Home > Morgonrapport: Volatiliteten förväntas öka i samband med FOMC. Svagt negativ öppning väntas.

Morgonrapport: Volatiliteten förväntas öka i samband med FOMC. Svagt negativ öppning väntas.

Stockholmsbörsen inledde veckan under måndagen med att stiga drygt en procent. Storbolagsindexet OMXS30 avslutade dagen vid 1419 punkter, efter att större delen av dagen pendlat mellan 1418 – 1421 punkter. Stockholmsbörsen omsatte på måndagen cirka 14 miljarder kronor, där spelbolagen blev dagens vinnare med Net Ent i toppen med en uppgång på +8.88% följt av Betsson som steg +6.64%. Dagens förlorare blev Modern Times Group med en nedgång på -3.97%. NGM-börsen omsatte på måndagen drygt 176 miljoner kronor när vinnaren blev Free2Move Holding med en uppgång på +57.14%, samt förloraren LifeAssays TO5B som föll -18.18%. USA tog över stafettpinnen på måndagen från Europa, men lyckades inte hålla kvar momentum efter inledande handeln. Efter en stark öppning återgick amerikanska börser till nollan, och storbolagsindexet S&P 500 stängde oförändrat. På asiatiska börser noterar vi denna morgon en svag utveckling. Tokyo visar en svag nedgång till -0.07%, och Hong Kong visar en nedgång på -0.21%. Den volatila oljan backade åter igen under natten till en notering under 46 dollar, efter att på måndagen stigit efter rykten från Venezuela om att marknaden kan få en stabilisering av oljeproducerande länder inom Opec.

Dagens fokus:

  • Regeringen: presenterar höstbudgeten kl 8.00
  • Tyskland: PPI augusti kl 8.00
  • USA: bostadsbyggande augusti kl 14.30

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Den nya veckan inleddes med ett starkt positivt momentum, när både svenska men även Europeiska börser steg runt en procent.

Storbolagsindexet OMXS30 steg redan under första halvtimmens handel upp till 1419 punkter, och måndagens handel balanserades mellan 1418 och 1421 punkter resterande delen av dagen.

Vi lyckades därmed ej finna mark över 1423 punkter som vi eftersökte i måndagens morgonrapport.

Terminsmarknaden ger denna morgon en fingervisning mot att vi kan öppna något svagt denna tisdag, kring 1416 punkter.

OMXS30 (dagsdiagram)

En öppning kring denna nivå gör det hela lite extra osäkert, eftersom måndagens volym inte tog fart förrän vi nådde 1417 punkter som tidigare börjat bygga upp motstånd under senaste veckans handel.

Såvida vi inte söker oss mot en mer positiv öppning kan vi räkna med inledande motstånd kring denna prisnivå.

Eftersom veckans stora fokus landar imorgon från amerikanskt håll, då vi får räntebeskedet, så räknar vi med att vi kan få en något mer avvaktande handel runt om i Europa och USA under dagen.

RBC skrev i en analys på måndagen att man ser mindre än 20 procents sannolikhet för en räntehöjning redan på onsdagen, vilket är betydligt lägre än de 28 procent som analytiker tidigare prognosticerat.

Skulle positiviteten hålla i sig efter inledande handeln är avklarad på tisdagen så finns det en chans att vi kan stänga kring 1423 punkter, men såvida vi inte får en starkare öppning har vi en ökad risk att bemöta 1410 punkter igen.

Vi har alltså ett betydligt mer svårbedömt läge denna morgon jämfört med måndagen, även om vi ser underliggande positiva signaler rent tekniskt.

Vår bedömning om ökad volatilitet kvarstår även under veckan, och inte minst bör vi se en avreaktion oavsett beslut på onsdagen kring räntebeskedet under kvällen.

Våra motstånd kvarstår fortsättningsvis kring 1417, 1423 samt 1453 punkter. Vår RSI indikator har lämnat översålt och pekar allt mer positivt, och våra stöd kvarstår vid 1410, 1400 och därefter 1380 punkter.

Makro agendan denna tisdag inleds redan kl 8.00 då regeringen presenterar höstbudgeten.

Förväntningarna ligger på en stram budget, där bland annat Swedbank bedömer en svagt expansiv budget.

Finansminister Magdalena Andersson sade tidigare vid Harpsundsmötet att det blir tydliga prioriteringar, och att välfärden behöver stärkta resurser för att kommunerna ska klara sina åtaganden mot medborgarna, samt att stärka tryggheten och att hantera de konsekvenser från föregående årets höga flyktinginvandring.

Under eftermiddagen får vi för amerikansk räkning siffror gällande bostadsbyggande i augusti.

Efter två oväntat starka månader förväntas nu augusti visa en nedgång.

Måndagens stora vinnarskara blev utan tvekan spelbolagen.

