Home > Morgonrapport: Volatilitet att vänta, men gårdagen ingen katalysator för nedgång

Morgonrapport: Volatilitet att vänta, men gårdagen ingen katalysator för nedgång

Asiatiska aktiemarknader noterar en blandad, och relativt lättrörlig, utveckling på fredagen. Japanskt aktieindex vände dock relativt brant nedåt under deras eftermiddagshandel. En mängd japansk statistik publicerades där fokus främst hamnade på att inflationstakten i kärn-KPI, vilket är rensat för livsmedel och energi, kom in på 2,0 %, strax under förväntningarna på 2,1 %.

Saudiskt jet har fortsatt att bomba Jemens huvudstad Sana på fredagsmorgonen, men oljepriset sjunker tillbaka något när investerare minskar oron för leveransstörningar från Mellanöstern och åter riktar fokus mot de rekordstora amerikanska oljelagren.

Bloomberg News rapporterade på torsdagskvällen att ECB har bett europeiska banker att komma in med detaljerade redovisningar av sina fordringar på Österrikiska låntagare, detta efter att den statliga ”dåliga banken” Heta Asset Resolution AG stoppat betalningarna på sina krediter.

Fredagens Europaagenda bjuder inte på några tyngre datapunkter, men Bundesbank håller en heldagskonferens med en rad tunga deltagare på talarlistan. I Sverige ska SCB redovisa detaljhandelsutfall för februari och ESV presentera en ny budgetprognos. I eftermiddag kommer tredje beräkningen av USA:s BNP-tillväxt för fjärde kvartalet och ikväll ska Janet Yellen tala om ”det nya normala för penningpolitiken”.

Tack för ännu en vecka, ha en trevlig helg!

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Att OMXS30 skulle hålla sig borta från nya toppnoteringar ett tag till är det scenario vi framhållit som mest sannolikt tidigare under veckan och så blev även fallet efter att Saudiarabiens nattliga flygattack mot shiamuslimsk milis i Jemen pressade samtliga globala börser under gårdagen. Oljepriset lär vara skakigt kommande dagar till följd av produktionsoro i arabländerna, i sammanhanget är Jemen är ingen stor oljeproducent, men det ligger geografiskt och politiskt i en mycket viktig del av mellanöstern. De närliggande länderna står för drygt 20 procent av världsproduktionen enligt Bloomberg News.

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Tidigare under veckan lyckades köparna alltså aldrig riktigt driva upp värderingarna till högre nivåer än vad som representeras av 1700 punkter i OMXS30. Den avtagande efterfrågan skapade ett utmärkt läge för ett ordentligt kursfall vid gårdagens öppning. Som följd av initial oro föll indexet hela vägen till 1654 men återhämtade sig därefter och stängde ner 1,11 % på 1675, i det område vi haft som riktkurs för det rekylscenario vi fokuserat på. Att döma av handelsmönstret får avsäljningen tolkas som en överreaktion. Efter att baisseflocken kastade sig på säljknappen under morgonen men faktiskt inte förmådde behålla priset nere blev gårdagen inget som gör oss nämnvärt negativa till Stockholmsbörsen de kommande dagarna. Angående gårdagens makrostatistik var det mest ”riksbanksrelevanta” att producentpriserna för inhemska konsumtionsvaror steg 0,7 procent i februari jämfört med januari, och med 3,5 procent jämfört med februari 2014, vilket kan ha viss bäring på konsumentpriserna och således kommande penningpolitik.

En faktor som talar negativt för utvecklingen i OMXS30 är att den tyska börsen igår forcerade det stöd vi uppmärksammade i morgonrapporten, Euro Stoxx 50 likaså och Europabörser står därmed inför ökad sannolikhet för nedgång. En positiv makroaspekt var dock att Storbritanniens detaljhandel ökade 0,7 procent i februari jämfört med i januari, och med 5,7 procent jämfört med februari 2014. Enligt Bloomberg News enkät väntades +0,4 respektive +4,7 procent. En ekonomi vid Scotiabank i London vände smått på det vanliga resonemanget kring låg inflation när han tolkade detaljhandelsstatistiken som ett tecken på att den lägre inflationen höjer humöret hos konsumenterna; ”Folk skjuter helt klart inte upp konsumtionsplanerna på grund av deflationsspekulationer – de skördar frukterna.” Huruvida det resonemanget håller i längden och för större investeringar låter vi dock vara osagt.

En positiv faktor å andra sidan är att amerikanska börser återhämtade sig kvickt efter att också initalt delat nedgången, S&P 500 stängde till slut endast -0,24 % igår. Från amerikanskt håll steg Markits preliminära tjänste-PMI till 58,6 i mars, från 57,1 i februari. Det var bättre än väntade 57,0, och tillsammans med ett överraskande högt utfall för preliminära industri-PMI ser Markit nu tecken på bättre aktivitet i USA-ekonomin från det andra kvartalet efter en svag inledning på året. Bättre USA-data fick dollarn att vända uppåt på eftermiddagen, efter tidigare försvagningar.

