
– SCB: löner september kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex september kl 9.30
– AF: veckodata kl 10.45
– Italien: KPI (prel) november kl 11.00
– Lettland: BNP (def) 3 kv kl 12.00
– Portugal: BNP (def) 3 kv kl 12.00
– Indien: BNP 3 kv kl 13.00
– Tyskland: KPI (prel) november kl 14.00
– Belgien: BNP (def) 3 kv kl 15.00
– USA: industri-PMI Chicago november kl 15.45
– USA: kontrakterade husköp oktober kl 16.00

Tisdag: Industri-PMI Kina, vilket kan bli viktigt efter fredagens svaga industrivinstsiffror. Stabilitetsrapport från FI, Industri-PMI för Sverige och EMU området.

Onsdag: KPI siffror från EMU, ADP sysselsättning från USA (viktig indikator för fredagens jobbrapport), Tal av Janet Yellen, samt Beige Book.

Torsdag: Tal av riksbankens Per Jansson, Tjänste-PMI Sverige och ECB räntebesked, presskonferens med Draghi efter beskedet och eventuell information om QE-programmet, samt tal av Yellen igen.

Fredag: Tysk industriordet och svensk industriproduktion, och avslutningsvis sysselsättning i USA november månad. 

Trevlig vecka!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: BNP 3 kv

Efter oväntat starka +1,1% q/q under andra kvartalet väntar nu en inbromsning till +0,4% under tredje kvartalet, enligt SME Direkts prognosenkät. Jämfört med tredje kvartalet 2014 väntas BNP ha ökat med 3,4%, och i så fall blir det inte mycket till överraskning för Riksbanken, vars prognosbana pekade mot en tillväxt i just det häradet.

För Riksbankens del blir det till att analysera om den goda tillväxten kan ha indikerat något stigande inflationstryck, men enligt analytiker är risken att Riksbanken inte kommer att hitta mycket att glädja sig åt på den fronten.

kl 14.00: Tyskland: KPI (prel) november

Spansk preliminär KPI överraskade på uppsidan. Den tyska inflationstakten väntas stiga till 0,4 från 0,3%, och mätt som HIKP stiga till 0,3 från 0,2%. Sammantaget en indikation inför EMU-KPI på onsdagen.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde handelsveckans sista dag nära nog oförändrat. Morgonen bjöd på indexnedgång efter stora börsfall i Fastlandskina, men Stockholm tog den nyväckta Kinaosäkerheten relativt lugnt.

Vid stängning var OMXS30-index oförändrad på nivån 1.522. Aktier för låga 10,6 miljarder kronor hade omsatts.

I Kina backade de stora indexen kring 6 procent, sedan färsk statistik visat att vinsterna i de kinesiska industriföretagen sjönk med 4,6 procent i oktober. Därtill har några av landets största mäklarfirmor hamnat i blåsväder och utredningar har inletts om eventuella regelbrott.

Svensk detaljhandelsförsäljning gick mycket starkt i oktober och ökade med 5,0 procent, jämfört med motsvarande månad i fjol enligt SCB/HUI. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades försäljningen ha ökat med 3,7 procent.

I täten bland OMXS30-bolagen låg Sandvik och Assa Abloy, som steg med 0,9 respektive 0,8 procent. Mest nedåt gick det för SSAB, som backade med 1,3 procent.

På råvarumarknaderna tappade både olja och basmetaller, där framför allt zink och nickel backade tydligt, och flera av bolagen i sektorn noterades på minus. Lundin Mining tappade 1,6 procent och Boliden 0,5 procent. Lundin Petroleum var oförändrad.

Utanför storbolagsindex fortsatte Fingerprint Cards i sin starka trend med en uppgång på ytterligare 3,3 procent. Aktien noterade under dagen ännu en gång ett nytt kursrekord med 572 kronor. Uppgången hittills i år har nu passerat 1.500 procent.

Handelsbolaget Bufab steg med över 10 procent sedan bolaget köpt Apex Stainless, ett privatägt brittiskt bolag specialiserat på distribution av fästelement i rostfritt stål. SAS lyfte 6 procent i spåren av en rekommendationshöjning till köp från Nordea.

Bostadsbyggaren JM höll kapitalmarknadsdag och sade att företaget går mot 3.700 produktionsstarter under 2015. Ambitionen är att nå en högre nivå under 2016, enligt vd Johan Skoglund. Aktien stärktes 1 procent.

NCC, som var en av torsdagens förlorare efter beskedet att kontantutdelningen för 2015 slopas, fortsatte ned 1,8 procent. Bolaget kommer att få betala en konkurrensskadeavgift på 150 miljoner kronor efter ett olagligt samarbete inom asfalt i Norge.

En rad småbolag rapporterade kvartalsresultat. Nicoccino föll drygt 18 procent i spåren av sin rapport, som enligt vd:n visade en försäljning som inte var tillfredsställande. Allenex förlorade 5,4 procent efter att ha redovisat ett minskat nettoresultat.

Sågverksbolaget Rusforest steg initialt efter ett kvartal med vinst på nedersta raden, men föll sedan tillbaka och var ned 2,4 procent. De svaga marknaderna har Rusforest kompenserat bland annat med fortsatta kostnadsbesparingar, samtidigt som den ryska rubelns försvagning har gynnat bolaget.

”Kostnadskontroll är mycket viktigt för oss. Dels måste vi hantera det inflationstryck som uppstår till följd av den svaga rubeln, dels arbetar vi med att öka effektiviteten i verksamheten – inte minst vad det gäller administrativ personal”, sade finanschef Gustav Wetterling till Nyhetsbyrån Direkt.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1522,01
559,610
3488,99
11293,76
6375,15
2090,11
5127,53
19750,27
22059,31
1,0591
9,2538
8,7370
41,80
44,75
 –
-0,52%
-0,28%
-0,24%
-0,28%
0,06%
0,22%
-0,67%
-0,04%
0,04%
0,09%
0,09%
0,22%
-0,25%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.