På måndagen justerade Handelsbanken Capital Markets sina riktkurser för spelbolagen.

Evolution Gaming, NetEnt och Betsson kvarstår med köp.

Betsson justeras upp från 102 till 108 kronor, Evolution Gaming 442 till 448 kronor, Net Ent från 110 till 114 kronor.

Däremot justerades Kambi och Unibet ned trots att rekommendationen är att öka. Unibet sänks från 86.80 till 84.90 kronor, samtidigt som Kambi sänktes från 144 till 137 kronor.

Till skillnad från Evolution Gaming och Net Ent som fallit runt 12 procent under året, har Betsson som sakta men säkert återhämtat sig från juli  fallit drygt 43 procent sedan årsskiftet.

Rent tekniskt står vi inför ett eventuellt trevligt utbrott och det kan vara läge att hålla ett extra öga på dessa bolag framöver.

Spelbolagen (dagsdiagram)

Anoto stiger över tre procent när bolaget reducerar kostnader efter integration från Livescribe förvärv.

Så löd rubriken tidigt på måndags morgon.

Bolaget lämnade ett pressmeddelande om att man utser Anna Belfrage som tillförordnad finanschef, samtidigt som man även genomför flera förändringar i ledningsgruppen.

Integrationen från förvärvet av Livescribe förväntas avslutas närmaste veckorna.

Bolaget har även genomfört en del ändringar i ledningsgruppen. Brett Halle från Livescribe lämnar styrelsen, ny teknologichef Anders Sjögren har utsetts, och Thomas Davenport blir tillverkningschef. Ny marknadsföringschef Will Reeb har utsetts, samtidigt som Patrick Monaghan börjar som Chief Legal Officer.

Under augusti månad har Anoto tecknat ett avtal om att leverera 120.000 digitala pennor till Kina. Den kinesiska kunden Tstudy är enligt Anoto ”en stor spelare på den kinesiska utbildningsmarknaden”.

Bolaget tecknade även i början av augusti ett avtal med ett japanskt försäkringsbolag. Avtalet uppgår till ett värde av 1.5 miljoner dollar, och avser 4.000 pennor samt 6.000 dockningsstationer, samtidigt som man slutet ett licensierings- och kostnadsdelningsavtal gällande tidigare order med LP2 Pro pennan. Detta avtal uppgår till ett värde om drygt 2 miljoner dollar.

Tidigare finanschef lämnade i början av augusti bolaget, där personliga skäl angetts.

Bolagets aktie som tappat hela 71 procent sedan årsskiftet, vände på humöret senare delen av dagen och stängde avslutningsvis -2.53% på måndagen.

Anoto (dagsdiagram)

På måndagen blev det ytterligare bakslag för Active Biotechs partner Teva från amerikanska läkemedelsverket FDA.

Bolagets aktie har backat över 13 procent under ytterligare en kraftsamling på bara en vecka.

Svenska bioteknikbolaget Active Biotech meddelande på måndagen att amerikanska läkemedelsverket FDA informerat partnern Teva, att det så kallade Special Protocol Assessment (SPA) för fas 3-studien Concerto, som utvärderar laquinimod för behandling av relapserande remitterandemultipel skleros (RRMS), har upphävts.

Bolaget har tidigare fått bakslag från FDA gällande Tevas Huntington-projekt, då man gett avslag på Tevas registreringsansökan gällande läkemedelsprojektet deutetrabenazine som utvecklas för behandling av Huntingtons sjukdom, och krävde mer data kring läkemedlets effekter.

Bolaget lämnade tidigare i augusti ett resultat efter skatt på -15.5 miljoner kronor för det andra kvartalet.

Active Biotech stängde avslutningsvis på måndagen till plus med en uppgång på +0.42%.

Active Biotech (dagsdiagram)

Bahnhof inleder veckan med förnyade krafter.. Stiger över 8 procent!

Var föregående veckas nedgång ett tillfälligt bakslag i en positiv trend?!?

Föregående vecka kom den sura nyheten att Bahnhofs dotterbolag Elementica Data Center Construction har beslutat att skjuta upp byggstarten av sin serverhall i Hjorthagen på grund av avsaknad av konkret storkund.

Bahnhof och Elementicas vd Jon Karlung kommenterade på torsdagen kring pressmeddelandet: ”Försäljningsprocessen tar längre tid än vi hoppats och därför skjuter vi upp byggstarten. Vi kan fortfarande gå i mål, men det förutsätter en stor internationell aktör som kund. Vi ser också att det är nödvändigt att hushålla med bolagets ekonomiska medel. Konkret betyder det att vi minskar det team som arbetar med införsäljningen”

Serverhallen som inte är tänkt till mindre svenska företagskunder bygger snarare på idén att kunna leverera lösningar åt amerikanska molnjättar, men även offentliga verksamheter däribland universitetet som kan vara potentiella kunder.