Summa summarum kommer säljarna troligtvis få ännu ett försök, men så länge OMXS30 behåller sig ovanför 1645 ser vi på det stora hela ser inga betydande risker för en utdragen nedgångsfas. Tankebanorna för investerare går i linje med ”visst, börsen har rusat och är dyr, men var skulle jag sätta min säljlikvid om jag fortfarande vill att pengarna ska jobba för mig?”. Vi skulle inte bli förvånade om den svenska börsen gör ett försök på att stänga igen gapet upp till 1690 redan i början av nästa vecka även om vi lär få se en volatil resa fram tills dess.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.00: Buba: Heldagskonferens med internationella finansiella höjdare
Den tyska centralbankskonferensen inleds med anförande från chefen Jens Weidman, senare talar BOE-chefen Mark Carney, Federal Reseerves andreman Stanley Fischer, tyske finansministern Wolfgang Schäuble, riksbankschefen Stefan Ingves, spanske ekonomiministern Luis de Guindos samt chefen för ECB:s bankövervakningsstyrelse, Daniele Nouy.

kl 9.30: SCB: detaljhandel februari
Efter en ökningtakt på oväntat starka 5,1 procent i januari väntas försäljningen ha ökat med fortsatt goda 3,8 procent i februari.

kl 10.00: ESV: budgetprognos
I den tidigare prognosen, i januari, såg ESV ett budgetsaldo på -69 miljarder kronor i år och -29 miljarder 2016.

kl 13.30: USA: BNP (def) 4 kv
Steg 2,2% i beräknad årstakt enligt preliminär statistik, och väntas ha reviderats upp till 2,4% med stöd av en starkare privatkonsumtion.

kl 15.00: USA: Michigan-index (def) mars
Denna mätning av konsumentförtroendet sjönk tillbaka i mars, enligt preliminär statistik. Analytiker tror på en liten definitiv upprevidering, från 91,2 till 92,0.

kl 20.00: Fed: Janet Yellen talar i San Francisco under rubriken ”The New Normal for Monetary Policy”.
Första gången som Fedchefen talar offentligt efter FOMC-mötet den 17-18 mars då Fedkommittén skiftade över från datumgudining till att vara databeroende.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen föll på torsdagen, i spåret av oroligheter i Mellanöstern vilket dämpade riskaptiten. Ett Saudiarabienlett flygangrepp mot huthirebellerna i Jemen fick investerare att ta hem vinster på börserna och fly till säkrare placeringar. Positiv USA-data på eftermiddagen gjorde dock att börsnedgångarna mildrades.

Klockan 17.30 hade OMXS30 återhämtat sig lite och stängde på 1.677, ned 1,1 procent för dagen. Det kan jämföras med nedgången om 1,6 procent bara tre timmar tidigare. Avskilda utdelningar, bland annat i SHB och SEB, tyngde indexet. Omsättningen var 17,9 miljarder kronor.

Bland storaktierna på Stockholmsbörsen var H&M oförändrad och Ericsson sjönk 0,2 procent. Nordea och Swedbank föll 0,9 respektive 1,3 procent.

Statistik över tunga lastbilar i Europa visade bland annat att stormarknaden Tyskland gick från plus i januari till minus i februari. Volvo sjönk 0,3 procent.

Eskalerande spänningar i Jemen fick upp oljepriset vilket i sin tur lyfte oljeaktierna. Dock avtog även denna rörelse allteftersom dagen gick. Africa Oil och Enquest stängde 0,4 respektive 3,2 procent upp. Lundin Petroleum noterades dock ned 0,3 procent ned.

Det var tunt med stora bolagsnyheter, däremot var det fortsatt betydande kursrörelser bland individuella aktier.

Axis hoppade till markant när den amerikanska miljardären Paul Singers hedgefond Elliot Capital flaggade att det köpt 7,5 procent i Axis. Kursen steg för första gången till nivåer över Canons bud på 340 kronor för att som mest handlades till 345 kronor, men uppgången tappade snabbt fart och aktien stängde på 340:20 kronor, oförändrat jämfört med onsdagens stängningskurs. En teori är att posten handlar om aktier som varit utlånade. En talesperson för Elliot Capital kunde till Nyhetsbyrån Direkt inte ge någon kommentar för tillfället.

Profilgruppen tappade inte sin uppgång, som drevs av att bolaget flaggade positivt inför kvartalsrapporten den 22 april. Ett väsentligt bättre resultat första kvartalet jämfört med fjärde var budskapet från bolaget vars aktie steg 8,7 procent.

Nordic Mines var högt på förlorarlistan med en nedgång om 8,3 procent, efter beskedet att det dröjer för bolaget att få grönt ljus för sin åtgärdsplan.

Två klädbolag kom med rapport under dagen. Först ut var RNB, som vände förlust till vinst och som belönades med en uppgång om 6,3 procent.

Inte lika imponerad blev marknaden av VRG vars bruttomarginal tog stryk under det rapporterande kvartalet. Aktien sjönk 4,4 procent.

Bland småbolagen på Sedermeradagen var hårbolaget Follicum ned cirka 22 procent trots vd:s optimism kring färska resultat och upprepade planer om kliniska studier nästa år.

IT-återförsäljaren Dustin var upp 3,7 procent efter både Carnegie och ABG rekommenderat aktieköp .

De senaste dagarnas kursraketer, diabetesforskningsbolaget Diamyd och Seamless, tog en andhämtningspaus och backade 22 respektive 3 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1675,61
3669,79
11843,68
6895,33
2056,15
4863,36
19227,19
24473,42
1,0880
9,3440
8,5890
50,34
58,09
-1,11%
-0,39%
-0,18%
-1,37%
-0,24%
-0,27%
-1,25%
-0,11%
0,05%
-0,01%
-0,06%
-2,12%
-1,86%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.