Efter en nedgång på drygt 13 procent under torsdagen, har bolagets aktie stigit över 8 procent på måndagen efter att både vd Jon Karlung och medgrundaren Andreas Norman köpt aktier till ett värde av drygt en miljon kronor. Aktien har sedan ett år tillbaka stigit nästan 60 procent.

Tidigare i september upplevde vi även stöd från 200 dagars glidande medelvärde, då vi fann stöd kring 170 kronor, och vi är nu på väg att utmana MA 100..

Bahnhof (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Fedex (kl 22.15)

Makrostatistik

  • Tyskland: PPI augusti kl 8.00
  • USA: bostadsbyggande augusti kl 14.30
  • USA: TRE veckostatistik kl 14.55
  • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55

Övrigt

  • Regeringen: presenterar höstbudgeten kl 8.00
  • Riksdagen: debatt om höstbudgeten kl 13.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde likt de stora europeiska handelsplatserna den nya veckan med uppgång på bred front. Förhoppningar om att Fed avstår från en räntehöjning vid veckans möte stödde riskklimatet.

”Vi tror att det är högst osannolikt att FOMC tar beslut om räntehöjning denna vecka. Med en prissättning som indikerar mindre än 20 procents sannolikhet kommer FOMC att vara medvetet om att en höjning skulle vara en rejäl överraskning”, skrev RBC i en analys och lade till att det inte finns någon anledning för Fed att komma med en sådan stor överraskning.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,0 procent högre till nivån 1.419,0 och börserna på kontinenten steg i liknande härad. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerades till knappt 14 miljarder kronor på måndagen.

På råvarufronten handlades Nordsjöoljan högre till nivå upp mot 47 dollar per fat med blickarna riktade mot nästa veckas Opec-möte. Metallerna visade blandade rörelser, med dragning uppåt. De råvarurelaterade bolagen Lundin Petroleum, Boliden och SSAB steg mellan 1,7 och 2,0 procent.

Bäst presterande aktie inom storbolagsindexet var dock Kinnevik med 2,6 procents kurslyft. Handelsbanken har höjt rekommendationen för aktien till köp.

Electrolux backade 0,5 procent. Amerikanska vitvaruleveranser, AHAM, sjönk. Dessutom sänkte Handelsbanken rekommendationen till minska, från öka.

Defensiva hälsovårdssektorn utvecklades relativt svagt i Europa och i Stockholm tappade Astra Zeneca 0,7 procent.

I spelsektorn klättrade Betsson och Evolution Gaming båda knappt 7 procent medan Net Ent lyfte kring 9 procent. Handelsbanken upprepade tidigare köpråd med höjda riktkurser.

Styrelsen för Haldex har enhälligt beslutat att rekommendera aktieägarna att acceptera ZF:s höjda erbjudande om 120 kronor per Haldex-aktie. Knorr-Bremse har parallellt bjudit 125 kronor. Haldex steg svagt till 128 kronor.

Nischbanken Collector, som i fredags höll sig relativt stilla efter meddelande om att en mindre nyemission kommer att genomföras för att möjliggöra en fortsatt ”stark tillväxtresa”, avancerade på måndagen 10 procent.

Idogen rapporterade positiva resultat från samarbetet med University of Oxford. Aktien var 6,5 procent högre.

Dentware rasade 48 procent på Aktietorget efter det flera dagar långa handelsstoppet. Dentalbolagets aktie har flyttats till observationslistan efter ett numera tillbakadraget förslag om nyemission, där vd skulle få köpa halva bolaget till rabatterat pris.

Delta Minerals föll 30 procent. Bolaget hålls kvar på Aktietorgets observationslista då marknadsplatsen vill ha svar på ytterligare frågor. Bolaget medgav på måndagen att det har lämnat viss felaktig information till marknaden.

Internetoperatören Bahnhofs vd Jon Karlung har köpt aktier i bolaget och aktien var drygt 8 procent högre.

Lukas Lundin pekade för DI ut oljebolagen Africa Oil och Black Pearl samt gruvprospekteringsbolagen Ngex och Filo Mining bland sina favoriter inom sfären. Oljebolagen steg omkring 3 procent medan gruvaktörerna lyfte 12 samt 16 procent.

Börsveckan rekommenderade köp av bland annat Stille och Medcap vars aktier steg nära 7 respektive drygt 5 procent. DI gav Transcom en köpstämpel, aktien stängde upp 3,2 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1419.01
2968.31
10373.87
6813.55
2139.12
18120.17
5235.03
16507.08
23500.81
1.12
9.57
8.56
43.6
45.81
0.97%
1.13%
0.95%
1.54%
0.00%
-0.02%
-0.18%
-0.07%
-0.21%
-0.02%
0.09%
0.10%
-0.59%
-0.30%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.